wędzonego boczku Przygotowanie : Szparagi sparzyć i troszkę posolić . Zwijać po 4-5 sztuk w plasterek boczku. Można posypać ulubionymi ziołami. Grillować 7-10 minut, aż boczek się zrumieni. Ja podaję z sosem czosnkowym
Magiczne Życie Martysuper alternatywą do sklepowych "wynalazków". Soczysta, aromatyczna, z nutą czosnku i cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry sól pieprz ziołowy majeranek słodka papryka Na farsz: 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3-4 pieczarki 1/2 czerwonej papryki Wszystkie składniki drobno
Walijskie PichcenieNiedawno trafiła na naszą półkę (czy raczej na mnóstwo półek) książka o kuchni karaibskiej „The Pepperpot Club„. Pięknie wydana i zilustrowana. I oczywiście z
slodkokwasnaplmyślom. Coś ciepłego, coś czerwonego. Najpierw zapachem wypełni kuchnię, potem cały dom, wreszcie postawisz przed sobą miseczkę tego, co poprawi i nastrój, i aurę. Gęsty, aromatyczny sos z kruchymi kawałkami mięsa i boczku, w pięknym, ożywczym kolorze słodkiej papryki. I już wierzysz w moc zapachów i kolorów - taki nadzwyczajny, zwyczajny gulasz czeski. * przepis na český guláš o byčajný pochodzi
Kuchnia PrezydentowejBiałą cześć pora pokroić w plastry i poddusić do miękkości na maśle z dodatkiem soli i czarnego pieprzu. Na osobnej patelni poddusić cebulkę a następnie uprażyć boczek, doprawiając do smaku papryką chili. Sos na spód pizzy wykonać mieszając śmietanę, czosnek i przyprawę włoską. Gdy ciasto podwoi swoją objętość można formować łódeczki. Następnie nałożyć kolejno składniki farszu i posypać tartym serem
MarciochaKucharzybock 3.Zielone banany w krakersach ze słodkim sosem z prażonymi orzechami nerkowca serwowane z piwem pszenicznym ciemnym 4. Omlet z cheddarem z grillowanymi szparagami i sosem salsa verde serwowany z czeskim pilsnerem 5. Boczek w tajskim curry z racuchami drożdżowymi serwowany z piwem typu czerwony lager 6. Duszona w przyprawach korzennych pierś z kaczki na chrupko
Stare Garymąki ziemniaczanej. Zrobiłam je wspólnie z moją mamą Podałyśmy do nich gulasz z mięsa wołowego. Takie kluski możecie również podać z sosem pieczeniowym, pieczarkowym lub okrasić podsmażonym boczkiem z cebulką. Na drugi dzień smakują równie dobrze, najlepiej podsmażone na patelni, do zrumienienia. Polecam. Post Kluski śląskie pojawił się poraz pierwszy w Marta
Marta Gotujeustach żeberka z boczkiem, zapiekane z cebulką, ketchupem i miodem. Mniam! <3 Zapraszam do przygotowań! :) Składniki dla 3-4 osób: 1 kg żeberek wraz z boczkiem sól, czosnek granulowany Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana z grubsza 400 g pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta papryki słodkiej i ostrej CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MIN POZIOM
My Culinary Artchoć raz z sezonie nie zajada go przed telewizorem ? ;) Ja oprócz zajadania go przed telewizorem przygotowuję z niego rewelacyjny obiad. Makaron z kremowym sosem z bobu , cebulki i smażonego boczku tworzy fantastyczne i niesamowicie sycące danie. Spróbujcie! Polecam! SKŁADNIKI: ( 2 większe porcje ) * makaron kokardki – 250 g * bób – 200 g * dobrej jakości wędzony boczek – ok. 80 g * cebula
Ostra na Słodkodoskonale tę zupę. Idealna, aksamitna kremowa zupa szparagowa. Polecam. Polecam też inne pomysły na szparagi: Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Szparagi z sosem holenderskim Składniki: pęczek białych szparagów łepki zielonych szparagów ½ litra bulionu warzywnego 2 czubate łyżki gęstej śmietany kremowej sól morska biały pieprz gałka muszkatałowa Przygotowanie: Szparagi cienko obieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwłoska wersja pomija krem ze śmietany, ale większość ludzi w krajach europejskich są przyzwyczajeni do podawania śmietany, śmietanki czy też kremów w formie sosów do makaronów. Składniki: 3 jajka 300 g boczku surowego wędzonego 1 natka pietruszki 2 ząbki czosnku 1/2 drobno posiekanej cebulki 200 ml śmietanki 30% oliwa z oliwek makaron do spaghetti pieprz i sól
ClauditteMissCookingsprzyjają jednak zabawom w kuchni i tak w końcu powstały pyszne gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami . Farsz przygotowałam na bazie boczku i tłuszczu, który się z niego wytopił, dzięki temu był bardzo aromatyczny. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym, który idealnie się z nimi komponował. Same gołąbki natomiast gotowałam w wolnowarze, bardziej może znanym jako slow cooker. Jeżeli macie ochotę(...)poczytać o tym urządzeniu, przymierzam się do napisania posta o tym specyficznym garnku. Składniki : Na farsz : 200g boczku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 torebki kaszy gryczanej 500g pieczarek sól, pieprz 1 jajko oliwa do smażenia Na sos : 0,5 cebuli 500g pieczarek 1 ząbek czosnku 250ml jogurtu naturalnego 1-2 łyżki śmietany (opcjonalnie) sól, pieprz Na gołąbki
Codzienne GotowanieNaleśniki wcale nie muszą być nudne, wystarczy nadać im inny kształt. Te w postaci sakiewki kryły w sobie pikantny farsz pieczarkowy z boczkiem. Podałam je z surówką z pomidorów i sosem czosnkowym. Składniki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 2 łyżki oleju rzepakowego sól na nadzienie: 300 g pieczarek 150 g boczku cebula ząbek
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProdukty Potrzebne; jajko 2Sztuki boczek 2Plastry ser żółty 50Gramów só1 Szczypta pieprz 1Szczypta papryczka chili 1Szczypta sos curry 2Łyżeczki chleb 2Kromki masło 2Łyżeczki oregano 1Łyżeczka Sposób przygotowania; 1. Na patelni rozpuszczamy masło, kładziemy boczek. 2. Robimy dwie dziurki w chlebie i kładziemy na nasz boczek. 3. rozgrzewamy
pichcisztowykładamy go na bok. 3. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę do rozgrzaną patelnię z oliwą po boczku. 4. Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do czosnku. Smażymy na złoty kolor. 5. W między czasie w osobnej miseczce przygotowujemy sos. Śmietanę mieszamy(...)żółtkami jaj, dodajemy starty ser żółty (nie za dużo, żeby nie zrobił się ulepek;-. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 6. Mieszamy boczek z czosnkiem i cebulą. Dodajemy makaron i mieszamy. 7. Powoli, cały czas mieszając dodajemy sos jajeczno śmietanowy. 8. Kilka minut trzymamy jeszcze danie na małych ogniu, aby sos lekko zgęstniał i wszystkie składniki się połączyły. Możemy dodać
Kuchnia Pełna Pasji