boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:33/99)

Babeczki - roladki nektarynkowe i tort urodzinowy z grilla 200

tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku.  Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi(...)ciasno boczek wokół patyczków, tworząc spiralę. Grillować do lekkiego przyrumienienia. Kiełbaski posmarować olejem, posypać przyprawą i grillować do przypieczenia. Na środku talerza położyć połówkę jabłka lub kalarepki, wokół ułożyć kiełbaski, następnie spiąć je promieniście wykałaczkami lub cienkimi patyczkami do szaszłyków. W dno paprykowych kielichów wbić po wykałaczce i umieścić kwiatki centralnie, wbijając ich "łodyżki" w jabłko. Napełnić sosem z majonezu

głodny alergik
Świat sosów Folwark - dalsza współpraca i kolejne pyszne przepisy 204

blogu będziecie mogli znaleźć wiele pysznych i ciekawych przepisów wzbogaconych o ich niepowtarzalny smak. Już dziś zapraszam Was na "Zapiekankę chlebową z boczkiem podaną z nutą meksyku" . Zapraszam Was do wypróbowania moich poprzednich przepisów z sosami Folwark: Spaghetti z sosem kukurydzianym na bazie remulady duńskiej Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros

Słodkie okruszki
Spaghetti z boczkiem i ricottą 154

gdzie obecnie trwa właśnie włoski tydzień. Składniki: 40 dag makaronu spaghetti tricolor 25 dag sera ricotta 20 dag chudego boczku parzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 papryka chili z zalewy olejowej 3 łyżki sosu włoskiego z migdałami sól morska do smaku szczypta pieprzu do smaku listki świeżego oregano lub bazylii do posypania Wykonanie: Makaron gotujemy(...)przepisu na opakowaniu, trzymamy w ciepłym miejscu. Boczek kroimy w cienkie paseczki, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą smażymy 5 minut .Po chwili dodajemy osączoną z zalewy i pokrojoną chili, mieszamy.  Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy ser ricotta oraz sos pomidorowy, mieszamy chwilę podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , mieszamy z ugotowanym

Wanilia i Kardamon
Makaron w sosie śmietanowo- ziołowym z boczkiem 99

Pyszny, prosty makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości ziół z boczkiem i parmezanem to danie gotowe w 15 minut na każdą okazję. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne) 100 ml śmietanki 30% 80 gram surowego boczku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram(...)pieprzu Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni do wytopienia tłuszczu. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek i szalotkę. Całość smażymy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane drobno zioła oraz lampkę wina. Całość chwilę dusimy, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy śmietankę. Sos gotujemy do momentu aż nieco zgęstnieje. Ugotowany makaron mieszamy

Mango Papaja
Szaszłyki z kurczaka w cydrowo-miodowej marynacie 206

szaszłyki z kurczakiem w cydrowo-miodowej marynacie :) Składniki na 9 szaszłyków: 2 piersi z kurczaka 9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół 9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół 18 kawałków ananasa z zalewy Składniki na marynatę: 5 łyżek cydru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku, zmiażdżony pieprz do smaku CZAS(...)plastrami boczku i rozpoczynamy nabijanie składników na patyczki w następujący sposób: kurczak w boczku-szalotka-ananas-kurczak-szalotka-ananas-kurczak w boczku. Kurczaka smażymy 10 minut z każdej strony, podczas smażenia możemy polewać mięso cydrem. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie sos barbecue. Smacznego

My Culinary Art
Roladki wołowe z sosem grzybowym 196

podane z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej (u mnie ligawa) 25 - 30 dag boczku wędzonego 1 duża cebula 2 - 3 ogórki kiszone 3 - 4 łyżki musztardy sarepskiej 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz sól sos grzybowy: 20 g suszonego prawdziwka wywar po duszeniu roladek wołowych 1/2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku pieprz sól(...)poprzek włókien na kawałki o grubości 1 cm i roztłuc tłuczkiem z obu stron jak najcieniej. Przyprawić delikatnie pieprzem i solą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek i ogórki również pokroić w kostkę. Każdy plaster mięsa posmarować niewielką ilością musztardy, położyć na nim trochę boczku, cebuli i ogórka, zwinąć w rulon i obwiązać sznurkiem. Roladki obsmażyć z każdej

Kuchcik gotuje
Boczek w musztardzie duszony w białym winie 191

www.facebook.com/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszne i soczyste mięso, które świetnie komponuje się z aromatycznym sosem. Smak wina absolutnie nie jest wyczuwalny. Ja użyłam chudego boczku, ale Wy śmiało możecie użyć innego rodzaju mięsa, np. karkówki. Przepis jest banalnie prosty, więc śmiało każdy sobie z nim poradzi. (3-4 porcje) 500g boczku wieprzowego Marynata:   przyprawa(...)użyłam Kieleckiej ) Dodatkowo: 1 szklanka białego wina (wytrawnego) + bulion 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego  Opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki  pszennej/skrobi kukurydzianej Boczek umyć, osuszyć i pokroić w plastry (można delikatnie rozklepać- tak jak na kotlety). Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawami i posmarować musztardą. Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą

Di gotuje
Francuska sałatka z liści mlecza (mniszka lekarskiego) 207

wykorzystałam mieszankę różnych liści rzodkiewki z jednego pęczka ok. 30 g parmezanu w kawałku na sos: 1 łyżeczka posiekanej szalotki, 1 łyżeczka francuskiej musztardy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 filet anchois, posiekany, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz opcjonalnie: wędzony boczek pokrojony w kostkę Przygotowanie: W miseczce umieść szalotkę, musztardę, ocet i posiekany filet anchois. Dopraw solą(...)wirówkę do sałaty lub osuszyć je papierowymi ręcznikiem.  Wrzuć liście do miski, dodaj rzodkiewki pokrojone na ćwiartki i wlej sos. Dobrze wymieszaj. Udekoruj sałatkę wiórkami parmezanu, ścieranymi przy pomocy obieraczki do warzyw. Jeżeli masz ochotę, podsmaż na patelni boczek pokrojony w kostkę i dodaj do sałatki.  To kto ma ochotę spróbować

Chilli Czosnek i Oliwa
Muffiny ziemniaczane. 164

pytanie daje odpowiedź :) Wersja, którą podaje jest podstawowa, ale czujcie się swobodnie w jej ulepszaniu. Do masy można dodać wiele innych składników (np. curry, boczek, suszone pomidory itd.). Jeżeli oprócz ziemniaków mamy pozostałości sosu z kawałkami mięsa, marchewki, groszku itp. to także możemy umieścić je w środku muffinów. Składniki: 300 - 500 g tłuczonych ziemniaków 2 (1 + 1) łyżki masła

zadanie-gotowanie
Mule bez wydziwiania (Mule w sosie dość tradycyjnym ;) ) 126

pietruszki. Do tego nojlepszo baje bagietka, bo niōm sie idzie fajnie tōnkać 29 we zōłzie 30 … smacznego     1 kilka 2 wrzucił 3 boczkiem wędzonym 4 kraju 5 powiem 6 przpisów 7 sosie 8 myślcie 9 pół 10 jej 11 proszę wziąć 12 oczyśćcie 13 uważajcie 14 któraś 15 trzeba ją wyrzucić 16 dajcie 17 wrzućcie 18 pokrojoną

Chop w kuchni
Halloween Pomysły na słone przekąski 361

stół, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy i dowolne dodatki, ja dałam cienkie plasterki boczku. Na razie nie dajemy żółtego sera. Pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. W międzyczasie wycinamy z żółtego sera duszki używając foremki

Ciastkozercy
Carbonara z penne 185

patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor. Przełożyć do rondelka.  Żółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki,wlać do boczku i dusić na wolnym ogniu energicznie mieszając aż sos zacznie gęstnieć . Mieszać cały czas aby nie powstały grudki!  Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.  Makaron ugotować w między czasie

Wanilia i Kardamon
Duszony boczek w sosie grzybowym 554

Boczek jako danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się tym nie powtarzalnym smakiem Składniki: 0,5 kg świeżego przerośniętego boczku 1 duża cebula garść suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek laurowy sól, pieprz świeżo

kgwjanczewo
Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 257

niewiele, dodajemy na patelnię dodatkową łyżkę oliwy. Podsmażamy perliczkę ze wszystkich stron, przez kilka minut, do lekkiego zarumienienia się. Na środku brytfanny robimy miejsce odgarniając cebulę, grzyby oraz boczek, po czym układamy tam perliczkę. Warto również zamknąć ptaka spinając ze sobą luźną skórę i kuper przy pomocy wykałaczki. Zawartość brytfanny posypujemy majerankiem i tymiankiem. Czosnek oraz 1 gałązkę rozmarynu kładziemy(...)osolonej wodzie ziemniaki rozbijamy ubijarką do ziemniaków, po czym stopniowo dodajemy masło i śmietanę ugniatając całość na jednolitą masę. Perliczkę podajemy z cebulą, boczkiem i grzybami oraz puree – udekorowane posiekanym świeżym rozmarynem, a także z sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych. Uwagi Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby „twarde”, takie jak kurki (na zdjęciu) lub rydze

Kulinarna Pokusa
Kluski śląskie 193

Dziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem. Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków) Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania