mielonego -ugotowane w mundurkach 2 małe ziemniaki -ugotowana marchewka -2 małe ogórki kiszone -cebula -ząbek czosnku -plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka kukurydziana i przyprawy to składniki na sos koperkowo - czosnkowy do zrazów. Do mięsa ścieramy pół cebuli i ząbek czosnku. Dodajemy do smaku sól i pieprz, dosypujemy(...)zgniatamy na duży placek, na nim układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy z dowolnym sosem ( u nas jest to sos koperkowo - czosnkowy ) i surówką, np. z białej
Maminek kulinarnylekturze iluś dziesiątek stron nadal nie byłam mądrzejsza. Bo jak tu nie popaść w konsternację, kiedy jedni zalecają śmietanę, drudzy stanowczo się temu sprzeciwiają, kolejni podsmażają cebulę do sosu, a jeszcze inni dodają wina, czego pozostali całkiem zabraniają! I wszyscy upierają się, że właśnie ich przepis to ten tradycyjny! Najbardziej znana historia (a tych też jest kilka!) carbonary mówi(...)ciepłym, ale wyłączonym już palniku. Wrzuciłam gorący makaron na patelnię z czosnkiem, całość wymieszałam szybko i wrzuciłam z powrotem do garnka, wsypałam 2/3 podsmażonego boczku i zalałam śmietaną z żółtkami, intensywnie mieszając, aż sos oblepił cały makaron. Przyznam, że szybkość działania gra tu ważną rolę! ;) Przykryłam na 2 minuty, ponownie wymieszałam i rozłożyłam na talerze. Posypałam na wierzchu resztą bekonu
Kuchnia Prezydentowejprzepis jednocześnie zachęcając Was do oglądnięcia :) Składniki na 4 sztuki: 8 białych kiełbasek - surowych 4 bułki pszenne cebulka prażona 8 plasterków boczku cienko krojonego kawałek sera żółtego kapusta kiszona ewentualnie sałata dodatki : pomidorki koktajlowe, kawałek papryki sos do smarowania: miód, musztarda, odrobina przecieru z chilli Przygotowanie : Białe kiełbaski nacinam i ściągam z nich osłonkę, 2 plastry boczku przecinam
Mechanik grillujekabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki w serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane
Aga w kuchniuważam, że domagają się towarzystwa bagietki! Świeża lub lekko podpieczona, posmarowana jogurtowym sosem stanowi świetną bazę dla polędwiczkowo-szaszłykowego sandwicza :) PS Przypomniałem sobie sam - to było w czasach przed przedblogowych ;) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 żółta papryka (lub w innym kolorze) kilka plastrów surowego boczku (lub włoskiej pancetty) Marynata: 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy(...)łyżeczka soli Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka drobno posiekanego rozmarynu 1 łyżeczka drobno posiekanej szałwii Wykonanie: W dużej misce połączyć wszystkie składniki marynaty (czosnek rozetrzeć z solą na pastę). Polędwiczkę oczyścić i pokroić na równe plastry grubości około 1.5 cm. Paprykę pokroić w około 2 cm kwadraty. Każdy plaster boczku przekroić
zadanie-gotowanieczęsto robi się ją z wieprzowiny. W połączeniu z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzy wspaniałe danie kuchni śląskiej w dodatku z przepysznym sosem pieczeniowym powstałym przy pieczeniu rolad. Składniki : łopatka wieprzowa musztarda papryka ogórek konserwowy boczek wędzony cebula sól, pieprz 2-3 łyżki mąki margaryna i olej do smażenia Przygotowanie : Łopatkę wieprzową oczyszczam i kroję skośnie względem(...)podwijając pierwsze boczki zwijam ciasno tworząc roladę. Każdą z rolad ściśle obwiązuję sznurkiem bawełnianym. Na patelni rozgrzewam tłuszcze i wpierw podsmażam każdą z rolad z każdej strony a następnie podlewam wodą i duszę co jakiś czas obracając. Gotowe rolady wyciągam z patelni, dolewam wody do pozostałego ze smażenia tłuszczu, zagotowuję po czym dolewając zawiesiny mącznej robię sos. Rolada śląska, śląskie
Mechanik w kuchnitortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku. Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka - w miodowo-musztardowej marynacie z dzikim czosnkiem i suszonymi(...)ciasno boczek wokół patyczków, tworząc spiralę. Grillować do lekkiego przyrumienienia. Kiełbaski posmarować olejem, posypać przyprawą i grillować do przypieczenia. Na środku talerza położyć połówkę jabłka lub kalarepki, wokół ułożyć kiełbaski, następnie spiąć je promieniście wykałaczkami lub cienkimi patyczkami do szaszłyków. W dno paprykowych kielichów wbić po wykałaczce i umieścić kwiatki centralnie, wbijając ich "łodyżki" w jabłko. Napełnić sosem z majonezu
głodny alergikblogu będziecie mogli znaleźć wiele pysznych i ciekawych przepisów wzbogaconych o ich niepowtarzalny smak. Już dziś zapraszam Was na "Zapiekankę chlebową z boczkiem podaną z nutą meksyku" . Zapraszam Was do wypróbowania moich poprzednich przepisów z sosami Folwark: Spaghetti z sosem kukurydzianym na bazie remulady duńskiej Pierś z kurczaka z piekarnika w ziołowo-cytrynowej marynacie podana z sosem kebab-gyros
Słodkie okruszkigdzie obecnie trwa właśnie włoski tydzień. Składniki: 40 dag makaronu spaghetti tricolor 25 dag sera ricotta 20 dag chudego boczku parzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 papryka chili z zalewy olejowej 3 łyżki sosu włoskiego z migdałami sól morska do smaku szczypta pieprzu do smaku listki świeżego oregano lub bazylii do posypania Wykonanie: Makaron gotujemy(...)przepisu na opakowaniu, trzymamy w ciepłym miejscu. Boczek kroimy w cienkie paseczki, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą smażymy 5 minut .Po chwili dodajemy osączoną z zalewy i pokrojoną chili, mieszamy. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy ser ricotta oraz sos pomidorowy, mieszamy chwilę podgrzewamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , mieszamy z ugotowanym
Wanilia i KardamonPyszny, prosty makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości ziół z boczkiem i parmezanem to danie gotowe w 15 minut na każdą okazję. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne) 100 ml śmietanki 30% 80 gram surowego boczku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram(...)pieprzu Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni do wytopienia tłuszczu. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek i szalotkę. Całość smażymy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane drobno zioła oraz lampkę wina. Całość chwilę dusimy, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy śmietankę. Sos gotujemy do momentu aż nieco zgęstnieje. Ugotowany makaron mieszamy
Mango Papajaszaszłyki z kurczakiem w cydrowo-miodowej marynacie :) Składniki na 9 szaszłyków: 2 piersi z kurczaka 9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół 9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół 18 kawałków ananasa z zalewy Składniki na marynatę: 5 łyżek cydru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku, zmiażdżony pieprz do smaku CZAS(...)plastrami boczku i rozpoczynamy nabijanie składników na patyczki w następujący sposób: kurczak w boczku-szalotka-ananas-kurczak-szalotka-ananas-kurczak w boczku. Kurczaka smażymy 10 minut z każdej strony, podczas smażenia możemy polewać mięso cydrem. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie sos barbecue. Smacznego
My Culinary Artpodane z kaszą gryczaną lub kluskami śląskimi. Składniki: 1 kg wołowiny zrazowej (u mnie ligawa) 25 - 30 dag boczku wędzonego 1 duża cebula 2 - 3 ogórki kiszone 3 - 4 łyżki musztardy sarepskiej 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego pieprz sól sos grzybowy: 20 g suszonego prawdziwka wywar po duszeniu roladek wołowych 1/2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku pieprz sól(...)poprzek włókien na kawałki o grubości 1 cm i roztłuc tłuczkiem z obu stron jak najcieniej. Przyprawić delikatnie pieprzem i solą. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek i ogórki również pokroić w kostkę. Każdy plaster mięsa posmarować niewielką ilością musztardy, położyć na nim trochę boczku, cebuli i ogórka, zwinąć w rulon i obwiązać sznurkiem. Roladki obsmażyć z każdej
Kuchcik gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszne i soczyste mięso, które świetnie komponuje się z aromatycznym sosem. Smak wina absolutnie nie jest wyczuwalny. Ja użyłam chudego boczku, ale Wy śmiało możecie użyć innego rodzaju mięsa, np. karkówki. Przepis jest banalnie prosty, więc śmiało każdy sobie z nim poradzi. (3-4 porcje) 500g boczku wieprzowego Marynata: przyprawa(...)użyłam Kieleckiej ) Dodatkowo: 1 szklanka białego wina (wytrawnego) + bulion 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego Opcjonalnie: 1-2 łyżki mąki pszennej/skrobi kukurydzianej Boczek umyć, osuszyć i pokroić w plastry (można delikatnie rozklepać- tak jak na kotlety). Każdy kawałek dokładnie natrzeć przyprawami i posmarować musztardą. Całość wstawić do lodówki - najlepiej na całą
Di gotujewykorzystałam mieszankę różnych liści rzodkiewki z jednego pęczka ok. 30 g parmezanu w kawałku na sos: 1 łyżeczka posiekanej szalotki, 1 łyżeczka francuskiej musztardy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 filet anchois, posiekany, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz opcjonalnie: wędzony boczek pokrojony w kostkę Przygotowanie: W miseczce umieść szalotkę, musztardę, ocet i posiekany filet anchois. Dopraw solą(...)wirówkę do sałaty lub osuszyć je papierowymi ręcznikiem. Wrzuć liście do miski, dodaj rzodkiewki pokrojone na ćwiartki i wlej sos. Dobrze wymieszaj. Udekoruj sałatkę wiórkami parmezanu, ścieranymi przy pomocy obieraczki do warzyw. Jeżeli masz ochotę, podsmaż na patelni boczek pokrojony w kostkę i dodaj do sałatki. To kto ma ochotę spróbować
Chilli Czosnek i Oliwapytanie daje odpowiedź :) Wersja, którą podaje jest podstawowa, ale czujcie się swobodnie w jej ulepszaniu. Do masy można dodać wiele innych składników (np. curry, boczek, suszone pomidory itd.). Jeżeli oprócz ziemniaków mamy pozostałości sosu z kawałkami mięsa, marchewki, groszku itp. to także możemy umieścić je w środku muffinów. Składniki: 300 - 500 g tłuczonych ziemniaków 2 (1 + 1) łyżki masła
zadanie-gotowaniepietruszki. Do tego nojlepszo baje bagietka, bo niōm sie idzie fajnie tōnkać 29 we zōłzie 30 … smacznego 1 kilka 2 wrzucił 3 boczkiem wędzonym 4 kraju 5 powiem 6 przpisów 7 sosie 8 myślcie 9 pół 10 jej 11 proszę wziąć 12 oczyśćcie 13 uważajcie 14 któraś 15 trzeba ją wyrzucić 16 dajcie 17 wrzućcie 18 pokrojoną
Chop w kuchnistół, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy i dowolne dodatki, ja dałam cienkie plasterki boczku. Na razie nie dajemy żółtego sera. Pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni. W międzyczasie wycinamy z żółtego sera duszki używając foremki
Ciastkozercypatelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor. Przełożyć do rondelka. Żółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki,wlać do boczku i dusić na wolnym ogniu energicznie mieszając aż sos zacznie gęstnieć . Mieszać cały czas aby nie powstały grudki! Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować w między czasie
Wanilia i KardamonBoczek jako danie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się tym nie powtarzalnym smakiem Składniki: 0,5 kg świeżego przerośniętego boczku 1 duża cebula garść suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek laurowy sól, pieprz świeżo
kgwjanczewoniewiele, dodajemy na patelnię dodatkową łyżkę oliwy. Podsmażamy perliczkę ze wszystkich stron, przez kilka minut, do lekkiego zarumienienia się. Na środku brytfanny robimy miejsce odgarniając cebulę, grzyby oraz boczek, po czym układamy tam perliczkę. Warto również zamknąć ptaka spinając ze sobą luźną skórę i kuper przy pomocy wykałaczki. Zawartość brytfanny posypujemy majerankiem i tymiankiem. Czosnek oraz 1 gałązkę rozmarynu kładziemy(...)osolonej wodzie ziemniaki rozbijamy ubijarką do ziemniaków, po czym stopniowo dodajemy masło i śmietanę ugniatając całość na jednolitą masę. Perliczkę podajemy z cebulą, boczkiem i grzybami oraz puree – udekorowane posiekanym świeżym rozmarynem, a także z sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych. Uwagi Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby „twarde”, takie jak kurki (na zdjęciu) lub rydze
Kulinarna PokusaDziś przepis na kluski śląskie. Są one rewelacyjnym dodatkiem do mięs, sosów a również podawane samodzielnie polane smalcem i smażonym boczkiem. Składniki: 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (objętość ¼ przeciśniętych przez praskę ziemniaków) Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków
Mama GotujeKurczak ze śliwką owijany boczkiem Pikantna(...)Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym Rozmarynowy kurczak z warzywami W każdym zestawie znajduje się
Smakowite Dania