boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:35/99)

grillowane szaszłyki 153

myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki 3-4 cm. Na patyki do szaszłyków nakłuwamy kolejno: mięso-cebula-boczek-papryka-mięso- papryka boczek cebula-mięso. Tak przygotowane szaszłyki wkładamy na grilla. Gotowe podajemy z ulubionym sosem

Domowy Smak Jedzenia
Pyszne domowe hamburgery. 161

Donaldsa, oto moja propozycja domowych przepysznych hamburgerów. Składniki: bułki do hamburgera; sałata karbowana; pomidor; boczek w plastrach; ser żółty;  ketchup  kotlety: mięso mielone wieprzowe łyżeczka świeżego tymianku drobno posiekanego 1 mała cebula 1 jajko mała bułka 1/2 szklanki mleka sos tatarski: 4 ogórki konserwowe; kilka pieczarek marynowanych; pół cebuli; 6 łyżek majonezu; pół łyżki octu (może być więcej(...)międzyczasie podgrzewamy w piekarniku bułkę przekrojoną na pół, po czym układamy: kotlet, plaster sera żółtego, 2 plastry smażonego boczku, ketchup, cebulę pokrojoną w krążki. Wsadzamy na chwilę do piekarnika, aby serek lekko się rozpuścił. Po wyjęciu dokładamy: plaster pomidora, sos tatarski, liść sałaty karbowanej. Mmmmm..... Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka ze szpinaku 193

cała gama, korzystajmy z tego bogactwa i zjadajmy się.... Składniki: 3-4 garście świeżego szpinaku 100 gram boczku wędzonego  parzonego 0,5 opakowania sera feta 0,5 papryki czerwonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 ząbek czosnku 1 łyżka słonecznika Sos 1 łyżeczka octu balsamicznego 2-3 łyżki oliwy z pestek winogron 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżka wody(...)zmielony pieprz Wykonanie: Szpinak opłukujemy rwiemy na pół przekładamy do miski. Boczek kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni pod  koniec smażenia dodajemy starty czosnek , m ieszamy chwilę. Paprykę, ser feta kroimy w kosteczkę. Jajka kroimy w ósemki, mieszamy składniki ze sobą delikatnie. Łączymy ze sobą składniki na sos, polewamy sałatkę sosem przed podaniem.Całość posypujemy słonecznikiem. Smacznego

kgwjanczewo
Spaghetti Carbonara z czosnkiem i pietruszk 168

sprawiają, że Carbonara stanowi istnty raj dla kubków smakowych, ach te nitki makaronu oblepione aksamitnym sosem... :) Jako, że nie byłabym sobą gdybym nie dorzuciła czegoś od siebie, moja Carbonara pełna jest również czosnku i natki pietruszki. Gorąco polecam! :) SKŁADNIKI ( 2-3 porcje) 200g wędzonego boczku 2 szalotki 3 ząbki czosnku 4 łyżki parmezanu 2 jajka sól, pieprz natka pietruszki ( wedle(...)minut, tak aby był al dente. Odcedzić. Do garnka z makaronem dodać boczek z cebulką i czosnkiem, parmezan oraz posiekaną pietruszkę i bazylię, wymieszać. W miseczce roztrzepać jajka i wlać do makaronu, szybko i energiczie wymieszać, tak aby uzyskać aksamitny sos obklejający makaron. Jeśli nie zrobimy tego szybko i sprawnie może wyjść jajecznica ;) Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Podawać

DefinicjaSmaku
domowa kaszanka grillowana z kapustą kiszoną 162

ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka kozieradki 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 6 łyżek oleju 6 łyżek wody sól, pieprz opcjonalnie: sos majonezowo – keczupowy wykonanie: Kapustę odciskamy ze soku. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w paski. Czosnek obieramy, drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki wkładamy

Domowy Smak Jedzenia
Zrazy wołowe 327

plastry o grubości kilku mm kilka niedużych ogórków kiszonych kilkanaście cienkich plastrów wędzonego boczku 3 średnie cebule (po 150g) kilka łyżeczek musztardy 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki octu 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sos 250g marchewki 150g korzenia selera 2-3 gałązki natki pietruszki 250 ml rozcieńczonego bulionu (najlepiej wołowego(...)razie potrzeby podlewamy jeszcze wodą lub rozcieńczonym bulionem. Zrazy podajemy najlepiej na ciepło, razem z sosem i warzywami oraz ulubionym dodatkiem – np. kopytkami lub gotowanymi ziemniakami. Uwagi Do zrazów dodajemy mniej lub więcej soli, ale róbmy to raczej ostrożnie – jest już ona w boczku, musztardzie oraz bulionie. Przez Krystian Kulinarna Pokusa   #gallery-172 {margin: auto;} #gallery-172 .gallery-item

Kulinarna Pokusa
Pasztet z królika - tradycja mojej rodziny 174

zdrowe. Pomyślcie co jada świnka a co króliczek ? :-P Propozycja podania pasztetu: z rukolą, tureckimi daktylami oraz żurawiną, wszystko polane sosem balsamicznym. Mniam...Już czuję święta :) Składniki: mięso z 1 królika u mnie 1,5 kg pół kilograma surowego boczku pół kilograma słoniny pół kilograma drobiowej wątróbki plus podroby z królika włoszczyzna na rosół przypalona cebula 3- ziele angielskie(...)słoiku sos balsamiczny Mięso z królika gotujemy. Gdy wypłyną szumowiny (po około godzinie) wylewamy wodę i wstawiamy mięso na ogień w drugiej wodzie. Do niej dodajemy włoszczyznę i ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości

Bon Appetit Małgorzaty
BABKA ZIEMNIACZANA Z TWAROGIEM 204

sól i pieprz i wymieszałam. Na patelni na maśle podsmażyłam posiekaną w kostkę cebulkę. Lekko posoliłam i wsypałam posiekane świeże zioła. Gdy się zeszkliła dodałam pokrojony w kostkę wędzony boczek. Posoliłam, dodałam świeżo zmielony czarny pieprz i podsmażyłam. Dodałam do masy ziemniaczanej i wymieszałam. Teraz pora na masę serową. Do miski przełożyłam mój piękny twaróg. Rozkruszyłam go widelcem i wbiłam(...)wierzch ponownie warstwa ziemniaczana z dodatkiem posiekanej mięty. Wstawiłam naczynie do nagrzanego piekarnika i piekłam godzinę w temperaturze 180 stopni.   Można podawać z sosem śmietanowym lub kwaśną śmietaną. Ja podałam z podsmażoną cebulką i boczkiem, Smacznego

potrawyregionalne
33. Żurawina w boczku w glazurze z miodu 87

rulon i spinamy wykałaczką. Miód rozpuszczamy, najlepiej w mikrofalówce, dodajemy musztardę i olej, dokładnie mieszamy. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem, jeżeli nam została to można wysypać resztę żurawiny. Zapiekamy ok 15-20 minut, starając się, aby boczek zbytnio się nie wysuszył. Można podawać na ciepło, jak i zimno. Pycha

Jadło i czytadło
Szpinak – właściwości lecznicze 266

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wiejska zapiekanka ziemniaczana 153

przetwórcza: Gotujemy ziemniaki na pół twardo, potem kroimy na talarki i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy. Dodajemy do boczku i cebulki: śmietanę, sól, pieprz, Mieszamy i wlewamy cały sos na ziemniaki. Następnie posypujemy całość mozarellą i pieczemy, 180 stopni, ok 45 minut. P.S. Do sosu można podać również 2-3 drobno pokrojone ząbki czosnku

Kuchnia smaków
JAJKA W KOSZULCE / JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU – jak zrobić idealne? 158

każdy o nim słyszał, ale nie każdy robił. Jest świetnym pomysłem na śniadanie albo kolację. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem, dodatkiem smażonego chrupiącego boczku albo szynki parmeńskiej, jak również podane ze szparagami i sosem holenderskim. Robi się je niezwykle szybko i zaskakują zarówno podniebienie, jak i oczy! Koniecznie spróbujcie! Jak zrobić to idealne? Zobaczcie! JAK UGOTOWAĆ PERFEKCYJNE JAJKA W KOSZULCE

Ostra na Słodko
Szparagi pieczone – z bekonem, jajkiem i serem Provolone 189

proste –maksimum smaku przy minimum wysiłku. W 30 minut zrobicie je na śniadanie, lunch lub obiad. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Plasterki boczku kroimy w poprzek na małe fragmenty. Do podania szykujemy sos – masło rozpuszczamy w rondelku, przeciskamy do niego ząbki czosnku, wrzucamy cały pęczek drobniutko posiekanej pietruszki. Solimy, pieprzymy i gotujemy na małym ogniu około

Karo in the Kitchen
Carbonara 190

Makaron w aksamitnym serowo-jajecznym sosie. Składniki 30 dkg makaronu 10 dkg szynki parmeńskiej lub boczku 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 ml śmietany 12% 3 jajka 10 dkg żółtego sera … Czytaj dalej Carbonara

czarrna od kuchni
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 348

minut od wypłynięcia. Gotująca się woda powinna tylko lekko mrugać, nie może gwałtownie buzować. Gorące pyzy podajemy z dodatkiem cebulki i boczku, przesmażonych na wytopionej ze skwarków słoninie. Lub jako dodatek do gulaszu albo ulubionego sosu. Jemy szybko, żeby nie zdążyły ściemnieć. Z resztą – kto jadłby wolno pyzy podane tak, jak u babci? ;) SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków TYPU

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania