boczek w sosie - 1472 przepisów (strona:28/99)

Ogniste mięso z topinką 320

pół pęczka natki pietruszki i szczypiorku łyżka świeżej bazyli 2 mniejsze kiszone ogórki 300ml sosu pomidorowego sól, pierz, słodka pa pryka, rozmaryn, sos sojowy, imbir 2 listki laurowe, c hilli 2 łyżki pikantnego ketchupu  Przygotowanie:  Boczek pokroić w cienkie paski , podsma żyć na patelni, dodać pokrojone w kostkę mięso , przyprawić na os tro do smaku. Natkę , szczypiorek

Gaździnka warzy
Boczek pieczony na węglach. 211

tego dania jest czas przygotowania, bo wynosi on prawie 4 godziny, ale czekać jest na prawdę warto, uwierzcie mi. Składniki: 1,5 kg boczku wieprzowego Marynata: 3 łyżki domowej przyprawy do grilla łyżka soli 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy łyżeczka miodu Przygotowanie:  Łączymy wszystkie składniki marynaty i nacieramy ją boczek. Owijamy folią spożywczą i odstawiamy

Kuchnia Łukasza
Kluski łyżką kładzione 136

zawsze to kluski łyżą ćpane, ale napisałam kładzione, żeby ładniej brzmiało. Niby nic takiego, mąka, sól, woda i jajko, a smakują wyśmienicie. Idealne do wszelkiego rodzaju sosów, np. mięsny, z tłuszczykiem, z przysmażonym boczkiem i kapustką do tego. Ja uwielbiam otulone masełkiem i z solą, Można je jeść na słodko z cukrem lub też dodawać do zupy. Pełna dowolność

Wołowina od rekina
Młoda kapusta ze skwarkami. 109

sklepach w znośnej cenie, w połączeniu z młodą zasmażaną kapustą - wyśmienity obiad niekoniecznie z kawałkiem mięsa. Ziemniaczki możemy również podać ze skwarkami, bądź jeśli wolimy z sosem. SKŁADNIKI: 2 główki kapusty 0.5 kg. boczku świeżego 0,3 kg. boczku wędzonego 3-4 dojrzałe pomidory 1 średnia cebula 1-2 łyżki octu 1 łyżka cukru lub miodu przyprawy:sól, pieprz, majeranek

Kuchnia Beaty
TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM 144

wylepiłam ciastem, ponakłuwałam je i wstawiłam do nagrzanego piekarnika  do 200 stopni na 10-15 minut. Następnie  na upieczonym cieście rozłożyłam brokuły, marchewkę  boczek, pomidora,kukurydzę. Zalałam wszystko wcześniej zrobionym sosem z jajek i śmietany i serów. Wstawiłam tartę do piekarnika i piekłam wszystko około 20 minut. Oczywiście możecie użyć innych składników. Ja będę komponować

potrawyregionalne
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM I MANDARYNKAMI 151

szpinakiem i mandarynkami  z dodatkiem soku z pomarańczy. Młode liście szpinaku umyłam,osuszyłam i przełożyłam do miski. Dodałam mandarynki z puszki. Podsmażyłam cienkie kawałki wędzonego boczku i dodałam do sałatki. Następnie przygotowałam sos. Rozmieszałam poniższe składniki w miseczce: oliwę  z  oliwek balsamiczny ocet winny, łyżkę miodu łyżkę musztardy dijon wyciśnięty sok z połowy pomarańczy i startą skórkę

potrawyregionalne
,,Boczek faszerowany boczkiem wędzon” 96

zwijamy i obwiązujemy nicią. Posypujemy solą, pieprzem, chilli, przyprawą czosnkową i do mięsa. 3. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy 2,5 godziny w temp 200st., boczek kroimy w plastry. Można podać z sosem czosnkowym. Smakuje równie dobrze na zimno i na gorąco! Rewelacja

Podróż w kulinaria
QUICHE LORRAINE inaczej 173

Słynny placek lotaryński - rodzaj ciasta zapiekanego z boczkiem, szynką, tartym serem i jajami i sosem bolognese. Dziś moja wersja z wędzonym kurczakiem :) Polecam! 200 g ciasta francuskiego wędzona pierś kurczaka  4 jajka 150 g śmietany 18 % 1/3 szklanki mleka 150 g startego żółtego sera gałka muszkatołowa pieprz Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia

Atlas Smaków
Brägele 195

menu z potraw znajduje się tylko kilka typowych dla okolicy potraw: Brägele, Leberle (kawałeczki wątróbki w sosie), Flammkuchen (płaski placek z kwaśną śmietaną, boczkiem i cebulą), Schlachtplatte (płyta zimnych mięs ze świeżo zabitej świni - m.in. świeża kaszanka, wędzony boczek i salceson), Bratwurst (kiełbasa na gorąco), za to spory wybór rewelacyjnych, wytwarzanych przez właściciela win. Owe wina zmieniły mój ogólny, nieprzychylny

Kuchnia Prezydentowej
Spaghetti z cukinią i pomidorami w sosie śmietanowym 209

muszelki, kolanka itp. Parmezan można zastąpić startym, żółtym serem. Sos ma wyrazisty, kwaśny, śmieatnowy smak. Podczas smażenia należy uważać, aby nie rozgotować cukinii i pomidorów. Do sosu można dodać drobno pokrojony i podsmażony boczek. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Makaron z cukinią i szynką 177

małego dziecka. Parmezan można zastąpić mieszanką serów twardych  Reggio piatto  dostępną w przystępnej cenie w sieci sklepów Biedronka. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu. Oliwę można zastąpić olejem, a szynkę boczkiem. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie

Gospodyni Miejska
Pizza z brukselką i szynką - zaskakująco pyszna! 215

mojego bloga, dlatego wymyśliłam tę oto pizzę.  Inspiracją był dla mnie właśnie smak pieczonych brukselek, które jako warzywa kapustne, świetnie łączą się z szynką albo boczkiem. Postanowiłam tym razem zrezygnować z pomidorowego sosu i ciasto posmarowałam oliwą z czosnkiem, jak robiono to we Włoszech w czasach zanim pomidory trafiły do Europy. Apetycznie roztopiona mozzarella dopełnia obraz mojej nietypowej pizzy

Chilli Czosnek i Oliwa
Letnia sałatka - bób z marchewką i bekonem 188

Składniki (dla dwóch osób): 1/2 woreczka bobu 1 marchewka 3 plastry wędzonego boczku 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki soli      + sos (3 łyżki śmietany 18%, 1 ząbek czosnku) 1. Bób wrzucamy do osolonej i posłodzonej cukrem wrzącej wody. Gotujemy 15 - 20 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy (nie jest to konieczne, ponieważ łupinki są bardzo zdrowe

My Culinary Art
Penne carbonara 169

sera żółtego gouda -3 ząbki czosnku -2 jajka -sól, pieprz -garść posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy (bez tłuszczu) na głębokiej patelni, aż się ładnie przyrumieni. Wytopiony tłuszcz odlewamy, lub - jeśli chcemy, można go trochę zostawić do sosu. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy widelcem, następnie dodajemy(...)sól i pierz oraz śmietanę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy starty na cienkich oczkach ser i mieszamy. Ugotowany makaron dodajemy do podsmażonego boczku, trzymamy chwilę na ogniu po czym wlewamy śmietanę z dodatkami. Mieszamy, aby sos się ładnie połączył  z makaronem i gdy tylko się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki. Można też dodatkowo posypać

KasiekGotuje

Proponowane wyszukiwania