domowego zeszytu. Ciasto, które moja mamcia zawsze robiła mojemu bratu, i to zazwyczaj na Święta. Postanowiłam odświeżyć sobie jego smak. Wiem, że było pyszne, słodkie, z dużą ilością bakalii,wiśni i z pysznym orzechowym kremem. Orzechy były sparzone na mleku, a bakalie zatopione w galaretko-podobnej warstwie. Zrobiłam. I wszystko co napisałam wyżej jest prawdą. Może oprócz jednego, ciasto(...)mój próg słodkości uległ zmianie Bardzo Wam polecam.Jest przepyszne i takie inne. Zdecydowanie Wam posmakuje.Zaskoczycie nim swoich gości a i często będzie do tego przepisu wracać.Składniki na biszkopt:4 jajka 100 g cukru 3 łyżki mąki 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaJajka ubijamy. Dodajemy stopniowo cukier. Ubijamy do otrzymania puszystej, jasno kremowej masy. Do ubitego dodajemy
Made By Mom And Sonpiec w środkowej części piekarnika przez 20 - 25 minut . Biszkopt ostudzić, następnie wyjąć z formy i usunąć krążek z papieru. Formę umyć, zrobić krążek z folii aluminiowej, włożyć biszkopt podzielony na 2 krążki. Jeśli posiadasz CC Major Kenwood, to sprawa ma się troszkę inaczej. Składniki- -300g świeżych jaj- białko i żółtko -30 g białek -140 g cukru -szczypta soli(...)godziny. Na skomponowanie ciasta, wystarczy 2 torebki galaretki truskawkowej wiśnie lub truskawki śmietana 30 % lub 36% Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku, dobrze wymieszać, schłodzić. Ubić śmietanę na sztywno . Do śmietanki dolać płynną, lecz już schłodzoną galaretkę, zmiksować. Poczekać około 5 minut, aż masa leciutko stężeje , wylać ją na biszkopt. Następnie wygładzić powierzchnię. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Drugą
Z Kuchni Do KuchniMini wersja znanego tortu Szwarcwaldzkiego z wiśniami. Takie małe torciki to idealna propozycja na kinderbale, przyjęcia, czy po prostu jako słodka przekąska. Łatwe w wykonaniu, atrakcyjne z wyglądu, a przede wszystkim przepyszne w smaku.Mini Torciki Szwarcwaldzkie - Składniki:Biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)9 łyżek cukru1/2 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku
Słodka Stronaczęści dodać kakao i zarobić. Uformować z ciemnego ciasta 32 kulki, do każdej włożyć wiśnie lub inne owoce, lub kawałek twardej marmolady. Rozłożyć równo kulki na powidłach w rzędach 4 na 8 sztuk. Upiec ciasto w tem. 180C przez ok 1 godzinę. Ciasto 2; Jasny biszkopt; 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 płaska łyżeczka proszku
Apetyczna babeczkaprzekładamy do tortownicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopty pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut bądź do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu przekrawamy je na 3 części. Oczywiście można je upiec osobno (ja tak robiłam), należy wtedy podzielić podane składniki na 3 części. Składniki: 700 g wiśni 2 łyżeczki żelatyny sok z połowy cytryny(...)łyżeczka cynamonu pół szklanki wody pół szklanki cukru Wykonanie: Wiśnie przełożyć do garnuszka, dodać wodę i cukier, całość podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Następnie do owoców dodać wyciśnięty sok z połowy cytryny oraz łyżeczkę zmielonego cynamonu, dokładnie wymieszać. W miseczce rozrobić 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej w minimalnej ilości wody i dodać do masy owocowej, dokładnie wymieszać
Krakowskie smaki Anibardzo cienkie, dwa po 1 cm grubości, jeden po 1/2 cm grubości. Grubszy biszkopt umieścić w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz/tortownicę. Przygotować kremy. Mus z gorzkiej czekolady: 330 ml śmietany 30% dobrze schłodzonej 200 g czekolady gorzkiej 500 g owoców np. wiśni, truskawek, malin, żurawiny, ja użyłam mrożonych truskawek i malin i nie rozmrażałam ich wcześniej
moj przepis naKaowowo-kakaowe płatki ryżowe; z kremówką i wiśniami weekend jakby go nie było? chyba już się powinnam przyzwyczaić. a do szkoły oprócz drugiego śniadania zabieram dzisiaj też... tort trzymajcie kciuki bym go całego dostarczyła :) pod spodem jest ukryty kakaowy biszkopt przełożony czekoladowym kremem z mascarpone i drażetkami
More food, love and dreamsBiszkopt makowy: 5 jajek rozmiar M 160 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 110 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 g suchego maku zmielonego 2 łyżki oleju rzepakowego Krem bakaliowy: 250 ml kremówki 30% 400 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g mieszanki studenckiej koktajlowej ale-raj Dekoracja: orzechy włoskie rodzynki wiśnie kandyzowane(...)wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w 180 stopniach. Blacha 39*31 cm. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmujemy z blachy i ciasno zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia. Krem bakaliowy: Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym. Odłożyć
Ala piecze i gotujesuchego patyczka.. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i w blaszce rzucić na podłogę z wysokości około 30-40 cm. Wstawić do otwartego piekarnika i pozostawić do ostudzenia . Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od blaszki dopiero po jego wystudzeniu. Składniki na masę 500 g sera białego dwukrotnie zmielonego 450 g śmietany 36 % 2 galaretki bezsmakowe,lub smakowe jak lubicie(...)szklanki żurawiny 1,5 szklanki wiśni z soku Wykonanie wszystko zblendować na pastę . Posypka kokosowa Składniki 120 g wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego Wykonanie rozgrzać w rondlu masło z cukrem ,dodać wiórki kokosowe i cynamon,smażyć ,ciągle mieszając na złoto -brązowy kolor . Złożenie ciasta Przekroić biszkopt na dwie części. Na spód blaszki
w mojej kuchnistarczyło... ;-) więc wracając do świat, mam tu dziś dla Was fantastyczne ciasto :-) trochę czasochłonne, ale w smaku jest wprost fantastyczne :-) myślę, że będzie smakowało Wam i Waszym gościom... SKŁADNIKI Biszkopt: 10 jajek 1 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej Masa: 300 g cukierków kukułek 1 l mleka 3 budynie czekoladowe(...)masła 50 ml spirytusu 2 szklanki mleka w proszku Poncz do nasączenia: 300 ml przegotowanej zimnej wody 3 łyżki spirytusu aromat arakowy Dodatkowo: kakao, czekolada, polewa czekoladowa, wiśnie w syropie - dowolnie, według Waszych upodobań ;-) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy
Czary - gary w kuchnigrubym spodzie, podgrzać i mieszać do zgęstnienia (jak kisiel). Na koniec dodać wiśnie, wymieszać i wystudzić. Masa śmietanowa: 1 litr śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić mikserem na sztywno, na koniec dodać cukier i połączyć na wolnych obrotach. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć, równomiernie rozprowadzić ½ frużeliny, na koniec ¼ porcji śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, ponownie
kulinarnyswiatdomiŁatwa i szybka kremówka na maślance straccatiella z Biedronki. Biszkopt: 5 jajek6 łyżek cukru5 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka oleju1 łyżka octuKrem:3 szklanki maślanki Stracatiella1 opakowanie (330g) śmietany 30%6 łyżeczek żelatyny1/2 szklanki mleka4 łyżki cukru pudruDodatkowo:dżemu brzoskwiniowykilkanaście wiśni z alkoholu Jajka z cukrem zmiksować na puch
Praktyczna plCiasto owocowe z owoców mrożonych bez tłuszczu i bez cukru (Foremka o wymiarach 36x26cm- 12 sporych kawałków) Ciasto wilgotne w środku, a z wierzchu przyjemnie kruche
Moja Michakostki masła (nie margaryny) 5 jaj 11 łyzek cukru 10dag kakao Poncz: 1 szklanka wódki 1 zapach rumowy cukier do smaku 1,5 szklanki przegotowanej wody Dodatkowo szklanka wiśni z kompotu (wydrelowane). Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich cukier i ubijamy i tak samo robimy z żółtkami. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao ostrożnie dodajemy(...)papieru do pieczenia formy na ciasto i smarujemy tłuszczem od strony ciasta. Łyżka wykładamy masę, tak aby pokryła cała powierzchnię formy do pieczenia (maja wyjść cieniutkie placki). Pieczemy każdy biszkopt 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. W moim przypadku wyszło 9 placków. Krem - Jajka ubijamy w kąpieli wodnej na puszystą pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Jajka dodajemy
ChilliJemybrzegu. Zapobiegnie to przeciekaniu soku z wiśni i pojawieniu się nieestetycznych przebarwień na torcie. Gdyby się to jednak zdarzyło, to warto mieć w lodówce mały zapas kremówki, aby w razie czego zamaskować małe niedoskonałości. Ciasto czekoladowe można jak najbardziej zastąpić kakaowym biszkoptem. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło
Słodki Pomysł