czegoś takiego jak zbyt słodkie ciasto to było jednak bardzo słodkie. Chociaż zauważyłam, że najlepsze było następnego dnia, kiedy stało się bardziej wilgotne i chyba już odrobinę mniej słodkie. Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna(...)chałwę i likier kawowy. Wstawiamy na ok 2-3 godz do lodówki. Masa w tym czasie znacznie zgęstnieje. Poncz: Likier kawowy + ok 1/2 szklanki wody Dodatkowo: Jedną szklankę mrożonych wiśni oraz jagód wymieszanych z kakao. Do dekoracji: pół tabliczki gorzkiej czekolady dość drobno rozkruszonej (najlepiej blenderem) 1 szklanka drobno posiekanych podpieczonych (na suchej patelni przez kilka minut) orzechów włoskich. Pierwszy
Słodka Kraina Wypiekówciasto kakaowe, tortownica o średnicy 26 cm: 4 jaja 4 łyżeczki dobrej jakości kakao 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową, jajka na 2-3 godziny przed pieczeniem należy wyjąć z lodówki. 1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczypta soli. Dodajemy kolejno żółtka oraz cukier, miksujemy(...)masa zaczyna lekko tężeć wylewamy ją na białą masę, tortownice odstawiamy do lodówki. 2. Gdy wierzch tortu zastygnie, ścieramy na wierzch czekoladę, zdobimy białą masą i wiśniami w syropie. To wersja opcjonalna zdobienia, każdy może to zrobić wg. swojego uznania
Apetyczna babeczkaTort Chałwowy Przepyszny tort chałwowy z odrobiną alkoholu z przepisu znalezionego tutaj Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy po jednym żółtku oraz cukier. Na koniec przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia(...)łyżce masy jajecznej, następnie pokruszoną chałwę i likier kawowy. Wstawiamy na ok 2-3 godz do lodówki. Masa w tym czasie znacznie zgęstnieje. Dodatkowo: 1,5 szklanki wiśnie ( zalewamy je alkoholem- u mnie była to nalewka wiśniowa i dosypujemy łyżkę kakao, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 2 godz.) Poncz: likier kawowy lub inny alkohol kawa rozpuszczalna
Słodka Kraina Wypiekówodrobiną odświeżenia jakby pochodzącego od mięty ale wiemy, że jest to zasługa mieszanki przypraw, czyli właśnie cynamonu, imbiru i kardamonu. Obecnych jest też sporo dużych, mięsistych i całych wiśni, więc nie jest to nudny gładki dżem. Konfitura jest słodko-kwaśna z przewagą na to pierwsze. To sprawia, że jest idealnym dodatkiem do mniej słodkich budyniów/kremów, gofrów/naleśników(...)jest idealnie gładki tylko ma nieco piaskową strukturę, jednak jest to szczegół, który absolutnie nie przeszkadza (domyślamy się, że jest to urok kokosowej manny). W towarzystwie domowych owsianych biszkoptów był hitem niedzieli ! :P _________________________________________________ Masło sezamowe z syropem z agawy Zarówno skład, wartości odżywcze, jak i dokładną recenzję możecie przeczytać w jednej z naszych wcześniejszych recenzji ( tutaj ). _________________________________________________ Napój Chias Skład
Candy Pandasprzepisu, przynajmniej nie pamiętam. Ale wtedy szukając innego przepisu, wpadł mi w oko kruchy placek babuni z wiśniami. W zamrażalniku mam mnóstwo swojskich jeżyn (z działki teściowej) i nieco wiśni, ale te ostatnie pójdą za kilka dni do tortu dla Zuzi na urodzinki. Stąd dodałam jeżyny. A budyń? Pierwszy raz piekłam ciasto budyniem, przyznaję, ale się udało. Chociaż jednak wolę(...)całe dno. Najlepiej jest natłuścić lekko formę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i na nią wyłożyć ciasto. Łatwiej wyjąć później upieczone ciasto. Ja robię tak wszystkie ciasta. Jedynie przy biszkopcie nie daję papieru na brzegi, żeby był równy. Podpiecz spód w dobrze nagrzanym piekarniku. Piecz w 180°C przez 15-20 minut, uważając, by się nie przypalił po brzegach. Wyjmując
Anioszek w kuchnismaku, czyli - skoro są maliny to wybieramy dżem malinowy oraz galaretkę malinową. Podejrzewam, że w sezonie letnim to ciasto w wersji truskawkowej zrobi jeszcze większą furorę, albo z wiśniami. Fajna sprawa, że możemy używać nie tylko owoców świeżych, ale i mrożonych. Jest to wypiek na każdą porę roku. Dodatkowo, pozwala wykorzystać białka, które często zostają nam po pieczeniu świątecznych serników(...)malin (mogą być mrożone) 3 szklanki gorącej wody Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do niej maliny. Pozostałe składniki: słoik dżemu malinowego 400 ml 12 dużych okrągłych biszkoptów (około 100 g) 50-70 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów ( najlepiej likier kokosowy, ale może być także wódka) Wykonanie: Na dnie blaszki układamy blat upieczony z białek oraz maku
Poezja Smaków - blog kulinarnyżółtkach. Jego delikatny smak przełamuje mocna kawa z dodatkiem amaretto. Torcik mimo, że efektowny nie jest trudny do wykonania. Zachęcam do spróbowania. Na tortownicę o średnicy 24 cm Biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek mąki pszennej ( typ 550 najlepszy) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej ( lepiej się kroi niz na samej pszennej) - 5 łyżek cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka oleju(...)partiami dodawać do niej masę krówkową. Mieszać do połączenia składników. Obłożenie: - rurki waflowe ( puste w środku ) - 3 łyżki wyżej opisanego kremu - 4 łyżki bardzo kwaśnego dżemu ( u mnie wiśnia ) - wstążka do dekoracji 1. Ciasto pokroić na 3 blaty 2. Krem podzielić na 2 części ( odłożyć 6 pełnych łyżek do obłożenia ) 3. Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć
kawawszklanceNie znam osoby, która nie kochałaby sernika, mokrego z kakaowym spodem przyozdobionym borówkami amerykańskimi. To ciasto kojarzy mi się z dzieciństwem gdzie babcia robiła chyba najlepszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto bananowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Nie musimy do jego przygotowania wykorzystywać miksera, składniki mieszamy przy pomocy łyżki. Jest to ciasto, które zawsze się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Słusznie tort bezowy jest tu popisową specjalnością lokalu! Porcja porządna, żadna tam kropka na talerzu, tylko solidny kawałek ciasta , spokojnie zadowalający nawet dwie osoby. Połączenie czekoladowej bezy z kwaskowatymi wiśniami to istny strzał w 10-tkę! Wprost brak mi słów by oddać w pełni ten stan słodkiego zaspokojenia z jakim wychodziłam z Capuccino Cafe . Po niesamowitym torcie i wybornej kawie(...)dbałością o każdy szc ze g ół uformowane. Detale mini - torcików podziwiam zawsze z zawistną za zdrością początkującego cukiernika :P Gościom festiwalowym zas erwowano cappuccino oraz Torcik Ramon : biszkopt jogurtowy przekładany karmelizowaną białą czekoladą z czarną porzeczką na chrupiącej warstwie prażynek M uszę z przykrości ą przyznać, iż torcik mnie rozczarowa ł ... Olśniewający wygląd nie miał niestety swojego odpowiednika
Grunt to przepis!krewnych i zajadanie się ciastem o nazwie “Fale Dunaju”. Jasno-ciemny biszkopt z zanurzonymi w nim owocami pokryty budyniową masą i polewą. Owoce jakby “tworzą fale” w dwukolorowym biszkopcie Oczywiście po latach musiałam odtworzyć to przepis, ale w wersji roślinnej. I ciasto wychodzi wyśmienite! Najstarszy syn daje mu maksymalną liczbę punktów w naszej wewnętrznej skali. Najmłodszy synek jeszcze(...)stężała. Przed podaniem posypujemy startą czekoladą lub polewamy czekoladowym ganache według tego przepisu . Podajemy z ulubioną herbatką Smacznego! P.S. Na zdjęciach ciasto z jabłkami, ale można użyć również śliwek, wiśni, czereśni. Artykuł Ciasto Fale Dunaju pochodzi z serwisu lamarida.pl
Lamarida.plDziś niemal we wszystkich domach, jak to w Wielką Sobotę, wielkie sprzątanie ;) Szczęśliwi Ci, co mają to już za sobą! Ja tak długo zastanawiałam się, czy
Ratunku obiadzką jasną (jasne ciasto i jasny krem), z w-zką przełożoną kilkakrotnie bitą śmietaną... W moim regionie w cukierniach króluje w-zka, na którą składa się kakaowy biszkopt i bita śmietana. Osobiście z dzieciństwa pamiętam w-zkę z ciasta bardzo ciemnego, przygotowywanego jak na Murzynka z dużą ilością pięknie ubitej kwaskowej wiejskiej śmietany, oblanej pyszną polewą czekoladową. "Wisienką(...)śmietanę, wymieszać. Lekko ciepłą polewą polać ciasto. Moje uwagi: 1. Ciasto można posmarować dżemem z czarnej porzeczki, będzie winniejsze. 2. Jeżeli chcesz, ciasto możesz delikatnie naponczować, np. sokiem z wiśni
In my kitchenszybko się rumieni./MASA SEROWA:- Masło ucieramy z cukrem (pół szklanki) i cukrem waniliowym/wanilinowym. - Dodajemy po łyżce sera, mieszamy na średnich obrotach. - Dodajemy proszek budyniowy.- Osobno blendujemy odcedzone wiśnie - Łączymy masę wiśniową z masą serową, powoli wlewając rzadsze do gęstszego.- Ubijamy całe jajka z cukrem (pół szklanki).- Łączymy masy delikatnie mieszając.- Wykładamy na ciasto i pieczemy 45 minut(...)było... Dziwne, bo wstaliśmy tego dnia około 11:00 ;)Jeśli cierpicie na sernikowy niedosyt, zajrzyjcie tutaj:1. Sernik na zimno (w-z i milky way) na mocno czekoladowym biszkopcie bezglutenowym + polewa czekoladowa (DB)2. Sernik malinowy z bezą i kruszonką - bezglutenowy (DB),3. Sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką (bezglutenową) (DB),4. Pascha - bakaliowy sernik na zimno. (DB)A inne
Wypisz WymalujDziś jest dzień wyjątkowy i dla mnie szczególny. Dziś, w tej chwili, w tej sekundzie czytacie mój setny post :) Jestem dumna i szczęśliwa i dlatego będzie
Ratunku obiad