biszkoptów Krem: 1,5 szklanki mleka 5 żółtek 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru na ½ litra mleka 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 82% nie margaryny! 1 łyżka ciemnego kakao 1 wafelek kakaowy typu princessa Wierzch: 2 galaretki truskawkowe lub z owoców leśnych 40 dag mieszanych owoców lata (maliny, porzeczki, borówka, wiśnie) Sposób(...)dodać kakao i pokruszony drobno wafelek, zmiksować lub wymieszać szpatułką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Odlać trochę galaretki do miseczki i maczać w niej biszkopty. Wyłożyć nimi dno formy. Białą masę rozsmarować równo na biszkoptach. Na nią wyłożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w galaretce. Biszkopty przykryć masą kakaową z wafelkiem. Na wierzchu ciasta
Wanilia i Kardamonprzygotowujemy ten deser zimą, wtedy nie mamy możliwości użyć świeżych truskawek, wiśni czy innych sezonowych owoców. Ja mam na to sposób. Otóż używam owoców mrożonych, ale zalewam je galaretką zanim rozmrożą się. Wtedy owoce nie puszczają soku i smakują jak świeże.Taką piankę możemy przygotować na cieniutkim biszkopcie i/lub poprzekładać małymi biszkopcikami. Wtedy stanie się "konkretniejszym" deserem ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaprzekroić na pół. Na dno tortownicy ułożyć blat jasnego biszkoptu, rozsmarować połowę masy z frużeliną i przykryć blatem ciemnym, rozsmarować masę z kremem czekoladowym, przykryć blatem ciemnym i wyłożyć resztę kremu z frużeliną, przykryć jasnym blatem i włożyć do lodówki. Dodatkowo: 300 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru kilka truskawek wiśnie z frużeliny pokruszony wafelek Kremówkę delikatnie ubić, dodać cukier
Kulinarna (nie)codziennośćskładniki na biszkopt: 60 g mąki orkiszowej lub pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki(...)całkowitego wystudzenia. składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany, kwaśnej 250 ml mleka 50 g żelatyny 200 g cukru 3 opakowania galaretek, różnych kolorów (np. o smaku kiwi, pomarańczy, wiśni) 750 ml gorącej wody dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 750 ml gorącej wody parę świeżych truskawek wykonanie: Trzy galaretki (o smaku kiwi, pomarańczy i wiśni) rozpuszczamy w osobnych naczyniach, każdą
Domowy Smak JedzeniaZapraszam do wypróbowania :) Składniki na cienki biszkopt kakaowy: 3 jajka 60 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g mąki tortowej 20 g kakao gorzkiego 56 g roztopionego masła 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na budyń wiśniowy: 2 budynie waniliowe Winiary 1 łyżka mąki 680 g wiśni z kompotem Składniki na krem czekoladowy: 660 ml śmietany kremówki
Sama słodycz i szczypta chiliprzełożony bitą śmietaną. Mięciutki, puszysty, mało pracochłonny.Biszkopt:6 dużych jajek7 łyżek cukru5 łyżek mąki krupczatki1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka oleju1 łyżka octuKrem kakaowo-śmietankowy :2 opakowania (500 g) śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru2 opakowania Śnieżki6 łyżeczek żelatyny1/2 szklanki wodyduża łyżka kakaoDodatkowo: dżem brzoskwiniowykilkanaście wiśni z alkoholu Jajka z cukrem ubić na puszystą
Praktyczna pldlatego, że mus owocowy, który odgrywa tutaj najważniejszą rolę, może być przygotowany z różnych owoców - np. z owoców, które mamy aktualnie dostępne lub te, które uwielbiamy. Połączenie takich smaków - biszkopt, mus owocowy i bita śmietana - uważam za cudowny :) Typowy smak ciepłego lata.Wszystkim życzę smacznego! :)SKŁADNIKI:CIASTO:1/3 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej3 jajka 1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczka(...)śmietanki kremówki 30% lub 36%2 łyżki cukru pudru1,5 łyżeczki żelatyny3 łyżki gorącej wody+ kilka borówek amerykańskich do dekoracji.WYKONANIE:Na samym początku najlepiej przygotować mus wiśniowy. Wiśnie należy wypestkować i zmiksować bardzo drobno. Następnie dodać cukier puder i cały czas miksować. Rozpuścić galaretki w gorącej wodzie i dokładnie wymieszać. Następnie mus wiśniowy połączyć z galaretką i wstawić do lodówki
Serce zamknięte w formie pysznościNieskomplikowany, bardzo prosty przepis na szybki sernik na zimno. Deser idealny na letnie dni kiedy mamy ochotę na lekkie owocowe ciasta przy których nie trzeba spędzać
Słodka Stronapołowę bitej śmietany. Przykryć drugą warstwą biszkoptu, znowu posmarować dżemem i całe ciasto (wierzch i boki) pokryć pozostałą bitą śmietaną. Obsypać wiórkami kokosowymi, a przed samym podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.*Ciasto wychodzi dość słodkie więc ilość cukru można zmniejszyć.**Najlepiej aby był to dżem domowej roboty lub taki z dużymi kawałkami wiśni.Smacznego
Złote przepisynutella. Aby złamać słodycz kremu biszkopt nasączyłam sokiem świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, aż zamówienie było na imprezę dla dorosłych dodałam odrobinę wódki (może być też rum lub likier cytrusowy). Co do dekoracji tortu to z racji pory roku i braku dostępu do świeżych owoców sezonowych typu truskawka, malina czy jagoda, użyłam kandyzowanych wiśni i gotowych listków czekoladowych. Boki obsypałam gotowymi
Wypieki i Rumieńceserka mascarpone * 2 opakowania Nutelli każde po 230 g Dodatki : wiśnie z nalewki / a wersji bezalkoholowej - wiśnie mrożone lub wiśnie z kompotu / 1.Dno tortownicy z odpinaną obręczą o średnicy około 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła. 2. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. 3. Mąkę, kakao(...)pierwszego tłoczenia. 6. Teraz powoli dodajemy przesiane kakao,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnymi ruchami łyżki lub szpatułki do masy łączymy je z ubitymi jajkami. 7. Ciasto na biszkopt wlewamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy przez około 35 minut / robimy test suchego patyczka / 8. Boki dobrze ostudzonego biszkoptu odkrawamy ostrym nożem od obręczy
ciemna strona patelniubitej śmietanki. Wylewamy tężejące na biszkopt, wstawiamy na pół godzinki do lodówki po czym przykrywamy tężejącą galaretką pomarańczową. 3. Piankę truskawkową robimy podobnie: Ubijamy śmietankę z 4 łyżeczkami cukru, dodajemy serki homogenizowane oraz ostudzoną galaretkę truskawkową (ja rozmieszałam 2 w ok 300ml wody). Całość wylewamy na galaretkę pomarańczową. 4. Na wierzch układamy wydrylowane wiśnie z syropu i zalewamy galaretką
Kuchnia w czekoladziewykonać go samemu. Biszkopt czekoladowy z kremem owoce leśne w kształcie ludzika lego (Lucy z filmu LEGO Przygoda) (przepis na duży tort, ok. 25 na 40 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: 10 jajek 1 szklankę i 1 łyżkę mąki tortowej 1 szklankę i 1 łyżkę naturalnego kakao 1 i 1/2 szkl. cukru odrobina soli 3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie(...)czasem może zdarzyć się każdemu) Do kremu o smaku owoców leśnych 700 g mrożonej mieszanki owoców leśnych (u mnie były to: truskawki, maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki oraz wiśnie) 500 g śmietanki 36% 500 g serka mascarpone 1 galaretkę (ja użyłam truskawkowej dla podbicia owocowego smaku) cukier puder do smaku - w zależności od oczekiwanej słodkości/kwaśności kremu
Ratunku obiadwarstwa owocowa i kremowa. Spód, o dziwo, jadł również, tyle, że na samym końcu;) Dlaczego napisałam „o dziwo”? Bo ciasto jest dość nietypowe. Nie jest to delikatny biszkopt, nie jest to też tradycyjny ucieraniec. Jest to ciasto maziste i dość ciężkie. Mi troszkę czasu zajęło przyzwyczajenie się do niego. Chyba najlepiej smakuje cienko ukrojone i zajadane małymi porcjami/k(...)łyżki dżemu pomarańczowego Krem mascarpone: 500 g serka mascarpone 1-2 łyżki soku z cytryny 1 op. cukru wanilinowego (16g) 2 łyżki cukru pudru Frużelina wiśniowa: 450 g mrożonych wiśni Hortex 5 łyżek cukru 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki soku z cytryny 2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy
Smaki Na TalerzuCiasto, które zrobiłam na pierwsze urodziny synka. Goście byli zachwyceni i wniebowzięci. W smaku świeże, orzeźwiające, przyjemne, lekko kremowe. Samo ciasto delikatne, lekko kakaowe, puszyste i mięciutkie jak najlepszy biszkopt, ale jednocześnie nie suche. Przepis myślę idealny. Ciasto jest podzielne, idealnie nada się na imprezy bo ładnie się prezentuje, smakuje świetnie i starczy na około 25-35 kawałków, może też(...)jajek, białka i żółtka oddzielnie pół szklanki drobnego cukru do wypieków (do białek) 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 800 gr wiśni wydrążonych (mogą być mrożone, mogą być też inne owoce np. maliny, śliwki, truskawki, porzeczki) 500 ml śmietany 30% schłodzonej 5 łyżek cukru 2 łyżki soku z cytryny 24 gr żelatyny
moj przepis na