Wiosna, jak by nie patrzeć kojarzy się nam nie tylko z rozkwitającymi drzewami ale i również z pierwszymi sezonowymi warzywami i owocami. Dzisiaj w roli głównej
vaniliowoczekoladowaTakie spaghetti z pewnością będzie hitem na każdym kinderbalu. Na pierwszy rzut oka wygląda jak typowo włoskie danie ale to tyko pozory… Składniki oszukany makaron
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywlewamy do gotującej masy serowej. Mieszamy aż masa zgęstnieje. Ciepłą masą przekładamy biszkopt. Okrągłą foremką wycinamy mini torciki. Każdy mini torcik polewamy polewą czekoladową (może być rozpuszczona czekolada), ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego
Pyszności Słodkościproszku. Wg mnie masa jest za słodka więc dodałam troszkę soku z cytryny a aromat śmietankowy. przeciąć biszkopt na pół i w oryginalnym przepisie jest po prostu przełożyć kremem ale jak dla mnie to za nudne więc przełożyłam najpierw dżemem z wiśni na to krem a polałam polewą czekoladową zrobiona z 2 łyżek masła, 2 łyżek wody, 1 łyżki cukry
sierotka maRysia w kuchnimleku rozpuszczamy budyń i wlewamy do gotującej masy serowej. Mieszamy aż masa zgęstnieje. Ciepłą masą przekładamy biszkopt. Okrągłą foremką wycinamy mini torciki. Każdy mini torcik polewamy polewą czkoladową (może być rozpuszczona czekolada), ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami kokosowymi. Możemy ozdobić wiśniami. Smacznego
Salonik smakówPetitki Wykonanie: Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej
Blondynka Gotujespożywczych. Ja do ciasta dodałam mrożone maliny, ale mogą to być inne owoce: truskawki, wiśnie, porzeczki czy brzoskwinie. Kolory galaretek też możecie dać inne, jakie wam odpowiadają. [embed]https://youtu.be/JIxG2rvE_5g[/embed] Składniki na ciasto Lodowiec bez pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm): opakowanie okrągłych biszkoptów (około 100 g) 2 opakowania galaretki wiśniowej 1 opakowanie galaretki pomarańczowej 1,5 szklanki mleka
e-PrzepisyKulinarnezmiana planów nastąpiła też dlatego, że z odmrożonych wiśni wyciekło bardzo dużo soku. Za dużo na nasączenie, a szkoda byłoby go wylać. I tak też powstała cienka warstwa galaretki :-) Mam nadzieję, że tort będzie Wam smakował, bo to nie lada tort skoro dostałam pochwałę od samej teściowej ;-) Smacznego! SKŁADNIKI NA BISZKOPT 7 jajek 160 g cukru 130 g mąki
Passions hobbies lifezwykłym czekoladowym biszkoptem lub ciastem, a Ja chciałam czegoś więcej! W końcu, na kilka dni przed imprezą znalazłam idealną recepturę u Doroty Świątkowskiej. Nie żebym wcześniej u Niej nie szukała, ale chyba robiłam to niedokładnie, bo nic nie znalazłam. Przez przypadek, szukając ciasta z wiśniami, wyskoczył
Słodki Pomysłstopniach. RADY: Do tego ciasta można wykorzystać różne owoce, np. truskawki, jabłka, czereśnie, maliny, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie, itp. Z każdym owocem smakuje wyśmienicie! Świeże owoce z powodzeniem zastępują marynowane (trzeba odpowiednio wcześniej odsączyć). Do ciasta można dodać odrobinę kakao - będziemy mieć biszkopt czekoladowy :) Jeśli na dużą blaszkę użyjemy pojedynczej ilości ciasta owoce, które puszczą sok "zdominują" biszkopt i wyjdzie
Kolorowy Przepisownikpodłogę. Dzięki temu zabiegowi biszkopt pozostanie idealnie równy. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Gdy ciasto całkowicie ostygnie, oddzielić boki nożykiem. Krem z ricotty: 750 g schłodzonego serka ricotta 300 g schłodzonej śmietany 36% 100 g cukru pudru 300 g owoców kandyzowanych (u mnie skórka z limonki i z pomarańczy, żurawina, morele, wiśnie) 100 g płatków z gorzkiej czekolady Owoce(...)kandyzowane owoce do dekoracji Dekoracja: 400 g masy marcepanowej 125 g cukru pudru zielony barwnik spożywczy lub 400 g schłodzonej śmietany 36% 50 g cukru pudru Wykonanie tortu: Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze położyć pierwszy biszkoptowy blat. Skropić kilkoma łyżkami likieru. Krem z ricotty podzielić na dwie części. Posmarować biszkopt kremem. Przykryć drugim blatem, skropić likierem
maniapieczeniaMiało być ciasno z wiśniami ale ich cena mnie przeraziła i wybrałam dużo tańsze nasze krajowe brzoskwinie, które uśmiechały się do mnie zachęcająco z jednego ze straganów. W towarzystwie orzechowego biszkoptu, kremu budyniowego i galaretki smakowały wybornie, a jak całość pięknie się prezentowała możecie zobaczyć na zdjęciach. Biszkopt orzechowy: 6 jajek 1/2 szklanki cukru 100 g posiekanych orzechów włoskich
Cynamonowe szczęściebędą odtąd gościć na Waszych stołach! :) Składniki: Składniki: około 200 gramów resztek ciast (u mnie biszkopt i babka cytrynowa, kilka herbatników) 80 gramów dowolnej konfitury (u mnie z płatków róż) 80 ml mleka 1 – 2 łyżki stołowe dowolnego alkoholu (polecam Czarną Wiśnię, jest boska!) 2 łyżki stołowe cukru 1 łyżka stołowa masła 82% 1 – 2 łyżki ciemnego
Garniec Magalierumem. Oczywiście nie jest powiedziane, że tylko na Dzień Mamy możesz go przygotować, z pewnością ucieszy każdego :) Przygotuj tortownicę o średnicy ok 22 cm Składniki: biszkopt 7 jaj ( oddziel białka od żółtek) 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu lub spirytusu szczypta soli otarta skórka(...)łyżek cukru 2 kieliszki rumu krem do przełożenia 500 ml mleka 3 żółtka 3 białka 1 torebka budyniu waniliowego 180 g cukru Do dekoracji kandyzowane wiśnie oraz wiórki kokosowe Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając stopniowo dodawaj żółtka, cukier i powoli przesianą mąkę z proszkiem
Niezły Młynekciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt i nie widzę potrzeby nasączania go ponczem. Jeśli jednak lubicie bardzo wilgotne spody w ciastach, możecie zastosować poncz (np. słabą herbatę z cukrem i wiśniówką lub sokiem z wiśni/czereśni). Torcik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej, będzie wtedy
Smakołyki Berenikistopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 30-35minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Po wyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy blaty. Krem pomarańczowy 2 galaretki pomarańczowe 750 g śmietany kremówki 200 ml wody Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody (według przepisu na opakowaniu(...)masa będzie biała. Dodać alkohol zmiksować.(około 4 - 6 minut). 1/3 kremu zabarwiłam na kolor lazurowy (użyłam barwnika w żelu) Domowa frużelina wiśniowa 350 g owoców (użyłam mrożonych wiśni) 4-5 łyżek cukru 1 łyżka soku z cytryny 6 g żelatyny 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w 2 łyżkach wody) . Owoce z cukrem delikatnie podgrzać
Piekarz-Kucharz-Garkotłukalkoholu np. z nalewki (można też kupić w sklepie specjalne do dekoracji i do ciast) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki cukru pudru Do dekoracji: wiórki czekoladowe wiśnie do dekoracji Wykonanie: Oddzielamy białka od żółtek. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Przygotowujemy tortownicę, wykładamy ją papierem do pieczenia i włączamy piekarnik na 180 stopni. Białka(...)dobrze się wymiesza dodajemy żółtka. Do gotowej masy delikatnie wsypujemy sypkie składniki i mieszamy. Jednolitą masę przelewamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Gdy biszkopt zacznie odchodzić od brzegów to znaczy, że mamy gotowe ciasto. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. W tym czasie ubijamy śmietanę na sztywno i dodajemy cukier puder. W małym
ciastkarnia na kruchym spodzie