Uwielbiam rolady biszkoptowe, dziś naszła mnie ochota na makową roladę z kremem Rolada makowa z kremem budyniowym SKŁADNIKI: BISZKOPT jajka -4 szt mąka - 4 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka cukier - 4 łyżki mak suchy mielony - 4 łyżki kakao - 1 łyżeczka tłuszcz do blachy KREM budyń śmietankowy- 1 opak masło - 200 g mleko -400 ml cukier - 2,5 łyżki DODATKOWO(...)gorzka czekolada- 0,5 opak miód -2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę na sztywno z cukrem. Do ubitej piany dodawać stopniowo żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i makiem, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wyłożonej papierem pergaminowym i natłuszczonej tłuszczem, formy o wymiarach (36x36 cm). Piec około ok.20 minut
Kuchnia Danusikuchni jesień to czas wypieków z jabłkami, więc ja mam dla Was dziś na prawdę wspaniałe ciasto, jedno z moich ulubionych. Ciasto Delicja, składa się ono z mięciuteńkiego biszkoptu, masy jabłkowej, kremu oraz polewy. Zawsze wychodzi, robi się je łatwo i przyjemnie. Bardzo polecam, bo na prawdę jest wspaniałe. Należy do listy moich TOP ciast. Zapraszam Was tradycyjnie na film(...)jabłek -2 galaretki pomarańczowe POLEWA -100g czekolady mlecznej lub deserowej -3 łyżki mleka -25g masła Na początek robimy nasz mięciuteńki biszkopt (bardzo polecam ten przepis na biszkopt, rewelacyjnie wychodzi, pięknie rośnie i jest bardzo mięciutki i puszysty) Żółtka oddzielamy od białek-białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier wciąż miksując. Mamy uzyskać sztywną, błyszczącą pianę. Miksujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutortu. Mus czekoladowy wyszedł tak obłędny, że mało brakowało, by nie zostało już nic do przełożenia czekoladowych biszkoptów. Ale powstrzymałam się i dokończyłam swoje dzieło! Czekoladowe biszkopty przełożone musem czekoladowym i pokryte kremem straciatella stworzyły fantastyczne ciasto, które zachwyciło domowników! Każdy po zjedzeniu kawałka poprosił o dokładkę! I wcale się nie dziwię – był to jeden z najlepszych tortów czekoladowych(...)cukrem, zalewamy połamaną czekoladę, roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy, chłodzimy w lodówce. Schłodzoną ubijamy na mus. KREM STRACIATELLA: Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, podgrzewamy, zostawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, pod koniec wlewamy żelatynę i wsypujemy posiekaną czekoladą. CAŁOŚĆ: Biszkopt pokrywamy schłodzonym musem czekoladowym, przykrywamy drugim biszkoptem i pokrywamy musem straciatella. Dekorujemy dużą ilością czekolady. Podajemy mocno schłodzony
Ostra na Słodkokawę mieszamy z winem i w tej kąpieli moczymy biszkopty, które układamy jeden obok drugiego w foremce szklanej lub żaroodpornej, najlepiej prostokątnej lub kwadratowej. Wykładamy połowę kremu i powtarzamy warstwę z biszkoptów i na wierzch wykładamy pozostały krem. Wierzch oprószamy kakao wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Smacznego:) P.S aby kakao rozsypać równomiernie użyjcie sitka o drobnych oczkach
Luźna Kuchniajest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. :)Biszkopt kakaowy (dla formy o średnicy(...)jedną stronę. Biszkopt wylać do formy pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut w 160ºC do suchego patyczka. Biszkopt ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyjąć z formy i podzielić na trzy równe części.Krem czekoladowy:500 ml śmietany kremówki 36%500 g mascarpone200 g czekolady gorzkiej, minimum 70% kakao4 łyżki cukru pudruKremówkę ubić na sztywno. Następnie dodawać
Food Squareciasto z sezonowymi owocami. Uwielbiam tort z owocami. Jest lekki, smaczny i taki kolorowy! Sezon na letnie torty otwieram wspaniałym tortem truskawkowym. Letni tort przełożony cytrynowym kremem i truskawkowym musem. Letni tort Składniki: Biszkopt na okrągłą formę o średnicy 25 cm 4 duże jajka 180 cukru 60 g pszennej mąki 80 g kukurydzianej skrobii 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka(...)rondelku. Dodaj napęczniałą i odciśniętą z wody żelatynę. Wymieszaj i odstaw do ostudzenia. Kiedy mus zacznie tężeć wymieszaj z ubitą śmietaną. Przygotuj obręcz o średnicy biszkoptu. Umieść pierwszy placek. Posmaruj środek cytrynowym kremem, a następnie pokryj połową truskawkowego musu. Przykryj kolejnym plackiem i powtórz procedurę. Zakończ ostatnim plackiem, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny
codojedzeniasłodki - taki w sam raz ! Przepis może wydawać się długi ale ciasto nie jest zbyt skomplikowane. Bazą jest mój sprawdzony biszkopt (który zawsze się udaje i nie opada !) a zwieńczeniem jest genialny krem kajmakowy, na który przepis znalazłam na blogu Mała cukierenka :) Nie ma co się rozpisywać , po prostu trzeba spróbować ! BISZKOPT: 5 jajek(...)uchylamy drzwiczki. 8. Po wystudzeniu wyjmujemy ciasto z formy (boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy, a z dna odrywamy delikatnie papier do pieczenia) KREM: 1. Odważamy 150g kajmaku (reszta zostanie do rozsmarowania na biszkopcie). Przekładamy do garnka, dodajemy 6 łyżek mleka i mieszając, podgrzewamy, aż masa się roztopi w mleku (nie gotować). 2. Masę zdejmujemy z ognia
Marcepanowa kuchniaSponge cake to najprostsze angielskie ciasto, biszkopt najczęściej przełożony kremem. Anglicy uwielbiają szybkość i prostotę w kuchni, my za to biszkopty uwielbiamy przekładać mnóstwem warstw tworząc wielowarstwowe, bajeczne ciasta, torty, pracochłonne i mega kaloryczne. Ja też lubię robić ciasta, które nie wymagają spędzenia całego dnia w kuchni, setki składników i nakładania warstwy po warstwie. Dlatego przygotowałam to ciasto, angielski sponge
Bernika - moj kulinarny pamietnikwłasny wypróbowany sposób na krem budyniowy. Wymieszać go z orzechami. Wyłożyć na wystudzone ciasto.4) BISZKOPT4 jajka4 łyżki cukru2 łyżki mąki2 łyżki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaWystudzony biszkopt położyć na krem.5) POWIDŁO 6) KREM ŚMIETANOWY1/2 litra śmietany 30%1 łyżeczka żelatyny2 łyżki cukru pudruUbić śmietanę, dodać cukier oraz żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości gotowanej wody i lekko podgrzaną. Gotowy krem
Praktyczna plpyszniutki, lekki, delikatny, kokosowego smaku praktycznie nie czuć, a czekoladowa polewa stawia „kropkę nad i”, nie zapomnijcie jej zrobić. Inspiracja Moje Wypieki (krem) i Moje Wypieki (polewa) . Składniki na formę 17 cm. Biszkopt: 3 duże jajka 6 łyżek cukru drobnego 6 łyżek mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Piekarnik nagrzać do 170 st. Formę(...)upieczeniu gorący biszkopt zrzucić z wysokości 60 cm na podłogę. Wstawić do uchylonego piekarnika do całkowitego ostudzenia. Po wystudzeniu plastikowym nożykiem odciąć boki biszkoptu od formy. Biszkopt przeciąć na 2 blaty. Krem: 1 szklanka śmietanki kokosowej (ok 21 % tłuszczu)* 1 galaretka gruszkowa lub cytrynowa 2 gruszki Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce
moj przepis naTort zrobiony na urodziny mamy, a więc w smaku taki, jak rodzinka lubi najbardziej. Słodycz bakalii i kremu przełamałam dżemem porzeczkowym. A brandy dodała mu mocniejszego akcentu. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: 500 ml mleka 1 budyń śmietankowy 2 łyżki cukru(...)Orzechy i czekoladę pokroić. Miękkie masło utrzeć z budyniem. Dodać bakalie i czekoladę. Pierwszy krążek ciasta posmarować dżem i wyłożyć połowę kremu. Przykryć drugim ciastem, posmarować dżemem, wyłożyć krem i przykryć biszkoptem. Bitą śmietanę przełożyć do szprycy i udekorować tort. Wykończyć ozdobami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem truskawkowy Truskawki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce puszczą sok. Gotujemy przez 2-3 minuty i zdejmujemy z palnika. Żelatynę(...)dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy blat układamy na paterze i zakładamy obręcz cukierniczą, nasączamy i wykładamy połowę musu truskawkowego. Następnie wykładamy porcję kremu truskawkowego i przykrywamy drugim blatem. Tak postępujemy z kolejną warstwą. Ostatni biszkopt przykrywamy papierem do pieczenia i delikatnie obciążamy. Tort wstawiamy do lodówki na całą noc. Zdejmujemy obręcz. Wierzch i boki tortu smarujemy cienką warstwą kremu
Wędrówki po kuchnidodawać po łyżce masę krówkową z gotowanego mleka skondensowanego, a następnie dodać kakao i wszystko dokładnie utrzeć.Biszkopt przekroić na pół w pionie.Każdą połowę przekroić raz w poziomie, tak aby powstały 4 blaty.Położyć pierwszy blat, wyłożyć na niego 1/3 kremu kokosowo-czekoladowego, rozsmarować, przykryć drugim blatem, wyłożyć na niego 1/2 pozostałego kremu, rozsmarować, przykryć trzecim blatem, wyłożyć pozostałą
Mix smakuoleju Składniki na masę: 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 0,5 litra mleka 1 cukier wanilinowy 25 dag masła Dodatkowo: 2 galaretki w tym samym kolorze paczka okrągłych biszkoptów 5 - 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 2-3 kieliszki amaretto, rumu lub likieru 250 ml wrzątku do zalania kawywiórki kokosowe Polewa: 10 dag masła 2 łyżki mleka 2 łyżki kakao(...)masłem. W międzyczasie przygotowujemy kawę z alkoholem.4. Teraz zostało tylko przełożenie.Na dno blaszki ląduje pierwszy blat ciasta, który nasączamy delikatnie kawą. Następnie połowa kremy budyniowego. Na krem nasączone w kawie biszkopty. Na biszkopty idzie galaretka. Później druga połowa kremu i na wierzch drugi blat ciasta.5. Została tylko polewa (składniki na polewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do rozpuszczenia). Wierzch
Apetyczna babeczkazawodem, więc skoro mi się udało, to każdy może zrobić… tort malinowy. Składniki na biszkopt rzucany: (tortownica o średnicy26cm)- 7 jaj- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka mąki tortowej- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej- szczypta soliSkładniki na krem 1:- 500ml śmietany kremówki (mocno schłodzonej)- 250g serka mascarpone- 3 łyżki cukru pudru- 1 galaretka malinowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku(...)bokami i wygładzamy szerokim nożem. Boki posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy pozostałą częścią kremu i malinami.Tort malinowy nie należy do gatunku „ciężkich”. Delikatny krem w połączeniu z malinami nie jest za słodki, a wilgotny biszkopt jest jego doskonałym uzupełnieniem. Z pewnością zaspokoi głód łakoci niejednego łasucha… i nie tylko. W zasadzie, cóż można jeszcze dodać oprócz tego
mojewypiekiinietylko