 Pomarańczowo makowe ciasto pod gwiazdami 375
Pomarańczowo makowe ciasto pod gwiazdami 375pomarańczy wyciskam sok. W jednej szklance soku rozrabiam budyń a resztę soku z cukrem zagotowuję w garnku. Do gotującego soku wlewam budyń i mieszam, chwilę gotuję. Gorący krem wylewam na biszkopt i odstawiam do przestygnięcia. Pianka: Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. 1/2 szklankę syropu z mandarynek zagotowuję i rozpuszczam w nim galaretkę. Przestudzoną wlewam do śmietany. Na krem pomarańczowy wylewam
wesoła kuchnia TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 318
TORT CAPPUCCINO Z FRUŻELINĄ JEŻYNOWĄ 318jeżyn, więc wymyśliłam sobie, że zrobię z nich tort i ciasto. Dziś prezentuję Wam tort, ciacho będzie w następnym wpisie:) Torcik wyszedł świetny, połączenie kremu cappuccino i frużeliny jeżynowej było wspaniałym pomysłem! Czekoladowy biszkopt natomiast rozpływał się w ustach. Jedyne co bym zmieniła to kakaowy krem z wierzchu - powinnam była zamiast kakao dać cappuccino, ponieważ w zamierzeniu torcik miał być(...)WIERZCH I DO DEKORACJI:Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder, śmietan-fixy i cappuccino.SKŁADANIE TORTU:Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części.Pierwszy blat nasącz 1/3 ilości ponczu. Posmaruj połową kremu cappuccino. Na krem zaś wyłóż połowę frużeliny jeżynowej.Przykryj drugim blatem. Nasącz go ponownie 1/3 ilości ponczu. Posmaruj drugą połową kremu i drugą
Słodko-Słony Świat Ilony ciasto z masą jabłkowo-orzechową i bananami  (bez pieczenia) 223
ciasto z masą jabłkowo-orzechową i bananami  (bez pieczenia) 223Dzięki temu nie tylko zaoszczędzam czas ale też zawsze mam w domu zapas na wypadek niespodziewanej weny twórczej. *foremka 25*34 cm Składniki: 30 kakaowych herbatników paczka biszkoptów okrągłych (mogą być z kakaowym środkiem) 200 g masła w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 200 g orzechów włoskich 2 jabłka 2 opakowania galaretki pomarańczowej(...)obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białko ubić na sztywno. Do masy maślanej wmieszać delikatnie orzechy, jabłka i pianę z białka. Połowę kremu wyłożyć na herbatniki. Biszkopty namaczać w herbacie i układać na kremie. Rozsmarować jego drugą część. Banany obrać i pokroić na niezbyt cienkie plasterki. Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku i wystudzić. Kiedy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia Tiramisu 268
Tiramisu 268Włoski deser w klasycznej odsłonie. Pyszny i delikatny krem przełożony pomiędzy biszkopty nasączone mocną czarna kawą i likierem Amaretto. Przepis jest bardzo smaczny i przypadnie do gustu każdemu. Deser przygotowuje się bardzo szybko. Wiem, że prawdziwe włoskie tiramisu powinno mieć zrobiony krem z żółtek i serka. Ale ja niestety nie mogę się przekonać do surowych jajek. Chyba jeszcze do tego
Passion of Cooking tort czekoladowe cappuccino 198
tort czekoladowe cappuccino 198niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek. *tortownica 21 cm Składniki: na biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 5 dużych łyżek cappuccino czekoladowego łyżeczka proszku do pieczenia na mus czekoladowy: 400 ml śmietanki kremówki 100 g mlecznej czekolady(...)następnie połączyć z przestudzoną czekoladą. Pierwszy blat ciasta ułożyć na paterze i zapiąć wokół niego obręcz tortownicy. Wyłożyć połowę kremu i zatopić w nim ciastka. Przykryć biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, przyłożyć ostatnim blatem ciasta. Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Kiedy całość stężeje zdjąć obręcz i wygładzić boki. Na wierzchu rozsmarować łyżkę bitej śmietany i posypać kakao
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia Beatka II 322
Beatka II 322opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny krem budyniowy.Przełożenie ciasta:Upieczony piernik podzielić na dwie części. Na jednej rozsmarować dżem, wyłożyć trochę mniej niż połowę kremu, na to biszkopt z wyciętymi otworami. Trzeba to robić bardzo ostrożnie aby nie połamać ciasta.W otworach ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącą galaretką, zakryć wyciętymi kółeczkami, zalać pozostałą galaretką. Na to położyć
Praktyczna pl Tort z bananami 237
Tort z bananami 237opuścić go na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie, pozostanie płaski. Po wystudzeniu przekroić na 2-3 blaty wedle uznania. 2. W czasie gdy biszkopt stygnie przygotowujemy nasączenie i krem. Nasączenie: 2 łyżeczki kawy zalewamy przegotowaną wodą w 1/3 szklanki dodajemy cukier, czekamy aż wystygnie i dodajemy amaretto 3. Krem: Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy(...)łatwiejszy do kształtowania kre 4. Banany kroimy na plasterki i obtaczamy w wyciśniętym soku z cytryny, aby nie pociemniały. 5. Składamy nasz tor :) Przekrojony biszkopt nasączamy pędzelkiem lub łyżeczką, rozsmarowujemy połowę kremu, rozkładamy banany i przykrywamy drugą częścią ciasta powtarzając czynność. Krem na środku tortu posypałam przesianym przez sitko kakao. Schłodzić w lodówce przez
W kuchennej krainie Karmelowe LOVE 381
Karmelowe LOVE 381Dzisiaj ciasto dla prawdziwych łasuchów, pełne słodkich dodatków. Biszkopt kakaowy przełożony jest kremem czekoladowym i krówkowym, a pomiędzy nimi mamy jeszcze warstwy herbatników. Wierzch zdobi bita śmietana posypana czekoladą. Ciasto słodkie i sycące, obłędnie pyszne. Składniki: Ciasto: 6 jajek – osobno żółtka i białka 3/4 szklanka cukru 3/4 szklanka mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa karmelowa(...)przez około 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Dodać masę krówkową i ucierać jeszcze przez około 2-3 minuty. Krem czekoladowy: 7. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 8. Gotowy biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i przekroić w poziomie na pół. 9. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem
Kocham Czekoladę Lizaki na halloween 312
Lizaki na halloween 312patyczkami. Jeśli jednak lubicie mieć bardzo czyste dzieci to nie jest przepis dla Was, bo usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości(...)zdobycia ich w ten sposób to może je zastąpić np. papierową słomką. Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki w dużej misce. Dodajemy krem oraz serek i wszystko ręcznie mieszamy. Następnie formujemy kulki nieco większe niż orzech włoski. Kulki umieszczamy w zamrażalce na około 30 minut. Po wyjęciu wbijamy patyczki od lodów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lizaki delikatnie obtaczamy w rozpuszczonej
Kolizje Smaków TORT WIŚNIOWY 217
TORT WIŚNIOWY 217wysypanej bułką tartą. Piec biszkopt w temp.180 stop przez 25 minut. Ostudzony biszkopt lekko zetrzeć tarką,aby później obsypać tymi okruchami tort. Przekroić biszkopt na połowę. KREM Galaretkę rozpuścić w 0,5 litra wrzącej wody,dokładnie rozmieszać,odstawić do stężenia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić,dodawać po trochu galaretkę dalej ubijając. MASA Mąkę(...)ziemniaczaną,dokładnie wymieszać i wsypać wiśnie,mieszając zagotować. PONCZ Sok wiśniowy wymieszać z alkoholem. SKŁADANIE CIASTA 1-Ciasto kruche posmarować dżemem wiśniowym 2- Przykryć biszkoptem, nasączyć połową ponczu,posmarować cienko śmietaną z galaretką,następnie wyłożyć masę wiśniową. 3- Ułożyć drugi biszkopt,lekko przycisnąć i nasączyć. 4- Górę i boki tortu wysmarować śmietaną
Kuchnia Danusi Tiramisu 269
Tiramisu 269Kawę mieszamy z likierem i krótko moczymy w niej kolejno biszkopty, które układamy na dnie prostokątnego naczynia (lub w pucharkach jeśli mamy ochotę). Następnie nakładamy część kremu. Całość posypujemy kakao. Ponownie moczymy biszkopty, układamy w naczyniu i nakładamy krem. Postępujemy tak aż do wykorzystania wszystkich składników z czego ostatnią warstwą ma być krem. Tak przygotowany deser przykrywamy folią spożywczą
Mango Papaja Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek 421
Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek 421tort makowy z przepyszną, rozpływającą się w ustach masą budyniową oraz orzeźwiającą i idealnie komponującą się z całością konfiturą z czarnych porzeczek. Słodycz kremu w cudowny sposób przełamana lekko kwaskowatymi porzeczkami do tego delikatny, puszysty biszkopt makowy, a wszystko pokrywa czekoladowa polewa lekko oprószona kokosem - Ciasto Poezja. Tort Makowy z Masą Budyniową i Konfiturą z Czarnych Porzeczek- Składniki:Biszkopt(...)zgęstnienia masy - ostudzić. Masło zmiksować wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać po łyżce budyniu.Na dno tortownicy z obręczą kładziemy dolny biszkopt. Smarujemy konfiturą i wykładamy połowę kremu. Następnie kładziemy środkowy krążek ciasta, znów smarujemy porzeczkami, wykładamy masę i kładziemy kolejny biszkopt od wewnątrz pokryty konfiturą. W takiej postaci ciasto powinno spędzić kilka godzin
Słodka Strona Malinowiec 209
Malinowiec 209nasączonym kawowym ponczem czekoladowym biszkopcie sprawił, że przekładaniec ma idealnie wyważone proporcje słodyczy. Ciasto jest tortowe, kremowe i niesamowicie wilgotne, coś w typie brownie owocowego z kremem… Spróbujecie?;) Składniki na biszkopt: 8 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy(...)Maliny zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu. Gdy się zagotują, dodajemy roztwór mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie. Powstałą masę przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek) Składniki na krem: 2 szklanki mleka cukier waniliowy niepelna szklanka cukru 6 czubatych łyżek kaszy manny kostka masła (200 g) Mleko gotujemy z cukrami i kaszą do zgęstnienia. Studzimy. Masło miksujemy na puch
Domowe ciasta Szarlotka Krysi i słów kilka o urodzie potraw i ich fotografowaniu 198
Szarlotka Krysi i słów kilka o urodzie potraw i ich fotografowaniu 198jadłam jeszcze w liceum u moich koleżanek, zachwyciło mnie swoją lekką konsystencją i aksamitnym smakiem, zwieńczonym czekoladową polewą. Jest to także ulubione ciasto mojej mamy. Z pozoru banalny biszkopt, jabłka i krem budyniowy ale razem stanowią trio, które sprawdziło się już przy wielu okazjach, zapraszam Was do wypróbowania. Biszkopt 3 jaja 1/2 szkl cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka
Cynamonowe szczęście