świątecznym stole - polecam! :) Kocham piec torty! Wbrew temu, co może się wydawać są to bardzo proste w przygotowaniu wypieki, o ile dysponujemy sprawdzonym przepisem na biszkopt. Jest tysiące kombinacji kremów, którymi możemy je przełożyć, ponczów, którymi możemy je nasączyć i owoców, które możemy dodać! Warto eksperymentować, by stworzyć swoją ulubioną kombinację. Ten zrobiłam na życzenie Dominik i muszę przyznać(...)Jeśli chcecie, by dekoracja była kolorowa dodajemy do niej odrobinę barwnika spożywczego i delikatnie mieszamy. Składanie tortu: Na paterze układamy dolną część biszkoptu, nasączamy ją 1/3 wody kokosowej z likierem, a następnie wykładamy 1/2 malin oraz 1/3 kremu kokosowego. Postępujemy tak samo ze środkowym blatem, a następnie z ostatnim pomijając dodawanie malin. Następnie dekorujemy tort zabarwioną wcześniej bitą śmietaną
Cooking Monsterzmiksować blenderem, nie musi być idealnie na gładki mus, mogą być małe kawałeczki. Wystudzić. Serek mascarpone ubić ze śmietanką na sztywny krem. Dodać wystudzone porzeczki. Zmiksować dokładnie. Biszkopt delikatnie rozwinąć i posmarować kremem. Ponownie zwinąć w roladę. Wstawić do lodóki do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub dowolnie udekorować
Monia miesza i gotujedodatkiem orzechów laskowych. Połączenie czekolady z malinami to po prostu strzał w dziesiątkę i ciasto bardzo smakowało gościom. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1/2 szklanki orzechów laskowych 4 łyżki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru Krem: 5 łyżek nutelli 100 g czekolady 300 g malin do dekoracji szklanka pokruszonych wafli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orzechy wysypujemy(...)nutellą i masłem na gładką masę. Gdy ciasto ostygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy kremem, na krem wysypujemy wafle, a na to kładziemy drugą część biszkoptu. Wierzch i boki smarujemy kremem, na wierzch układamy umyte maliny
Delusional Trinewiśnie, maliny), budyń waniliowy z cukrem, 1/2 l mleka, laska wanilii, 1/2 szklanki śmietanki 30%, 50g masła, 4 łyżki cukru pudru, 3 biszkopty, kostka gorzkiej czekolady. Wykonanie: Owoce oprószyć cukrem pudrem i odstawić do całkowitego rozmrożenia. 450ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, gotować(...)ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Ubitą śmietankę połączyć budyniem. Na dno pucharków nałożyć owoce, przykryć kremem, ponownie nałożyć owoce i krem, udekorować pokruszonymi biszkoptami, wiórkami z czekolady oraz kilkoma owocami
Z miłości do słodkościjednak bardziej słodkie torty, to zamiast gorzkiej czekolady można wykorzystać mleczne, lub po prostu użyć więcej cukru pudru, co nada kremowi słodki smak ;-) Tort można włożyć również do lodówki, co nada mu smaku lodowego tortu. Jeżeli zaś chodzi o biszkopt, to można zrobić z własnego przepisu, lub skorzystać z poniższego. SKŁADNIKI Na biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru trzcinowego drobnego(...)ostudzenia. Masło w temperaturze pokojowej umieścić w misce i ubić z cukrem pudrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzoną masę czekoladową nadal miksując. Ostudzony biszkopt podzielić na dwa lub trzy oblaty, przełożyć kremem. Górę i boki tortu również posmarować kremem i udekorować wedle uznania. Tort można podawać lekko schłodzony lub zimny z lodówki. Robiąc powyższe zdjęcia starałam się uchwycić wiosnę
Passions hobbies lifePierwszy raz zrobiłam to ciasto na święta Bożego Narodzenia i szczerze mówiąc zakochałam się w nim. Bardzo delikatny, lekki biszkopt z makiem i krem na bazie budyniu z nutą cytrynowego smaku jest bardzo orzeźwiający. Ciasto pięknie się prezentuje i jest idealne do kawy. Składniki: na biszkopt: 8 białek 4 żółtka 150 g drobnego cukru 150 g suchego maku(...)zmielonych migdałów 100 g wiórków kokosowych na krem: 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół szklanki cukru cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła (200 g) pół szklanki soku ze świeżo wyciśniętych cytryn otarta skórka z jednej cytryny oraz: 100 g wiórków kokosowych(uprażonych na suchej patelni na złoty kolor) pół szklanki wody
Pysznie & Pięknierazem tort z okazji obrony pracy magisterskiej. Kakaowe biszkopty przełożone pysznym kremem truskawkowym. Całość komponuje się idealnie. Tort nie jest ani za słodki ani kwaskowy. Zdecydowanie przypadnie do gustu zarówno dzieciom jak i dorosłym. Jakość zdjęcia kiepska- bo robione telefonem, no ale innego nie mam. Zdjęcie dzięki uprzejmości obdarowanej;) Spróbujcie bo naprawdę warto;) Składniki biszkopt: * 3 jajka(...)kakao, mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (31x19 cm) i piec przez około 30 minut. Z podanego przepisu należy upiec 3 biszkopty. *Składniki podane na jeden blat. Masa: Frużelina: 800 gram świeżych bądź mrożonych truskawek 2.5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3 szklanki cukru (szklanka
Krakowskie smaki Anikilku warstw, biszkopta, masy krówkowej z ryżem preparowanym, kremu budyniowego, biszkopta, kremu i wszystko jest posypane orzeszkami solonymi. Całość bardzo dobrze się kroi, warstwy świetnie współgrają z sobą, ciasto pięknie wygląda i jest pyyyycha :-) Polecam No to zaczynamy: SKŁADNIKI NA DUŻĄ BLASZKĘ 2 BISZKOPTY: -6 jajek -1 szkl cukru -1,5 szkl mąki tortowej(...)ponczujemy, następnie wykładamy na niego ryż w masie krówkowej, wszystko dokładnie wyrównujemy, na ryz wykładamy 2/3 masy budyniowej, następnie przykrywamy drugim biszkoptem i ponczujemy go. Biszkopt pokrywamy resztą kremu i całość posypujemy rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi I gotowe :-) Ciasto jest genialne, polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumalinowo — kokosowy to tort dla tych, którzy nie przepadają za skomplikowanymi przepisami, którzy wolą prostotę i co równie ważne wolą przepisy szybkie. Tort malinowo — kokosowy robimy na tradycyjnym biszkopcie (przepis TUTAJ ), krem natomiast można zrobić również w wersji bez laktozy (co niestety dla mnie jest też bez fajerwerków, ale to dlatego, że kocham mascarpone, które występuje w przepisie
Wypieki i RumieńceUwielbiam rolady, bo można tworzyć wciąż nowe kombinacje smakowe. Dzisiejszą przygotowałam z naprawdę niewyszukanych składników, ale nikt się jej nie oprze! Myślę, że banany lubią wszyscy! Puchaty biszkopt czekoladowy wypełniony wspaniałym kremem z mascarpone i bitej śmietany skrywa słodkie banany z sosem czekoladowym. Bez dokładki się nie obejdzie! Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej 20 g kakao 1/2 łyżeczki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!namaczania ciasta i śliwek w alkoholu z wiadomych powodów :). Smacznego! Ciasto z suszonymi śliwkami i Nutellą Biszkopt 4 jajka 1 szkl cukru 0,5 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem 0,5 kg suszonych śliwek bez pestek 0,5 szkl wódki 25 dag masła 20 dag Nutelli Wierzch(...)drugi dzień, jak wchłoną alkohol pokroić je w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fix’em na sztywno. Wyłożyć na krem. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć na wierzch. Schłodzić
Pieguskowa Kuchniachodzi o ciasta.Na jej potrzeby przepis odrobinę zmodyfikowany i podany pod jej gusta. Oryginalny przepis pochodzi ze stronki Ewy Wachowicz KLIK widoczny pod nazwą "Torcik z kiwi". Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru kryształ 3 łyżki mąki pszennej szczypta soli łyżeczka proszku dopieczenia sok z połowy limonki starta skórka z połowy limonki Białka ubić na sztywno(...)wodnej i odstawić do całkowitego wystudzenia.Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno.Serek mascarpone zmiksować z rozpuszczoną czekoladą,skórką i sokiem z limonki. Ubitą śmietankę delikatnie połączyć z serkiem. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt i włożyć do lodówki. Wierzch: 2 przeźroczyste galaretki dowolne owoce (u mnie kiwi i różyczki zrobione z truskawek) Galaretkę zalać 300 ml letniej wody i odstawić
Anielskie wypiekibiszkopt łatwiej się przekrawał najlepiej upiec go dzień wcześniej) Ja dziele składniki na trzy równe części i piekę trzy biszkopty, gdyż nie lubię przekrawać (proporcje na 1 jeden cienki biszkopt: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej, 17 g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 70 g cukru) składniki na nasączenia: ok. 125 ml syropu z zalewy brzoskwiń 125 ml wody(...)płaskie łyżki mąki ziemniaczanej wykonanie: Brzoskwinie miksujemy na mus. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż mus zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. składniki na krem do przełożenia biszkoptów: 300 ml śmietanki kremówki 400 g serka mascarpone 80-100 g białej czekolady wykonanie: Ok. 200 ml śmietanki ubijamy i dodajemy do rozmiksowanego serka mascarpone. W osobnym naczyniu
Domowy Smak Jedzenia