ostudzenia zimną galaretkę mieszamy z dżemem porzeczkowym, odstawiamy do lekkiego stężenia Polewa: połamaną czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej Wykonanie: jeden z blatów biszkoptu wkładamy do formy, wykładamy na niego połowę kremu ( mi wyszło za mało kremu, więc dałam od razu cały ) na krem wylewamy tężejącą galaretkę, wkładamy do lodówki, aż w pełni galaretka stężeje na galaretkę(...)warstwę galaretki powinno się wyłożyć drugą część kremu, mi jak już wspomniałam go zabrakło dlatego zrobiłam warstwę z bitą śmietaną zamiast warstwą kremu budyniowego, tak naprawdę ta śmietana nadała lekkości), którą przykrywamy drugim blatem biszkoptu na wierzchu ciasta rozsmarowujemy polewę czekoladową, którą dodatkowo możemy ozdobić np. perełkami itp. Źródło: http://gotujmy.pl/ciasto-piernikowo-porzeczkowe,przepisy-biszkopty-przepis,233750.html
Słodkie zapomnienieCiasto Kubuś to zdecydowanie jedno z lepszych ciast. Puszysty biszkopt, masa budyniowa na bazie soku Kubuś, krem śmietankowy o lekko pomarańczowym smaku. Całość zwieńczona galaretką pomarańczową i delicjami – pycha! Jeżeli nigdy nie jadłeś tego ciasta, to musisz je wypróbować! SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli SKŁADNIKI(...)soku Kubuś lub innego 3 budynie waniliowe Sok z połówki cytryny SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 500 ml śmietanki kremówki 1 galaretka pomarańczowa 250 ml gorącej wody DODATKOWO: opakowanie Delicji pomarańczowych 2 galaretki pomarańczowe 600 ml gorącej wody sok wyciśnięty z całej pomarańczy Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Przeczytaj cały przepis - Ciasto Kubuś at AleTorcik
AleTorcikgóra-dół, lub do suchego patyczka. Studzić przy uchylonych drzwiczkach, gdy przestygnie wyciągnąć z piekarnika i zostawić do całkowitego wystudzenia. Dobrze jest biszkopt upiec dzień wcześniej przed złożeniem tortu. Całkiem zimny przekroić wzdłuż na dwa blaty. Krem Czekoladowy: Śmietanę podgrzać, ale nie gotować, dodać połamaną gorzką czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści, włożyć do lodówki i solidnie schłodzić minimum(...)Złożenie: Pierwszy blat biszkopta smarujemy większa połową kremu czekoladowego, rozprowadzamy tężejący mus z jabłkami i galaretką, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym-należy uważać bo biszkopt jest bardzo delikatny i ma tendencję do łamania się. Wierzch posmarować resztą kremu, polać dowolną polewą czekoladową, udekorować mielonymi orzechami i pistacjami oraz cukrowymi kwiatami. Tort chłodzimy całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonTaki torcik przygotowałyśmy wspólnie z mamą na urodziny brata :) Wygląda jak Ferrari (a raczej garbus) prawda? :) Puszysty biszkopt przełożony jest najlepszym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Mocno nasączony likierem cytrynowym i uroczo ozdobiony. To mój debiut jeśli chodzi o barwienie masy za pomocą barwników spożywczych. Użyłam koloru red red i black , firmy Wilton. Możecie również przygotować tradycyjny, okrągły(...)posmarować czarnym kremem. Białym namalować szyby. Tort włożyć na nos do lodówki, rano pokryć go drugą warstwą. Szyby malujemy na czystym biszkopcie, nie malowanym na czerwono. Światła to żółte i pomarańczowe M&M'sy. Gdyby kremy były za rzadkie przy obróbce, należy schłodzić je w lodówce. Smacznego
Chocolate Muffin BlogCiasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10-12 min. Po upieczeniu usuwamy papier do pieczenia i studzimy. Dopóki biszkopt się studzi robimy krem z bitej śmietany. Żelatynę zalewamy sześcioma łyżkami zimnej wody i odstawiamy, aż żelatyna spęcznieje. W misie ubijamy śmietankę prawie na sztywno, dodajemy cukier, kwaśną śmietanę, a spęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli(...)grudek i także dodajemy do śmietanki. Wszystko dokładnie ubijamy na gładką masę. Formę w której piekliśmy ciasto wykładamy papierem do pieczenia. Do formy wkładamy wystudzony biszkopt kokosowy i przykrywamy go równą warstwą kremu z bitej śmietany. Odstawiamy do lodówki na 2 godz. Póki krem tężeje zabieramy się za przygotowanie truskawek i galaretki. Galaretkę truskawkową przyrządzamy według przepisu
Kuchnia Łukaszajakaś pewność, że lepiej i szybciej stężeje. Ciasto wyszło dość słodkie, ale te wiśnie pomimo, że z kompotu fajnie przełamują tą słodycz. Składniki na foremkę 20×20 cm: Biszkopt: – 4 jajka (białka i żółtka osobno) – 0,5 szklanki cukru – 0,5 szklanki mąki – 3 łyżki kakao – 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta(...)pół. Spód układamy w foremce, nasączamy i wykładamy 1/3 kremu. Na kremie układamy wiśnie w odstępach około 1cm, wciskamy je delikatnie i przykrywamy kolejną 1/3 porcją kremu. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który również nasączamy. Na wierzch wykładamy resztę kremu, który delikatnie posypujemy startą gorzka czekoladą. Z foremki wykroiłam 14 porcji. Jedna to 300 kcal Chałwowiec z wiśniami Pyszne ciasto
RelaxtimeUwielbiam krem karpatkowy.... Ale nie chciało mi się robić ciasta karpatkowego i dlatego powstała wersja na biszkopcie. Całkiem udana:-) Oczywiście bezglutenowa. Biszkopt bezglutenowy - składniki: 3 jaja - ogrzane do temperatury pokojowej 120 g cukru 120 g mąki bezglutenowej 20 ml oleju cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dalej ubijając dodawać(...)wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub zmielonymi na puch płatkami kukurydzianymi. Piec ok 25 - 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu. Upieczony biszkopt wystudzić. Bezglutenowy krem karpatkowy - składniki: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe - bezglutenowe 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej 3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki cukru ewentualnie cukier waniliowy 1/2 litra
Ze smakiem bez glutenuciasto składające się z biszkoptu, masy budyniowej oraz krówkowej z dodatkiem ryżu preparowanego. Mimo tego wcale nie jest za słodkie. Ciasto smakuje super, polecam :) BISZKOPT: 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki łyżeczka proszku i octu KREM: 3 szklanki mleka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 0,5 opakowania cukru waniliowego 1,5 kostki masła ORAZ: puszka masy krówkowej(...)dużej miski, wsypujemy ryż (troszkę odkładamy) i dobrze mieszamy. SKŁADANIE CIASTA: Biszkopt nasączamy herbatą lub kawą, smarujemy masą krówkową i wyrównujemy, nakładamy 3/4 masy budyniowej. Biszkopty nasączamy i układamy na kremie. Smarujemy pozostałą masą. Wkładamy do lodówki. ROBIMY POLEWĘ: Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody, jak napęcznieje rozpuszczamy w mikrofalówce. Masło, śmietanę, cukier i kakao rozpuszczamy, kiedy zacznie
Pani na deserBlachę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w 165 stopniach przez 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Zimny biszkopt nasączyć wodą z dodatkiem soku z ½ cytryny. Krem budyniowy: 1 litr soku przecierowego typu Kubuś, smak dowolny 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru 3 łyżki cukru 200 g masła Wszystkie składniki powinny być(...)temperaturze pokojowej, wierzch budyniu przykryć folią. Masło zmiksować do otrzymania jasnej, puszystej masy, dodawać po łyżce zimny budyń, miksując po każdym dodaniu, do otrzymania gładkiej masy. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt, schłodzić do stężenia. Masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Składniki przełożyć do miski, zmiksować
kulinarnyswiatdomiidealnie wpasował mi się do kawy potrzebnej do namaczania biszkoptów. W ogóle dla mnie w tym roku połączenie piernika i pomarańczy jest jakimś odkryciem 🙈 Ciągle je wykorzystuję, zwłaszcza w deserach. Może i u Was w tym roku podobnie? Składniki na blaszkę o wym. 19x28cm 48 sztuk małych okrągłych biszkoptów (ok.200-220g) 1 filiżanka kawy espresso 1 pełna łyżka syropu piernikowego 250ml(...)syropem, a następnie zanurzamy w niej po kolei ok 24 biszkopty i układamy jeden obok drugiego na blaszce. Rozsmarowujemy połowę kremu mascarpone, wyrównujemy i wylewamy połowę przestudzonego kremu pomarańczowego. Delikatnie układamy obok siebie drugą warstwę namoczonych biszkoptów i wkładamy do lodówki, by krem pomarańczowy mocniej zastygł. Dopiero wtedy wykładamy na ciasto drugą część mascarpone i wylewamy resztę kremu pomarańczowego
Kuchnia w czekoladziekratkę do góry nogami tak żeby odkleić papier - odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Nasz biszkopt wycięłam dołączoną do tortownicy blaszką w kształcie serca. Kiedy już nam wystygnie przekrawamy biszkopt na 3 blaty. KREM Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia. Serek mascarpone i masło miksujemy na biały puch, dodajemy czekoladę, kakao, aromat – miksujemy aż wszystkie składniki się połączą. Dodajemy(...)jeszcze chwilę miksujemy. Pierwszy blat biszkoptu układamy na talerzu/paterze, na nim rozsmarowujemy słoiczek dżemu, przykrywamy drugim blatem, smarujemy naszym kremem czekoladowym (zostawiamy trochę do posmarowania brzegów tortu) i przykrywamy trzecim blatem. Boki tortu smarujemy pozostawionym kremem. Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy na wierzchu tortu, następnie posypujemy posypką karmelową. Smacznego
Moje-pitraszeniepiekę trochę mniej słodkości, przez co jest ich mniej na blogu. Ale mam nadzieję, że spodoba Wam się przepis na to pyszne ciasto. Spodem jest ciemny biszkopt, zaś reszta to pyszny śmietanowy krem i zielona galaretka. Gdyby nie pieczony biszkopt byłoby to fajne, piankowe ciasto na zimno. A tak jest ciasto na biszkopcie z pianką i galaretką:) Na dodatek kompletnie(...)chciało ze mną współgrać przy zdjęciach:) Inspiracja Biszkopt: 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 i 1/2 łyżki kakao. Mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiać. Białka ubić z cukrem. Stopniowo dosypywać mieszankę mączną i dodawać po jednym żółtku. Masę przelać
Z miłości do słodkościweekend będzie słodki !Kuszący torcik z musem czekoladowym i truskawkami gotowy. Puszysty orzechowy biszkopt, obłędnie czekoladowy krem i pierwsze truskawki !Ja zaczynam truskawkowy sezon tak, Wam również polecam zrobić .SKŁADNIKI:Biszkopt orzechowy:5 jajek3/4 szklanki cukru2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich1 łyżeczka proszku do pieczeniaMus czekoladowy:150 g czekolady gorzkiej150 g czekolady mlecznej450
kolorowotorcikowowanilinowy) ubić wszystko na puszysty krem - tu mi właśnie nie wyszło ;) trochę malin pozostawić do dekoracji- resztę dorzucić do masy serowej i delikatnie wymieszać wystudzony biszkopt rozwinąć posmarować kremem pozostawiając wolne brzegi i zrolować roladę włożyć do lodówki na min godzinę posypać cukrem pudrem i malinami do dekoracji Smacznego
Gotowanie z pasją