cieście przeważają mocne smaki kawy, czekolady i słodkich pierniczków. Doskonały pomysł na pyszne i niecodzienne ciasto :) Polecam! Składniki na biszkopt: 6 jajkek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kawy cappuccino Krem: 800 ml mleka 1 duży budyń śmietankowy Delecta 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 300 g miękkiego(...)wodnej, mieszając od czasu do czasu, aż składniki całkowicie się połączą, odstawić. Wykonanie - Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć w formie. Wyłożyć połowę kremu i poukładać pierniczki. Przykryć drugą warstwą kremu i drugim biszkoptem, lekko docisnąć. Wierzch udekorować polewą czekoladową, posypać czekoladową posypką. Schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji
Domowa cukiernia Ewyskładniki należy umieścić w garnku, podgrzać i wygotować (mniej więcej do maksymalnie połowy objętości). Następnie na sitku odcedzić całość, zlać do miseczki i nasączyć obie warstwy biszkoptu. Pomiędzy warstwami znajduje się krem na bazie mascarpone, przepis poniżej. Składniki: 250 gramów serka mascarpone 250 gramów zimnej śmietany kremówki 36% 4 łyżki stołowe cukru(...)pudru Wykonanie: Śmietanę należy ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier puder. Zmniejszyć obroty i dodać serek mascarpone, tylko wymieszać do połączenia się składników. Gotowy krem wyłożyć pomiędzy obie warstwy biszkoptu. Torcik posypać z wierzchu cukrem pudrem. Przyozdobić kwiatami bzu. Smacznego
Garniec Magaliepiekarnika, zdjąć papier do pieczenia i w jego miejsce położyć ściereczkę. Odwrócić tak, by serduszka i ściereczka były na dole. Zwinąć biszkopt wraz ze ściereczką w roladę. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnuszka wlać wrzątek, nie za dużo- wystarczy do 1/3 wysokości. Czekoladę połamać na kawałki i umieścić(...)Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec przesiany cukier puder. Powoli wlewać ostudzoną czekoladę i miksować, aż składniki się połączą. Roladę odwinąć, ściągnąć ściereczkę. Nasączyć biszkopt syropem truskawkowym, wysmarować kremem czekoladowym i posypać pokrojonymi wcześniej truskawkami. Z powrotem zwinąć ciasno w roladę. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! Inspiracja: klik
Nastoletnie WypiekanieZadanie bardzo ważne, bo zasugerowane przez naszą mamę J Postanowiłyśmy zaczerpnąć przepis z książki Kuchnia Lidla Pawła Małeckiego. To była dobra decyzja. Rolada wyszła przepyszna. Ciemny, czekoladowy biszkopt z pysznym kawowym kremem. Wierzcie nam, nie można poprzestać na jednym kawałku. Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: Cała rolada (ok. 12) Czas przygotowania: ok. 90 minut(...)ognia i dolewamy rozpuszczaną i pomieszaną żelatynę oraz czekoladę. Ubijamy bitą śmietanę i dolewamy do wcześniej przygotowanego musu. Całość delikatnie mieszamy. Od biszkoptu odrywamy papier do pieczenia. Układamy na nowym papierze i równomiernie rozkładamy krem czekoladowy. Przy pomocy papieru zwijamy w ciasną roladę i wkładamy od lodówki na godzinę. Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej umieszczamy kremówkę. Do podgrzanej śmietany
Kolizje Smakówsamym czasie), a jest niezwykle efektowna i robi furorę na stole. Składniki Biszkopt kakaowy upieczony w tortownicy o śr. 20 cm jak tutaj - klik Nasączenie 80 ml kawy z ekspresu łyżka cukru łyżka rumu Kawę wymieszać z cukrem do rozpuszczenia, wystudzić. Dodać rum i wymieszać. Krem czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady 250 g kremówki łyżka cukru pudru (opcjonalnie(...)cukierasy - dowolne; u mnie wszystko, co zawierało w sobie karmel i czekoladę Biszkopt przekroić na pół. Ułożyć jedną połowę na paterze, nasączyć połową ponczu. Nałożyć kilka łyżek kremu, rozsmarować, przykryć drugim biszkoptem. Nasączyć. Wierzch i boki tortu posmarować pozostałym kremem. Polać z wierzchu polewą karmelową i udekorować słodyczami
Słodkie inspiracjeObiecałam, że z biszkoptu, który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych żółtek postanowiłam zrobić krem maślany, który zadowoli prawie wszystkich, czyli „bez jaj”. Mimo, że nie należy on do gatunku lekkich, warto się nad tym przepisem choć na chwilę zatrzymać. Składniki: - biszkopt o średnicy(...)esencji migdałowej, alkohol oraz 2 łyżki cappuccino z brandy. Dokładnie miksujemy robotem. Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Blat, który będzie stanowił spód tortu nasączamy, przy użyciu pędzelka, sokiem z marakui. Następnie smarujemy go cienką warstwą konfitury malinowej (chociaż polecam z czarnej porzeczki). Na warstwę konfitury nakładamy warstwę kremu, równomiernie go rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy sokiem i nakładamy krem
mojewypiekiinietylkoJeśli nie posiadasz takich naczyń, możesz złożyć ciasto w miseczkach lub pucharkach Na początek każdy biszkopt zanurz w espresso z obu stron i układaj blisko siebie w przygotowanej formie. W razie potrzeby pokrój biszkopty, aby uniknąć tworzenia odstępów: Na tak przygotowany spód wyłóż 1/2 kremu i rozsmaruj go na całej powierzchni blachy. Następnie przykryj nową warstwą biszkoptów nasączonych kawą(...)minut, a najlepiej kilka godzin! Przed podaniem posyp je gorzkim kakao! PRO TIP: Sekret idealnie namoczonych biszkoptów tkwi w zimnej kawie, którą powinniśmy trzymać w lodówce przed moczeniem herbatników. W ten sposób biszkopty nie rozpadają się, ale idealnie nasiąkają kawą, dzięki czemu krem się nie rozpuści! Artykuł Tiramisu tradycyjne i najsmaczniejsze pochodzi z serwisu Z miłością do jedzenia
365 dni dookoła kuchniPołączenie biszkoptu piernikowego z kremem z dyni oraz polewą czekoladową stanowią idealną całości. Ciasto nie tylko świetnie smakuje ale także zachwyca swoim wyglądem. SKŁADNIKI (forma 22 x 22 cm) Biszkopt : 4 jajek ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 30 g pestek z dyni drobno posiekanych Krem dyniowy
RAROSSATort bananowo-czekoladowy Kakaowy biszkopt, przełożony delikatnym bananowym kremem na bazie kremówki i serka mascarpone- do tego banany i bita śmietana w elemencie ozdoby , a wszystko pięknie opruszone startą czekoladą- i mamy pyszny, dostojny tort bananowo- czekoladowy! Chyba nie trzeba wspominać, że smakuje wszystkim niezależnie od wieku i niezależnie od tego, z jakiej okazji został przygotowany! SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY(...)przerywamy miksowanie- dodajemy naszą masę z bananów i serka mascarpone, po czym ponownie wszystko miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej konsystencji. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Tort bananowy w czasie zdobienia Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, przykrywamy kolejnym blatem, leciutko dociskamy. Drugi blat- podobnie: nasączamy, nakładamy krem, przykrywamy ostatnim blatem, który również nasączamy. Górę oraz boki tortu smarujemy
Domowe Tortydodajemy ubite białka następnie bardzo delikatnie wszystko łączymy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 26 cm. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni C pieczemy około 40-45 minut. Biszkopt studzimy w tortownicy. Krem advocat Żółtka ucieramy z cukrem na bardzo puszystą masę, następnie dodajemy wymieszane ze sobą mąki dokładnie łączymy ze sobą składniki aby się połączyły. Mleko zagotowujemy, zestawiamy z ognia(...)konsystencja. Masę zagotowujemy cały czas mieszając, aż do uzyskania gęstego budyniu. Masę budyniową studzimy. Serek mascarpone ubijamy na puszystą masę, po czym małymi porcjami dodajemy budyń. Biszkopt makowy przekrawamy na trzy części, przekładamy kremem advokat. Wierzch tortu dekorujemy według własnego uznania. Tort umieszczamy w chłodnym miejscu najlepiej na całą noc , aby masa stężała. Smacznego
kgwjanczewonajlepszym biszkoptem. Zróbcie koniecznie dla swoich mam! Składniki : * biszkopt z tego przepisu * litr śmietany 36% * 4 łyżki cukru pudru * szklanka dżemu wiśniowego * 2 galaretki truskawkowe * świeże owoce, literki z czekolady, kwiaty z opłatka, barwnik spożywczy * szklanka wrzątku * sok z połowy pomarańczy Przygotowanie : Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Połowę kremu wymieszać z różowym barwnikiem. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach(...)stężenia i pokroić w kostkę. Biszkopt przeciąż na pół. Nasączyć wodą pomarańczową. Jedną połowę posmarować dżemem i połową białego kremu. Wyłożyć galaretkę i przykryć drugim nasączonym biszkoptem. Posmarować drugą połową białego kremu i odstawić na godzinę do lodówki.Tort posmarować różowym kremem. Ozdobić według uznania. Schłodzić
Magiczne Życie MartyMonte. Do tego pyszne słodkie winogrona, kwaskowate porzeczki i ciasto do kawy jak znalazł. Rewelacyjną sprawą są nowe krystaliczne galaretki! Tortownica 22cm: Biszkopt: 3 jajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem Monte: 500 ml śmietany 30% 1,5 łyżki cukru pudru 4 serki Monte 1,5 łyżki żelatyny ¼ szklanki ciepłej wody Dodatkowo(...)Krem: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serki Monte i miksujemy do połączenia składników. Wlewamy przestudzoną żelatynę i ponownie miksujemy. Krem wylewamy na biszkopt wyłożony w tortownicy. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Wierzch: Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku. Odstawiamy do delikatnego stężenia. Na wierzchu ciasta rozkładamy pokrojone winogrona i porzeczki. Zalewamy
VioletoweKucharzenieBardzo lubię ciasta, gdzie jest duuużo kremu, a mój mąż przepada za takimi z galaretką. Postanowiłam wymyślić coś, co przypadnie do gustu nam obojgu i dodatkowo połączyłam nasze preferencje czekoladą, którą razem uwielbiamy. Efekt był taki, że ogromna porcja zniknęła zaledwie w dwa dni! Od tamtej pory ciasto to robiłam mnóstwo razy i myślę, że nigdy nam się(...)płynną czekoladę. Masę wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość. Na dnie tortownicy wysłanej papierem do pieczenia ułożyć warstwę biszkoptów maczanych w kompocie wiśniowym. Na ciastka wyłożyć krem i ponownie umieścić biszkopty (już bez maczania!). Następnie należy poukładać odsączone wiśnie. Całość zalać tężejącą galaretką i schłodzić w lodówce do momentu całkowitego jej zastygnięcia. (*) Jeśli śmietanka nie chce idealnie zesztywnieć
Di gotujeblachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż. Masa śmietankowa: Zimną kremówkę i mascarpone przełożyć do misy z miksera, wsypać cukier puder i zmiksować do konsystencji kremu. Po koniec wsypać śmietan fixy i krótko zmiksować. Polewa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników(...)przestudzoną polewę rozprowadzić na cieście. Dżemy przełożyć do naczynia i rozmieszać. Na biszkopcie rozsmarować dżem zostawiając 2-3 łyżki do posmarowania pod polewę. Na dżemie rozsmarować krem śmietankowy, przykryć biszkoptem, posmarować odłożonym dżemem i na wierzch wylać polewę. Odłożyć do schłodzenia na całą noc. * Biszkopty można upiec dwa wtedy składniki dzielimy na połowę. * Śmietan fixy możemy zastąpić
Ala piecze i gotujecukru oraz cukrem waniliowym i odstawić do wystudzenia. Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodawać na przemian ostudzone mleko i mleko w proszku. Ucierać aż powstanie gładki krem. Gotowy, ostudzony biszkopt przekroić na 2 blaty. Przełożyć je kremem. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i rozpuszczamy. Zdejmujemy
na moim stole...