Leciutki i puszysty biszkopt dobrze nasączony, dwie warstwy śmietankowego kremu na bazie budyniu, i gruszkowy mus zwieńczony kleksem bitej śmietany z kawałkiem świeżej gruszki, ciasto jak tortowe nie suche, wilgotne, słodkie, jednym słowem poezja smakowa! Na różne okazje w tym urodzinowe. Do tego ciasta użyłam rewelacyjnego musu z gruszek w wersji domowej można gruszki przecisnąć przez wyciskarkę(...)kupić gęsty sok gruszkowy typu Kubuś. Polecam Wam to ciasto! Składniki: Kwadratowa blaszka 24/24 cm Biszkopt: 5 jaj 5 pełnych łyżek mąki tortowej 4 łyżki cukru Szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: Krem: 1/2 litra mleka 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 20 dag masła aromat śmietankowy-odrobina Mus gruszkowy: ½ litra
Wanilia i Kardamondałam się jednak zniechęcić tym drobnym niepowodzeniom. Jakoś udało mi się poskładać z tego dwa blaty. Na szczęście z kremem i konfiturą wiśniową poszło już lepiej… Keto tort szwarcwaldzki – w przekroju Historia moich zmagań z keto tortem szwarcwaldzkim Krem to ubita śmietanka kokosowa (stała część z puszki mleka kokosowego) razem z mlekiem kokosowym z kartonu . A konfitura wiśniowa(...)marzeń w wersji niskoweglowodanowej. Słodkie upojenie i to w ramach wytycznych diety ketogenicznej! Kto by pomyślał, że coś takiego jest w ogóle możliwe...? Dania Deser Kuchnia Europejska Keyword biszkopt , ciasta z kremem , ciasto kokosowe , ciasto z owocami , czekolada , jajka , owoce , torcik , tort Porcje 10 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 25 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki Biszkopt kakaowy
Modern Cave Girlpublikacją poczekam na kolejną, odpowiednio doniosłą okazję. No i proszę, ta dam! Piętro dolne, większe, to biszkopt kawowy z musami kawowym i jeżynowym. Górne, mniejsze, to biszkopt orzechowy z kremem kajmakowym i jabłkami. Wydaje się, że do siebie nie pasują, ale to idealne połączenie końca lata i początku jesieni. Doskonale wpisuje się w czas moich urodzin. Każdy z tortów(...)płynu dodać odciśniętą żelatynę, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Partiami dodawać do owoców, delikatnie mieszając łyżką. Mus wyłożyć na ciasto, przykryć ostatnim blatem biszkoptu. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. (na dwupiętrowy tort) krem maślany: 2 białka 130 g cukru 170 g miękkiego masła dodatkowo: 500 g białej masy cukrowej 500 g czarnej masy cukrowej masa
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażdej strony. ) Namoczonymi biszkoptami wyłożyć formę (u mnie ceramiczna forma o wymiarach 30 cm x 20 cm). Wyłożyć połowę kremu. Posypać warstwą kakao. Położyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i przykryć resztą kremu. Posypać kakaem. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Nam najlepiej smakuje Tiramisu na drugi, a nawet trzeci dzień :) Dlatego przygotowując ten deser
Moja DelicjaDziś na odmianę ciasto z ananasami. W pierwotnej wersji dwa biszkopty przekładane były kremem budyniowym. Smakowało mi, ale czegoś mi tam brakowało. Musiałam je lekko zmodyfikować. Dołożyłam śmietanę, herbatniki i wyszło wspaniale. Bardzo orzeźwiające, nie za słodkie, idealne na upalne dni. Polecam jest pyszne :) SKŁADNIKI NA BISZKOPT : 6 jaj 1,5 szklanki cukru i mąki 1,5 łyżeczki proszku(...)octu NA KREM : puszka ananasów w syropie 2 galaretki cytrynowe 2 budynie waniliowe masło 250 g NA WIERZCH : 0,5 l śmietanki 30 % 3-4 łyżki cukru pudru czubata łyżka żelatyny ORAZ : 0,5 opakowania herbatników (kupiłam w Biedronce) 2 kostki czekolady do dekoracji WYKONANIE MASY : Sok z ananasów uzupełniamy wodą do 1 litra. Ananasy kroimy w kostkę
Pani na desertylko w elemencie zdobienia, ale również wyczuwalną w smaku. Idealny na najróżniejsze okazje i na słodkie chwile ‘bez okazji’. Zrobiony na mięciutkim biszkopcie z dodatkiem wody różanej, przełożony pysznym śmietanowym kremem na bazie kremówki i serka mascarpone. Do zdobienia wykorzystany został ten sam krem- tyle, że zmieniłam jego kolor i za pomocą wody różanej nadałam mu przyjemny(...)miksowanie- dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Rozdrabniamy serek za pomocą łyżki- następnie ponownie wszystko ze sobą miksujemy, aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat smarujemy kremem- przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Podobnie środkowy blat- smarujemy kremem i przykrywamy ostatnim- trzecim blatem. Do pozostałej ilości kremu dodajemy łyżeczkę wody różanej
Domowe TortyOpis ciasto z kremem budyniowym i bananami: Ciasto z kremem budyniowym i bananami na pysznym i puszystym biszkopcie. Nie jest trudny w przygotowaniu ani czasochłonny, więc z pewnością ten przepis pokocha każdy. Składniki: Biszkopt: 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 2 jajka Sól Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 1 budyń czekoladowy 250 g masła(...)części. Do jednej dodajemy ostudzony budyń czekoladowy a do drugiej części budyń waniliowy. Każdą masę ubijamy na puszysty krem. Banany obieramy i przecinamy wzdłuż. Na ostudzonym biszkopcie układamy pokrojone banany, następnie nakładamy krem czekoladowy, a na to krem waniliowy. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą śmietanę wykładamy na górę ciasta. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Odstawiamy do lodówki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnedodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 25 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki ( 2 grubsze i dwa cieńsze ) Krem: - 250 gr serka mascarpone - 2 tabliczki mlecznej czekolady - 200 ml śmietanki kremówki Czekoladę rozpuścić, wystudzić. Śmietankę ubić. Letnią czekoladą rozprowadzić serek, Następnie całość delikatnie wymieszać(...)ciasteczka wylać 1/2 karmelu czekoladowego, przykryć pozostałymi ciastkami. Posmarować 1/4 dżemu. 4. Przykryć drugim cieńszym blatem biszkoptowym. Nasączyć. Wyłożyć ostatnią porcję dżemu i 1/3 porcji kremu. 5. Przykryć ostatnim grubszym krążkiem biszkoptu. Górę polać pozostałym czekoladowym karmelem. 6. Boki obłożyć pozostałą częścią kremu i obsypać wiórkami kokosowymi. Tort udekorowałam różą wykonaną z plastycznej białej czekolady. Zdjęcia potraw
kawawszklanceTort był niespodzianką urodzinową dla mojego brata. Kakaowe biszkopty przełożone czekoladowym kremem z dodatkiem bananów. Bardzo smaczny i efektowny prezent. Składniki Biszkopt 3 sztuki (25 x 40) 3 x 4 … Czytaj dalej Tort gitara
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyśmietanę oraz tężejącą galaretkę i chwilkę miksujemy, tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy dżem i mieszamy. Jeśli krem wyszedł rzadki, wkładamy go do lodówki, aż lekko stężeje. Biszkopt rozwijamy, smarujemy kremem i ponownie zwijamy w roladę. Całość zawijamy w folię spożywcą i odstawiamy do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i opcjonalnie dekorujemy kremem jeśli
Domowy Smak Jedzenianieco nie zmodyfikowała 😀. Zielony szpinak i czerwone pachnące latem, i słońcem truskawki... czy to możliwe, żeby taki duet do siebie pasował ? Tak, tak i jeszcze raz tak 💓. Do kremu truskawkowego i do nasączenia ciasta dodałam syrop z kwiatów czarnego bzu - czarny bez nadał im cudnego letniego aromatu. Ciasto jest lekkie, puszyste i znika w tempie ekspresowym ! A poza(...)lemoniady. Ale ponieważ sezon na nie jest bardzo krótki robimy z nich różnego rodzaju przetwory: dżemy, konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Torcik truskawkowy z biszkoptami Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik
Kulinarne przygody Gatityciacho cytrynowe! Wspaniale orzeźwiające, delikatne, lekkie i niesamowicie pyszne! Takie ciacho, które zaspokaja ochotę na słodkości i po które każdy z przyjemnością sięga! Po dokładkę również. Delikatny, lekki biszkopt pokryty cytrynowym kremem budyniowym, lekką śmietanową pianką oraz bezą włoską jest wspaniałym pomysłem na każdą okazję. W jego przygotowaniu pomógł i nowy Cukier ze skórką cytrynową – nowość od marki Dr.Oetker(...)rodzaju koktajl i napojów. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( blacha 20 x 26 ) BISZKOPT: * jajko – 6 szt * mąka pszenna – 1 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * cukier drobny – 3/4 szkl * cukier ze skórką cytrynową Dr.Oetkera – 1 łyżka * proszek do pieczenia – 2 łyżeczki KREM CYTRYNOWY: * sok z cytryny – 0,5 szkl * budyń śmietankowy bez cukru
Ostra na Słodkopiekarnika. Piec 30 minut. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Nasączenie: Biszkopt podzielić na 4 równe placki. Pomarańczę umyć, przekroić na pół i wycisnąć sok. Sok przelać przez sitko do szklanki, dolać 190 ml wody, dodać cukier i opcjonalnie wódkę. Dobrze wymieszać, tak aby cukier się rozpuścił. Wszystkie placki nasączyć przygotowanym sokiem. Krem czekoladowy: Masło przełożyć do garnuszka i rozpuścić. Dodać(...)waniliowy i cukier puder. Do ubitej dodać serek mascarpone i zmiksować. Na koniec wlać gęstniejącą czekoladę i zmiksować do połączenia składników (nie za długo, aby krem się nie zważył). Posmarować kremem dolny placek biszkoptu, nałożyć na niego kolejny i ponownie posmarować. Czynność powtarzać, aż wszystkie placki będą ułożone na siebie. Następnie posmarować wierzch i boki tortu. Włożyć do lodówki
Passions hobbies lifepory jeszcze nie robiłam nic z mleka w proszku, a teraz żałuję, masa zrobiona z tego mleka jest przepyszna, a ciasto wyśmienite. Wiśnie lekko przełamują słodycz kremu. SKŁADNIKI Ciasto: Pieczemy 2 biszkopty Proporcje na 1 biszkopt: 3 jajka, 1 budyń czekoladowy, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, mąka pszenna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: ½ szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 cukier(...)następnie żółtka, a na końcu mieszankę z budyniu i mąki, mieszamy delikatnie. Wylewamy na formę, pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Tak samo robimy drugi biszkopt. Po wystudzeniu można lekko nasączyć. Krem: Mleko zagotowujemy z cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku. Polewa: W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i mleko
słodki brateksię z nim zmierzyć, nawet osoby które twierdzą, że nie potrafią piec. Nie można go zepsuć. Ciasto podane na Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią(...)wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu i utrzeć. Krem równomiernie rozsmarować na biszkopcie. Orzechy posiekać nożem i rozsypać po całej powierzchni lekko dociskając w krem. Polewa: Margarynę rozpuścić ale nie gotować i zdjąć z ognia. Dodać wodę, kakao, cukier puder
Ala piecze i gotuje