Znacie ten tort? Czekoladowe biszkopty, przełożone frużeliną wiśniową i kremem z mascarpone. Słodko kwaśne połączenie smaków, które doskonale smakuje z filiżanką słodkiej kawy. Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): biszkopt (1 szt): jajka 3 szt, mąka pszenna 0,5 szklanki, kakao 2 łyżki, cukier 0,5 szklanki, sól szczypta, frużelina wiśniowa: wiśnie świeże lub mrożone wydrylowane 600 g, cukier(...)sztywny krem. Na paterze umieszczamy pierwszy blat biszkoptowy. Nasączamy go 1/3 soku z wiśni. Smarujemy go połową frużeliny i 1/4 części kremu z mascarpone. Nakładamy drugi blat biszkoptowy i postępujemy w ten sam sposób. Następnie kładziemy ostatni blat, który również nasączamy. Całość tynkujemy pozostałym kremem (trochę kremu zostawiamy na ozdoby). Boki tortu możemy ozdobić pozostałościami z biszkoptu lub startą
kulinarne odsłony patiśmietan fixy 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki barwnika w żelu czerwonego (do wykończenia) Dodatki: 200g dżemu truskawkowego Banan 100g borówek 2 rurki z kremem Sos czekoladowy Przepis na biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Mąki przesiane dodajemy do żółtek razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, a następnie partiami dodajemy cukier puder dalej ubijając. Następnie dodajemy(...)nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 30minut. Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto w formie upuszczamy na blat, tak aby ew. powstały "brzuszek" wyrównał się. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia w formie. Przepis na krem budyniowy: Budyń przygotowujemy z mniejszą o połowę ilością mleka. Po przygotowaniu budyniu odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie ucieramy na gładką masę cukier puder z masłem. Następnie
Emcia Pichcirumem nie kawowym likierem, ten deser bez pieczenia jest tak pyszny i przygotujesz go w 30 minut. Uwielbiam tiramisu a Wy ? Szklana forma 30/17 cm 35 dag podłużnych biszkoptów Savoiardi ½ kg sera mascarpone 1 szklanka śmietany kremówki 30% 6 żółtek 6 łyżek cukru 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka gorącej wody ½ łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki rumu(...)jajeczną, miksujemy krótko, tylko do połączenia. W szklanym pojemniku układamy pierwszą warstwę biszkoptów, skrapiamy równomiernie częścią naparu z kawy, posypujemy grubo przez sitko ciemnym kakao, wylewamy część kremu, układamy drugą warstwę biszkoptów tak sam skrapiamy naparem z kawy, oprószamy kakao, na wierzch rozprowadzamy resztę kremu i posypujemy grubo kakao, naczynie przykrywamy, schładzamy całą noc w lodówce. Deser kroić układać
Wanilia i KardamonCiasto jest łatwe, szybkie i pyszne. Pieczenia wymaga tylko czekoladowy biszkopt, reszta to już tylko chłodzenie w lodówce. Mam nadzieję, że zagości na Waszym świątecznym stole! Dajcie znać! SKŁADNIKI: CZEKOLADOWY BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 2/3 szkl * kakao – 2 łyżki KREM KAWOWY: * mascarpone – 500 g * śmietana 36% – 250 ml * kawa(...)minut w 160C bez termoobiegu. Studzimy. KREM KAWOWY: Zimny ser mascarpone ucieramy z zimną śmietaną na jednolity krem. Dodajemy kawę INKA i cukier puder, mieszamy. PIANKA STRACIATELLA: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na puch. Następnie cienkim strumieniem wlewamy rozrobioną w 2 łyżkach wody i podgrzaną ( ale nie gorącą ) żelatynę. Dokładnie ucieramy. CAŁOŚĆ: Schłodzony biszkopt odwracamy „do góry nogami
Ostra na Słodkoskładników. Spody możesz upiec wcześniej, wówczas przygotowanie ciasta jest expresowe. Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego dżemu z mięciutkim biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem mascarpone z bananami obłożony truskawkami. Całość smakuje po prostu super. Zapraszam do przepisu. Składniki na kruchy spód: 120 g mąki orkiszowej 630 30 g mielonych orzechów(...)puszystą masę kruchy spód posmarować ulubionym dżemem, nałożyć biszkopt i lekko docisnąć, by skleić oba krążki ciasta. Biszkopt naponczować mocno zaparzoną i przestudzoną herbatą Earl Grey. Na biszkopcie równomiernie rozsmarować przygotowany krem bananowy. Na kremie rozłożyć odszypułowane połówki truskawek Tortenguss przygotować wg przepisu na opakowaniu i cienką warstwą pokryć truskawki. Samodzielnie możesz go przygotować następująco: wymieszać 125 ml wody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Następnie wyjmujemy blachę biszkoptem i rzucamy nią trzykrotnie o ziemię z wysokości 50 cm. Jesli się boicie, nie musicie tego robić :) Wystarczy, że będziecie studzić biszkopt w lekko uchylonym piekarniku. Studzimy na kratce. Krem: 3 szklanki mleka, 1 budyń śmietankowy, 1/2 szklanka cukru, 200 g wiórek kokosowych, 1 cukier waniliowy, 250g masła, W 1/2 szklanki mleka wymieszać budyń. Pozostałą część(...)mlecznej lub gorzkiej czekolady, 1 tabliczka białej czekolady, Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Wykonanie: Biszkopt przekroić na pół i nasączyć. Na pierwszy blat wylać jeszcze ciepły krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Polać rozpuszczonymi czekoladami
Delicious Titbitsorzechów laskowych, 4 białka, 50 g cukru, 20 g mąki, Biszkopt genueński: 4 jajka, 125 cukru, 100 g mąki, 80 g migdałów w płatkach, 60 g rozpuszczonego masła, Do nasączenia: 40 g cukru, 4 łyżki wody, 80 ml nalewki z wiśni lub wiśniówki Krem: 220 g masła, 120 g cukru pudru, 40 - 50 ml nalewki z wiśni(...)sparzone), gdy masa będzie pulchna dodawać powoli nalewkę. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, uważając aby ich nie spalić. Na płaskim talerzu ułożyć krążek orzechowy, posmarować go ¼ kremu. Na nim położyć biszkopt ( delikatnie, równo ściąć wierzch biszkoptu), nasączyć przygotowanym wcześniej płynem, posmarować ¼ kremu, przykryć drugim krążkiem orzechowym. Brzegi i wierzch tortu posmarować kremem. Boki obłożyć podprażonymi migdałami, wierzch posypać pozostałymi
królestwo garówserduszko i wycinamy. Zginamy na pół aby zauważyć i skorywać nożyczkami różnice w kształcie dwóch połówek. Tak powstałe symetryczne serduszko przykładamy delikatnie do wierzchu biszkoptu i docinamy biszkopt do papierowego wzoru. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć, przerywamy miksowanie ,dodajemy cukier puder oraz serek mascarpone. Rozdrabniamy serek na mniejsze kawałki za pomocą łyżki, następnie ponownie(...)miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem i przykrywamy kolejnym blatem- lekko dociskamy. Kolejny- środkowy blat: nasączamy- smarujemy masą krówkową, na masę krówkową nakładamy warstę kremu, przykrywamy ostatnim blatem, który lekko dociskamy i nasączamy. Górę oraz boki tortu smarujemy kremem- wyrównujemy. UWAGI: Jeżeli wasza masa krówkowa jest zbyt
Domowe Tortyziemniaczanej rozmieszana w 1/3 szklanki wody 1 galaretka malinowa rozpuszczona w 2/3 szklanki wrzątku Składniki na krem czekoladowy: 200g mlecznej czekolady 200g czekolady deserowej 250ml śmietanki 30% 225g miękkiego masła Składniki na polewę czekoladową: 100g mlecznej czekolady 50g czekolady deserowej 50ml śmietanki 30% Biszkopt : Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekoladę można rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli(...)nalewką malinową lub innym ulubionym, ja użyłam amaretto). Na warstwę biszkoptu wykładamy tężejące maliny, chłodzimy w lodówce wykładamy krem czekoladowy. Tak samo postępujemy z kolejną warstwą biszkoptu. Na górny płat wykładamy pozostałą część kremu czekoladowego. Całość porządnie chłodzimy. Jeśli zostanie nam trochę kremu to smarujemy nim boki tortu. Na samą górę wylewamy polewę czekoladową. Dekorujemy świeżymi malinami i listkami mięty
Słodki ZakątekCiasto tak pyszne, że nie sposób mu się oprzeć. Słodki, mleczny krem idealnie łączy się z kakaowym biszkoptem, a jagody z polewą czekoladową powodują, że powstaje idealne połączenie słodkiego kremu z lekko kwaśnymi owocami. Do zrobienia tego ciasta zamiast jagód można użyć również czerwonej porzeczki lub jeżyn. Jeżeli Wasze dzieci uwielbiają ciasto mleczna kanapka, to dodanie na jego wierzch owoców(...)misce ubić mikserem masło, następnie dodać mleko z rozpuszczonym cukrem i zmiksować. Na koniec dodawać stopniowo mleko w proszku, za każdym razem miksując. Ostudzony biszkopt podzielić na dwa równe placki. Spodni posmarować mlecznym kremem i nałożyć wierzchni. Polewa: Do garnuszka wlać mleko, dodać masło, czekoladę mleczną i kakao. Podgrzewać mieszając do momentu, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą
Passions hobbies lifezrobić to w małej miseczce, gdyż część ponczu posłuży do nasączenia biszkoptu, a w reszcie będziemy nasączać okrągłe biszkopty). Biszkopt skrapiamy przygotowanym „nasączem”. Wykładamy 2/3 kremu ajerkoniakowego. Posypujemy kakao. Biszkopty namaczamy w reszcie ponczu (dosłownie po 1 sekundzie z każdej strony) i układamy obok siebie na warstwie kakao. Przykrywamy pozostałym kremem. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec
Smaki Na Talerzuwymiarach 25 x 36 cm. Piec w 180 stop.przez ok.25 minut. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać kawę cappuccino,wymiksować. Ostudzony biszkopt nasączyć ajerkoniakiem,wyłożyć krem na ciasto,posypać posypką czekoladową
Kuchnia Danusiprzez puszysty biszkopt.Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym CIASTEM CYTRYNOWYM Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ.Tak więc do dzieła!Szykujcie składniki i projekt Szachownica mandarynkowa zaczynamy! SKŁADNIKI:( blacha 22 – 26 cm )BISZKOPT :* jajko – 4 szt* cukier – 8 łyżek* mąka pszenna – 8 łyżek* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaKREM(...)minut.Zostawiamy do ostudzenia.KREM POMARAŃCZOWY:Masło rozpuszczamy w garnku.Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy.Wsypujemy galaretki pomarańczowe i wszystko razem dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia składników.Studzimy.Na biszkopcie układamy cząstki mandarynek , zalewamy kremem i wkładamy do lodówki na conajmniej 60 minut.MASA ŚMIETANOWA :Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym i śmietanfixem , a następie delikatnie wyciągamy na zastygnięty krem pomarańczowy.Dokładnie i delikatnie rozsmarowujemy.Przykrywamy herbatnikami naprzemiennie
Ostra na SłodkoPiec w 180 stop. przez ok.25 minut. KREM Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Do ubitej śmietany wsypać kawę cappuccino, wymiksować. Ostudzony biszkopt nasączyć ajerkoniakiem, wyłożyć krem na ciasto , posypać posypką czekoladową
Kuchnia Danusidotykała dnem wody. Mieszając rozpuścić czekoladę. Przestudzić. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę (200 ml) ubić na sztywno. Wlać do niej czekoladę i szybko zmiksować. Krem rozłożyć na owocach. Przykryć drugim biszkoptem i tak samo jak poprzednio posmarować dżemem i wyłożyć resztę owoców. Mocno schłodzoną pozostałą kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać zagęstnik. Kiedy(...)tortu posmarować cienką warstwą kremu maślanego i wygładzić. Boki tortu posmarować minimalną ilością kremu najlepiej na wysokości środkowego biszkopta tylko tyle, żeby przykleiły się biszkopty. Biszkopty ułożyć wokół tortu lekko dociskając. Przewiązać wstążką. Pozostały krem przełożyć do szprycy i wycisnąć dekoracyjnie na wierzch tortu. Udekorować cukrowymi ozdobami
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia