biszkopt na tort - 3520 przepisów (strona:69/235)

Tort czekoladowy z wiśniami 152

Niezwykle prosty tort przygotowany na tradycyjnym biszkopcie kakaowym, z niezawodną masą czekoladową, która nie wymaga usztywniania żelatyną. Między blatami znajdziemy także aromatyczne wiśnie z zalewy alkoholowej domowej roboty. Smaki wspaniale się komponują, a całość jest bardzo trwała i efektowna - ozdobiona skromnie polewą z gorzkiej czekolady. Tort przygotowałam na urodziny Taty korzystając ze strony mojewypieki.com :) Wiśnie w zalewie alkoholowej(...)mieszając, aż do uzyskania gładkiej polewy. Wykonanie  Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć 1/3 masy. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą alkoholu. Boki i wierzch tortu wysmarować masą do dekoracji. Schłodzić. Oblać polewą i wyrównać

Chocolate Muffin Blog
Cytrynowy tort z limoncello (Torta al limone e limoncello) 193

kremu wykorzystałam włoski likier limoncello, produkowany z cytryn z Sorrento. Kwaskowaty smak cytryny i likieru limoncello doskonale łączy si ę  ze słodyczą biszkoptu a każdy kęs tortu to czysta przyjemność. Przyznam sie Wam nieskromnie, że zakochałam si ę  w tym torcie. Mam nadzieje, ze Wam te ż  będzie smakował(...)piacere per il palato. Deve anche ammettere che mi sono veramente innamorata di questa torta. Spero quindi che anche a Voi farà lo stesso effetto. Buon appetito! SKŁADNIKI Cytrynowy biszkopt 200 g m ą ki pszennej  160 g masła 100 g cukru 16 g proszku do pieczenia 10 g cukru waniliowego 125 ml limoncello 4 jaja 1 cytryna

La grande e la piccola cuoca
Tort chałwowy 207

miksujemy po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy 1 łyżkę mleka oraz pokruszona chałwę i miksujemy do połączenia składników. PONCZ DO NASĄCZENIA BISZKOPTU: 1 szklankę wody mieszamy z wyciśniętym sokiem 1 większej połowy cytryny. POSYPKA NA GÓRĘ TORTU: 2 łyżki pokruszonej chałwy mieszamy z 2 łyżkami posiekanych drobno niesolonych orzeszków oraz 2 łyżkami wiórek kokosowych. PRZEKŁADANIE BISZKOPTU: Biszkopt przekrajamy(...)również delikatnie nasączamy. Smarujemy równo kremem górę ale również boki i wstawiamy na 20-30 minut do lodówki by troszkę związała się masa z biszkoptem. BOKI CZEKOLADOWE: Przygotowujemy sobie papier do pieczenia na długość obwodu tortu, i wysokości tak mniej więcej 2 cm nad tortem.  Tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladę przekładamy rękawa cukierniczego (ja robiłam sobie

Gotuj z Mąką
Tort piętrowy krok po kroku – jak poskładać tort profesjonalnie 217

cukierniczy, płaski szeroki nóż do nakładania kremu, linijka lub ekierka, drewniane wykałaczki, nić dentystyczna. Wszystko to, czym będziecie przekładać tort – wybrany krem i konfitura. Dodatkowo krem maślany pod fondant (lukier cukierniczy), nieprzywierająca mata i szeroki wałek oraz lukier plastyczny.   Biszkopt wyjmujemy z formy dopiero po wystygnięciu. Mój dość wyraźnie urósł i wytworzyła się kopułka. Ścinamy ją, żeby jak najbardziej(...)żebyście mogli dokładnie widzieć co robię) Zaczniemy montaż całości od dolnej warstwy tortu. Na laminowaną stronę podkładu pod ciasto nakładamy cienką warstwą krem, którym nadziewamy tort – to zabezpieczy placek przed przesuwaniem się, a biszkopt przed obsychaniem. Ustawiamy centralnie dolną warstwę ciasta ( w tym momencie wygodnie jest przyciąć podkład z tektury dokładnie pod wymiar naszego tortu – ja się rozpędziłam

Karo in the Kitchen
Tort lalka śmietankowy 187

dodatków, bez śmietan fix, czy też innych .Tort lalka śmietankowy SKŁADNIKI:BISZKOPTjajka - 9 sztocet - 1 łyżkamąka ziemniaczana - 2 łyżkimąka pszenna - 2 szklcukier - 2 szklproszek do pieczenia - 1,5 łyżeczkiKREMśmietana kremówka 36 % Puratos - 900 mldżem wiśniowy -1,5 słoikaPONCZwoda gotowana - 1,5 szklsok z cytrynyherbatacukierDODATKOWObarwnik czerwonyperełki srebrnelalkabułka tarta do formytłuszcz do formyPRZYGOTOWANIE:BISZKOPT Żółtka odzielić od białek. Mąki przesiać(...)ostudzić. KREM Dobrze schłodzoną kremówkę, ubić na sztywno.PRZEŁOŻENIE TORTU Pierwszy blat biszkopta ułożyć na paterze lub talerzu, nasączyć ponczem. Następnie posmarować dżemem i porcja kremu, dobrze rozsmarować. Przykryć drugim blatem biszkopta i znów dobrze nasączyć ponczem, dżem i krem. Nałożyć ostatni biszkopt. Za pomocą noża wyciąć dziurkę na lalkę, wyjąć ciasto

Kuchnia Danusi
Tort jagodowo - borówkowy zawijany (w pionowe pasy) 218

Tort urodzinowy na puszystym biszkopcie o zdecydowanym kolorze i smaku leśnych jagód, które razem z bitą śmietaną i serem mascarpone tworzą pyszny krem. Tort ciekawie wygląda po rozkrojeniu z uwagi na nietypowe pionowe pasy biszkoptowego ciasta przełożonego kremem

Przepisy Kulinarne
Tort czekoladowy z truskawkami i brzoskwiniami 164

Dzisiaj mój kochany pierworodny kończy 13 lat. Impreza już się odbyła, więc chcę się z Wami podzielić przepisem na Jego urodzinowy tort. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki cukru 2 łyżki oleju szczypta soli Nasączenie: 2/3 szklanki naparu z mocnej słodkiej kawy Krem: syrop z brzoskwiń mleko(...)masy dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie i truskawki. Masę z owocami wyłożyć na pierwszy biszkopt i przykryć drugim biszkoptem, lekko dociskając. Wierzch i boki udekorować resztą kremu. Schłodzić. Przed podaniem udekorować truskawkami i plastrami brzoskwiń na brzegu tortu

Czerwień i błękit
Orzechowy biszkopt 122

sprawdzony według którego zawsze ten biszkopt się uda. Przepis dostałam od siostrzenicy, lekko zmodyfikowałam go po swojemu i mam taką super bazę do różnych tortów. Bo przecież dobry biszkopt to nie tylko taki tradycyjny, możemy pokombinować z dodatkami. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Masa maślana czyli tynk do tortów w stylu angielskim 382

jakiś czas na blogu pojawiają się przepisy na torty udekorowane masą plastyczną. Środek tortu jest dowolny (tzn biszkopty i smaki) jednak aby masa plastyczna trzymała swój fason i nie pociekła nam przed imprezą konieczne jest obłożenie tortu masą maślaną. Dzięki niej możemy ukryć wszystkie niedoskonałości naszego wypieku. Masa maślana jest oczywiście jadalna, do jej wykorzystania potrzebujemy tylko białek, masła, cukru

Krakowskie smaki Ani
Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) 250

trzeba namawiać do przygotowania tego ciasta. Polecam, bo smak tego tortu jest naprawdę wyjątkowy.  Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukrucukier waniliowy1/2 szklanki mąki tortowej1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanejpłaska łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao50 g startej na małych oczkach czekolady gorzkiej Masa(...)łyżeczka margarynyodrobina sody 200 g masła orzechowegook. 100 g orzeszków ziemnych Polewa Czekoladowa:80 g czekolady gorzkiej40 g masła Tort Czekoladowy z Kremem z Masła Orzechowego, Karmelem i Polewą Czekoladową (Tort a'la Snickers) - Sposób przygotowania:Tortownice (21 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę, następnie

Słodka Strona
Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 223

Były urodziny bloga, musi więc być i tort! I to nie byle jaki:):) Okazja była podwójna, więc i tort musiał być wyjątkowy. Dlatego upiekłam ciemny biszkopt i przełożyłam do warstwami kremu czekoladowego oraz chałwowego. Do tego pokruszone bezy. Wyszło smacznie, słodko i tortowo:):) Nikogo nie musiałam zachęcać do zjedzenia;) Źródło: "Ewa gotuje ulubione" E. Wachowicz Biszkopt(...)czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez, wciskając je w masę. Schładzać 15 minut.  Posmarować znów 1/4 masy chałwowej i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem.  Udekorować resztą bez oraz czekoladowymi serduszkami i cukrem błyszczącym.  Tort przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
TORT STRACCIATELLA Z TRUSKAWKAMI 372

letni tort ze świeżymi truskawkami i pysznym kremem z bitej śmietany i kawałeczków gorzkiej czekolady. Jego przygotowanie najlepiej jest rozłożyć w czasie i upiec biszkopt nawet dwa dni przed planowanym podaniem. Przygotowanie kremu i przełożenie tortu można zostawić na dzień podania lub zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem.  Biszkopty nasączyłam domową lemoniadą i przełożyłam warstwą dżemu i świeżych truskawek. Krem(...)rozsmarowujemy go po powierzchni. Układamy połowę ilości truskawek(rozcięciem do dołu), wykładamy 1/3 ubitej śmietanki, delikatnie wygładzamy i kładziemy drugi blat tortu. Powtarzamy nasączenie (1/3), pozostały dżem i truskawki oraz 1/3 ilości kremu. Układamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy lemoniadą, wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy świeżymi truskawkami i np. białymi pralinkami, pokruszonymi bezikami oraz białą i truskawkową czekoladą. Wstawiamy

cool and minty
Tort kawowy z kakaowym biszkoptem 147

kolejny tort w mojej skromnej kolekcji. Tym razem kawowy z kakaowym biszkoptem. Jak dla mnie ta masa jest strzałem w dziesiątkę. Smakiem przypomina mi popularne cukierki Kopiko, uwielbiam je;) Jej wielką zaletą to, że trzeba się naprawdę postarać aby ją popsuć, udaje się każdemu, naprawdę ;)  Przepis na krem pochodzi ze strony Moje Wypieki . Serdecznie polecam;) Biszkopt kakaowy: 6 jajek

Krakowskie smaki Ani
Tort dla Filipa 122

życie poza blogowe wkręciło mnie na 120% i musiałam zająć się sprawami ważniejszymi. Dlatego dzisiaj przychodzę d o Was z wpisem i będzie to torcik. Tort był robiony przed świętami.  Składniki : * biszkopt z tego przepisu  * galaretka truskawkowa  * szklanka soku pomarańczowego do nasączenia biszkoptu  * 800ml śmietany kremówki  * 250g serka mascarpone  * 3-4 łyżki cukru(...)opłatek na tort * niebieski barwnik spożywczy  * wiórki z czekolady to ffi     * wiórki kokosowe   Przygotowanie : Galaretkę rozpuścić w szklance w rzątku, wystudzić i prze lać do blaszki . Biszkopt przekroić na trzy części. Każdą nasączyć ponczem z soku z pomarańczy. Ubić kremówkę z cukrem. Dodać serek mascarpone. Odłożyć kilka łyżek kremu, wymieszać go z barwnikiem. Smarować każdy

Magiczne Życie Marty
Tort Hello Kitty 134

wyciąć kształt głowy kota Hello Kitty. 1 blat biszkoptu z makiem położyć na paterę, nasączyć (np. słodką herbatą z cytryną). 5. Z odciętych kawałków biszkoptu ułożyć pasek o szerokości ok. 1 cm wzdłuż brzegów całego tortu, (ma to zapobiec wylaniu się galaretki, gdyby ciasto nie chciało się trzymać można pomóc sobie wykałaczkami), w środek wyłożyć galaretkę z dżemem. Odstawić(...)być nią tylko przełożony biszkopt i zrobione oczy, nos i wąsy kotka lub 1/2 jeśli chcemy zrobić taki również brzeg całego tortu), Do odłożonej części dodać nutellę i zmiksować szybko do uzyskania jednolitego koloru. 7. Biszkopt z galaretką wyjąć z lodówki, przykryć biszkoptem białym, nasączyć, posmarować masą z nutellą, przykryć biszkoptem z makiem, nasączyć i posmarować białą masą. Wyłożyć ostatni

Kto ugości moich gości?

Proponowane wyszukiwania