Święta zbliżają się wielkimi krokami więc podrzucam Wam mój pomysł na połączenie dwóch klasycznych świątecznych dań. Pyszny śledzik i sałatka jarzynowa. Składniki: 6 filetów śledziowych solonych 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 3 jajka kawałek pora 3-4 ogórki kiszone 4 ziemniaki puszka groszku majonez oraz musztarda sól,pieprz Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie
Niespełnione zdolności kulinarneporcje): pół kalafiora 3 płaty śledziowe pół papryki (użyłam pomarańczowej) pół chili pół małego kefiru 2 ząbki czosnku 2 gałązki natki pietruszki Płaty śledziowe opłukać i namoczyć w wodzie na przynajmniej 3 godziny przed przygotowaniem sałatki. Potem ponownie go wypłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kalafiora podzielić na malutkie różyczki. Wrzucić do salaterki. Kalafiora polać kefirem i wycisnąć nań czosnek. Wymieszać(...)Płaty śledziowe pokroić na 3 podłużne kawałki, a następnie w poprzek na mniejsze. Dorzucić do kalafiora. Paprykę i chili pokroić na malutkie kawałki. Dorzucić do sałatki i wymieszać całość. Sałatkę posypać rozdrobnioną natką pietruszki. Odstawić na ok. kwadrans do przegryzienia smaków
Weekendy w domu i ogrodziesię będą prezentować na stole wigilijnym jak również na każdej domowej imprezie. Przepis znalazłam na stronie Kuchnia Broni -dziękuję bardzo. Składniki: 7 jajek 7 płatów śledziowych z wiaderka Składniki na sałatkę: 1 puszka groszku konserwowego 2 duże cebule 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sól,pieprz biały Zalewa: 1 litr wody 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżki
Swojskie jedzonkowilgotne, sycące i bardzo zdrowe. Stanowią idealny sposób na podanie dzieciom warzyw i przemycenie brokułów oraz szpinaku Gofry podaję z różnymi dodatkami jak np jajka, boczek, kiełbasa, sałatka np. z tuńczykiem czy śledziową. Składniki na 4 małe gofry: 3 jajka 15 g mąki kokosowej 15 g roztopionego oleju kokosowego (bez laktozy) lub masła klarowanego 100 g brokuła 25 g świeżego
Ola la LCHFleśna polana to chyba najbardziej popularna sałatka na blogu. W pierwowzorze wykonałam ją z kurczakiem, natomiast przed świętami powstała druga wersja ze śledziami. KORECZKI, PRZEKĄSKI ŚLEDZIOWE PRZEPISY TUTAJ Pomysły na koreczki, przystawki oraz sałatki ze śledzi, które idealnie sprawdzą się na świątecznym, sylwestrowym oraz imprezowym stole. IMPREZOWA SAŁATKA Z KURCZAKIEM PRZEPIS TUTAJ Przepyszna i bardzo nowoczesna sałatka z kurczakiem, warzywami(...)piekarnika. KURCZAK ZAPIEKANY Z RYŻEM I WARZYWAMI PRZEPIS TUTAJ Bardzo smaczne, sycące i kolorowe danie „jednogarnkowe”z piekarnika. ŚLEDZIE W ZALEWIE GALARETKOWEJ PRZEPIS TUTAJ Przepis na tą pyszną śledziową przekąskę nie jest skomplikowany ani czasochłonny, jednak z konsumpcją trzeba niestety poczekać przynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…! RYBA
Blog z Apetytembyć daniem na lunch lub piknik. Śledzik lubi pływać więc ta sałatka świetnie smakuje do piwa lub jako zakąska do białej wódki. SAŁATKA ZIEMNIACZANA ZE ŚLEDZIEM Składniki: 5 ziemniaków sałatkowych 4 płaty śledziowe solone 3 ogórki kiszone 1/2 czerwonej cebuli+1 łyżka octu jabłkowego+szczypta soli+duża szczypta cukru kilka gałązek koperku i szczypiorku Sos do sałatki(...)soli himalajskiej 2 szczypty świeżo mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie ok. pół godziny. Następnie odsączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić paski o szerokości 2 cm. Ziemniaki ugotować w skórkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Posypać ziemniaki niewielką ilością soli (pamiętaj, że pozostałe składniki sałatki są słone). Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, dodać ocet jabłkowy, sól
Codziennik Kuchennyimprez na które szukamy pomysłów na sałatki i potrawy które można przygotować wcześniej i by mogły być na stole przez dłuży czas. Ja proponuję Wam zrobić sałatkę rybną z buraczkami. Składniki: 2 płaty śledziowe marynowane 0,5 jabłka 2 ogórki konserwowe 2 ziemniaki 0,5 puszki groszku konserwowego 2 większe ugotowane buraczki* 0,5 cebuli 3 łyżki majonezu 2 łyżki(...)osolonej wodzie, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłko i ogórki pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy. Z płatów śledziowych zdjąć skórę i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez, śmietanę i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Sałatkę pozostawić w naczyniu, przykryć i włożyć na kilka godzin a może być i na całą noc do lodówki by smaki się
Ala piecze i gotujeŚledzie w pysznej zalewie z suszonymi pomidorami. 6 filetów śledziowych 6 pomidorów suszonych 1 cebula olej 2 łyżki ocet 2 łyżki suszona bazylia z suszonymi pomidorami 1 łyżka suszone oregano 1/2 łyżki szczypta pieprzu i odrobina cukru lub miodu Z filetów śledziowych kroimy 5 rombów, resztę dość drobno siekamy. Cebulę i suszone pomidory kroimy(...)drobniutką kostkę. Olej mieszamy z octem, suszonymi ziołami, doprawiamy pieprzem i cukrem. Śledzie zalewamy sosem i schładzamy w lodówce minimum 1 godzinę a najlepiej całą noc. Sałatkę wykładamy na półmisek i ozdabiamy śledziowymi rombami
Smaczne mojewitamin ADE, oraz minerałów takich jak cynk, miedź, selen, żelazo, jod) staram się po nie sięgać od czasu do czasu. Dziś mam dla Was genialną sałatkę z gruszką. Składniki: 2 filety śledziowe mała cebula średniej wielkości dojrzała gruszka garść suszonej żurawiny (polecam od Skworcu ) garść orzechów włoskich podprażonych na suchej patelni kilka listków rukoli olej lniany Cebulkę
Cynamonowe szczęściespróbować i przekonać się, że śledź jest dobry i śledź to fajny smak. Zrobienie tych śledzi jest tak banalnie proste, że małym nakładem pracy dostajecie pyszną sałatkę. Potrzebujemy: 0,5 kg filetów śledziowych (filety moczymy 3h w mleku) 4 jajka ugotowane na twardo pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 1 średnia cebula 1 średnie, twarde jabłko 2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany sól
ladykitchenMyśląc o sałatce, przed oczami najczęściej staje nam jarzynowa lub śledziowa. Podczas Wielkanocy czy Bożego Narodzenia to wręcz obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Czasami jednak nawet te uwielbiane przez nas sałatki potrafią się przejeść. Warto wtedy poszukać nowych kulinarnych inspiracji! Co to jest sałatka? Posiłkując się definicją ze słownika PWN, sałatka stanowi potrawę, na którą składają się: drobno pokrojone warzywa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śledzie z Ibizy Ten rok, pod koniec okazał się dla mnie niezbyt fartowny , mnóstwo kłopotów w pracy i niestety także w domu . Jeden z moich synów
Ogrodnik w podróżywschodnim rodowodem, coraz popularniejsza w Polsce. Popularność tę zawdzięcza prostocie i jednocześnie udanemu połączeniu słodyczy czerwonych buraczków i zdecydowanemu smakowi filetów śledziowych. W internecie można znaleźć wiele przepisów nieco różniących się od siebie. Jedno jest pewne – w oryginale sałatka układana jest warstwowo, co jest znakiem rozpoznawczym większości rosyjskich i ukraińskich sałatek. Mnie ten pomysł nie przekonuje i wolę kiedy smaki(...)octowej, a nie z oleju, a majonez w znacznej części zamieniony jest lżejszym jogurtem naturalnym. Tradycyjnie sałatka składa się z warstw, z których każda oprószona jest solą i pieprzem i posmarowana majonezem. Od dołu: śledzie, cebula, marchew, ziemniaki i buraczki. 4 podwójne filety śledziowe z octu 2 większe czerwone buraki 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 2 niewielkie cebule majonez
Trzeci talerzSałatka, która często pojawia się w internecie pod nazwą Szuba lub Śledzie pod pierzynką. W moim starym zeszycie nazywa się po prostu sałatką warstwową :) Jak zwał tak zwał, w każdym razie jest pyszna :) Polecam nie tylko z okazji Świąt, ale np. jako niedzielną sałatkę :) I warstwa -2-3 filety śledziowe drobno pokroić, wyłożyć na dno półmiska. II warstwa
Kulinarne przemysleniacytryny do smaku: sól, pieprz, papryka ostra, słodka olej do smażenia opcjonalnie cukier Link odo filmiku z przepisem na: Śledzie w sosie salsa Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki moczę je w zimnej wodzie, przez około 2-3 godziny, w zależności jak słone mam śledzie. Podczas moczenia zmieniam wodę. W tym czasie gdy moczą się śledzie, przygotowuję
Uwaga Babcia Gotujesoku z cytryny do smaku: sól, pieprz papryka ostra, 2 szczypty cukru olej do smażenia Link odo filmiku z przepisem na: Śledzie po grecku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, więc przed przygotowaniem sałatki moczę je w zimnej wodzie, przez około 2-3 godziny, w zależności jak słone mam śledzie. Podczas moczenia zmieniam wodę. W tym czasie gdy moczą się śledzie
Uwaga Babcia Gotujefiletów śledziowych a’la matias około 200-250 gramów marynowanych grzybków, mogą być marynowane pieczarki około 250 g cebuli około ½ szklanki oleju – ja użyłam oleju lnianego mały pęczek natki pietruszki do smaku: około łyżeczki soku z cytryny pieprz grubo mielony opcjonalnie sól Link do filmiku z przepisem na: Śledzie proboszcza Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki, zalewam
Uwaga Babcia Gotujesuszonymi grzybami. Przepis jest dość znany ale jeżeli ktoś takich śledzi jeszcze nie robił, to polecam bo naprawdę warto. Do przygotowania śledzi gajowego będziemy potrzebowali: 500 g solonych filetów śledziowych a’la matias około 50 g suszonych grzybów 100 g koncentratu pomidorowego – około 7 łyżeczek z góreczką około 350 g cebuli – 3-4 sztuki około 50 ml oleju do smażenia(...)ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu 3 kulki jałowca sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Śledzie gajowego Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki, zalewam je zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Suszone grzyby przekładam do rondelka
Uwaga Babcia Gotujeśledzia jest bardzo prosty i nawet osoba początkująca w kuchni poradzi sobie z jego wykonaniem. Tatar świetnie sprawdzi się na Wigilię, a także jako sałatka na Sylwestra. składniki: 4 filety śledziowe a'la matias 8 pieczarek marynowanych (lub innych grzybków) 2-3 małe dymki ze szczypiorem 1 łyżka ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 2 łyżki oleju pieprz wykonanie
babka w formiepomidorowego około 50 ml oliwy (kilka łyżek) sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Śledzie po grecku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie
Uwaga Babcia Gotujełyżek ketchupu pikantnego lub łagodnego mały pęczek natki pietruszki sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Śledzie po węgiersku Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie
Uwaga Babcia GotujeSwojska sałatka ziemniaczana to bardzo sycąca sałatka z ziemniaków, śledzi i pieczonych buraków. SWOJSKA SAŁATKA ZIEMNIACZNA Składniki: 3-4 filety śledziowe po 1/3 szkl.octu i oleju (do marynowania śledzi), 3-4 ziemniaki 2 małe buraki 1/2 pora garść kiełków rzodkiewki sos (wersja1): 3 łyżki octu 3 łyżki oliwy sól i pieprz sos (wersja2): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku
Bon appetit mon amieokoło 1 łyżeczki pieprzu grubo mielonego (może być kolorowy) słoik (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Śledzie w oleju Przygotowanie: Filety śledziowe są słone, dlatego przed przygotowaniem sałatki płuczę je w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie śledzie
Uwaga Babcia Gotujekiszone, konserwowe, grzyby kosteczki gruszki suszone pomidory cebulę Zawsze smakują obłędnie, śledzie uwielbiam! Kiedy mamy dobre śledzie to naprawdę możemy z nich przygotować wiele smacznych dań, sałatek, przekąsek. Składniki: 300 g płatów śledziowych w oleju 1 duże jabłko lub 2 mniejsze 300 ml gęstej i kwaśnej śmietany 1 płaska łyżka cukru pudru sól, pieprz do smaku opcjonalnie: szczypta cynamonu
Zasmakuj Kuchni