mojprzepisna.pl | Tort ombre jogurtowo-truskawkowy Tort został upieczony z okazji 2 urodzin Antosia, synka naszych przyjaciół. Tort w 100% jadalny i przeznaczony jak najbardziej dla dzieci, delikatny, lekki krem jogurtowo-truskawkowy, do tego puszysty biszkopt z przepisu na biszkopt rzucany . Całość przystrojona kremem maślanym na bazie bezy szwajcarskiej w stylu ombre, przepis na krem jest ze strony Moje wypieki . Solenizant(...)obręcz od większej tortownicy. Na odwrócone do góry nogami dno od mniejszej tortownicy wyłożyć pierwszy blat z mniejszego biszkoptu, zwilżyć, bardzo delikatnie ponczem, wyłożyć połowę kremu, następnie położyć drugi blat, zwilżyć ponczem, wyłożyć kolejną część kremu, wyłożyć trzeci blat, zwilżyć ponczem. Tort schować do lodówki, dla bezpieczeństwa (żeby krem nie wyciekł) można założyć obręcz od mniejszej tortownicy. Przygotować krem maślany
moj przepis nasobie tort czekoladowo owocowy więc padło na czekoladowo-wiśniowy tort a`la Czarny Las. Niestety tort zniknął w ekspresowym tempie więc nie zdążyłam zrobić zrobić zdjęcia całego tortu tylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka(...)cukrem pudrem. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy serek mascarpone z cukrem. Następnie do serka mascarpone dodajemy stopniowo ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem
Ptasia Kuchniasobie tort czekoladowo owocowy więc padło na czekoladowo-wiśniowy tort a`la Czarny Las. Niestety tort zniknął w ekspresowym tempie więc nie zdążyłam zrobić zrobić zdjęcia całego tortu tylko kawałka. Składniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka(...)cukrem pudrem. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy serek mascarpone z cukrem. Następnie do serka mascarpone dodajemy stopniowo ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką lub kompotem. Następnie na 1 nasączony blat układamy wiśnie, następnie masę. Układamy następny nasączony blat, wiśnie oraz masę. Przykrywamy wszystko ostatnim blatem
Ptasia Kuchniatort to czysty spontan, pozytywny i kolorowy jak osoba, dla której był robiony, a która w dniu urodzin znalazła się niestety poza domem.. Więc tort pojechał do tej osoby 😊 Torcik na jasnym biszkopcie, z czekoladową masą i morelowym przełożeniem, Bardzo luźno zainspirowany tortem Sachera, zdecydowanie delikatniejszy no i oczywiście bardziej kremowy. Możecie przyozdobić suszonymi morelami lub mandarynką
Domowe ciastaTort Pinacolada! Najlepszy! ;-) Składniki: biszkopt: - 6 jajek - 1,5 szkl. cukru - 1 szkl. mąki pszennej - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka octu Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy na sztywną masę dodajemy szczyptę soli, dodajemy cukier ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku (wymieszane z octem), delikatnie mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem(...)cukier, potem mąkę i wiórki. Piana ma być pięknie szklista. Pieczemy 60 min. (Ja piekłam w piekarniku gazowym na 1)Ponadto:- 5 łyżek dżemu z borówki amerykańskiej (ewentualnie porzeczkowy)Biszkopt kroimy na 3 blaty, jeden układamy na sam spód, polewamy ponczem nr 1, smarujemy kremem z ananasami, na to układamy drugi blat, nasączamy ponczem nr 2, na to wykładamy krem
SMYKWKUCHNIkremówkę. Śmietanka jest rewelacyjna , ciasta i desery z tą śmietanką to po prostu poezja smaku. Wypróbowałam i wszystkim polecam, a oto przepisy, wykonane właśnie ze śmietanką czekoladową. Tort śmietanowo czekoladowy SKŁADNIKI: Biszkopt: 6 - jajek 1 - szkl cukru 1 - szkl mąki 1 - łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 - łyżki kakao tłuszcz do formy KREM 750 ml - śmietany czekoladowej(...)śmietan fix PONCZ 1/2 szkl przegotowanej wody 2 - łyżki soku z cytryny 1 - łyżeczka cukru 2 - łyżki spirytusu DODATKOWO: 3 - łyżki mielonych orzechów laskowych wiśnie kandyzowane PRZYGOTOWANIE: Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę z cukrem na sztywno. Do ubitej piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać
Kuchnia Danusimożna upiec tort na szybko? Myślę, że można, bo ja mój piekłam nocą i wszystko poszło szybko i sprawnie :-) Dlaczego nocą? Bo mam małe dziecko i w dzień nie miałam możliwości, a w dodatku pogoda była taka piękna, że się spakowaliśmy i pojechaliśmy do rezerwatu przyrody na długi spacer. A upiec coś mi wypadało, bo w niedzielę odpust mieliśmy(...)oblaty i nasączyć je wcześniej zaparzoną kawą. Na dolnym biszkopcie rozsmarować część śmietany, posypać równomiernie jagodami (jeżeli korzystacie z mrożonych, to ich nie odmrażać) i nałożyć górny biszkopt. Górę i boki tortu również posmarować śmietaną. Batoniki WW przekroić na pół i przykleić do boku tortu (całość można obwiązać dodatkowo wstążką). Górę tortu posypać czekoladową posypką (u mnie dodatkowo cukrowe biedronki
Passions hobbies lifejuż sama potrafi upiec tort. Wybór padł na czekoladowy, ponieważ moja córka uwielbia czekoladę. Mnóstwo takich tortów widziałam na różnych blogach kulinarnych i postanowiłam zrobić swoją wersję. Tort wyszedł pyszny, wilgotne biszkopty, pyszny krem i czekoladki. Zapraszam:) Składniki: Biszkopt x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka kakao(...)średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty. 2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder
Izabelawkuchnichciała, ale nie mam żadnych zastrzeżeń co do smaku tortu, jedynie do moich zdolności plastycznych, a raczej ich braku:)) Tort był wystarczająco słodki, odpowiednio wilgotny, wszystkim bardzo smakował. Oczywiście polecam go na wiele różnych okazji... Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia(...)białą czekoladę. Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, posmarować cienką warstwą dżemu oraz kremu, przykryć drugim blatem. postąpić tak samo. Przykryć ostatnim blatem ciasta, nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem. Udekorować według uznania
Z miłości do słodkościZaletą tego tortu jest jego ciasto. Nie biszkopt a ucierane, którego nie trzeba nasączać i zawsze się udaje. Jest pyszne, maślane w smaku. Tort przygotowywałam na roczek Lili, więc jak na dziecięcy tort przystało musiał być słodki z wierzchu i w środku. Czekoladę mleczną możesz zastąpić gorzką i dodać kapkę alkoholu- będzie idealne również dla gości 18 + Składniki
Wielki apetytpowrocie z wakacji odczuwałam ogromną ochotę na upieczenie czegoś, a że akurat wypadały urodziny najmłodszej siostry C. i jej małżonka stwierdziłam, że to doskonała okazja. Tort nie jest trudny w przygotowaniu: klasyczny kakaowy biszkopt, warstwa chrupiącej bezy i dwa musy - karmelowy i kawowy. Wbrew pozorom - wcale nie jest za słodki. Moim zdaniem smaki świetnie się uzupełniają, a biorąc pod uwagę(...)przeszkodzie, że obłożyć tort białym marcepanem i udekorować na przykład śnieżynkami, choinkami czy marcepanowym reniferem - świetnie się wtedy sprawdzi na bożonarodzeniowym stole. Tort kakaowo-bezowy z musem kawowym i karmelowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt kakaowy: 4 jajka 150 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki pszennej 25 g kakao beza: 2 białka
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoje urodziny postanowiłam zrobić tort w moich ulubionych smakach: orzechowy biszkopt, krem kawowy, wierzch ozdobiony liśćmi czekoladowymi, a całość przełamana smakiem różanej konfitury, pychotka!!! SKŁADNIKI Biszkopt orzechowy: tortownica średnica 18 cm 3 jajka, 3 łyżki cukru, 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem kawowy: 1 szkl. mleka(...)puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz 2 łyżki wódki, mieszamy. Przełożenie tortu: Blaty biszkoptowe nasączamy kawą wymieszaną z 3 łyżkami wódki. Pierwszy blat ciasta smarujemy 1/3 kremu kawowego, biszkopty nasączamy w kawie, układamy na kremie, smarujemy 1/3 kremu. Drugi blat biszkoptowy smarujemy cienki od wewnętrznej strony marmoladą, układamy na kremie, dociskamy
słodki bratekTak, to zdecydowanie jeden z lepszych tortów jakie przygotowałam. Specjalnie na urodziny mojego kochanego (nieznośnego) brata. Tort z najlepszym ciastem kakaowym, najlepszym kremem czekoladowym, najlepszą polewą
Mango Papajaskładniki na biszkopt: 6 jajek 200 g cukru 120 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na
Domowy Smak Jedzenia