Piast Biszkopty nie całkiem tradycyjne, bo oblewane czekoladą. Kruchy biszkoptowy herbatnik i mleczna czekolada - połączeni idealne. Ciastka dobre do chrupania. Świetnie sprawdzają się także do deserów. Ja biszkopty wykorzystałam przy dekoracji tortu - ułożyłam z nich serduszko, które później wypełniłam owocami. Oczywiście musiałam ciasteczka poprzycinać :) Zapraszam na fan page Piast - http://www.facebook.com/pages/S%C5%82odkie-Inspiracje/253574068078537?fref=ts
kolorowotorcikowocynamonu 3 g żelatyny 12 ml zimnej wody Karmelowa polewa lustrzana: 8 g żelatyny 120 g cukru 48 ml zimnej wody 150 g śmietany 30% 40 g białej czekolady Biszkopt Jajko ubijamy na parze. Do większego garnka wlewamy wodę (ok. 1/3 objętości garnka) i gotujemy. Zmniejszamy ogień. Miseczkę stawiamy na garnku, tak by dno nie stykało się z wodą(...)Składanie tortu Do formy (28 cm) wylewamy mus z białej czekolady, odstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Na ścięty biały mus wylewamy mus z mlecznej czekolady i wykładamy gruszkę w karmelu, lekko wciskamy w mus mleczny. Wyrównujemy na płasko. Odstawiamy do lodówki na około 3 godziny. Na ścięty mus mleczny wylewamy mus z gorzkiej czekolady i układamy biszkopt kakaowy
Słodkości na talerzuwystygnięcia. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. Równo odciąć wypukłą, górną część biszkoptu a w dolnej wyciąć po okręgu rowek (w przekroju- kształt odwróconego trójkąta). Resztki biszkoptu pokruszyć. kliknij aby powiększyć JAGLANE MARCHEWKI Kaszę zalać wrzątkiem na kilka minut, następnie przepłukać kilkakrotnie letnią wodą. Marchewkę obrać i pokroić na drobne kawałki. Do garnka wsypać kaszę oraz marchewkę(...)dodać daktylową masę i zagotować ciągle mieszając (jeśli użyty jest agar gotować dodatkowo 2-3 minuty). Gdy zacznie się ścinać polać nią górę tortu i posypać resztkami biszkoptu. Włożyć do lodówki to całkowitego ścięcia mas na ok 1 godzinę. Podając udekorować torcik zieleninką oraz małym czekoladowym zajączkiem. P.S. Do dekoracji najlepiej użyć zieleniny, która nie nadaje
Candy Pandassię ciasta. Ściąć górkę w biszkopcie. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie dodawać po 2 łyżki cukru pudru, cały czas miksując. Do drugiej miski włożyć obydwa rodzaje sera i zmiksować na małych obrotach przez około pół minuty, do połączenia się serków. Połączyć serki z bitą śmietaną. Do przełożenia tortu, trzymać w lodówce(...)Masę podzielić na 3 części - 2 większe i jedną mniejszą i przełożyć ciasto. Górę i boki posmarować mniejszą część. Ciasto, które zostało nam ze skrojenia górki w biszkopcie, możemy wykorzystać do obłożenia tortu, po wcześniejszym pokruszeniu ciasta. Wstawić do lodówki, na minimum 6 godzin. Pycha
CookYourselfMusiałam upiec ten słynny w UK a pochodzący z Ameryki czerwony tort. Red velvet to pyszne biszkopty barwione sztucznym barwnikiem, a dodatek maślanki i oleju dodaje im wilgotności. Jest pyszny, ale powiem że mnie troszkę rozczarował. Tyle słyszałam o tym torcie i spodziewałam się czegoś skomplikowanego i zaskakującego. Zaskakujący jest kolor który dodaje uroku(...)pienić- szybko połączcie z ciastem. Szybko wymieszać i rozłożyć do przygotowanych form. Pieczcie w temperaturze 180 stopni około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wystudzić. Wystudzone biszkopty zetnijcie z wierzchu (jeśli urosły wam z górką) a okruszki odłużcie do dekoracji. Krem 600 g serka philadelphia 200 g miękkiego masła 1 i 1/3 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpierwszy blat biszkoptu i delikatnie go nasączamy. Wykładamy część masy i układamy wiśnie. Na to układamy kolejną część biszkoptu, nasączamy, smarujemy masą i układamy wiśnie. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy i cały tort dekorujemy pozostałą masą. Ja wykorzystałam tylkę D2 i powstały piękne róże. Dodatkowo wcześniej z roztopionej czekolady zrobiłam delikatne motyle, które przepięknie komponują się na torcie
Malinowe Pocałunkitort zrobił u nas niesamowitą furorę, był przepyszny. Delikatny biszkopt czekoladowy z tego przepisu , który miał być docelowo bazą do tortu z wiśniami, ale wyszedł mi trochę za niski (tamten miał mieć trzy blaty), więc musiałam upiec drugi wyższy, a ten tak sobie czekał na zagospodarowanie... I moje pomysłowe Dziecię stworzyło z niego cudny tort ze śmietaną z dodatkiem mascarpone(...)mnie domowa) - 250g truskawek W misie miksera ubić schłodzoną kremówkę razem z mascarpone i mielonym ksylitolem. Masa musi być dość gęsta. Boki biszkoptu delikatnie okroić nożem, zdjąć obręcz, wyjąć biszkopt na papier i przekroić go na pół, powstaną dwa blaty. Dolny blat ułożyć na talerzu i posmarować go konfiturą truskawkową. Na konfiturę wykładamy część ubitej śmietany z mascarpone i wyrównujemy
Smaczne ZdrowePaździernik okazał się miesiącem świętowania. Czas leci bardzo szybko i już minął rok od założenia bloga. Strasznie szybko zleciało, tak patrzę na archiwum i widzę
ciastkarnia na kruchym spodzieTort Cappuccino przepis na masę i biszkopty zaczerpnięty ze strony klik , wykonanie to moja kolejna zabawa z masą plastyczną. Tort na urodziny przyszłej teściowej. Składniki: 10 jajek 360 ml cukru 320 ml mąki pszennej 160 ml kakao Wykonanie: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i nadal ubijać. Następnie do białek dodać żółtka i delikatnie wymieszać(...)się składników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty. Krem kawowy: 375 gram serka mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 6 płaskich łyżeczek żelatyny 100 gram kawy
Krakowskie smaki Anistole i bardzo podzielny. Nie jest trudny i czasochłonny w przygotowaniu, a dodatkowym atutem jest to, że pracę można rozłożyć w czasie. Ponieważ przed złożeniem tortu blaty są dość mocno nasączane, biszkopt można upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Poradzą z nim sobie osoby, które na co dzień nie pieką ciast i tortów. Krem robimy ze śmietany(...)którą przed dodaniem do ubitej śmietany roztarłam z odrobiną wody (dosłownie kilka kropli). Muszę jednak przyznać, że tort lepiej smakuje w wersji tylko z bitą śmietaną i taką opcję także Wam polecam. SKŁADNIKI / na formę o średnicy 22-23 cm BISZKOPT PIERNIKOWY 5 jajek, białka i żółtka oddzielnie szczypta soli 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 1/2 szklanki mąki
cool and mintyTort chałwowy Tort chałwowy dzisiaj Wam przynoszę Puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy o smaku waniliowej chałwy... Całość słodka, ale nie mdła i nie przesłodzona Taki pyszny tort chałwowy będzie idealny na wyjątkowe okazje, ale i bez okazji sprawdzi się świetnie Ja częstuję, bo... dziś mam urodzinki to wielki dzień, raz na rok, tylko raz Oczywiście urodziny(...)dodawać po łyżce budyń nie przerywając ucierania. Chałwę waniliową pokroić na małe kawałki i dodać do kremu budyniowego. Całość połączyć przy pomocy miksera, następnie podzielić na trzy części. Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty. Poncz - cytrynę sparzyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i wycisnąć z niej sok. Do podanej ilości wody wlać sok wyciśnięty z cytryny i wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Jeden
WSZYSTKO SMACZNEZawsze są atrakcją kulinarną wszelkich uroczystości. Czas poświęcamy nie na ich pieczenie, ale głównie na dekorację. Produktem wyjściowym jest biszkopt, reszta zależy od fantazji. Tort piankowo truskawkowy to propozycja dla osób, które sądzą, że nie mają zdolności do zdobienia ciast. Tym razem obejdziemy się bez dekoratora, worka cukierniczego, nie będzie żadnych rozetek, ani tego typu zdobień. Masa też będzie bardzo(...)galaretki cytrynowe – mieszamy. Biszkopt przekrajamy na dwie części. Pierwszą (która będzie stanowić spód) nasączamy sokiem jabłkowym i smarujemy konfiturą jagodową. Nakładamy masę cytrynową – równamy powierzchnię. Kładziemy drugą połowę ciasta. Również nasączamy sokiem i smarujemy konfiturą. Szykujemy masę wiśniową tak samo, jak cytrynową. Wykładamy na wierzch ciasta i smarujemy też boki, które następnie oprószamy wiórkami kokosowymi. Tort ozdabiamy kropelkami czekoladowymi
mojewypiekiinietylkopłynie tak szybko, po wcześniejszym odpowiednim schłodzeniu. Świetnie nadaje się dla osób, które omijają maślane torty i lubią wszamać w swoje święto coś lekkiego. Zapraszam Was na tort malinowy!Składniki na biszkopt:5 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejSposób przygotowania:Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i ubijamy dalej. Gdy piana będzie się(...)równo rozsmarowujemy, następnie przykrywamy drugim blatem na który wykładamy 1/2 masy serowej - rozprowadzamy jak poprzednio i przykrywamy trzecim blatem. Pozostałą część masy serowej rozprowadzamy po wierzchu i bokach tortu. Drugą częścią malin dekorujemy wierzch tortu, tak aby zakryły całą górę ciasta.Podajemy schłodzone.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościMini torciki pâte décor. Na końcu działu mamy informacje o przygotowaniu ciast do dekoracji - o tym ile potrzebujemy kremu maślanego, dżemu, marcepanu/lukru do okrągłego czy kwadratowego biszkoptu z dokładnym podziałem na wielkości tortu - zaczynając od 12,5 cm a kończąc na 30 cm! Mamy konkretne informacje w jaki sposób podzielić ciasto na warstwy, w jaki sposób należy przekładać ciasto nadzieniem(...)czasem swojej pracy przy torcie! Ponadto znajdziemy pomysł na błyskawiczne różyczki na sprzedaż, sporo informacji o barwach, tonach i cieniach! Jak dobrać odpowiednie kombinacje kolorystyczne, o wyborze kolorów jaskrawych czy pastelowych i o kole barw! Dowiemy się dodatkowo o mieszaniu kolorów i barwnikach! Ostatnie strony książki to szablony np. do piwonii, szablony do biszkoptów, do wiosennych tulipanów, kakard, głowy
Plate of JoyRobiąc tort dla mojego rocznego syna chciałam aby było bardzo kolorowo, ale też nie chciałam robić wypieku z masą cukrową. Dlatego też postawiłam na smak wiśniowy z kakaowym biszkoptem, a za dekoracje posłużyły mi draże M&M's. Efekt końcowy(...)był ładny, ale przez całą noc w lodówce draże weszły w reakcje z kremem i spłynął z nich barwnik. Na szczęście tylko od spodu. Poza tym tort jest bardzo smaczny. SKŁADNIKI Na biszkopt: 7 jajek szczypta soli 200 g cukru 2 łyżki oleju rzepakowego 150 g mąki pszennej tortowej 35 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie
Passions hobbies life