biszkopt na tort - 3520 przepisów (strona:60/235)

Tort makowo-orzechowy 241

biszkopt: 300 g maku 250 g cukru pudru 8 jajek 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia krem: 2 kostki masła 600 g … Czytaj dalej Tort makowo-orzechowy

czarrna od kuchni
Tort brzoskwiniowy z mango. 268

mieszamy.Syrop brzoskwiniowy rozcieńczamy ok 3/4 szkl przegotowanej zimnej wody, dodajemy sok cytrynowy do smaku i opcjonalnie mocny alkohol.Na paterze układamy zamknięty rant tortownicy, w której piekliśmy tort. Do środka wkładamy pierwszy blat biszkoptu i nasączamy przygotowanym płynem. Wylewamy na niego lekko tężejący mus brzoskwiniowy i delikatnie układamy kolejny biszkoptowy blat.Całość wstawiamy na ok 20 min do lodówki. łyżeczkę żelatyny(...)smaku owocu mango. Przykrywamy ostatnim biszkoptem, nasączamy go i wstawiamy całość do lodówki na min 1-2 godz.Pozostała część śmietany ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier waniliowy i 2 łyżki cukru pudru (można więcej, jeżeli ktoś lubi słodko). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy wymieszany z kolejną rozpuszczoną łyżeczką żelatyny ser mascarpone.Wyjmujemy tort z lodówki i dekorujemy go masą

Malinowe Pocałunki
Tort szpinakowy z owocami 163

zbytnio zdjęć w przekroju, ale mam nadzieję, że to nie będzie dla Was przeszkodą w podjęciu wyzwania i przygotowaniu czegoś podobnego.    Nie jestem zwolenniczką tortów typowo cukrowych, dlatego i tym razem postanowiłam zrobić najzwyklejszy, a z masy cukrowej przygotować tylko ozdoby, których i tak nikt nie zjadł... (no może prócz kilku klocków). Po urodzinach został mały kawałek(...)białka. Na końcu dodajemy kilka kropel soku z cytryny. Przełożenie: Biszkopt szpinakowy- połowa warstwy truskawkowej- połowa kremu z jagodami- biszkopt zwykły- krem z jagodami- warstwa truskawkowa- biszkopt szpinakowy. Masą maślaną wygładzamy wierzch tortu oraz boki. Obsypujemy rozkruszonym zielonym biszkoptem oraz ozdabiamy wedle własnego upodobania

Kuchnia w czekoladzie
Biszkopt jasny 110

niezawodny, niezastąpiony, najlepszy! Rośnie po same brzegi formy i nie opada! Doskonały do ciast i tortów. Polecam wypróbować...obiecuję, że będziecie wracać do tego przepisu ;)  Składniki: 5 jajek w temperaturze pokojowej ¾ szkl. cukru ¾ szkl. mąki pszennej ¼ szkl. mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka(...)podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. 3.   Gdy biszkopt wystygnie, należy ostrym nożykiem oddzielić boki biszkoptu od tortownicy. Tak przygotowany biszkopt, może posłużyć zarówno do tortu, jak i do ciasta. Smacznego! Polecam również przeczytać porady dotyczące biszkoptu ( KLIK

Nastoletnie Wypiekanie
Tort czekoladowo - kokosowy w "koronie" 250

Przepyszny, bardzo okazały tort na niezawodnym, puszystym biszkopcie. Ciasto jest przełożone dwoma rodzajami kremu - kremem kokosowym oraz kremem czekoladowym z dodatkiem wiśni, nasączone aromatyczną kawą z dodatkiem likieru Amaretto. Całość otacza "korona" z wysokich czekoladek i szeroka ozdobna wstążka. Tort powstał na wyjątkową okazję - 40 urodziny mojego męża i miał zawierać wszystko to co jubilat uwielbia najbardziej :-) Było mi niezmiernie(...)miło, że sprostałam temu zadaniu! To idealny tort na urodziny lub inną ważną uroczystość. Polecam :-) Ciasto (składniki na 2 duże biszkopty): 12 jajek 360 g drobnego cukru 300 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 4 łyżeczki cukru waniliowego Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Obie mąki należy wymieszać i przesiać. Piekarnik rozgrzać do 160 °C. Normal

maniapieczenia
Tort z owocami. 321

ostygł, nożem obkroić go dookoła i wyjąć z torownicy. Mój biszkopt wyrósł na tyle, że pokroiłam go na 3 blaty. Jeżeli wyrośnie wyższy, można pokroić go na 4 części.  Krem: Śmietankę ubić mikserem. Pod koniec ubijania dodawać cukier puder, śmietan fix, nasionka wanilii i mascarpone.  Składanie tortu: Na talerzu lub na podstawce, na której ma być tort, kładziemy

W kuchni u Moniki
Mocno czekoladowe Bajaderki 103

kilka chwil. Następnie deser należy schłodzić a potem wystarczy już tylko delektować się jego smakiem. Bardzo smaczne, mocno czekoladowe i wilgotne bajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie pozostałego biszkoptu po pieczeniu tortu, resztek ciasta drożdżowego, muffinek lub ciastek. W tym przepisie najlepiej wykorzystać wszystko co jest mocno czekoladowe lub kakaowe, chodzi o to by uzyskać baaaardzo czekoladowe bajaderki. Składniki

Mango Papaja
Tort chałwowy 180

szybko padł na tort chałowy, gdyż niedawno przygotowywałam ciasto z chałwą i masa była szybka i prosta w wykonaniu i właśnie taką samą masę wykorzystałam do tortu. Dla ułatwienia można przygotować jeden biszkopt jasny lub ciemny z 6 jaj i przekroić go na 3 blaty. Ja tak dla odmiany przygotowałam 2 blaty jasne i jeden ciemny, dlatego mój tort(...)Dekoracja tortu dowolna, ja ostatnio w sklepie natknęłam się na śliczne zielone czereśnie koktajlowe, które bardzo ożywiły dekorację. Polecam!          Tort chałwowy   Składniki na tortownicę 24cm:   Na jasny biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej   Na ciemny biszkopt: 3 małe jajka niepełne pół szklanki

Smak mojej kuchni
Tort ekstremalnie orzechowy drip cake, a'la ferrero rocher 169

który przygotowałam dla mojej mamy z okazji urodzin. Mama jest wielką miłośniczką orzechowych wypieków, dlatego zrobiłam dla niej tort, w którym orzechy są w zasadzie wszędzie-w biszkopcie, w kremie, w dekoracji :) Tort smakuje wspaniale, i pięknie wygląda, gorąco polecam i zapraszam po przepis :) SKŁADNIKI *przepis na małą tortownicę ok 18cm średnicy BISZKOPT -5 jajek -3/4 szklanki cukru(...)szklanki orzechów włoskich zmielonych DODATKOWO -1 czekolada mleczna 100g -20g masła -2 łyżki mleka -trochę zmielonych orzechów do dekoracji PONCZ -mocna herbata Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia BISZKOPT Jajka ucieramy z cukrem na pulchną białą masę, dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia-miksujemy.  Dodajemy zmielone orzechy, kakao oraz wodę i olej i miksujemy. Przekładamy masę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tort wiśniowy z kremem z białą czekoladą i kremem wiśniowym 296

kremami: wiśniowym i z białej czekolady, oba na bazie śmietany i mascarpone. Osobiście uwielbiam takie smaki. Tort przygotowywałam na 9 osób, ale wychodzi bardzo duży, więc wystarczy nawet na 20 osób. Jest przepyszny, więc koniecznie musicie spróbować :-) Gorąco Wam polecam ten przepis. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao(...)kremu. Składanie tortu: Na dolnym placku rozsmarować równomiernie wiśnie. Następnie ułożyć warstwę kremu wiśniowego i następny placek biszkoptu. Ponownie rozsmarować pozostały krem wiśniowy i nałożyć górny placek biszkoptu. Górę i boki tortu posmarować kremem z białą czekoladą. Tort udekorować według uznania kremem, startą czekoladą lub innymi dekoracjami (u mnie kwiaty i liście z masy marcepanowej i cukrowej). Tort włożyć

Passions hobbies life
Tort makowy z masą serowo-śmietankową... Jubileuszowy. Na piąte urodziny bloga 155

mnie inspiracją. Zrobiłam tort. Urodzinowy. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku i do gustu, tak jak inne moje torty.  A teraz...zapraszam Was na ten pyszny tort Składniki na biszkopt makowy: 8 jajek 250 g cukru 2 łyżki oleju 120 g suchego, mielonego maku 2 łyżki tartych migdałów 180 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)być delikatna i puszysta. Na paterze ułożyłam jeden krążek biszkoptu. Delikatnie go naponczowałam. Nie może być zbyt mokry. Wymieszałam oba dżemy. Na naponczowanym krążku rozsmarowałam połowę dżemu i wyłożyłam 1/3 części kremu. Wygładziłam,   przykryłam drugim krążkiem, naponczowałam go i pokryłam pozostałym dżemem. Rozsmarowałam drugą część kremu, pokrywając również boki tortu. Na koniec trzeci krążek, dżem, poncz (delikatnie) i krem

Kuchnia u Krysi
Tort gruszkowo kajmakowy 137

potrzeb. Tort gruszkowo kajmakowy z delikatną nutą migdałów.  Tort dla dorosłych nasączony jest bowiem mocnym alkoholem. Będziecie potrzebować też : 1 puszkę gruszek w syropie, lub kompot gruszkowy.  3 świeże gruszki do zrobienia chipsów. cukier Gruszki odsączyć dokładnie z syropu (będziecie potrzebować około 2 szklanek posiekanych w kostkę gruszek). Biszkopt  5 jajek  (osobno żółtka i białka(...)delikatnie i wyłożyć część kremu. Na krem położyć część gruszek i delikatnie wcisnąć w ciasto. Następnie kolejna część biszkoptu - nasączyć, wyłożyć część kremu, na to gruszki. Ostatnią część biszkoptu też nasączyć. Tort dokładnie wysmarować pozostałym kremem, wierzch i boki. Na boki kremu poukładać chipsy gruszkowe . Kremem migdałowym wykonać ozdoby. Posypać prażonymi płatkami migdałowymi. Schłodzić przed podaniem. Smacznego

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Tort z wiśniami i serkiem mascarpone 104

latka i z racji tej postanowiłam przygotować mu tort w kształcie autka. Porsche raczej mi nie wyszło, miało być też czerwone, a nie różowe, ale... smak zrekompensował wszystkie te niedociągnięcia, a Maluch, kiedy zobaczył torcik, wesoło krzyknął "Brum Brum" ;-) Autko zostało rozpoznane - zapraszam więc do dzieła ;-) Przygotowuję dwa biszkopty, jasny oraz ciemny: - Biszkopt jasny (na jedną warstwę) Wykonanie jasnego biszkoptu(...)ciemny. Ostrym nożem wykrawam kształt autka. Na ciemny biszkopt wykładam wystudzone wiśnie z kisielem, na to białą masę, następnie jasny biszkopt, wiśnie, białą masę, ciemny biszkopt, różową masę, którą smaruję cały tort. Na końcu białą masą robię zarys kół i innych elementów autka. Gotowe ;-) SMACZNEGO

Wielopokoleniowo
tort czekoladowe cappuccino 130

Niedziela nie może się obyć bez ciasta, oczywiście bardziej wykwintnego niż w tygodniu. Dziś więc do kawy zajadamy się pysznym tortem na bazie biszkoptu cappuccino przełożonego musem czekoladowym. W środku jest jeszcze niespodzianka- ciasteczka typu delicje z musem czekoladowym a więc całość jest bardzo czekoladowa, lekka i nieprzesłodzona, więc można pozwolić sobie na większy kawałek.  *tortownica 21 cm Składniki(...)połowę kremu i zatopić w nim ciastka. Przykryć biszkoptem i wyłożyć resztę kremu, przyłożyć ostatnim blatem ciasta.  Wstawić do lodówki na minimum godzinę. Kiedy całość stężeje zdjąć obręcz i wygładzić boki. Na wierzchu rozsmarować łyżkę bitej śmietany i posypać kakao przez siteczko. Resztę śmietany przełożyć do szprycy i udekorować górę tortu rozetkami, na każdą kładąc wisienkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tort Mleczna czekolada z karmelem 168

wody - sok z 1/4 cytryny - 1 łyżka ukru Wymieszać do rozpuszczenia cukru. Dodatki: - herbatniki - ok 16 sztuk - wiórki kokosowe  - kwaśny dżem wiśniowy - słoik 400 ml Złożenie tortu: 1. Pierwszy krążek biszkoptu ( grubszy) ułożyć na paterze, nasączyć ponczem ( ok 4 -5 łyżek), wyłożyć 1/4 dżemu, na dżem 1/3 kremu. 2. Przykryć cieńszym krążkiem biszkoptowym.Nasączyć ciasto, wyłożyć na nie kolejną(...)Przykryć drugim cieńszym blatem biszkoptowym. Nasączyć. Wyłożyć ostatnią porcję dżemu i 1/3 porcji kremu.  5. Przykryć ostatnim grubszym krążkiem biszkoptu. Górę polać pozostałym czekoladowym karmelem. 6. Boki obłożyć pozostałą częścią kremu i obsypać wiórkami kokosowymi. Tort  udekorowałam różą wykonaną z plastycznej białej czekolady.  Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody

kawawszklance

Proponowane wyszukiwania