równy. Następnie odstawiam go w formie do wystudzenia. Okrawam delikatnie boki i wyjmuję do całkowitego wystudzenia. Taki biszkopt przecinam na 3 blaty i na ich bazie przygotowuję pyszny tort. Tak pieczone biszkopty nie wymagają nasączania i bez niego są super wilgotne, ale oczywiście jak ktoś lubi, nic nie stoi na przeszkodzie by je nasączyć. Smacznego
Smaczne Zdrowerówny. Następnie odstawiam go w formie do wystudzenia. Okrawam delikatnie boki i wyjmuję do całkowitego wystudzenia. Taki biszkopt przecinam na 3 blaty i na ich bazie przygotowuję pyszny tort. Tak pieczone biszkopty nie wymagają nasączania i bez niego są super wilgotne, ale oczywiście jak ktoś lubi, nic nie stoi na przeszkodzie by je nasączyć. Smacznego
Smaczne ZdroweTort był niespodzianką urodzinową dla mojego brata. Kakaowe biszkopty przełożone czekoladowym kremem z dodatkiem bananów. Bardzo smaczny i efektowny prezent. Składniki Biszkopt 3 sztuki (25 x 40) 3 x 4 … Czytaj dalej Tort gitara
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyTort był prezentem dla pań przedszkolanek. Motyw ołówków pojawił się również przy bukietach jako symbol. Niespodzianka była wielkim zaskoczeniem i osłodą tego święta. Składniki Biszkopt 3 szt ( tortownica 24 … Czytaj dalej Tort- niespodzianka na Dzień Nauczyciela
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatyWitam Kochani Październik to w mojej rodzinie miesiąc urodzin, a jak urodziny to tort :) Dziś chcę Wam pokazać tort jaki upiekłam na urodziny brata. Jest to klasyczny tort na kakaowym biszkopcie, naponczowany, przełożony bitą śmietaną i powidłami. Ozdobiłam go ostatnio bardzo modną metodą "drip cake" czyli czekoladą, która wygląda jakby spływała z ciasta. Wygląda to bardzo efektownie a jest bardzo(...)proste :) Jestem bardzo zadowolona z tego tortu, bardzo mi się podoba i jest lekki i baaaardzo pyszny :) SKŁADNIKI *przepis na małą tortownicę około 18cm średnicy BISZKOPT -5 jajek -3/4 szklanki cukru -1,5 szklanki mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) -2 łyżki kakao KREM -750ml śmietany
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutort robiłam już wiele razy. Dlatego przedstawiam Wam różne wariacje dekoracji. Jedno z ulubionych ciast mojej mamy, stąd taka częstotliwość robienia. Idealne na urodziny, święta lub do weekendowej kawy. Zachęcam do spróbowania. Składniki na biszkopt (średnica 26cm): 5 jaj 200g maku 150g cukru pudru 125g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat migdałowy Składniki(...)dokładnie mieszamy. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną gorącą wodą, dodajemy kilka kropel zapachu migdałowego. Śmietana do dekoracji: Przygotowujemy w ten sam sposób, co śmietanę do przełożenia tortu. Każdy blat biszkoptu nasączamy ponczem. Na dwa placki wykładamy po połowie tężejącej galaretki z owocami. Na warstwę brzoskwiniową wykładamy bitą śmietanę Składamy piętnujemy tort. Na wierzchu i po bokach smarujemy
Słodki ZakątekNajpierw potrzebujesz Biszkopt czekoladowy , zajdziesz jak zrobić klikając tutaj . Gdy już ostygnie podziel go na trzy części. Do zrobienia tortu potrzebujesz - 1 litr mocnej czarnej herbaty z dodatkiem cytryny i cukru do nasączenia ciasta. - od 800 ml do 1 litra śmietany kremówki schłodzonej - 4 łyżki cukru pudru - słoik pół litrowy wiśni lub czereśni w marmoladzie - pół(...)którym tort będziesz podawać. Nasącz ją dokładnie zimną herbatą, po czym posmaruj marmoladą z wiśniami. Śmietanę podziel na 3 części i troszkę zostaw na ozdobienie tortu. Jedną z tych 3 części rozsmaruj na biszkopcie. Weź drugą część ciasta i ułóż na śmietanie, ponownie nasącz herbatą i posmaruj owocową marmoladą, rozsmaruj drugą część śmietany i na nią ułóż trzeci kawałek
Pasje Jolkiśmietanki 30% 300g chałwy sezamowej o smaku waniliowym 1/2 kg serka mascarpone Ponadto: 1 mały słoiczek wiśni w syropie (u mnie w miodzie pitnym) Dodatki do dekoracji tortu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej dodajemy cukier oraz żółtka, a następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz kakaem. Mieszamy drewnianą(...)Następnego dnia ubijamy śmietankę na sztywno i dodajemy serek mascarpone. 4. Przełożenie: Biszkopt orzechowy- 1/3 kremu- sernik- 1/2 kremu wymieszanego z odsączonymi wiśniami- biszkopt orzechowy- pozostałym kremem dekorujemy wierzch oraz boki tortu. Dodatkowo można cały tort obłożyć rurkami z kremem o smaku waniliowym i przyozdobić według własnego pomysłu
Kuchnia w czekoladzieucieramy cukrem pudrem, smarujemy boki tortu i wierzch, tworząc delikatną górkę. Masę cukrową brązową rozwałkowujemy cienko, wykrawamy pasek na wysokość tortu i tworzymy z niego doniczkę. Rozkruszony biszkopt kakaowy sypiemy na wierch tortu. Z masy różowej, fioletowej i żółtej tworzymy kwiatki. Z zielonej listeczki. Układamy na torcie. Tort chłodzimy przez godzinę
Gotowanie moimi oczamiTradycyjny biały biszkopt napakowany kremem śmietanowym z porządną ilością owoców. Tort należy do mniej słodkich, ale oczywiście można dozować ilość cukru wedle uznania. U mnie zniknął w ciągu dwóch dni i przyznam, że prawie połowę zjadłam sama ;-) Biszkopt: 5 jajek szklanka cukru kryształ 0,5 szklanki mąki tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia(...)zmiksować. Jeżeli tort ma postać w lodówce dłużej dobrze jest dodać żelatyny lub 2-3 opakowania śmietan-fixu. U mnie nie było takiej potrzeby bo został zjedzony w dwa dni. Poncz: 200 ml wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru Wodę z cukrem zagotować, dodać sok z cytryny i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Biszkopt przekroić
Anielskie wypiekitemu okazja :-) Tort był mały, bo zaledwie na 7 osób, ale za to jaki pyszny... mmm... Trochę z nim schodzi, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie, że tort - taki na biszkopcie i z masą - można zrobić w kilka chwil. No co by nie było, to biszkopt musi chłonąć sączenie i wilgoć z kremu, taki upieczony parę minut wcześniej(...)zupełnie dobrze się tu sprawdzi :-( Ja biszkopt piekę sobie zawsze dzień wcześniej niż przekładam go masą, też Wam to polecam :-) I w ogóle polecam Wam ten tort, jest niezwykle smaczny - czuć w nim zarówno smak kokosowy, jak i czekoladowy, a jak pachnie... Żałowałam, że zrobiłam go taki mały, brakło na dokładki :-( SKŁADNIKI Ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej
Czary - gary w kuchniDziś przepis na biszkopt kakaowy idealny do tortów, przełożenia kremem czy owocami. Lekki, puszysty, bardzo dobrze się go kroi. Składniki: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka mąki * 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru do białości. Białka ze szczypta soli ubić
Zrób to smacznieDawno już nie było ciasta, a tortu zwłaszcza, więc zebrałam się wreszcie w sobie i odtworzyłam tort, który upiekłam jakiś czas temu na urodziny koleżanki. Tort
brunetkawkuchnitort zrobiłam na urodziny męża. Biszkopt kakaowy i krem ze śmietany i serka mascarpone. Nie jest idealny bo nie mam zdolności ani cierpliwości do dekoracji tortów ale był pyszny :) Składniki na biszkopt: * 5 jajek * 1 szklanka cukru * 1 szklanka maki * 2 łyżki mąki ziemniaczanej *2 łyżeczki proszku do pieczenia *2-3 łyżki wody *2 łyżki kakao Składniki
Zrób to smaczniekażdy kawałek tortu wyglądał na talerzyku deserowym elegancko. Ja mam trzy różniące się średnicą formy do tortu, ale robiąc tort piętrowy wystarczy, że będziecie mieli dwie. Ja wykorzystałam formy o średnicy: 28 cm, 22 cm, 12 cm. SKŁADNIKI Na biszkopt o średnicy 28 cm: 7 jajek szczypta soli 160 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 130 g mąki tortowej(...)startą czekoladę i dokładnie wymieszać. Upieczone i wystudzone biszkopty przekroić na dwa oblaty (czyli z dwoma biszkoptami wyjdą nam cztery oblaty, a z trzema sześć oblatów). Tort układamy następująco: Spodni biszkopt nasączamy sokiem śliwkowym, kładziemy masę śliwkową, smarujemy śmietaną i układamy górny oblat. Całość smarujemy z góry i z boku śmietaną i kładziemy kolejny mniejszy oblat na środku większego
Passions hobbies life