aromatów. Sałatka z gotowaną piersią kurczaka, rukolą, pomarańczą, rzodkwią białą w marynacie bazyliowo- pomarańczowej, sosem z soku pomarańczowego i na koniec sos musztardowo- miodowy. Ach, i truskawki! (niestety jeszcze nie tak dobre jak nasze letnie, polskie...). A jak było w rzeczywistości z tą sałatką? W lodówce leżała ugotowana pierś z rosołu i przecież nie mogła się zmarnować. Trzeba
Symfonia Smakówcytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny(...)przestygnięcia na około 20 minut. 9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać około 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. 11. Do białej czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki
Mała Cukierenkacytryny Nadzienie: 300g białej czekolady 500g umytych, obranych truskawek (dodałam 300g truskawek i 200g borówek) 4 łyżeczki żelatyny 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego skórka starta z pół cytryny Do nasączenia: 200ml soku pomarańczowego 150g zmiksowanych na mus truskawek Wierzch i boki: 600g śmietanki kremówki 30% lub 36% 2 łyżeczki żelatyny(...)przestygnięcia na około 20 minut. 9. Truskawki pokroić na kawałeczki. Żelatynę zalać około 1/3 szklanki zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie podgrzewać ją na małym ogniu, cały czas mieszając, aż się rozpuści. Zdjąć z ognia. 10. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem wanilinowym. 11. Do białej czekolady dodać 2-3 łyżki ubitej śmietanki
Mała Cukierenkasłabość do tart, a mój mąż słabość do białej czekolady. Łączy nas miłość do truskawek. Połączyłam wszystko w jeden przepis. Mam nadzieję, że i wy się w nim zakochacie jak i my Krem należy zacząć robić dzień wcześniej ponieważ zagotowana z białą czekoladą śmietana powinna się schłodzić w lodówce najlepiej przez około 10 — 12 godzin. Nowy post
Wypieki i Rumieńcetruskawek 250ml śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Warstwa truskawkowa: galaretka truskawkowa 10 truskawek Dekoracja: 200ml śmietanki 30% śmietanfix kilka truskawek mięta Spód: Ciasteczka dokładnie rozkruszyć, np. w blenderze lub za pomocą wałka. Masło rozpuścić. Wszystkie składniki wymieszać i wysypać na dno tortownicy (21cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Dokładnie uklepać. Warstwa z białą(...)obrać i zmiksować na gładki mus. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewać do rozpuszczenia. Wymieszać z truskawkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cały czas miksując wlewać mus truskawkowy. Masę wylać na stężoną warstwę białą. Warstwa truskawkowa: Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Wylać na warstwę śmiet-truskawkową. Odstawić do lodówki
Smakołyki AsiSkładniki na 20 czekoladek:100-150 g truskawek kilka łyżek cukru do smaku 100 g białej czekolady 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 30 ml śmietanki kremówki 1 łyżka wiśniówkiPonieważ sezon truskawkowy pomału dobiega końca - koniecznie chciałam jeszcze zdążyć i zrobić coś wyjątkowego z truskawek. Na blogu Słodkie Fantazje znalazłam super przepis na aromatyczne i przepyszne pralinki(...)lodówce, tak aby każda z warstw dobrze stężała.Truskawki zmiksować lub przetrzeć przez sito na mus (fot.2). Przelać do małego rondelka i dodać cukier do smaku. Następnie dodać wiśniówkę i podgrzać na małym ogniu, do momentu, aż woda odparuje a masa zgęstnieje. Przestudzić.W międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę ze śmietanką (fot.3). Dodać przestudzone truskawki
Świat CiastaSkładniki na 24 pralinki: 150 g truskawek 1 łyżka cukru 1/2 łyżki wódki 45 ml śmietanki kremówki (3 łyżki) 200 g białej czekolady 175 g mlecznej czekolady CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN+ chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania nadzienia: Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, blendujemy na gładkie puree. Przelewamy do garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy na małym/średnim ogniu
My Culinary Artmałej szklanki wlewamy około 3-4 łyżek jogurtu, dodajemy łyżeczkę białego cukru i mieszamy.Truskawki myjemy, osuszamy i odrywamy szypułki. Kroimy na połówki albo ćwiartki w zależności od wielkości owoców.Pomarańcze kroimy na plasterki.Na szeroki talerz nakładamy kleks jogurtu, na środek układamy plasterek pomarańczy, na toszparagi i truskawki. Całość posypujemy cukrem cynamonowym.Smacznego
Słodkie Przyjemnościzależności, na co macie ochotę. Ja najbardziej lubię z kremem z mascarpone i białej czekolady ze świeżymi truskawkami. Jako, że nie ma jeszcze truskawek stworzyłam naprawdę słodki miks – uwaga bomba kaloryczna! ;) Słodki krem z dodatkami - 250g serka mascarpone - tabliczka białej czekolady - jeden banan - garść orzeszków ziemnych i pistacjowych - kilka groszków kokosowych w czekoladzie - 300g masy kajmakowej o smaku
Sajkofanka smakutworzą danie, które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy! SKŁADNIKI: ( tortownica 18 cm ) * ser biały – 400 g * mleko – 500 ml * kasza jaglana – 250 g * masło – 2 łyżki * laska wanilii – 1 szt * jajko – 4 szt * cukier – 5-6 łyżek DODATKOWO: * truskawki, maliny – 300 g * płatki migdałów – ok. 80 g * kokos(...)czasu, by nie dopuścić do przypalenia ). Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ugotowanej kaszy. Żółtka ucieramy z miękkim masłem, resztą cukru i ziarenkami wanilii, a następnie dodajemy do białego sera – mieszamy. Kaszę dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy masę serową. Tortownicę natłuszczamy, przykrywamy masę serową, a następnie układamy pokrojone w plasterki owoce. Posypujemy po całości uprażonymi na suchej
Ostra na Słodkoznajomymi, albo ... babski sabat Składniki:wino białe (musujące lub nie)nektar pomarańczowyowoce: u mnie: arbuz, truskawki, nektarynki, pomarańcze, limonkalódmiętawoda gazowanakilka kropli grenadinyWykonanie:W wysokim dzbanku układamy kostki arbuza, nektarynki, plasterki limonki i pomarańczy, połówki dojrzałych truskawek i lód. Zalewamy całość białym winem, uzupełniamy sokiem pomarańczowym i odrobiną wody gazowanej. Wierzch dekorujemy świeżą miętą. Dodatkowo chodzimy w lodówce
Walijskie Pichcenieciastem. Na pewno będę do niego wracać. Ciasto wychodzi kruche, delikatne i chrupiące. Krem wykonany z serka mascarpone, śmietany kremówki i białej czekolady. Zrobione z sezonowych truskawek ale równie dobrze można zrobić z innymi owocami np: malinami lub jagodami. Z przepisu wychodzi 20 dużych tartaletek. Inspirowałam się tym przepisem
Marta Gotujetruskawkowy do szparagów. Błyskawiczny do przygotowania i bardzo smaczny. Pasuje nie tylko do szparagów, wspaniale komponuje się z rybą i delikatnym białym mięsem drobiowym. Polecam do wypróbowania! Składniki: pęczek ugotowanych szparagów 150-200 g truskawek(...)łyżki ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka miodu lub syropu z agawy pieprz z młynka szczypta soli- opcjonalnie posiekane zioła- opcjonalnie Wykonanie: szparagi zielone lub białe ugotować wg przepisu podanego tutaj truskawki umyć, osuszyć i odszypułkować. Umieścić w wysokim naczyniu i zblendować. Dodać ocet, miód, pieprz i ewentalnie posiekane drobno zioła (np. miętę) i wymieszać podawać w dzbanuszku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!"Przez cały weekend będę skręcała dzieciom zwierzaki z baloników. To nadzwyczajne jak taka drobnostka może uszczęśliwić maluchy. Choć widziałam również cieszących się dorosłych :) Choć do weekendu
Słodkie Przyjemnościtruskawek 400 g sera białego 1 szkl cukru sok z połowy cytryny 3 łyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa Żelatynę rozpuścić w połowie szkl wrzątku. Do kubka blendera wrzucić 800 g umytych i odszypułkowanych truskawek, rozmiksować je, dodać cukier, pokruszony ser i sok z cytryny. Dobrze zmiksować na jednolitą puszystą masę, dodać przestudzoną żelatynę i całość wlać do tortownicy
Gotowanie jest łatwe