ciasto jasne: 2 małe puszki "na raz" białej fasoli gotowanej na parze Bonduelle (razem 250 g) 1 duży dojrzały banan 1 czubata łyżka miodu 2 małe jajka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 80 g wiórków kokosowych 2 łyżki oleju kokosowego 100 ml mleka Do ozdobienia: gęsty jogurt/serek naturalny truskawki Przygotowanie: Ciasto ciemne - czekoladę rozpuść z kąpieli wodnej. Wszystkie(...)rozgrzać do 180*C. Piec 30 minut w 180*C, a następnie 20 minut w 165-170*C. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Smacznego:) Po ostygnięciu można ozdobić białym serkiem i świeżymi truskawkami
Zdrowie na języku :Pmoje smaki i jest jedna z moich ukochanych ;) Wyraziste szparagi i słodk0-kwaśne truskawki i odświeżający ogórek w lekkiej i zdrowej sałatce. SKŁADNIKI: Pól pęczka białych szparagów 10-15 średnich truskawek Kulka mozarelli Ogórek wężowy 3 łyżki oliwy Sól, czarny pieprz Do dekoracji: Jadalne kwiatki np. bratki, liście mięty WYKONANIE: Szparagi gotujemy na parze (zachowają więcej aromatu
Pyry na GazSłodko, czerwono, soczyście - truskawki! Nie, wcale nie mam ich dość. Poza sezonem raczej ich nie jadam. Upiekłam wczoraj brownie wg przepisu Nigelli i wrzuciłam truskawki do środka. Wyszło pysznie. Zastanawiam się nad powtórzeniem tego przepisu z dodatkiem odrobiny chilli. W tajemnicy dodam, że miałam nadzieję zawalczyć o nagrodę w postaci książki Baking Style, Lisy Yockelson, którą można wygrać(...)truskawek65g kakao160g mąki pszennejszczypta soli1 łyżeczka sody4 jajka1,5 łyżeczki aromatu waniliowego150g masła250g drobnego cukru150g mlecznej czekolady pokrojonej na drobne kawałeczkicukier puder i/lub biała czekolada do posypaniatruskawki do udekorowaniaSposób przygotowania:Pokroić truskawki na połówki lub jeśli są duże to na ćwiartki (wg Waszego uznania). Pokroić czekoladę na kawałki. W misce wymieszać mąkę, kakao, sól i sodę.Włączyć piekarnik
W kuchni wieczoremtego na zewnątrz jest ciepło więc ten sorbet na pewno każdego orzeźwi Składniki: - 1 l wody - 3 łyżki cukru - sok z połowy wyciśniętej cytryny - szczypta kardamonu - truskawki - mięta - cukier - wino białe musujące Do wody wrzucamy cukier, kardamon i wlewamy sok z wyciśniętej cytryny, gotujemy do uzyskania syropu i po wystygnięciu przelewamy do pudełka i wkładamy do zamrażalnika. Najlepiej jest(...)syrop zamrozić dzień przed robieniem sorbetu. Do kubka od blendera wrzucamy trochę naszego zamrożonego syropu, dorzucamy truskawki, mięte i miksujemy blenderem. Na koniec dodajemy wino. Wino dajemy jeżeli lubimy alkohol a jeżeli nie to sorbet bezalkoholowy też jest dobry. Ilość składników zależy od tego jaki chcemy uzyskać smak – bardziej truskawkowy, miętowy czy alkoholowy. Smacznego
Kuchenne Wariacjesmaku. Przyprawę do pierników zastąpiłam przyprawą do deserów. Konfitura truskawkowo-rabarbarowa z kandyzowanym cukrem i anyżem, 5 słoiczków różnej wielkości: Składniki: 70 dag rabarbaru 1 kg truskawek 1 szklanka kandyzowanego cukru 1/2 szklanki białego cukru 3 łyżki domowego cukru waniliowego 2 łyżki przyprawy Kamis do deserów( cynamon, kandyzowany cukier, goździki, kardamon, wanilia) 1 gwaizadka anyżu Kamis Przygotowanie Truskawki myjemy(...)obieramy z szypułek. Truskawki były bardzo duże więc pokroiłam je na ćwiartki. Rabarbar myjemy nie obieramy ze skórki, kroimy dosyć drobno. Truskawki i rabarbar wrzucamy do garnka o grubym dnie, zasypujemy 3 łyżkami domowego cukru waniliowego, 1/2 szklanki białego cukru, wsypujemy szklankę kandyzowanego cukru, dokładnie mieszamy. Zawartość gotujemy na płycie indukcyjnej w temp. 120 stopni lub na średnim ogniu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki na 2 porcje: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 0,5 szkl wytrawnego białego wina kilka truskawek-ok. 6-8 sztuk łyżka brązowego cukru sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: piersi myjemy, oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki truskawki myjemy, kroimy w plasterki wstawiamy wodę na ryż oliwę podgrzewamy na patelni i podsmażamy na niej kurczaka
Luźna Kuchniatemp. 175st. Ostudzić i przekroić na pół.Krem truskawkowy:300g masła lub margaryny, 500g truskawek, 1i1/4 szkl. cukru.Masło utrzeć ze szkl. cukru na biały puch (ucierać ok. 15 min). Truskawki rozgnieść widelcem i dobrze odsączyć na sicie. Zasypać cukrem, wymieszać i bardzo powoli dodawać do kremu, by masa się nie zważyła. Kremem przełożyć ciasto.Wierzch:500g truskawek
Z miłości do słodkościsię ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: Truskawki Czekolada – mleczna, gorzka, biała… jak kto woli Przygotowanie: Wystarczy rozpuścić czekoladę – najlepiej w specjalnym naczynku do rozpuszczania czekolady, ale można poradzić sobie również na malutkim ogniu, tylko trzeba cały czas pilnować(...)była płynna. Podejrzewam że w gorące dni wystarczy nam miseczka z pokruszoną czekoladą i słonko za oknem ale wracając… gdy mamy już rozpuszczoną czekoladę, zanurzamy w niej truskawki i układamy na papierze do wypieków. Gdy zostanie nam czekolady, można łyżeczka nałożyć je na czekoladowe już truskawki (zrobimy wtedy ładne wzorki). Teraz wystarczy poczekać aż czekolada zastygnie i gotowe. Jeśli włożymy
Za drzwiami kuchnimaślanki 1/2 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 budynie waniliowe 1 łyżka kakao 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody ok 500g truskawek Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu umieścić wszystkie składniki mokre, czyli jajka, maślankę i olej. Roztrzepać za pomocą rózgi kuchennej. W drugim naczyniu przesiać suche składniki(...)misek. Wymieszać dokładnie, ale tylko do momentu połączenia się składników. Podzielić masę na pół i dodać do jednej z nich kakao. Wymieszać. Na dno formy 21x30cm wylać białe ciasto, ułożyć parę truskawek i przykryć ciemnym ciastem. Najlepiej wykładać je łyżką, rozkładając równomiernie po całej powierzchni. Ułożyć truskawki. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w 160*C z termoobiegiem przez
https:KKuchniaMniammojprzepisna.pl | Drożdżowe na twarogu Powrót to drożdżowego, które moja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam
moj przepis nałał , to przepis zdecydowanie dla Was. Idealnie nada się na Walentynki; zamiast poziomek można użyć mrożonych truskawek - też będzie pysznie. Jeśli chodzi o temperowanie czekolady, przygotuję o tym cały osobny post. Bo to nie takie proste, jak mogłoby się wydawać... Poziomkowe praliny w białej czekoladzie Składniki(...)sztuk) 110 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki (38%) 100 g poziomek 1 łyżka soku z cytryny 100 g biszkoptów dodatkowo: 250 g białej czekolady 3 łyżki liofilizowanych truskawek Czekoladę do pralinek posiekać. Kremówkę zagotować, zalać nią czekoladę, odstawić na 5 minut. W tym czasie poziomki z sokiem z cytryny zmiksować blenderem na gładką masę, ewentualnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru (niecałe pół szklanki) 120 g masła 90 g kaszy manny (pół szklanki) 2 łyżki kakao Warstwa biała: 0,5 l mleka 80 g cukru 120 g masła 90 g kaszy manny Warstwa różowa: 350 g truskawek 2 opakowania galaretek truskawkowych Ponadto: ok 200 g herbatników Przygotowanie Przygotowujemy warstwę brązową: do rondla wlewamy mleko, wsypujemy kakao i cukier, dodajemy(...)niej znowu układamy herbatniki. Czynność powtarzamy z białą masą. Ciasto odstawiamy do wystudzenia. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku. Truskawki miksujemy i mieszamy z zimną, ale jeszcze płynną galaretką. Mus wylewamy na herbatniki, które nakrywają białą warstwę. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin
e-PrzepisyKulinarnejest jak najbardziej na czasie ;) Pamiętajcie także aby lód kruszyć w blenderze przystosowanym do tego celu. W przeciwnym razie zniszczycie sobie sprzęt! 20 dag truskawek 20 kostek lodu łyżka miodu 1/2 szkl białego wina (może być musujące) Obrane i umyte truskawki zmiksować z miodem. Lód rozkruszyć w blenderze, dolać wino i zmiksowane truskawki. Wymieszać. Przelać do kieliszków i udekorować połówką
Smakołyki Asichleb razowy 2-3 kromki biały twaróg 10 dag truskawki 5-6 szt cukier Chlebek posmarowac serkiem, pokroić truskawki. można leciutko posypac cukrem
Camilla w kuchni