tradycyjny twaróg, no i nie rozpada się podczas krojenia. Prawda, że tak przygotowany makaron wygląda apetycznie i zachęcająco?! :))) 2 porcje: * spaghetti pełnoziarniste- 180 g * ser biały- 120 g * owoce- 350 g (użyłam czereśni, truskawek oraz borówek w różnych proporcjach) * syrop klonowy- do posłodzenia * świeża mięta- do ozdoby Makaron ugotować al dente. Owoce oraz ser pokroić. Na talerz wyłożyć porcję makaronu
Kraina Miodem Płynącasezonowa. Przygotujcie sobie, nawet w wersji bezalkoholowej (virgin). Jest przepyszne. Składniki: pół limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 40 - 60 ml białego rumu (w wersji virgin pominąć) 3 - 5 truskawek listki mięty woda gazowana (w wersji virgin Sprite) lód Składniki: Do szklanki wrzucić kawałek limonki, kilka truskawek i cukier. Rozgnieść. Dodać roztarte
Sto kolorów kuchnioliwek odrobina soli 30-40 g gorzkiej czekolady marki Goplana 10 ml mleka Gotowanie: pół litra wody mała szczypta soli 2 łyżki brązowego cukru- opcjonalnie białego Zupa truskawkowa: pół kilograma świeżych, dojrzałych, słodkich truskawek np. odmiana Zenga 220 ml gęstego jogurtu naturalnego Dodatkowo potrzebne będą: blender bądź blender ręczny misa o wysokich ściankach garnuszek do gotowania makaronu łyżka do wyjmowania
KreatywnePinywrzuca moją dwukolorową Pavlovą :). Robiona była specjalnie na 8 urodziny kuzynki. Z królewskiej niebieskiej bezy wyszła smerfowa z różową bitą śmietaną udekorowana borówkami i truskawkami. Sposób przygotowania jest identyczny jak w przypadku Białej Pavlovy z tym, że dodajemy odpowiednie barwniki ( w moim przypadku 2-3 krople niebieskiego barwnika spożywczego w żelu do bezy i 2 krople czerwonego barwnika
Pudełko rozmaitościczęści dodajemy odłożone mleko kokosowe i dokładnie mieszamy - masy rozkładamy do pucharków lub szklanek. Najpierw biała, następnie czarna i na koniec czerwona masa. Na wierzch wylewamy pozostałe zmiksowane truskawki i dekorujemy czipsami kokosowymi SMACZNEGO
Pora na pora i pomidoraJednak od kiedy prowadzę bloga często trafiam na nowe pomysły na "stare" potrawy. Tak oto, kiedy zobaczyłam, że do ciasta na knedle świetnie nadaje się biały ser, czekałam tylko na pierwsze w tym roku truskawki aby wypróbować te knedle. I powiem, że jestem zachwycona. Nie są zbyt słodkie ale nie mdłe a ciasto jest delikatne w swojej strukturze. Sprawdzą się
My simple kitchenzakrętkach i zostawiamy na kilka godzin - same się zassą. 2. Truskawka na wakacjach Składniki: - truskawki - pomarańcza - grejpfrut - cukier - żelfix 1. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i kroimy na kawałki. Pomarańcze i grejpfruta obieramy, a następnie usuwamy białe błonki. Owoc dzielimy na małe cząstki. 2. Przygotowane owoce wrzucamy do garnka i trzymamy na małym ogniu, aż truskawki zaczną puszczać
two broke sistersmalinowe 250 gram truskawek 1/2 szklanki zimnej wody 1/4 pęczka mięty sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek miąższ z dwóch kromek białego pieczywa łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny do podania: drobno pokrojony pomidor malinowy, truskawki i listki mięty Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Umyte truskawki i pomidory umieszczamy w zamrażalniku
Mango Papajamalinowe 250 gram truskawek 1/2 szklanki zimnej wody 1/4 pęczka mięty sól i pieprz łyżka oliwy z oliwek miąższ z dwóch kromek białego pieczywa łyżeczka cukru sok z 1/2 cytryny do podania: drobno pokrojony pomidor malinowy, truskawki i listki mięty Pomidory obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Umyte truskawki i pomidory umieszczamy w zamrażalniku
Mango Papajapieczenia;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g) do opsypania ściereczki;Cukier puder do posypania po wierzchu.Krem śmietanowo-truskawkowy:600 g świeżych truskawek;250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lu 36%;2 płaskie łyżki żelatyny;80 g białego cukru.Sposób przygotowania:Żółtka jaj oddzielić od białek.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier i dalej(...)przełożyć szybko gorące ciasto (tak, aby na wierzchu pozostał papier do pieczenia), delikatnie zerwać papier i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Odstawić roladę do wystudzenia.W międzyczasie przygotować krem. Truskawki umyć i podzielić na dwie porcje po 300 g. Jedne 300 g truskawek zmiksować blenderem na gładki sos. Natomiast drugie 300 g truskawek pokroić w drobną kostkę.Żelatynę rozpuścić
Gospodyni MiejskaKtóregoś dnia zostało nam sporo białego sera, więc postanowiłyśmy z mamą coś z niego zrobić. Szukałam, szukałam i nie powiem znalazłam sporo fajnych przepisów, ale stwierdziłyśmy, że zrobimy coś z głowy. No i wyszło takie oto ciasto :) Może nie jest jakieś nie wiadomo jak pomysłowe, ale na prawdę warto spróbować, tym bardziej, że nie wymaga(...)mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa :1/2 kg sera na sernik lub jakiegoś innego kremowego2 galaretki cytrynowe1/2 szkl. cukruMasa budyniowa:2 budynie śmietankoweok. 1/2 szkl cukrukostka margarynyMus truskawkowy:truskawki + cukier (ja co roku robię mus, miksuję truskawki z cukrem i zamrażam, ale można też zrobić to te świeżych)galaretka (u mnie wiśniowa)1 łyżka żelatynydodatkowo :okrągłe biszkoptyBiszkopt
charlotte gotujestopni przez około 15-20 minut bądź do suchego patyczka. Masa serkowa: 400 gram sera białego zmielonego 200 gram cukru pudru opakowanie galaretki truskawkowej 16 gram żelatyny rozpuszczonej w 80 ml gorącej wody 125 gram jogurtu 250 ml śmietany kremówki 36% 15 truskawek pokrojonych na małe kawałki plus truskawki do przyozdobienia Ponadto: galaretka truskawkowa do przyozdobienia truskawki do przyozdobienia Wykonanie
Krakowskie smaki Anigalaretką...Puszyste, biszkoptowe blaty ciasta.A między nimi gruba warstwa słodkiej, bitej śmietany.Na wierzchu soczyste truskawki zatopione w galaretce.Pyszny początek sezonu truskawkowego!Zapraszam!Składniki:Biszkopt:4 jaja;100 g mąki pszennej;100 g mąki ziemniaczanej;6 łyżek gorącej wody;250 g białego(...)cukru;10 g proszku do pieczenia;Łyżka masła do wysmarowania tortownicy.Bita śmietana:400 ml śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;2 łyżki białego cukru;2 łyżki żelatyny;2 łyżki gorącej wody;Dodatkowo:400 g truskawek;2 galaretki truskawkowe (każda po 75 g);700 ml gorącej wody.Sposób przygotowania:Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Do miski
Gospodyni Miejskamarshmallow Pavlova to bowiem moja ulubiona wersja - niemal puchata w środku, bardzo delikatna i efektowna. Następnie ubiłam śmietanę, a wierzch przygotowałam fantazjując na temat zawartości lodówki - skarmelizowałam rabarbar i dodałam truskawek, które świetnie się z nim uzupełniają. Całość wyszła obłędna. Wiem, że nie brzmi to skromnie, ale musicie mi uwierzyć - to smakuje fantastycznie! C. był zachwycony i pochłonął takie ilości(...)Koniecznie musicie spróbować - deser idealny na pożegnanie rabarbaru i truskawek.Marshmallow Pavlova z rabarbarem i truskawkamiSkładniki:(na bezę 20-22 cm)beza:4 białka220 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka białego octu winnegoowoce:350 g rabarbaru100 g cukru2 łyżki wody150 g truskawekdodatkowo:300 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliilistki melisy cytrynowejBiałka ubić na sztywną pianę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzecież chodziło. A co Wy upiekliście...?Tarta z truskawkami i kremem waniliowymSkładniki:(na formę do tarty o średnicy 20 cm)spód:125 g mąki pszennej50 g cukru1 łyżeczka cukru waniliowego1/2 łyżeczki soli55 g zimnego masła1 jajkokrem:200 ml mleka75 g cukru1 laska wanilii65 g mąki pszennej1 jajko25 g białej czekolady250 ml śmietany kremówki (38%)dodatkowo:250 g truskaweklistki(...)czas mieszając. Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić.Kremówkę ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z kremem. Masę wyłożyć na ostudzony spód, udekorować truskawkami i listkami mięty.Smacznego!Jeśli zapomnieliście o wyjątkowości dzisiejszej niedzieli, nie jest za późno - ciągle możecie jeszcze coś upiec. Wybór przepisów jest ogromny, nawet jeśli nie pieczecie dużo, znajdziecie coś
Pożeraczka, czyli raz adobrze