szklanki wodySos truskawkowy:* truskawki- pół szklanki* skrobia kukurydziana- 1 lekko czubata łyżeczka + 1/3 szklanki wody* cukier- 1 łyżka* sok z cytryny- 1 łyżeczkaSos truskawkowy:Zacząć od zasypania cukrem truskawek i odstawić na 10 minut.Kiedy już truskawki puszczą sok, zmiksować je, dodać sok z cytryny, wstawić na palnik i zagotować.Skrobię wymieszać z wodą i kiedy już truskawki zaczną bulgotać wlać(...)całość zgęstnieje.Pozostawić do wystudzenia.Sernik:Twaróg dwukrotnie zmielić, czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a żelatynę wsypać do małego rondelka, zalać wodą i zostawić do napęcznienia.Twaróg połączyć z roztopioną, białą czekoladą.Żelatynę wstawić na gaz i podgrzewać do rozpuszczenia.Zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z masą serową.Ubić kremówkę i ją również połączyć z masą.Całość przelać
Kraina Miodem Płynącazimno. W sumie nie żałuję, bo wyszedł bardzo smaczny, nie mocno słodki, orzeźwiający od zimnej galaretki i truskawek (polskich! - zdobycie graniczyło z ... cudem)Serniczek można przygotować na biszkopcie, na herbatnikach, albo bez spodu - jeśli tak lubimySkładniki:1kg białego sera 3 galaretki o dowolnym smaku150 g masła 5 łyżek cukruNa wierz:1 galaretka truskawkowatruskawki
Walijskie Pichcenielada wyzwaniem.Najpierw chciałam polać ją białą czekoladą, ale stwierdziłam, że będzie za słodko. Jeśli wolicie białą wersję, proponuję zmniejszyć ilość cukru w cieście. Wierzch udekorowałam truskawkami. Hmm... Te hiszpańskie, niestety, nie smakują najlepiej. Taką miałam ochotę, że nie mogłam się oprzeć, ale daleko im do prawdziwych, czerwcowych truskawek. Były jakby... Chrupiące
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserem i śmietaną Składniki na 2 porcje: pół opakowania ulubionego makaronu (u mnie świderki Malmy) 2 garści świeżych, czystych truskawek duży banan 2 nektarynki garść czereśni kilka łyżek arbuza pokrojonego w kostkę śmietana/jogurt naturalny 3 łyżki pokruszonego białego sera łyżeczka świeżego tymianku cukier według uznania Do dzieła!!! Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Wszystkie owoce dokładnie myjemy i kroimy
sierotka maRysia w kuchniszczypta soli 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 szklanki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej truskawki Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i ziarnami wanilii na puszystą, białą masę. Po jej otrzymaniu dodajemy jajka i szczyptę soli i dokładnie miksujemy. Cały czas miksując dodajemy mleko, budyń oraz mąkę wymieszaną(...)solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - wszystkie składniki powinny połączyć się w jednolitą, gładką masę, którą przekładamy do papilotek (do ok. 2/3 wysokości). Do każdej babeczki wciskamy odszypułkowaną truskawkę. Babeczki na 20 minut wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni - sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są upieczone w środku. Ja swoje babeczki ozdobiłam bitą śmietaną, którą zmiksowałam ze zblendowanymi truskawkami
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ochota na ten rodzaj placka, który pamiętam z dawnych czasów. Poza sezonem truskawkowym możemy użyć innych owoców. Ciasto z kaszą manną i truskawkami: 1 litr mleka (2% lub 3,2%) 1 szklanka kaszy manny 1 tabliczka białej czekolady (100 g) 1/2 szklanki cukru (można użyć także ksylitolu) 1/2 opakowania masła (100 g) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią(...)wanilinowego duża szczypta cynamonu 2 czerwone galaretki np. truskawkowe świeże truskawki (można użyć też dodatkowo jagód i borówek) okrągłe lub podłużne biszkopty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Galaretki rozpuszczamy w 600 ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia w chłodnym miejscu (po wystygnięciu warto wstawić do lodówki). Spód tortownicy o średnicy ok. 24-26 cm wykładamy
Poezja smakucukru 4 żółtka 100 g masła o temp. pokojowej 1 łyżeczka żelatyny 200 ml śmietanki 30% Mus truskawkowy: 300 g truskawek ( mrożonych lub świeżych ) 2 łyżki cukru 1,5 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów tarta biała czekolada Wykonanie: Nie zrażajcie się, torcik wcale nie jest trudny w wykonaniu. Pierwszym etapem jest upieczenie biszkopta. Oddzielcie żółtka od białek(...)żelatynę. Podłużne biszkopty przytnijcie do wysokości tortownicy i ułóżcie dookoła. Wlejcie krem cytrynowy. Odstawcie do lodówki. Truskawki zmiksujcie z cukrem na mus. Dodajcie rozpuszczoną żelatynę. Lekko tężejący mus wylejcie na cytrynowy krem. Torcik odstawcie na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypcie tartą białą czekoladą. Smacznego
kolorowotorcikowosoli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek Krem truskawkowy z mascarpone: 400 ml kremówki 25 dag sera mascarpone 1 szklanka mrożonych truskawek 60 ml likieru truskawkowego 3 łyżeczki żelatyny 3 czubate łyżki cukru pudru Dekoracja: Biała polewa czekoladowa Sposób wykonania: Ciasto: Masło zagotowujemy ze szklanką wody, do gotującej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, ucieramy drewnianą pałką cały(...)upieczeniu studzimy. Krem: Truskawki rozmrażamy w naczyniu w temp pokojowej, rozmrożone miksujemy blend rem na mus, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody , dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pianę razem z mascarpone i cukrem pudrem, delikatnie wlewamy mus truskawkowy i likier oraz płynną ostudzoną żelatynę, miksujemy delikatnie aby nie było grudek, gotowym kremem przekładamy ciasto, dekorujemy białą polewą
Wanilia i Kardamonchcecie poczuć lato np. zimą, warto zamrozić ulubione owoce. Dzisiaj przygotowałam koktajl z kolejnej porcji jeżyn, ostatnio, jak pamiętacie, zrobiłam sorbet jeżynowy z białym winem . Podczas gotowania na żywo zmiksowałam borówki amerykańskie z truskawkami i maślanką. Był już koktajl jeżynowy na maślance z płatkami owsianymi, a dzisiaj pora na odsłonę z owocową granolą! Było pysznie, chrupiąco i orzeźwiająco
Moja smaczna kuchniatruskawkami , Jogurtowe placuszki z truskawkami , Kruche ciasto z truskawkami, Maślankowe ciasto z porzeczkami, Ryż na mleku z truskawkami, Śmietankowiec z truskawkami, Śniadanie z truskawkami i serkiem wiejskim , Tarta bez pieczenia z jagodami i białą czekoladą, Tarta bez pieczenia z ricottą i malinami , Torcik truskawkowy . Smacznego
paapilotkaaSkładniki: maliny truskawki czarna porzeczka czerwona porzeczka wiśnie bez pestek cukier tabliczka białej czekolady Przygotowanie: Wszystkie owoce zmiksować blenderem( użyć tyle ile chcemy zjeść ). Jeśli będzie za gęsta masa dodać odrobinę wody, posłodzić do smaku. Żeby sorbet był aksamitny przecedzić przez sitko pestki ( ja nie robiłam bo lubię je gryźć ) Rozlać do salaterek i do zamrażarki.Zagotować wodę
Gaździnka warzyCzemu biszkoptowe? ponieważ są dość puszyste i znacznie różnią się od standardowych naleśników, wyszły przez przypadek, chciałam odtworzyć przepis na placuszki z truskawkami, które robiłam tydzień temu, a w tym całym zamieszaniu i nerwach przed obroną mgr. zapomniałam zapisać składniki, próbowałam sobie przypomnieć, niestety nie udało się (ale będę próbować dalej) i tak powstały naleśniki. Nie ma tego złego(...)łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 1 łyżka budyniu waniliowego/czekoladowego bez dodatku cukru (proszek) 1/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka ksylitolu firmy Oleofarm 2 łyżki sera białego Emilka (lub innego sernikowego) jako dodatek podałam serek homogenizowany i truskawki Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z ksylitolem na najwyższych obrotach przez około 2 minuty dodajemy otręby, budyń, sodę, ser i miksujemy już na mniejszych obrotach
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćowsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku godzinach w lodówce. Spód: 180 g ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru
Bullioowsianych. Na wierzchu maliny. Można też wykorzystać truskawki, jagody czy poziomki. Najlepiej smakuje po co najmniej kilku godzinach w lodówce. Spód: 180 g ciastek owsianych (użyłam ciastek owsianych z orzechami) 80 g masła Masa serowa: 500 g tłustego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowego sera do serników 250 g mascarpone 200 g białej czekolady 0,5 szklanki cukru pudru
BullioNie będę się za długo rozpisywać, bo naleśniki są przepyszne! Delikatny śmietankowy twarożek z naszymi polskimi truskawkami i miętą z ogródka smakuje rewelacyjnie, a w towarzystwie
DefinicjaSmaku