ciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl)Trzecie miejsce minutnik otrzymujebozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie.Potrzebne składniki;5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury.Przygotowanie:Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni aż do uzyskania pięknego złotobrązowego koloru, następnie wsypujemy je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.Owoce myjemy, osuszamy .Rozpuszczamy białą
Malinowe Pocałunkiwrażenie jakby był marzec. Pogoda w kratkę, z przewagą zimna i deszczu. Dziś słonecznie ale zimno, w weekend posadziłam truskawki, szczypiorek, pietruszkę, lubczyk, kolendrę, wysiałam białą i czerwona rzodkiewkę, groszek. Potem popadało.. i.. przed chwilką stwierdziłam, że ślimaki bardzo lubią pietruszkę i kolendrę... nie ma po nich śladu... wszystko zjedzone, zostały puste łodyżki... musiały być smaczne(...)pięcioletni rośnie na potęgę.. co cieszy bo bardzo go lubię. Kompot z rabarbaru jest wyśmienity nie tylko na upały, ale także na poprawę nastroju, a w towarzystwie truskawek smakuje naprawdę wybornie. Polecam :) Składniki - 3 duże laski rabarbaru - 2 szklanki truskawek - 3-4 łyżki cukru - 2-3 litry wody Wykonanie Rabarbar obieram ze skórki, kroję w grubsze plasterki, truskawki
Kuchnia z widokiem na ogródDziś mam dla Was kolejną propozycję na fantastyczne, pyszne, a zarazem zdrowe śniadanie! Jedno z tych śniadań, którymi dogadzam sobie w wolny weekend, nie mogąc wygrzebać
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejną propozycję na fantastyczne, pyszne, a zarazem zdrowe śniadanie! Jedno z tych śniadań, którymi dogadzam sobie w wolny weekend, nie mogąc wygrzebać
Ostra na Słodkopamięta również moja Szwagierka Dziewczyny - ten przepis jest specjalnie dla Was! Wiecie, że biała czekolada to tak naprawdę nie czekolada? Nie zawiera ona proszku kakaowego, a tylko białe czekolady naprawdę dobrej jakości zawierają trochę powyżej 30% miazgi kakaowej. Przeważnie więc to, co kupujemy w sklepach z czekoladą nie ma nic wspólnego. Tylko co z tego, skoro jest(...)krupczatki 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Masa: 150 g masła 250 g czekolady 1 jajo i 4 żółtka 4 łyżki cukru 100 ml kremówki Do ozdoby: Truskawki lub inne świeże owoce cukier puder do oprószenia - opcjonalnie Tarta Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, masło i szczyptę soli i całość siekamy. Całość zagniatamy w zwartą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zjadłam kawałek na ciepło - nie mogłam się opanować. Lekki, luźny, gorący... Polecam każdemu takie doświadczenie. SERNIK NA HERBATNIKACH Z TRUSKAWKAMI. (przepis na sernik z... nie pamiętam, truskawki są pomysłem autorskim) 1 kg białego sera (u mnie jak zawsze, nie mielony) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki masła 6 jajek aromat waniliowy szklanka cukru herbatniki na wyłożenie formy Żółtka oddzieliłam(...)dodać mąki i waniliowy aromat. Rozgrzałam piec do 180 stopni. Herbatnikami wyłożyłam spód formy, którą najpierw wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką przekładałam masę, aby herbatniki się nie uniosły. Wyrównała. Truskawki przepołowiłam. Poukładałam na wierzchu, lekko obsypane mąką, wstawiłam blachę do pieca. Smacznego
W kuchni Karmel-itkibardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :) Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki dżemu truskawkowego 8-10 truskawek kandyzowanych 1 łyżka posypki dekoracyjnej czarno- białej PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni smarujemy dżemem truskawkowym. Całość posypujemy cukrową posypką dekoracyjną biało-czerwoną. Na jednym z dłuższych boków(...)układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry. Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ciasto robione z białej mąki. Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę(...)mozna zastąpić olejem kokosowym) 150 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 jaja szczypta soli 100 g mąki gryczanej (może być inna bezglutenowa, a nawet biała tortowa) 100 g czekolady mlecznej 2 garści świeżych truskawek 2 garści listków świeżej mięty Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez 15-20 minut (polecam 20 minut, aby lekko się rozgotowała), następnie odstawiamy
Zawsze głodna!białego, zmielonego sera4 jajka3 szklanki mąki 8 łyżek stopionego masła1 kg truskawekcukier do smaku250 ml śmietany 18%cynamonsólNazwa knedle - wywodzi się od niemieckiego Knödl. Na szczęście przy pomocy kuchni monarchii austro-węgierskiej, potrawa ta zrobiła się również popularna na terenie Polski. Knedle można nadziewać różnorakimi owocami i polewać śmietaną z cukrem i cynamonem lub bułką tartą(...)usmażoną na masełku i również posypaną cukrem.Dziś proponuję knedle z truskawkami. Składników wystarcza na około 25 sztuk. Z sera, jajek, mąki i masła, zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę . Po tym czasie z ciasta oderwać kawałek i najpierw zrobić kulkę, następnie rozpłaszczyć ją na placek o średnicy
Świat Domowej Kuchniowsianych 1 łyżeczka otrębów pszennych 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo : truskawki, kiwi Płatki umieścić w garnku o grubym dnie i zalać mlekiem. Zagotować, następnie zmniejszyć ogień i gotować 8 minut. Przełożyć do miseczki ok 3/4 owsianki, do pozostałej części dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć na białą masę. Podawać na gorąco z kawałkami truskawek i kiwi
Chocolate Muffin Blogbyłby w pełni wykończone.Ciastka dokładnie pokruszyć (blenderem lub wałkiem przez ściereczkę) a następnie wsypać je na dno pucharków. Lekko docisnąć. Biały ser wymieszać z cukrem, ziarenkami wanilii i jogurtem.W osobnej misce przygotować sos. Truskawki rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sito. Przełożyć do rondelka. Dodać sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Przez chwilę zagotować cały czas mieszając
Świat Domowej Kuchniłyżeczka proszku do pieczenia zapach śmietankowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone niebieski barwnik spożywczy DODATKOWO: 250g. truskawek niecałe 100g. lukru plastycznego lub białego marcepana 6 kostek mlecznej czekolady 3- 5 ciasteczek np. piegusków NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub rozcieńczonym z wodą kompotem owocowym. Pamietajcie, że nasączony(...)pomocą łyżki, następnie ponownie miksujemy aż do uzyskania gęstej, kremowej masy. PRZEKŁADANIE : Biszkopt kroimy na trzy równe blaty. Pierwszy blat: nasączamy, smarujemy kremem, następnie na kremie układamy pokrojone truskawki-przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy. Środkowy blat: nasączamy, nakładamy krem, układamy truskawki, przykrywamy ostatnim blatem, który nasączamy. Do pozostałej ilości kremu dodajemy niebieski barwnik spożywczy i całość dokładnie- RĘCZNIE!, mieszamy
Domowe Tortyróżne owoce. Beza jest idealna - z zewnątrz krucha, w środku i piankowa i lekko ciągnąca. Przepyszna! Polecam. Ps. Teraz zrobiłam mały eksperyment - dodałam do bezy białego octu balsamicznego. Beza miała być podana z truskawkami, a nie od dziś wiadomo, że truskawki i ocet balsamiczny się lubią. Beza miała ciekawy posmak i bardzo fajnie komponowała się z owocami. Składniki: 6 białek(...)rozm. L, szczypta soli, 330 g drobnego cukru, 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżeczka białego octu balsamicznego (lub ocet winny) Białka umieścić w misie miksera, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać partiami cukier cały czas miksując, po ostatniej dodanej łyżce cukru miksuję jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy skrobię ziemniaczaną i ocet, cały czas miksując. Nagrzewamy
Plate of Joysię ? 1. Mojito bezalkoholowe Składniki (na 1 drinka): pół limonki – pokrojonej w plastry kilka kostek lodu 6-7 listków świeżej mięty 1 łyżeczka miodu sprite woda gazowana opcjonalnie – kieliszek białego rumu, martini bianco bądź innego alkoholu Wykonanie: Do wysokiej szklanki wrzuć mięte i limonkę. Dodaj łyżeczkę miodu. Następnie zasyp lodem do wysokości około 2/3 szklanki. Na końcu uzupełnij spritem(...)drinka): pół limonki – pokrojonej w plastry 5 – 6 truskawek rozgniecionych widelcem kilka kostek lodu 6-7 listków świeżej mięty sprite woda gazowana opcjonalnie – kieliszek białego rumu, martini bianco bądź innego alkoholu opcjonalnie – w przypadku kwaśnych truskawek – 1 łyżeczka miodu Wykonanie: Do wysokiej szklanki wrzuć mięte, limonkę (można wycisnąć) oraz rozgniecione truskawki. Dodaj łyżeczkę miodu. Następnie zasyp lodem do wysokości około
Moja pasja smakuSkładniki na 5-6 porcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby 1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę
Mała Cukierenkaodrobina trzcinowego cukru a truskawki kroję na ćwiartki. Potem wyjmuję głęboki talerz rodem z domu rodzinnego i nakładam wszystkie smakołyki i wspomnienia dzieciństwa. Moja mama truskawki rozgniatała widelcem i dorzucała kawałki białego sera, ja pozostaję przy śmietanie i owocach bardziej w całości. Na szczęście pogoda zmieniła się. Wróciła werwa i systematyczność. Niebawem pojawią się też nowe przepisy :) a w poniedziałek
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki na 5-6 porcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby 1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę
Mała CukierenkaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ruszył sezon na truskawki i rabarbar, więc nie mogło zabraknąć przepisu na pyszne ciacho . Z owocami, rabarbarem na
Marta Gotujestronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również: Financier z rabarbarem i białą czekoladą Galette z rabarbarem i truskawkami
Chilli Czosnek i Oliwawzięcia udziału, przetestowałam jeden z przepisów - Truskawkowe Mojito ! Już niedługo książka może być Twoja :) Poniżej możecie zobaczyć o czym mówię ! Potrzebujesz: łyżeczkę cukru trzcinowego, kieliszek białego rumu (albo i dwa), 4 truskawki, listki mięty, pół limonki (u mnie limonkę zastąpiła godnie cytrynka), woda gazowana, lód. Miętę z cukrem i kawałkami cytryny ugniatamy na dole szklanki. Wrzucamy pokrojone na ćwiartki truskawki
Mój Smak na ŻycieCześć! W głosowaniu na facebooku bezapelacyjnie zwyciężył sernik, więc dzisiaj prezentuję Wam przepis na niego :) Jest bardzo prosty w wykonaniu, nie bardzo słodki, w sam raz
Pora coś zjeść