upieczone ciasto w otwartym piekarniku, kroimy dopiero po wystudzeniu. Ciasto lekko opadnie, nie przejmujcie się tym. I tak jest pyszne. SKŁADNIKI 4 jajka M 2 garstki świeżych truskawek 1 niepełna szklanka cukru białego, drobnego 1 ½ szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżka gorzkiego kakao 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 5 kropli aromatu migdałowego
Karo in the Kitchenjest pyszny!. Zachęcam gorąco do spróbowania :) Składniki: (na około 4-6 porcji) 250 ml śmietany kremówki 30% bądź 36% ziarenka z 1/2 laski wanilii 40 g białego cukru 100-200 g truskawek Dodatkowo potrzebne będą: kieliszki około 4-6 sztuk Przygotowanie: 1. Śmietankę zagotować z ziarenkami z laski wanilii oraz z cukrem. Gotować tak kilka-kilkanaście minut na małym
KreatywnePinyPyszny, orzeźwiający deser z winem dla dorosłych. Mmmmm pycha! Składniki: 250 ml białego wytrawnego wina, 25 dag truskawek, 15 dag cukru pudru, 150 ml śmietanki kremówki, 1 łyżka żelatyny, Wykonanie: Żelatynę namoczyć w małej ilości wody, rozpuścić na parze i przestudzić. Truskawki umyć i rozbić w blenderze. Wino zagotować i wymieszać z żelatyną. Śmietankę ubić, dodać cukier, wlać tężejące wino
Tradycyjna KuchniaŚwietna propozycja na śniadanie - zwłaszcza w sezonie truskawkowym. Puszysty lekko słodki omlet ze świeżymi truskawkami i pysznym sosem z białej czekolady umili każdy, nawet poniedziałkowy, poranek
Milion SmakówPierwsza Komunia Święta...I nie ominęło mnie pieczenie tortów :) Torty dla chłopca i dziewczynki. Oba z masą śmietanową, o smaku białej czekolady. Jedna
kolorowotorcikoworozpoczęłam w iście królewskim stylu, ha! ;) Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione białe szparagi w chrupiącym cieście z dodatkiem słodko-ostrego sosu / salsy. Panierka do szparagów jest z dodatkiem parmezanu , dzięki czemu jest niezwykle chrupiąca, a zarazem aromatyczna. Dodatek sosu z mango, truskawek i musztardy sprawia, że ciężko odejść od talerza. Gwarantuję, że Ci , którzy spróbują tego(...)albo też danie na grilla. Spróbujcie! Ps. a jak chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o szparagach zaglądnijcie tutaj! http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/17/jak-przygotowac-szparagi/ SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * białe szparagi – 6 szt * cebula – 1 szt * mango,truskawki – po 100 g * musztarda stołowa – 1 czubata łyżka * ocet, oliwa z oliwek – po 2 łyżki * starty parmezan – 50 g * duże
Ostra na Słodkododać sok pomarańczowy i podgrzać, by żelatyna się rozpuściła. Cały czas mieszając, gorącą żelatynę dodać do zmiksowanych truskawek. Przygotowane truskawki rozlać po równo do pucharków na stężony mus truskawkowy. Odstawić do lodówki, by galaretka się zastygła. Mus z białej czekolady: 150 g białej czekolady; 250 ml śmietany 30%; Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i schłodzić do 30 st.C(...)pucharków na galaretkę truskawkową. Schłodzić w lodówce. Wierzch udekorować startą białą czekoladą. U mnie na każdej porcji pojawiła się "czapa" bitej śmietany, biała czekolada i śmietankowe groszki. Całość zwieńczyła truskawka z listkiem mięty. Uwagi: Ważnym jest, by rozpuszczoną czekoladę schłodzić, bo dodawana do musu za ciepła lubi się warzyć. Jeżeli masz odpowiedni termometr, to warto zbadać
In my kitchenkryształem na mus. Jogurt zmiksować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć ze zmiksowanym jogurtem. Do schłodzonych szklaneczek wlać mus, następnie biały krem jogurtowy i schłodzić. Ozdobić truskawkami i miętą
Camilla w kuchniserem i sezonowymi owocami. Tym razem padło na świeże truskawki, które mrugały do mnie z lady w warzywniaku „weź nas, jesteśmy takie ładne”. I rzeczywiście- mimo połowy marca truskawki okazały się naprawdę pachnące, soczyste i słodkie. Ale i tak wszyscy wiemy że to nasze, polskie, czerwcowe- są najlepsze! Zaczynamy pracę od naszykowania ciasta na naleśniki- 3 całe jajka, mąkę, olej(...)słodzone Nesquik, 2 płaskie łyżki stołowe SKŁADNIKI NADZIENIA 250g dobrego, prawdziwego tłustego twarogu 2 jajka, rozmiar M, osobno białka i żółtka 2 łyżki stołowe czubate cukru (biały lub trzcinowy) 2 garści dorodnych truskawek laska wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią Kamis, albo ekstrakt waniliowy naturalny (mała łyżeczka) cukier puder z wanilią (mają taki w swojej ofercie Kamis i Kotanyi) szczypta
Karo in the Kitchenłyżki masła łyżeczka octu balsamicznego ( u mnie z aromatem czerwonych pomarańczy) łyżka soku z pomarańczy łyżeczka skórki otartej z pomarańczy ( opcjonalnie) pół łyżeczki suszonego estragonu biały pieprz sól dodatkowo: bazylia i truskawka do ozdoby SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pozbyć się zdrewniałych części szparagów, odłamując je delikatnie. Obrać ze skórki do wysokości główki, którą pozostawiamy taką jaka jest. W jak najwęższym(...)biały pieprz. Wymieszać. Ugotowane szparagi wyłożyć na talerz. Do wody po szparagach wlać łyżkę octu, poczekać aż się zagotuje. Łyżką zrobić delikatny wir i wbić do niego jajko. Gotować 2-3 minuty, aż białko się całkowicie zetnie a żółtko pozostanie płynne. Jako wyjąć z wody łyżką cedzakową i umieścić na szparagach. Całość polać sosem i udekorować bazylią i truskawką
DefinicjaSmakuSkładniki: na 4 porcje 4 jajka 1 op śmietany kremówki (200ml) 1 laska wanilii 0,5 kubka cukru 3 łyżki cukru pudru 1 tabliczka białej czekolady 5 łyżek kakao 1 kubek truskawek 4 łyżeczki żelatyny 0,5 kubka wody Przygotowanie: czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej truskawki myjemy, kroimy w kosteczki, wrzucamy do rondelka, zasypujemy cukrem, 2 łyżeczki żelatyny namaczamy
Luźna Kuchniaciepło i zimno. Idealne na wieczór...do wina:) Sofija (sofija52@interia.pl)Trzecie miejsce minutnik otrzymujebozenn1@wp.pl Owoce w czekoladzie.Potrzebne składniki;5gron porzeczek 6 wiśni z ogonkami6 truskawek z szypułka, około 200 gram białej kuwertury.Przygotowanie:Wiórki kokosowe prażymy a suchej patelni aż do uzyskania pięknego złotobrązowego koloru, następnie wsypujemy je na talerz i odstawiamy do wystygnięcia.Owoce myjemy, osuszamy .Rozpuszczamy białą
Malinowe Pocałunkiwrażenie jakby był marzec. Pogoda w kratkę, z przewagą zimna i deszczu. Dziś słonecznie ale zimno, w weekend posadziłam truskawki, szczypiorek, pietruszkę, lubczyk, kolendrę, wysiałam białą i czerwona rzodkiewkę, groszek. Potem popadało.. i.. przed chwilką stwierdziłam, że ślimaki bardzo lubią pietruszkę i kolendrę... nie ma po nich śladu... wszystko zjedzone, zostały puste łodyżki... musiały być smaczne(...)pięcioletni rośnie na potęgę.. co cieszy bo bardzo go lubię. Kompot z rabarbaru jest wyśmienity nie tylko na upały, ale także na poprawę nastroju, a w towarzystwie truskawek smakuje naprawdę wybornie. Polecam :) Składniki - 3 duże laski rabarbaru - 2 szklanki truskawek - 3-4 łyżki cukru - 2-3 litry wody Wykonanie Rabarbar obieram ze skórki, kroję w grubsze plasterki, truskawki
Kuchnia z widokiem na ogródDziś mam dla Was kolejną propozycję na fantastyczne, pyszne, a zarazem zdrowe śniadanie! Jedno z tych śniadań, którymi dogadzam sobie w wolny weekend, nie mogąc wygrzebać
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejną propozycję na fantastyczne, pyszne, a zarazem zdrowe śniadanie! Jedno z tych śniadań, którymi dogadzam sobie w wolny weekend, nie mogąc wygrzebać
Ostra na Słodkopamięta również moja Szwagierka Dziewczyny - ten przepis jest specjalnie dla Was! Wiecie, że biała czekolada to tak naprawdę nie czekolada? Nie zawiera ona proszku kakaowego, a tylko białe czekolady naprawdę dobrej jakości zawierają trochę powyżej 30% miazgi kakaowej. Przeważnie więc to, co kupujemy w sklepach z czekoladą nie ma nic wspólnego. Tylko co z tego, skoro jest(...)krupczatki 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Masa: 150 g masła 250 g czekolady 1 jajo i 4 żółtka 4 łyżki cukru 100 ml kremówki Do ozdoby: Truskawki lub inne świeże owoce cukier puder do oprószenia - opcjonalnie Tarta Na stolnicy mieszamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, masło i szczyptę soli i całość siekamy. Całość zagniatamy w zwartą
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zjadłam kawałek na ciepło - nie mogłam się opanować. Lekki, luźny, gorący... Polecam każdemu takie doświadczenie. SERNIK NA HERBATNIKACH Z TRUSKAWKAMI. (przepis na sernik z... nie pamiętam, truskawki są pomysłem autorskim) 1 kg białego sera (u mnie jak zawsze, nie mielony) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 kostki masła 6 jajek aromat waniliowy szklanka cukru herbatniki na wyłożenie formy Żółtka oddzieliłam(...)dodać mąki i waniliowy aromat. Rozgrzałam piec do 180 stopni. Herbatnikami wyłożyłam spód formy, którą najpierw wyłożyłam papierem do pieczenia. Łyżką przekładałam masę, aby herbatniki się nie uniosły. Wyrównała. Truskawki przepołowiłam. Poukładałam na wierzchu, lekko obsypane mąką, wstawiłam blachę do pieca. Smacznego
W kuchni Karmel-itkibardzo szybkie. Z kolei córeczka lubi ślimaczki za ich kształt :) Ślimaczki z truskawkami kandyzowanymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki dżemu truskawkowego 8-10 truskawek kandyzowanych 1 łyżka posypki dekoracyjnej czarno- białej PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, na całej powierzchni smarujemy dżemem truskawkowym. Całość posypujemy cukrową posypką dekoracyjną biało-czerwoną. Na jednym z dłuższych boków(...)układamy pokrojone w mniejsze kawałki truskawki kandyzowane. Następnie zwijamy ciasto w roladę zaczynając od strony ułożonych truskawek aby były one w samym środku. Powstałą roladę kroimy na około 2 cm plastry. Powstałe ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiodchudzające, superzdrowe, "fit" ciasto, ale pyszna alternatywa, zawierająca na pewno więcej wartości odżywczych niż tradycyjne ciasto robione z białej mąki. Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę(...)mozna zastąpić olejem kokosowym) 150 g gorzkiej czekolady 70% kakao 4 jaja szczypta soli 100 g mąki gryczanej (może być inna bezglutenowa, a nawet biała tortowa) 100 g czekolady mlecznej 2 garści świeżych truskawek 2 garści listków świeżej mięty Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu przez 15-20 minut (polecam 20 minut, aby lekko się rozgotowała), następnie odstawiamy
Zawsze głodna!