cukru 100 g masła rozpuszczone, ciepłe 1 cukier waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko NADZIENIE: 500 g truskawek 2 łyżki budyniu waniliowego (suchego) 2 łyżki cukru pudru 250 g sera białego, mielonego 180 g śmietany 18% (kwaśnej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 jajka KRUSZONKA: 150 g mąki pszennej(...)pieczemy 10 minut, wyjmujemy, studzimy. Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem, płatkami owsianymi i zalewamy gorącym masłem, energicznie mieszamy i odstawiamy. Przygotowujemy nadzienie. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy na pół, posypujemy 2 łyżkami cukru pudru i budyniem, mieszamy i odstawiamy. W misce mieszamy ser, śmietanę, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, jajka i chwilę ubijamy
Rozpustne gotowaniecukru pudru Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia na 10 mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus. Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy
Mia Cucina Sofietacałości 6 łyżek soku z cytryny 2 szklanki cukru pudru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 łyżeczka olejku migdałowego 500 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej(...)Składniki na polewę 100 g. czekolady białej 4 łyżki śmietanki lub mleka 3 łyżki płatków migdałowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na masę serową wymieszać - jajka przed wlaniem do misy razem roztrzepać. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem może opaść. Masę serową
Kubki smakuostygnięciu smakowało świetnie. Oczywiście możecie zapiec inne owoce, które lubicie. Źródło: Kwestia Smaku Składniki: 300 g owoców (u mnie to były truskawki, jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, czerwona i czarna porzeczka, agrest czerwony i biały) 4 łyżki syropu klonowego (możecie użyć miodu) 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki oleju kokosowego (możecie zastąpić masłem) Wykonanie
Blondynka GotujeZaczynam od zmiany firanek. Na zimę zarezerwowane mam ciężkie kremowe zasłony, na wiosnę i jesień beżowe w delikatne listki, a latem wieszam białe lekkie rolety rzymskie. Kawę piję z miętowego kubka w zielone groszki, truskawki jem z niebieskiego talerza, koktajle nalewam do ulubionego słoiczka z zakrętką i słomką. Na stół kładę słoneczne podkładki, a poduszki na kanapach ubieram
bistro mamadeser... Na zimno, pieczone , z bakaliami , na kruchym spodzie itp. Ale główny składnik jest taki sam - ser biały mielony . Tym razem proponuję prosty i smaczny sernik na zimno z truskawkami . składniki na 4 porcje 1 kg serka twarogowego o smaku waniliowym 1 szklanka cukru pudru 50 g żelatyny 2 galaretki
Smakowite DaniaBył wysoko ceniony przez biesiadników z uwagi na lekko wytrawny smak i wspaniały aromat.Składniki : doskonale umyte owoce najlepiej brzoskwinie, truskawki, śliwki, gruszki, morele, u mnie jabłka, brzoskwienie, gruszki, śliwki cukier puder białe wino słodkie lub półsłodkie Przygotowanie ; Pokrojone owoce rozkładamy do kompotierek Oprószamy je cukrem pudrem i odstawiamy na jakiś czas w chłodne miejsce
Proste Potrawymałe) 1/2 szklanki ubitej śmietany kremówki 1/2 szklanki brązowego cukru (ja dodałam 1/3 szklanki, można użyć białego) 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli skórka starta z połowy cytryny łyżeczka esencji waniliowej szklanka truskawek Do dzieła Ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do nich resztę składników (poza truskawkami). Delikatnie mieszam. Gotowe ciasto przelewamy do formy
sierotka maRysia w kuchnilodówki do schłodzenia na minimum 12 godzin. Schłodzoną masę czekoladową wyjąć z lodówki i ubić mikserem do otrzymania gęstego kremu. Trwa to dosłownie chwilkę. Frużelina truskawkowa: 500 g mrożonych truskawek 2,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w minimalnej ilości gorącej wody 2/3 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone(...)wodzie. Dodajemy do niej sok z truskawek np. 2 łyżki. Tak przygotowaną żelatynę dodajemy do truskawek, mieszamy i odstawiamy do stężenia. Przygotowanie tortu: Na ozdobnej paterze układamy spód biszkoptu, nasączamy ok. 1/3 szklanki wody, wymieszanej z sokiem z cytryny, następnie wykładamy ½ kremu z białej czekolady, na krem ½ frużeliny, Całość przykrywamy 2 częścią biszkoptu, nasączamy 1/3 szklanki wody z cytryną
kulinarnyswiatdomiupalne dni polecam orzeźwiający deser z mrożonych truskawek i dojrzałych, świeżych bananów! Oryginalnie podany w czekoladowej miseczce, słodzony miodem i przybrany pachnącymi malinami prosto z ogródka. Jest anielski! Składniki na miseczkę: 100g gorzkiej, czarnej czekolady Wykonanie miseczek z czekolady wcale nie jest trudne. Wystarczy zamrozić wodę w foremce o kształcie przeciętej na pól kuli, a w garnuszku roztopić czekoladę. (Jeśli(...)roztopionej, płynnej czekoladzie. Czekolada szybko zastyga i łatwo można oddzielić ją od lodu i folii. Świetny efekt uzyskacie robiąc miseczki z białej czekolady, albo dwukolorowe.Wyglądają trochę jak kielichy tulipanów. Składniki na lody: 400g mrożonych truskawek 2 średnie banany 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki miodu Sposób wykonania: Do malaksera wkładamy mrożone truskawki, dodajemy pokrojone w grube plastry banany
Kuchnia Pani WiosnySkładniki: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 1,5 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe + 3 szklanki wrzącej wody Sposób przygotowania: 1. Jajka utrzeć z cukrem na białą masę. Dodać wodę, mąkę i proszek. 2. Gotową masę wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną. 3. Piec(...)temp 180 t. C ( najlepiej do wyrośnięcia na funkcji " dół " a następnie " góra-dół " ) 4. Upieczony biszkopt odstawić do ostygnięcia. 5. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzącej wody. 6. Truskawki obrać z szypułek, umyć i pokroić na ćwiartki. Wyłożyć na ostygnięty biszkopt. 7. Gdy galaretka zacznie tężeć wylać na truskawki. Ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki
A Ty Smakuj Mnieszklanki przesianej mąki tortowej2 jajka1 szklanka mleka1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej2 łyżki cukru½ paczki cukru waniliowegoSzczypta soli2 łyżki kakaoNadzienie.20 dag twarogu4 łyżki jogurtu naturalnego1 cukier waniliowyPolewa.50 dag truskawek 3 łyżki cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanejWykonanie.Składniki ciasta naleśnikowego, bez kakao, zmiksować. Podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao i wlać 1-2 łyżki wody, dobrze wymieszać. Odstawić(...)mąkę ziemniaczaną wymieszaną z łyżką wody i podgrzewać do zagotowania.Patelnię lekko przepędzlować olejem, wlać chochelkę ciasta białego, rozprowadzić na połowie patelni, a na drugiej połowie rozlać ciasto kakaowe. Smażyć z obu stron. Każdy naleśnik posmarować twarożkiem i zwinąć. Podawać z truskawkami
Kulinarny karnet Christopherakrem 500 ml śmietany 36% 2 tabliczki białej czekolady ( po 100g) 200g wiórków kokosowych dodatkowo 250 ml śmietany 36% 3 łyżki cukru pudru 100g płatków migdałowych 1 opakowanie śmietan fixu 70 dag truskawek przepis biszkopt 4 Białka ubijamy na sztywną pianę , powoli wsypując(...)wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą , pieczemy 30 minut w temp. 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy tak żeby powstały 3 krążki. krem Białą czekoladę łamiemy na kawałki a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, w czasie ubijania dodajemy po łyżeczce letniej czekolady. Pod koniec ubijania dodajemy wiórki
Smakowite Daniajajek 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 8 łyżek oleju rzepakowego 4 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki świeże lub z kompotu (lub inne owoce) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy kolejno mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość dokładnie miksujemy i wylewamy na blaszkę (25x30(...)ciut większą) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy równomiernie opłukane, odszypułkowane i odsączone z nadmiaru wody truskawki (niezbyt ciasno, bo jak puszczą sok wyjdzie nam zakalec, przy innych owocach, np. jabłkach można ułożyć gęściej). Całość pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. RADY: Do tego ciasta można wykorzystać różne owoce, np. truskawki, jabłka, czereśnie, maliny, śliwki, agrest, porzeczki
Kolorowy PrzepisownikSezon truskawek pomału się zaczyna, niestety jeszcze nie naszych krajowych, ale te importowane, które ostatnio kupiłam nie są takie złe ;) kiedy w lodówce czekał na mnie kartonik tych pysznych owoców po prostu musiałam zrobić z nich coś pysznego i udało się ;) Składniki (forma(...)średnicy 21cm): spód: 1 jajko 3 łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec 200g sera białego w kostce 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa truskawkowa: około 300g truskawek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki wody fruktoza lub inne słodzidło Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na spód miksujemy wykładamy ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość