biała truskawka - 875 przepisów (strona:23/59)

Poziomki 111

Poziomki owocują przez całe lato, a ich owoce są małe i z wyglądu podobne do truskawek. Należą do rodziny różowatych. Kwitną w maju i czerwcu, mają białe małe kwiatuszki. Z powodzeniem można je uprawiać w ogródku, chociaż wtedy owoce nie są tak aromatyczne jak tych z lasu. Najlepiej spożywać je na surowo. Zawierają kwas jabłkowy i cytrynowy, żelazo, fosfor

Wiem co jem
Truskawkowe "Mohito" 184

się z wody mineralnej, limonki, rumu, mięty i cukru. Moje jest nieco słodsze, orzeźwiające i można je przygotować również w wersji bezalkoholowej ;) Składniki: 50ml białego rumu ( lub wódki) Sprite lub 7Up plasterki cytryny mięta kilka truskawek łyżeczka brązowego cukru lód Do szklanki wrzucamy cytryny i miętę, ugniatamy. Dodajemy cukier i truskawki, a następnie lód i alkohol. Szklankę dopełniamy Spritem

Czerwona Porzeczka
Serowa żytnianka 147

dodatków cukrów, barwników ani konserwantów. Składniki (porcja): 5 łyżek otrębów żytnich z zarodkami Skworcu 0,5 łyżeczki mielonej wanilii Skworcu jajko 180g sera białego chudego 0,5 szklanki mleka Stevja  (w pudrze) wg. smaku truskawki jako dodatek Sposób przygotowania: Mleko, otręby, wanilię, mieszamy, a następnie przekładamy na teflonową patelnię lub rondelek i podgotowujemy na małym ogniu, aż zgęstnieją

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tarta z rabarbarem i truskawkami 138

średnicy 18 cm: 1 szklanka mąki (taka o pojemności 250 ml) 2 żółtka 100 g masła 1 łyżeczka cukru trzcinowego (można dodać biały) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka bułki tartej 400 g rabarbaru 100 g truskawek 1 szklanka cukru Wykonanie; Zagniatamy ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki. rabarbar kroimy na kostkę i przesmażamy z cukrem, aż odparuje

Anioły w kuchni
Cytrusowa lemoniada herbaciana 137

Jako bazy użyłam mieszanki herbacianej firmy SKWORCU o szumnej nazwie Anielskie Łąki. Zainteresował mnie jej ciekawy, apetyczny skład: chińska zielona herbata Sencha herbata biała Snow Buds płatki róży liście Ginko płatki prawoślazu lekarskiego papaja, ananas, truskawka, malina Jak tylko otworzyłam paczuszkę, w kuchni zapachniało obłędnie! Jestem zdania, że obok smaku, kolejnym istotnym zmysłem na który dobra herbata ma wpływać(...)robi! No ale wracając do pierwotnego zamysłu - na gorące, letnie popołudnie lemoniada herbaciano-cytrusowa będzie jak znalazł!Składniki na 1litr napoju: 2 czubate łyżeczki mieszanki herbat zielonej i białej Anielskie Łąki (dostępna na SKWORCU)- zaparzać w 400ml wody o temp. 70-80C przez 2-3 min. 600ml wody mineralnej - u mnie niegazowana sok z 1/2 limonki

Grunt to przepis!
Sernik z białą czekoladą i sosem jagodowo- truskawkowym 1422

proszę wyciągnąć z lodówki na samym początku przygotowań do przepisu)1/4 łyżeczki aromatu waniliowegoSos owocowy:150g jagód (mrożone lub świeże)150g obranych truskawek (mrożonych lub świeżych)2 łyżki cukru2 płaskie łyżki mąki kukurydzianejDodatkowo:wiórki z białej czekolady do posypania  Spód:1. Ciasteczka rozgnieść na okruszki. Masło rozmieszać łyżką, dodać okruszki i dokładnie wymieszać (można rękoma). Ciasteczkową masę

Mała Cukierenka
Sernik z pianek marshmallow z truskawkami 199

pieczenia :) SKŁADNIKI Spód ciasta: 300g herbatników  100g masła Masa: 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 30% 70g białych pianek marshmallows 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku Galaretka: 200-250g truskawek 1 op. galaretki truskawkowej 450 ml wody PRZYGOTOWANIE Masło rozpuszczamy w garnuszku. Studzimy. Herbatniki mielimy/blendujemy na gładko i mieszamy z masłem

Moje Kuchenne Rewelacje
Babeczki czapki Mikołaja 109

środku. W zależności od wielkości owoców warto dobrać większy lub mniejszy rozmiar babeczki.Owoce myjemy i przekładamy na czystą ściereczkę, żeby wyschły.Biały lukier (tu znajdziecie przepis) przekładamy do worka cukierniczego lub szprycy i wyciskamy pasek wokół spodu truskawki lub maliny. Owoc przyklejamy na przestudzoną babeczkę (np. taką). Na czubku wyciskamy małą lukrową kulkę jako pompon, można posypać ją dodatkowo cukrowymi

Ciastkozercy
Naleśniki kakaowe z kremem czekoladowym oraz truskawkami w syropie balsamicznym 143

użyłam kakao przeznaczonego do picia, a nie gorzkiego, które stosuje się w wypiekach). Zainteresować może Was także fakt, że do przygotowania truskawek użyłam fruktozy (czyli naturalnie występującego w owocach cukru), która jest zdrowsza i dwukrotnie słodsza od zwykłego, białego cukru. Zachęcam do wypróbowania! Składniki: Ciasto na naleśniki (na ok. 14 sztuk): 190 g mąki pszennej 2 jajka

MyCookBook.pl
Tort kokosowo czekoladowo truskawkowy 421

Tort upiekłam na szóste urodziny wnusi.  Kierowałam się jej smakami, lubi kokos, czekoladę i truskawki. Więc taki jest smak tego tortu, truskawkowo kokosowo czekoladowy.   Wszystkim bardzo smakował, więc podzielę się z Wami przepisem.   Może ktoś się skusi? Jeśli tak to będzie mi bardzo miło;) Jednocześnie zapraszam na trwający konkurs, do wygrania przepiękny serwis(...)Blat kokosowy:  3 białka  10 dag cukru  15 dag kokosu drobnego    Masa:  3 tabliczki białej czekolady ( 30 dag)  400 ml śmietanki 30%  25 dag mascarpone  15 -20 dag truskawek pokrojonych w malutką kosteczkę  Dodatkowo:  Dżem ( smak truskawka, lub brzoskwinia)  Na wierzch, kremówka + masa śmietankowa malinowa  Podłużne

Takie tam pichcenie
Orkiszowe ciasto z kremem z ricotty oraz galaretką i truskawkami 151

łyżki cukru 5 łyżek mąki orkiszowej typ 2000 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na krem: 200 gram sera ricotta 100 gram białej czekolady 1 łyżka whiskey (opcjonalnie) 2 łyżki wody kokosowej Poza tym: 250 gram truskawek kilka malin garść borówek gęsty dżem truskawkowy, ja użyłam z tego przepisu (3-4 łyżki) 1 opakowanie galaretki- ja użyłam agrestowej *Aby ciasto zrobić(...)rozpuszczam w wodzie według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj dodaję o 50 mniej wody niż jest napisane na opakowaniu, jeśli wiem, że w galaretce będą owoce). Galaretkę studzimy. Owoce myjemy, truskawki kroimy na pół, pozbawiamy szypułek. Biszkopt Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru cały czas ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku, nadal ubijając. Mąki przesiewamy i dodajemy

Mango Papaja
Sernik z truskawkami i kruszonką. 148

cukru 100 g masła rozpuszczone, ciepłe 1 cukier waniliowy 0,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko NADZIENIE: 500 g truskawek 2 łyżki budyniu waniliowego (suchego) 2 łyżki cukru pudru 250 g sera białego, mielonego 180 g śmietany 18% (kwaśnej) 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka  cukru waniliowego 2 jajka KRUSZONKA: 150 g mąki pszennej(...)pieczemy 10 minut, wyjmujemy, studzimy.      Przygotowujemy kruszonkę. Mąkę mieszamy z cukrem, płatkami owsianymi i zalewamy gorącym masłem, energicznie mieszamy i odstawiamy.      Przygotowujemy nadzienie. Truskawki obieramy, myjemy, kroimy na pół, posypujemy 2 łyżkami cukru pudru i budyniem, mieszamy i odstawiamy. W misce mieszamy ser, śmietanę, 3 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, jajka i chwilę ubijamy

Rozpustne gotowanie
Pianka truskawkowa 156

cukru pudru Płatki żelatyny zalewamy zimną wodą, odstawiamy do napęcznienia na 10 mniut. Truskawki myjemy, odrywamy ogonki i miksujemy na mus. Płatki żelatyny bardzo dobrze odciskamy i pojedynczo rozpuszczamy w 20 ml gorącego płynu ( wody, słodkiego białego wina, likieru cytrynowego). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do musu truskawkowego. Zimną śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem na sztywno. Następnie, stopniowo dodajemy

Mia Cucina Sofieta
Sernik z truskawkami polany białą czekoladą z migdałami 126

całości   6 łyżek soku z cytryny 2 szklanki cukru pudru   4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka olejku waniliowego 1 łyżeczka olejku migdałowego 500 g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej(...)Składniki na polewę 100 g. czekolady białej 4 łyżki śmietanki lub mleka 3 łyżki płatków migdałowych Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki na masę serową wymieszać - jajka przed wlaniem do misy razem roztrzepać. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem może opaść. Masę serową

Kubki smaku
Owoce Zapiekane pod Owsianą Kruszonką 123

ostygnięciu smakowało świetnie. Oczywiście możecie zapiec inne owoce, które lubicie. Źródło: Kwestia Smaku Składniki: 300 g owoców (u mnie to były truskawki, jagody, maliny, jeżyny, wiśnie, czerwona i czarna porzeczka, agrest czerwony i biały) 4 łyżki syropu klonowego (możecie użyć miodu) 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki oleju kokosowego (możecie zastąpić masłem) Wykonanie

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania