bezowe - 1321 przepisów (strona:19/89)

Ptysie tradycyjne z cytrynową nutą. 186

zapisane były ptysie  , ale nie byle jakie ptysie , tylko takie jakie pamiętam z dzieciństwa .  Dziś już coraz trudniej je dostać w cukierniach . Solidna porcja słodkiego , lepkiego kremu bezowego pomiędzy dwoma blatami ciasta parzonego  mmm smak dzieciństwa :) Ja postanowiłam troszkę przełamać słodycz kremu dodając sok cytrynowy . Składniki : Ciasto parzone: 1 szklanka wody (250ml) pół kostki masła (125g(...)szklanka mąki (170g) 4 jajka (u mnie rozmiar M) szczypta soli Krem bezowy: 3 białka z dużych jaj (L) sok z jednej cytryny  1 szklanka cukru kryształu (220g) ok 1/3 szklanki cukru pudru (50g) woda. Wykonanie: Cisto parzone: Wodę wlać do garnka , dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło. doprowadzić do wrzenia . W tym czasie masło się rozpuści.Dodać szczyptę

Malinowa Kawiarenka
Bezowy torcik 'Red Velvet' 131

Jako że zostało mi trochę piany z przygotowań  serduszek bezowych , postanowiłam 'dobić' jeszcze jedno białko i przygotować taki oto bezowy torcik :) Jako nadzienia użyłam ubitej czekoladowej śmietanki 30%, która sprawdziła się idealnie :) Zapraszam do pieczenia! Składniki: 2 białka, prosto z lodówki szczypta soli 1/2 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu z białego wina czerwony barwnik(...)uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Beza powinna być w środku mięciutka a z zewnątrz chrupiąca. 3. Czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno. Przekładamy nią bezowe blaty. Na wierzchu rozmazujemy jeszcze łyżkę śmietanki i posypujemy okruszkami, które zostały na papierze do pieczenia. Smacznego! :) UWAGI: Barwniki spożywcze naprawdę mocno farbują ręce, ścierki, blaty, zlewy i w zasadzie wszystko

My Culinary Art
Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową i kruszonką. 142

Sernik brzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń  o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru Sposób(...)spód blaszki. Gotową masę serową wylewamy na kruche ciasto i równo rozsmarowujemy. Na ser układamy odsączone połówki brzoskwiń w niewielkich odstępach. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy cukier. Pianę bezową  wykładamy na ser z brzoskwiniami i równamy. Wyjmujemy pozostałe ciasto kruche z lodówki i ścieramy  je na tarce o dużych oczkach na wierzch naszego sernika. Do tego kawałka

Przepisy i porady kulinarne
Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem 243

Delikatne, malinowe, bezowe serduszka przełożone przepysznym kokosowym kremem z dodatkiem likieru to pomysł na własnoręcznie zrobiony smakowity prezent na Walentynki, Dzień Matki, a także każdą inną okazję kiedy chcecie komuś powiedzieć  jak bardzo jest dla Was ważny. Polecam! Składniki: Bezowe serduszka ok. 24 szt.: 4 białka 200 g cukru  1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki koncentratu soku(...)Najlepiej po prostu dodawać odrobinę, miksować i obserwować efekt :-) Piekarnik rozgrzać do temperatury 90 ° C z termoobiegiem. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Masę bezową nakładać do rękawa cukierniczego zakończonego okrągłą końcówką. Wyciskać serduszka zachowując odstępy (bezy trochę urosną w trakcie pieczenia). Na początku rysujemy kontur, następnie stopniowo wypełniamy wnętrze serduszka. Czynność powtarzamy by nadać

maniapieczenia
NA POŻEGNANIE, NA POWITANIE... 135

Dzięki życzliwości znajomej osoby co jakiś czas goszczą w mojej lodówce niewykorzystane białka - zamknięte w słoiku czekają na zawsze słodki finał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY wydawnictwa Konemann. Masa to moja własna wariacja na temat mascarpone. SKŁADNIKI  NA BLATY BEZOWE

KUCHARNIA
Aksamitna skórka, bezowy kożuszek i czarne futerko. 205

wrażenie, że każdy kolejny coraz bardziej się rozrasta i boję się, że nie starczy Wam cierpliwości, by dotrwać do przepisu.  No właśnie! Przepis! Pora na aksamitną skórkę i bezowy kożuszek, czyli brzoskwinie zapiekane w bezach z lodami orzechowymi . Tam skąd wracam, brzoskwinie są niebywale smaczne. Ciągle nie mogę się zdecydować, którą odmianę lubię najbardziej, więc zajadam się na przemian(...)kryje słodką piankę otulającą soczystą brzoskwinię, w środku której zamiast pestki czekają na nas nasączone amaretto ciasteczka. Ciepłą słodycz cudownie chłodzi orzechowy smak lodów. A kiedy patrzę na te bezowe kule widzę duże, strzępiaste hortensje - moje ukochane kwiaty w ogrodzie. Chwilo trwaj!  BRZOSKWINIE ZAPIEKANE W BEZACH Z LODAMI ORZECHOWYMI /na 4 porcje/  4 dojrzałe brzoskwinie 3 białka szczypta

KUCHARNIA
TU I TAM po raz 6. Goście, goście... I jak zdobyć Mont Blanc, czyli rzecz o kasztanach 183

sobie wszystko to co tak bardzo lubię - jest beza, karmel, brandy, bita śmietana i oczywiście krem kasztanowy. Mont Blanc , bo tak się nazywa, zawdzięcza swą nazwę wyglądowi - na bezowym spodzie piętrzy się krem kasztanowy zwieńczony kleksem bitej śmietany. Wyglądem deser nawiązuje do ośnieżonego szczytu Mont Blanc. Nazywany we Włoszech Monte Bianco, pojawił się we włoskiej książce kucharskiej już około(...)cukierniczego. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskać spiralnie koła o średnicy ok.  5cm. Na obrzeżach koła wycisnąć małe kleksy (o średnicy 1 cm), które będą stanowiły "obramowanie" bezowej podstawy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 50 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i trzymać w nim bezy do całkowitego wystudzenia. Krem kasztanowy jest dość słodki, dlatego

KUCHARNIA
Bezy w fiołkowym pudrze. I jak smakują "kłopotki"? Rozwiązanie konkursu. 134

nich to co najlepsze.  Moje kłopotki pieczone doraźnie i profilaktycznie.  Dla Synka, dla Mamy i Taty, dla W. i dla mnie samej.  Wgryzam się w bezowe kruchości i chłonę aromat fiołków. Ktoś mówił o smutkach i kłopotach?!  Chyba mi się zdawało.... Zanurzam się w fiołkach i po kłopotach.  Lubię wracać w pamięci do czasów(...)się rozpuści. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ubitą masę białkową przekładać łyżką formując okrągłe spody o średnicy ok. 45 cm. Grubość masy bezowej na spody nie powinna być zbyt  duża, maksymalnie 1 cm, gdyż w trakcie pieczenia bezy urosną.  Włożyć do piekarnika i piec ok. 50-60 minut. Następnie wyłączyć piekarnik

KUCHARNIA
Waniliowo – Pastelowe Beziki 155

Już chyba wszyscy wiedzą, że jesteśmy zapalonymi miłośnikami wszystkiego co ‚bezowe’. Praktycznie przy każdym bezowym wpisie to podkreślam Dzisiaj skromnie, bo nie bezowo – torcikowo a bardziej na spokojnie, prościej, mniej słodko ale ciągle pysznie i uroczo. Mini bezy waniliowe, lekko pastelowe powstały bardzo spontanicznie. Myślą przewodnią była chęć wykorzystania ich do przyozdobienia innego wypieku, ciasta, tortu bądź wykorzystania(...)Kolejną łyżkę cukru dodajemy dopiero wtedy, kiedy wcześniej dodany cukier już się rozpuścił. Na sam koniec dodajemy ziarenka wanilii i barwnik spożywczy. Ubijamy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. Pianę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego tylką. Dużą formę wykładamy papierem do pieczenia. Wyciskamy beziki, w lekkich odstępach od siebie. Wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Pieczemy 15 minut

Made By Mom And Son
Ciasto ze śliwkami i bezową pianką 124

Puszyste i wilgotne ciasto, kwaskowate owoce i puszysta, słodka pianka bezowa to niezawodny sposób na pyszne ciasto z sezonowymi owocami.  U mnie w roli głównej śliwki... moja miłość Zapraszam na małe co nieco Ciasto ze śliwkami i bezową pianką SKŁADNIKI: (na formę o wymiarach 25cmx25cm) Ciasto: 3 żółtka ¾ szklanki cukru 15g cukru waniliowego ¾ szklanki kwaśniej śmietany(...)szklanki maki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki oliwy Owoce (u mnie śliwki) Bezowa pianka: 3 białka 100g drobnego cukru WYKONANIE: Żółtka jajek ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy śmietanę a następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy 3 łyżki oliwy. Miksujemy aż ciasto będzie jednolite. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem

Pyry na Gaz
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 492

łyżki* cukier – 0,5 szkl* woda – 0,5 szkl* cytryna – 2 szt ( wyciskamy sok i ścieramy skórkę )* żółtko – 3 szt* masło – 1 łyżkaPIANA BEZOWA:* białko – 3 szt* cukier – 3/4 szkl* mąka kukurydziana – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, którym wylepiamy tortownicę o śr. 20 cm.Boki wylepiamy na wysokośćok(...)minut.MASA CYTRYNOWA:W garnku mieszamy wodę z cukrem.Dodajemy mąkę , skórkę i sok z cytryny.Zagotowujmy cały czas mieszając, a następnie zdejmujemy z ognia.Dodajemy żółtka i masło , mieszamy, studzimy.PIANA BEZOWA:Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier.Wsypujemy mąkę , mieszamy.CAŁOŚĆ:Kruche ciasto smarujemy masą cytrynową i przykrywamy pianą bezową.Pieczemy 10 min / 210C.Dobrze studzimy!!!Smacznego

Ostra na Słodko
Pływające wyspy (Zupa nic) 559

Postanowiłam osłodzić sobie dzisiejszej leniwe przedpołudnie przygotowując słodkie bezowe pianki, zwane też pływającymi wyspami lub zupą nic, które dodatkowo posypałam czekoladą z chili. Zupa nic to zupa na bazie słodzonego mleka, ja tym razem wykorzystałam do jej przygotowania budyń waniliowy Winiary. Tą zupą zawsze zachwycała się moja siostra, to jej ulubiony smak z przedszkolnego dzieciństwa. Idealnie nada się na śniadanie(...)szerokim rondlu zagotowujemy 250 ml mleka, pozostałą część mieszamy z 1 łyżką budyniu waniliowego z cukrem i dodajemy do gotującego mleka. Zmniejszamy ogień. Przy pomocy dwóch łyżek kształtujemy owalne bezowe pianki, które partiami wkładamy na gotujące się mleko, gotujemy po 2,5 minuty z każdej strony, podczas odwracania pianek trzeba być ostrożnym, gdyż są one kruche i mogą nam się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cytrynowy tort bezowy z lemon curd 183

zagęstnikiem do śmietany. Kilka łyżek śmietany dodać do lemon curd i wymieszać delikatnie, następnie masę przełożyć do pozostałej śmietany i leciutko zmiksować. Na paterze ułożyć pierwszy blat bezowy, przykryć go kremem cytrynowym i delikatnie polać lemon curd. Na kremie ułożyć drugi blat bezowy i wierzch również delikatnie polać lemon curd . Tort można podawać od razu

KUCHNIA POLSKA
TORCIK BEZOWY Z BITĄ ŚMIETANĄ I ADVOCATEM 155

Nieduży torcik bezowy (w wersji "dla dorosłych") z dużą ilością pysznego kremu. Udekorowany borówkami i likierem jajecznym smakuje po prostu pysznie. Beza ma chrupiącą skórkę i miękki, lekko piankowy środek. Krem, to bita śmietana i usztywniony żelatyną likier advokat.   Bezę i krem przygotowujemy 1 dzień przed planowanym podaniem i przechowujemy w lodówce.  Dekorujemy borówkami lub malinami, polewamy likierem(...)palnika, gdy tylko zrobi się płynna i lekko ciepła. Dodajemy likier jajeczny, mieszamy i wąskim strumieniem dodajemy do ubitej śmietanki. Miksujemy do połączenia składników. Krem wykładamy na blat bezowy i na minimum 3 godziny wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy borówkami i likierem jajecznym

cool and minty
Mini bezy z malinami 253

Pyszne bezowe torciki idealne na świętowanie np. Dnia Kobiet Przy okazji tego dnia życzę Wam drogie Panie wszystkiego co najlepsze dużo siły i dużo miłości Co wy na to, żeby takimi słodkościami świętować ten piękny dzień Ściskam !! Składniki / 6 porcji: – 4 białka – 220g cukru – 250 g mascarpone + 3 łyżki cukru – 250 ml śmietanki kremówki – świeże(...)być na końcu bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Pianę wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Tworzymy 12 małych krążków. 6 krążków robimy bardziej płaskich (będą stanowić podstawę naszych bezowych torcików) a pozostałe 6 bardziej finezyjnie. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 25 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć do 100 stopni i piec bezy przez

I LOVE LIFE