Kasza to nic innego jak jadalne nasiona zbóż lub zbóż rzekomych. Wyróżnić możemy te, które mają w sobie gluten jak i te bezglutenowe. Pieczarki nadziewane kaszą U siebie w domu najczęściej sięgam po kaszę gryczaną. Podaję ją jako dodatek do mięsnych dań obiadowych głównie. Znacznie rzadziej przygotowywuję dania z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną używam głównie do gołąbków i oczywiście
mecooksSałatka gyros to już chyba klasyk. Jedna z najbardziej popularnych i lubianych przekąsek tego rodzaju. Smakuje wszystkim, zarówno dużym, jak i małym. Jest nie tylko pyszna
Ola la LCHFsłowami. Zarazem jest miękka, delikatna, ale jednocześnie dobrze zwarta. Po prostu musisz je spróbować. Kulki są dość spore, dlatego też odznaczają się większą wartością odżywczą. Wzbogaciłam je w surowe, bezglutenowe i ekologiczne białko roślinne marki Lifefood . Jest to wysokiej jakości białko czeskiej marki, które już od jakiegoś czasu jest dostępne także na naszym rynku. Obok wersji z młodym jęczmieniem
Zdrowie na języku :Pczarnymi oliwkami i rozmarynem (Grissini con olive nere e rosmarino) Z cyklu: Dla dzieci - Razowe krakersy z płatkami owsianymi i sezamem (Cracker integrali ai fiocchi di avena e sesamo) Bezglutenowe krakersy gryczane z ziarnami (Cracker di semi, senza glutine) Z cyklu: Domowe pieczywo - Arabskie chlebki z jogurtem, bez drożdży (Pane azzimo allo yogurt, senza lievito) Pizzette z ciasta francuskiego
La grande e la piccola cuocaTym razem polecam przepis na jajka faszerowane tuńczykiem. Mogą one zagościć na Waszych stołach nie tylko podczas świąt. To kolejna łatwa, szybka i tania przystawka sprawdzająca
Ola la LCHFpatrzymy na to, co podajemy. Jesteśmy coraz bardziej otwarci na nowości, ale i zderzamy się z wyzwaniami naszych czasów (coraz częściej na imprezie pojawia się ktoś na diecie dąbrowskiej, bezglutenowej czy po prostu wśród gości będzie weganin czy alergik). Nie mam nic przeciwko tradycyjnym przystawkom, ale jeśli chcielibyście doposażyć swój imprezowy stół w coś nowego i zdrowego, to mam garść
Poezja smakuostrej papryki lub czosnek granulowany. Podczas pieczenia chipsów w piekarniku trzeba być dosyć czujnym, aby ich nie spalić. Jest to także fajna przekąska dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, wegańskiej, wegetariańskiej i wielu innych. Jeżeli jeszcze nie mieliście okazji spróbować chipsów z jarmużu – gorąco polecam. Składniki 100 g jarmużu 2 łyżki oliwy z oliwek Ulubione przyprawy np. 1 łyżeczka
Programista w kuchniNie masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Zrób bardzo szybko kotlety mielone z mięsa indyka z dodatkiem ziół prowansalskich oraz natki pietruszki. Przepis jest niezwykle prosty i
Programista w kuchnidodaje się do niego nawet odrobiny cukru. Wszystko za sprawą pysznych bananów. Tym razem poszedłem o krok dalej i zamieniłem klasyczną mąkę na mąkę kokosową, dzięki czemu chlebek jest bezglutenowy. Ponadto dodałem także suszoną żurawinę. Chlebek bananowy z mąki kokosowej różni się od tego z poprzedniego przepisu, ale jest równie smaczny. Gorąco polecam. Jeżeli nie macie suszonej żurawiny możecie
Programista w kuchnijakiej mąki jest taka sama. Zalewamy trochę mąki bardzo gorącą wodą, żeby nam się zrobił czynnik klejący. Potem to mieszamy z pozostałą mąką i formujemy ciasto. Przy mąkach bezglutenowych, do naszego kleiku możemy dodać trochę mąki ziemniaczanej. Wyrabiamy ciasto. Kroimy kółka kubkiem, wkładamy do nich farsz i sklejamy. Gotujemy we wrzątku aż wypłyną. Farsze mogą być różne
Kryzysowa Książka Kucharskamamy duże straty ciasta, dlatego warto zdobyć taką starą maszynkę, ja swoją pożyczyłam od mamy. Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. Na moim blogu funkcjonuje również bezglutenowa wersja tych ciastek: Herbatniki z PRLu . * * * Składniki (proporcje na trzy blachy czyli na jedną miskę): 1 kostka miękkiego smalcu (200 g) 500 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru
Kawa z mlekiemŚledzie w czerwonej kapuście to kolejny pomysł na podanie tej jakże zdrowej ryby, którą osobiście uwielbiam pod każdą postacią.Nie tylko doskonale smakuje, ale i świetnie
Ola la LCHF