Danie w stylu azjatyckim... bezglutenowy makaron z fasoli mung na sposób wegetariański - z warzywami takimi jak: marchewka, papryka, papryczka chili, por, imbir, czosnek, cebula, a do tego chrupiące orzechy ziemne oraz sezam. Całość przygotowana jest na bazie sosu z sosem sojowym oraz limonką. Pychotka! Jest to danie bardzo aromatyczne i znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków - ostrego, kwaśnego i słodkiego. Makaron
Kuchnia MagdaLenyZdrowsza odsłona brownie...a w sumie to sernikobrownie z masłem orzechowym i to bez pieczenia! Dodatkowo ciasto to jest bezglutenowe i bez dodatku dodatkowego cukru białego (bo cukier i tak znajduje się w gorzkiej czekoladzie) oraz mąki. Słodzone jest bananami, a także gorzką czekoladą, a rolę mąki spełniają tu płatki gryczane. Brownie jest mocno czekoladowe z akcentem bananowo-orzechowym
Kuchnia MagdaLenyBezglutenowe, kruche ciasteczka z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz wiórek kokosowych, bez dodatku cukru. Wykonane zostały z mąki ryżowej, a słodyczy nadał im dodatek ksylitolu lub erytrolu oraz czekolady. Nie są to ciastka przesłodzone, więc z czystym sumieniem możemy podać je dzieciom. Są proste i dość szybkie w wykonaniu, jednak ciasto po zagnieceniu musi swoje odleżeć, co wydłuża czas ich przygotowania
Kuchnia MagdaLenyWytrawne gofry w wersji bezglutenowej... wykonane z mąki ryżowej i mleka ryżowego, z dodatkiem suszonych pomidorów. Chrupiące i złociste! Są świetną alternatywą dla pieczywa, gdyż idealnie sprawdzą się do przygotowania kanapek gofrowych, pełnych warzyw i ulubionych dodatków. Dzięki aromatycznym, suszonym pomidorom zyskały wyjątkowy smak. Można je podawać także same lub z różnego rodzaju pastami kanapkowymi. Idealne na śniadanie, kolację
Kuchnia MagdaLenychili. Są banalnie w wykonaniu i wystarczy niecałe 15 minut, aby były gotowe! Idealnie sprawdzą się jako przekąski na wieczór z przyjaciółmi. Ja postawiłam na fit przekąski, bezglutenowe i wegańskie... z sałatą, marchewką, papryką i awokado. Jednak możecie je komponować dowolnie i dodawać do nich nie tylko warzywa, ale też ugotowany makaron, np. sojowy, usmażone krewetki czy kurczaka
Kuchnia MagdaLenyRolada biszkoptowa w wersji bezglutenowej, nadziana szpinakiem z dodatkiem sera feta. Połączenie tak proste, a zarazem bardzo smaczne. Wykonana z mąki ryżowej jest lekka i puszysta, choć bardziej zbita niż w przypadku mąki pszennej. Jest to świetna opcja dla osób, które nie mogą jeść glutenu. Sprawdzi się idealnie jako przystawka na różnego rodzaju imprezach, ale również spełni rolę zdrowego
Kuchnia MagdaLenypowinny ją unikać osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy oraz przewlekłym zapaleniu trzustki kasza gryczana NIE ZAWIERA GLUTENU - polecana jest osobom chorym na celiakię i będącym na diecie bezglutenowej Ciekawostki: 100 g kaszy gryczanej zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na aminokwasy egzogenne kasza gryczana posiada niski indeks glikemiczny (do 55), dlatego polecana jest osobom chorym na cukrzycę. Należy jednak pamiętać
Kuchnia MagdaLenynastępny dzień na obiad .Nie przypuszczałam, że kiedykolwiek to powiem, ale duszona cytryna smakuje wyśmienicie ;) Składniki: 500g wyluzowanych udek z kurczaka dorzuciłam 2 piersi z kurczaka łyżka mąki bezglutenowej (opcjonalnie do obtoczenia) sól ziołowa oliwa z oliwek cytryna 6-8 ząbków czosnku mały por 4 marchewki 10-15 małych ziemniaków świeży rozmaryn kilka gałązek Mięso obficie solimy solą
Cytryna&Co.słonina (smalczyk), boczek i żeberka. Ale ponieważ Chłopaki od czasu do czasu chcą zjeść porządnego schaboszczaka, raz na jakiś czas robię im bal ;) Mówią, że moje schabowe obtaczane w bezglutenowej mące, jajku i glutenowej ;) bułce, smażone na klarowanym maśle, są the best. Wierzę im na słowo, bo nawet ich nie próbuję. Na żeberka natomiast czasem się skuszę. Zawsze podaję
Cytryna&Co.mąki quinoa 2 łyżki mąki arachidowej 2 łyżki mączki migdałowej 6 łyżek płynnego miodu (syropu klonowego lub z agawy) 6 łyżek oleju kokosowego 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego garść pestek słonecznika garść pokruszonych włoskich orzechów, garść sezamu, garść wiórków kokosowych- z resztą tutaj moim zdaniem panuje pełna dowolność Pomieszałam wszystkie składniki, żeby się ładnie zlepiły. Jeśli
Cytryna&Co.bobu 100g miękkiej fety sok z połówki cytryny garść posiekanych liści mięty oliwa z oliwek Rozgniatamy bób i mieszamy z pozostałymi składnikami. A teraz biorę się za pieczenie chleba bezglutenowego, żeby mieć jutro pyszne śniadanie
Cytryna&Co.ryż z warzywami + jajko. Postanowiłam się tym razem bardziej wysilić :) Zwłaszcza, że towarzystwo się dzisiaj zjeżdża do domu a tu nawet chleba nie ma. Przygotowałam naleśniki gryczane, są one bezglutenowe, w nawiasach podałam produkt zastępczy dla tych mniej restrykcyjnych. Składniki na naleśniki: szklanka mąki gryczanej pół szklanki skrobi kukurydzianej mleko roślinne - tyle, żeby zachować konsystencję ciasta naleśnikowego (ew. zamienić
Cytryna&Co.weekend miałam jakąś "pastową", zrobiłam zrobiłam dwie pasty i jedno pesto :) A ponieważ w ostatnim czasie zaopatrzyłam się w całą masę, kasz, warzyw strączkowych, mąk bezglutenowych i innych śmiesznych i nowych dla mnie składników, postanowiłam zacząć je zużywać i odrobinę poeksperymentować. Dalsza część eksperymentów w kolejnych postach :) Składniki: szklanka namoczonej wcześniej czerwonej soczewicy marchewka (opcjonalnie) sól pieprz ząbek czosnku
Cytryna&Co.oliwy z czosnkiem aż się zrobią różowe. Następnie siekamy je drobno, dodajemy sok z cytryny, majonez, koperek i doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy na grzankach (w IO pełnoziarnistych, BG - bezglutenowych
Cytryna&Co.dżem lub czekoladę. Składniki: 3-4 dojrzałe banany 100 g zmielonych migdałów 200 g mąki gryczanej 100 g masła (miękkiego) lub adekwatna ilość oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 2 łyżki słodu daktylowego lub zmielone daktyle 2 jajka lub pół szklanki namoczonego siemienia lnianego/babki płesznik Rozgniecione widelcem banany, masło, jajka, słód, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia miksujemy. Wlewamy
Cytryna&Co.