smakiem i spodem z kruchych pierniczków. Jednak masa serowa może być upieczona także samodzielnie, bez spodu. Nie wymaga też dodawania mąki, co może być istotne dla wszystkich, którzy poszukują bezglutenowych wypieków. Dodatkowo to taki sernik "last minute", ponieważ robi się go szybciutko, a dwie godziny chłodzenia w lodówce, to całkiem krótki (jak na sernik) czas. Składniki tortownicę 26 cm: Spód
Pełny talerzBezglutenowe ciasto czekoladowe przełożone czekoladą z dżemem porzeczkowym. Pachnie wyśmienicie, a smakuje jeszcze lepiej. Czekolada idealnie łączy się smakiem z gryką. Zadowoli wymagające podniebienia. Oryginalny przepis znajdziecie w „Pyszne”, dodatku świątecznym miesięcznika Twój Styl. Składniki w temperaturze pokojowej: 170 g masła 130 g plus 250 g słodziwa: cukru, erytrolu, ksylitolu lub stewii 10 jajek, osobno żółtka i białka
KucharzycaŚwięta to dla mnie zapach przyprawy korzennej i królujące na wigilijnym stole ryby. Stąd przepis na śledzie korzenne. Nie każdy lubi takie połączenie, ale amatorzy śledzi
Ola la LCHFszklanka mleka lub napoju roślinnego (np. migdałowego) 1 kiwi 1/2 banana Szczypta cynamonu Kilka migdałów 1 łyżka miodu *osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć kaszy owsianej bezglutenowej Przygotowanie: Kaszę opłukać pod bieżącą wodą. Mleko zagotować ze szczyptą cynamonu. Dodać kaszę, gotować na wolnym ogniu około 15 minut aż kasze wchłonie większość wody. Następnie odstawić na kolejne 10 minut
Fabryka pomysłówŚledzie to potrawa którą mogę jeść kilka razy w tygodniu i to za każdym razem podane w innej wersji. Tym razem mam dla Was przepis na
Ola la LCHFbardzo polecam Wam serek Wieluń, na razie nie znalazłam w marketach lepszego. Możecie też porządnie zmielić wiejski twaróg) 100 g białej czekolady 2 łyżki mąki (pszennej lub orkiszowej, z bezglutenową owsianą i kokosową też przetestowane) 3 jajka płaska łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości spód: 150 g ciastek maślanych 50 g masła łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości polewa
Mienta blogMam dla Was w jednym miejscu przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie żebyście nie musieli szukać ich na blogu. Są to gównie tradycyjne dania wigilijne i
Ola la LCHFroku Bożonarodzeniowe wypieki rozpoczynają pierniczki , tym razem w wersji bezglutenowej i bezlaktozowej Niezwykle delikatne, lekko pikantne nadają się również do dekorowania domowym lukrem. W smaku nie różnią się niczym od zwykłych pszennych pierniczków ! SKŁADNIKI: 125 g margaryny roślinnej 100 g płynnego miodu (najlepiej wielokwiatowy) 100 g ksylitolu 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki przyprawy
Marcepanowa kuchniaPropozycje na świąteczne wypieki (będą aktualizacje :) Choinka - wyśmienita przekąska Słodka gwiazda świąteczna z ciasta drożdżowego Strucla makowa - Makowiec zawijany Makowiec w kształcie kwiatu Makowiec japoński - bezglutenowy Makowiec na biszkopcie Pierniczki Miodownik Marcepanek Ciasto czekoladowe z pomarańczą Choinki czekoladowe Red Velvet Sernik na kruchym spodzie Sernik z wiaderka Piernik z polewą Kruche ciasteczka Jabłecznik Ciasto z jabłkami
Uwaga Babcia GotujeRolada szpinakowa z łososiem to znakomita przystawka, która sprawdzi się na świątecznym stole. U nas pojawia się zawsze na Boże Narodzenie, gdzie w Wigilię serwujemy postne
Ola la LCHFjest zbyt słodkie i mdłe. Jak widać warto przemycać warzywa do ciast 😃 Składniki (śr: 21-23 cm) Piernik z burakiem -200g mąki gryczanej -140g bezglutenowej mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych) -70g mąki ryżowej -100g kakao -300g buraka surowego -220g oleju rzepakowego -500ml napoju roślinnego/wody -280-300g ksylitolu
Candy PandasWitajcie, Bardzo orzechowy torcik inspirowany pralinkami Ferrero Rocher. Bezglutenowy i bez mąki. Idealne ciasto na świąteczny stół. Choć może nie należy do ciast niskokalorycznych ze względu na sporą ilość orzechów to warto go zrobić - szczególnie na święta. Nie tylko pysznie smakuje ale także pięknie się prezentuje dlatego może być ozdobą naszego świątecznego stołu. Do osłodzenia ciasta możecie użyć
Health-Fit-Lifetwardy. Przy mieleniu sitko 3-4mm powinno w zupełności wystarczyć. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego płatki owsiane i pokruszone krakersy (jeśli chcecie żeby klops był bezglutenowy, użyjcie tylko certyfikowanych płatków owsianych, pomińcie pszenne krakersy), wsypujemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i przekładamy do miski. Siekamy i rozcieramy z odrobiną soli
Karo in the KitchenZdrowsza odsłona brownie...a w sumie to sernikobrownie z masłem orzechowym i to bez pieczenia! Dodatkowo ciasto to jest bezglutenowe i bez dodatku dodatkowego cukru białego (bo cukier i tak znajduje się w gorzkiej czekoladzie) oraz mąki. Słodzone jest bananami, a także gorzką czekoladą, a rolę mąki spełniają tu płatki gryczane. Brownie jest mocno czekoladowe z akcentem bananowo-orzechowym
Kuchnia MagdaLenypostanowiłam ugotować z niego krem. Lubię ten rodzaj zup, bo nie potrzeba dodawać do nich żadnego zagęstnika w postaci mąki, jajka lub śmietany. W ten sposób można przygotować pożywne bezglutenowe danie bez dodatków pochodzenia zwierzęcego. Zupa ma słodkawy smak pasternaka, więc idealnym dodatkiem okazało się roszponkowe pesto. Składniki (na 4-5 porcji): 4 korzenie pasternaka 2 ziemniaki mała pietruszka cebula
Weekendy w domu i ogrodzie