bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1802/3453)

Roślinny jadłospis na cały tydzień 199

namak – nadaje jajecznego smaku), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, pieprz i sól do smaku, łyżeczka oliwy (5g) kromka (35g) chleba żytniego duży pomidor Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto, a następnie odstaw na chwilę. Potem ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi(...)mleka kokosowe bez cukru 60 g malin (możesz użyć mrożonych) 50 g płatków owsianych 10 g Orzechów włoskich W rondelku zagotuj mleko kokosowe z erytrolem. Następnie dodaj płatki owsiane oraz kakao. Gotuj do czasu aż płatki będą miękkie. Owsiankę przełóż do miski i na koniec udekoruj owocami oraz orzechami. Drugie śniadanie: Krem z pieczonych batatów (porcja

365 dni dookoła kuchni
Pstrąg tęczowy i duszone buraczki z jabłkiem i rozmarynem. 129

Dietetyczny obiadek! Pieczony pstrąg tęczowy z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z pomarańczy, podany z duszonymi buraczkami z jabłkami i rozmarynem. Wszystkie smaki, które lubię, wszystkie aromaty idealnie połączone w całość. Jak dla mnie pycha! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 6 średnich buraczków - 1 jabłko - świeży rozmaryn - oliwa z oliwek Buraczki obierz ze skórki i podziel na ósemki. W rondelku dodaj(...)minut bez pokrywki aby sos się zredukował. - 2 filety z pstrąga tęczowego - oliwa z oliwek - sok z pomarańczy Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną soli, polej oliwą i około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Całość wstawiamy na 10 minut (w zależności od wielkości ryby- robimy krótką obróbkę cieplną w wysokiej temp. pieczenia, tak aby ryba była soczysta

SMYKWKUCHNI
Ciasto z budyniową pianką i wiśniami 290

papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Pianka wiśniowa: 5 białek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g 2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru(...)miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto wiśnie, wcisnąć je delikatnie palcami w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190ºC przez około 30-40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem lub np. polać miejscami różowym lukrem

Czerwień i błękit
BUŁKI Z OLIWKAMI 81

Bułeczki drożdżowe z oliwkami pieczone w jednej formie, odrywane i maczane w aromatycznej oliwie np. z dodatkiem czosnku lub chili to świetna propozycja na kolację lub imprezowy stół. Bułeczki są bardzo puchate, lekko słodkie i wytrawne zarazem, dzięki dodatkowi oliwek. Do ciasta możesz dodać zamiennie inne dodatki, np. posiekane suszone pomidory, kapary, zielone oliwki, a wierzch posypać sezamem lub makiem(...)grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Dno tortownicy wysypuję mąką pszenną. Formuję bułki, u mnie wielkości pomarańczy, układam w blaszce i odstawiam na 15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika bułki smaruję delikatnie niewielką ilością oliwy, robię to pędzelkiem. Tak przygotowane bułeczki wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę 25 minut. Po upieczeniu można od razu odrywać bułeczki i zjadać

Zasmakuj Kuchni
46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!) 202

mieszamy. Na koniec dodajemy dżem.  Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.  Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :) Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą karobową(...)przepisów z jego użyciem (: MELASA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem. Zalety:     Produkt naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów,     Bez dodatku cukru - zawiera tylko naturalnie występujące cukry,     Jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor  a także wartości odżywczych: białko i węglowodany

Symfonia Smaków
Muszle makaronowe nadziewane serem. 83

tarce i posypujemy sos. Piekarnik nastawiamy na 170°C i pieczemy około 20 – 25 minut. Kiedy szukamy łatwego przepisu, który zaspokoi zarówno podniebienia dzieci jak i dorosłych, wybierzmy dania z makaronem i serem . To połączenie pokocha każdy. Nadziewane muszle są bardzo popularnym daniem i nie bez powodu – są obfite i eleganckie, jednocześnie łatwe do wykonania. Czy ktoś może

Zdrowy Styl Joanny
KASZA JAGLANA Z PIECZONYM BAKŁAŻANEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 132

Kasza jaglana nazywana jest "królową wszystkich kasz". Jest bezglutenowa, zasadotwórcza, posiada właściwości bakteriobójcze i antywirusowe. Sałatka z kaszy jaglanej, suszonych pomidorów i pieczonego bakłażana może być świetnym dodatkiem do mięs, ryb czy owoców morza. Skropiona czosnkowym winegretem, posypana fetą i pestkami dyni lub słonecznika może stanowić pełnowartościowe samodzielne danie. Upieczony bakłażan jest soczysty, bardzo aromatyczny i znacznie wzbogaca smak kaszy(...)włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu BAKŁAŻANA myjemy osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę na głębokość 1 cm, nacieramy solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i 1 łyżką oliwy. Połówki bakłażana układamy w naczyniu do zapiekania rozcięciem do góry i pieczemy ok. 30 minut. Upieczonego bakłażana zostawiamy do lekkiego przestygnięcia

cool and minty
Marynowana cebula – do mięs i na grilla 503

Na blogu prezentowałem już przepis na surówkę z cebuli. Dziś podobny przepis, jednak w wersji dla amatorów ostrzejszych smaków. Cztery średniej wielkości cebula Trzy łodygi selera

MarcinChef
APRICOT TARTLET – DISHONORED – tartaletki z morelami i mascarpone na migdałowym cieście 211

kawałek papieru do pieczenia i wsypując suchy ryż lub fasolę – wtedy macie pewność, że będzie równe na dnie. My nigdy tego nie robimy – zwykłe lenistwo :D. 5. PIECZENIE CIASTA (10 min) Ciasto w formach wkładamy do piekarnika i podpiekamy do lekkiego zarumienienia ok. 10 min. W tym czasie zabieramy się za 2 kolejne punkty. 6. MORELE(...)MASA SEROWA (3 min) Jajko wbijamy do miski, dodajemy cukru i miksujemy ze sobą przez 1 minutę. Następnie dodajemy serek mascarpone i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej masy bez grudek. 8. MONTAŻ TARTALETEK (7 min) Podpieczone tartaletki wyciągamy z piekarnika, a temperaturę obniżamy do 180 stopni. Do form wlewamy po około 1 lub 2 łyżek masy serowej (do około

Nerds Kitchen
Keks 289

Keks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w niezbyt ciepłym miejscu, a będzie smakował równie dobrze jak po upieczeniu, a może nawet lepiej. Keks można wzbogacić o ulubione przez siebie bakalie: tzw. mieszankę keksową, czyli kandyzowane skórki owocowe, rodzynki, suszone morele, daktyle(...)bez dodatku maku ;) Mój keks został upieczony w keksówce o wymiarach 30x11cm i jest ona optymalna, w nieco mniejszej byłby on nieco wyższy, ale też mógłby być problem z jego dopieczeniem. Keks Składniki: 300g mąki pszennej 200g masła 150g drobnego cukru do wypieków (może być też kryształ) 2 łyżki domowego cukru waniliowego 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Smakołyki Bereniki
Niewłoska rzymska tradycja – czyli o winie w starożytności 235

konsumować nie mogły, ale przecież starożytni słynęli z upodobania do przedstawicieli swojej płci.     Wbrew przyzwyczajeniom współczesnych Włochów, picie czystego wina było traktowane przez Rzymian jako barbarzyństwo. Nie bez znaczenia jest przy tym fakt, że tylko najlepsze wina przechowywano w amforach i dzbanach, a odpowiednik dzisiejszego wina stołowego leżakował najczęściej w świńskich pęcherzach. Nic dziwnego, że ceniono wszelkie(...)piecach, aby podać je następnie lekko ciepłe, w formie przypominającej współczesnego grzańca. Często odparowane, dość gęste, musiały daleko się jednak różnić od niego walorami smakowymi. Katon podawał, że mulsum nadaje się idealnie jako popitek encytum – słodkiej przekąski, którą przyrządzano poprzez wyciskanie ciasta przez wąski otwór wprost do głębokiego tłuszczu. Zrobienia takiej uczty mającej dwu tysiącletni rodowód można się bez

Bon Ton Italia
Pasztet drobiowy z orzechami. 130

tarce na drobne wiórki, tzn na tym ostrzu na którym ociera się skórkę z cytryny. W dużym garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy czyste mięso, obrane warzywa ( bez czosnku) oraz liście, ziele i łyżeczkę soli. Gotujemy wolno aż wszystko będzie miękkie. Wyciągamy z wody, po ostygnięciu usuwamy skórę i tłuszcz, a mięso razem z warzywami mielimy w maszynce(...)temperaturę do 160 stopni i pieczemy około godziny lub do uzyskania ładnego koloru. Po pięciu minutach od wyłączenia piekarnika wyjmujemy,  a po kolejnych dziesięciu wyciągamy z foremki, aby nam się nie odparował. Kto nie lubi orzechów, może dodać prażony sezam, żurawinę lub suszone śliwki, albo nie dawać nic. Jak widać, pasztet jest bez wątróbki, boczku  czy innego

Dieta moja pasja
Pavlova 161

nowozelandzki deser, którego nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej to prawdziwa poezja smaku. Pavlova jest torcikiem niemalże idealnym, jej smak jest niebiański, niezwykle lekki i delikatny. Beza chrupiąca z zewnątrz, puszysta w środku, jej słodycz przełamuje niesłodzona bita śmietana z orzeźwiającymi owocami. Deser niemal idealny, nie sposób sobie odmówić kolejnego kawałka.... Polecam. Pavlova - Składniki: 150 ml białek(...)pieczenia ołówkiem rysujemy dwa koła o średnicy ok. 20 cm (można np. odrysować od talerzyka). Gotową masę wykładamy na papier w granicach narysowanych kółek. Wyrównujemy tworząc krążki bezowe. Suszymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 130-140 stopni przez ok. 50 minut. Pozostawiamy do wystygnięcia. Śmietankę ubijamy (jeżeli używamy fixu dodajemy go pod koniec ubijania). Na wystudzony krążek bezy wykładamy

Słodka Strona
Pierniczki. 160

końcu się zabrałam za pieczenie pierniczków. Korzystam z tego przepisu od kilku lat. Pierniczki są kruche i dobrze smakują już pierwszego dnia. Można je upiec nawet kilka dni przed świętami. Jeśli będziecie chcieli skorzystać z przepisu, to jeszcze spokojnie zdążycie. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam piec pierniczki, a jeszcze bardziej lubię je lukrować :) Cieszę się przy(...)zawinąć w folię aluminiową i wstawić na około 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować i wykrawać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 10 minut. Uważajcie żeby za bardzo nie przedłużyć czasu pieczenia bo pierniczki będą twarde i gorzkie. Dziurki w pierniczkach zrobiłam rurką do napojów. Najlepiej zrobić to, kiedy pierniki są surowe już

Agusiowe smakołyki
Ciasto z dyni 149

jajek, z nabiałem lub bez, jak również w wersji pszennej i bezglutenowej. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 500 g dyni 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mleka 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu 4 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Sposób przygotowania: Dynię obieramy oraz usuwamy z niej pestki

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne

Proponowane wyszukiwania