bez pieczenia - 51792 przepisów (strona:1805/3453)

"Chleba naszego poprzedniego..." 158

zarezerwowane na weekendowe pieczenie, ale prawdę mówiąc już od końca roku wybierałam takie sposoby przygotowywania chleba, aby w miarę łatwo dało się kontynuować ich wypiekanie już po powrocie do pracy. I da się! Są i bułki i chleby na zakwasie i na drożdżach. Co się nam zamarzy,  powstaje. Mogłabym opowiadać, jak trudno jest piec chleb w domu, jakie(...)piekę teraz bardzo prosty chleb wypiekany w garnku/naczyniu. Dlaczego? Jest najprostszy, a równocześnie daje nieskończenie wiele możliwości. Może być na drożdżach, jeżeli nie zaktywizuję wcześniej zakwasu (dowolnego, mój żytni nazywa się Gienek, pszenny to Zdzisiek, a orkiszowy  Julek, nazwane tak przez moich Synów :). Wypiekam go z mąki jasnej lub mieszając z pełnoziarnistą czy żytnią. Może pozostać czysty, bez

I tu będę miała takie te
Chleb tostowy z mascarpone 164

być....ostatnio coś mało tego chleba piekłam...a tostowy..oj ..nie pamiętam kiedy , tak więc jest oto pyszny mięciutki chlebek tostowy z dodatkiem serka mascarpone..Pomysł na taki chlebek znalazłam  tutaj , ja co prawda zrezygnowałam ze szczypiorku, bo nie miałam..w sumie miałam dać prażoną cebulkę, ale zapomniałam...a taki chlebek bez szczypiorku czy też innych dodatków -pycha(...)formy keksówki. Przykryć i zostawiamy w ciepłym miejscu jeszcze na 45-60 minut.Rozgrzać piekarnik do 210 stopni.Chleb podpiec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec 30 minut [ u mnie ciut dłużej] . Upieczony chleb wyciągnąć z formy i wystudzić przed krojeniem

Moje domowe kucharzenie
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 209

miasta Skalnica . Jest wykonana z walcowanego ciasta, owijanego wokół kija, a następnie grilowanego i posypanego cukrem wymieszanym z orzechami oraz z cynamonem." Nie posiadam specjalistycznego sprzętu, ale bez problemu można sobie poradzić domowym sposobem. Sposób na to znalazłam na blogu "Moje pasje" skąd pochodzi też przepis za co bardzo dziękuję. Jako walce wykorzystałam tubki od papieru toaletowego oraz puste(...)każdym kawałkiem ciasta Nagrzewam piekarnik do 190 stopni i piekę 15-20 minut w zależności od grubości naszego ciasta i od preferencji naszego piekarnika.   Kurtosz jest przepyszny słodki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Jak wiadomo najsmaczniejszy jest taki cieplutki, gdy chcemy takim cieszyć się na drugi dzień bez problemu możemy sobie z tym poradzić. Spryskując go wodą

Basia w kuchni
Tiropsomo 181

razem  w ramach Wypiekania na śniadanie były pieczone bułeczki greckie - Tiropsomo, według   tego przepisu .Ja do bułek dałam dużo mniej sera,ale dodatkowo posypałam przyprawami..i prawdę mówiąc każda bułka była inna..tylko jedną bułkę posypałam sezamem-w środku był sam ser feta...a pozostałe 3 bez sezamu..ale za to ser posypany był suszonymi pomidorami(...)pozostałym ciastem. Posmarować lekko masłem, przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.Ostudzić na kuchennej kratce. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach",  tym razem prowadzi  Łucja.   Piekły ze mną : Małgosia

Moje domowe kucharzenie
CIASTO GRUSZKOWE BEZGLUTENOWE 101

MeCooks Ciasto czekoladowe z gruszkami Składniki na czekoladowe ciasto z gruszkami. 50 ml oleju słonecznikowego 3 miękkie gruszki (50 dkg) 2 łyżki ciemnego kakao 3/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 duże jajka 8 dkg cukru pudru + 1 łyżka do posypania ciasta 1 łyżeczka margaryny 10 dkg mąki ryżowej pełnoziarnistej + 1 łyżeczka(...)mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Okrągłą formę do pieczenia wysmarować 1 łyżeczką margaryny i wysypać 1 łyżeczką mąki ryżowej. Następnie wylać ciasto, w którym ułożyć pokrojone na ćwiartki gruszki skórką do góry. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 35-40 minut. Podawać oprószone cukrem pudrem. Ciasto gruszkowe bez glutenu Warto wiedzieć robiąc

MeCooks
Sernik wiedeński 480

przepis… Ten przepis na sernik wiedeński czyli sernik bez spodu nawinął mi się w ręce, jak byłam z wizytą u Rodzinki. I dobrze, bo mogłam go zrobić bez stresu ze względu na znacznie większą liczbę chętnych do testowania.. U mnie musiałabym chyba zrobić z 1/3 porcji.. I nie wiem czy dalibyśmy radę…. Sernik wyszedł(...)Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową. Przelać całość do tortownicy o średnicy 28 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia a ścianki smarujemy tłuszczem (średnica 28 cm bo ciasta jest dużo i jeszcze rośnie w piekarniku). W oryginalnym przepisie było, żeby przykryć wierzch folią ale ja tego nie zrobiłam. Wstawić

UgotujmyTo.pl
Co dziś na obiad? Przepis na udka BBQ 129

kości. Ja zawsze je wykorzystuję do pieczenia, bo są przede wszystkim miękkie. Sam sos jest dość intensywny i można określić go jako smak słodko-pikantny. Udka BBQ możesz podawać z frytkami lub puree ziemniaczanym. Kto się skusi? > Zobacz przepis na idealne puree ziemniaczane Składniki: około 600 g udek z kurczaka bez kości (mogą też być podudzia(...)solą i pieprzem, a potem posmaruj sosem BBQ . Jeśli coś Ci zostanie, zalej resztę. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na minimum 1h. Ułóż udka w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około 40-50 minut. Twoje udka BBQ są gotowe! Artykuł Co dziś na obiad? Przepis na udka BBQ pochodzi z serwisu Rozdomowiona

Rozdomowiona
Faworki z piekarnika 2604

faworki w wersji pieczonej – Faworki z piekarnika . Przepis na klasyczne faworki znajdziecie tutaj: chruściki faworki A, że tym roku #karnawał trwa od 6.01-17.02 to ten przepis doskonale się nada dla tych co chcą zjeść trochę słodkości, ale jednocześnie ograniczają kalorie, #faworki nie są smażone w głębokim tłuszczu, ciasto jest przygotowane całkowicie bez dodatku jajek i cukru. Mimo(...)środek każdego paska i przekładamy przez naciętą dziurkę jeden koniec na drugą stronę. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni, następnie włączamy termoobieg. Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 10 minut na złoty kolor. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i oprószamy cukrem pudrem. Gotowe, możemy chrupać Faworki upieczone w piekarniku są puszyste a jednocześnie chrupiące

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowe Burgery Wołowe 149

tego nie da się ukryć. Ale mięso powinno być odpowiednio przygotowane i co najważniejsze wysokiej jakości. Dlatego do burgerów tylko mięso 100% wołowe (lub jeśli ktoś lubi wołowo - wieprzowe), bez ulepszaczy i wypełniaczy. Również ważne jest jego pochodzenie, sposób przechowywania oraz data ważności. Pamiętajcie o tym, bo kiepskie mięso to nie tylko kiepski smak. A z innej bajki(...)cienkie burgery) Burgery smażyć na patelni grillowej lub piec na grillu po mniej więcej 5 minut z każdej strony (w zależności jak chcemy mieć wypieczone, jeśli krwiste to krócej, jeśli dobrze wypieczone to chwilkę dłużej). Po usmażeniu kotletów burgery włożyć do bułki z naszymi ulubionymi dodatkami lub podać z dodatkami bez bułki np na liściu sałaty. Nowy post Domowe

Wypieki i Rumieńce
Sernik chałwowy 132

piekłam i nie jadłam. Konsystencja jest aksamitna i jednorodna, a smak wyraźnie chałwowy. Wyjątkowo udany sernik, który bardzo smakował całej rodzinie, bo poprzedni z marcepanem mniej przypadł im do gustu. Do sernika użyłam polskiej chałwy wedlowskiej o smaku waniliowym. Ser jak zwykle z Piątnicy, bo jest bez żadnych dodatków(...)Dodawać następne jajka co 30 sekund, aż poprzednie wymiesza się z masą serową. • Wyłożyć okrągłą tortownicę (26 cm średnicy) folią aluminiową, wysmarować masłem i wlać masę serową. • Piec w 200 st.C przez 15 minut, następnie obniżyć temp do 120 st.C i piec jeszcze 60 minut. • Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin

To co kocham
Rumuńskie Mucenici 89

śniadanie, do kawki, a nawet na Wielkanoc.  Bułeczki są pieczone w Rumunii 9 marca na cześć 40 męczenników z Sebasty( miasto w ówczesnej Armenii, dziś w Turcji). Męczennicy byli żołnierzami i kapadockimi chrześcijanami, zmuszanymi do wyrzeczenia się wiary. Ponieważ część legionistów odmówiła, spędzili noc w zamarzającym jeziorze, bez ubrania, w chłodzie. Obok jeziora stała przytulna, cieplutka łaźnia, zachęcająca(...)Następnie koncówki łączę i zakręcam jak ósemkę. 5. Drożdżowe ósemki kładziemy na blaszkę i zostawiamy na 20 minut, żeby podrosły. Mleko mieszamy z żółtkiem i smarujemy bułeczki. 6. Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20- 30 minut na złoto. 7. Przygotowanie syropu: wodę zagotowujemy z cukrem. Dodajemy skórki z cytrysów i po zagotowaniu, zostawiamy na malym

dolcevitainmykitchen
Chleb na zakwasie z prażoną cebulką 80

prażoną cebulkę. Jwar to minimum składników niewiele pracy, a chleb wychodzi fantastyczny! Smak jest boski dzięki prażonej cebulce, która dodaje pieczywu delikatnej słodyczy. Zapach chleba jaki unosi się podczas pieczenia to coś wspaniałego, cały dom nim pachnie! Polecam gorąco! Print Chleb na zakwasie z prażoną cebulką .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Pieczywo Cuisine(...)bez cebulki ) umieścić w misce miksera, mieszać ciasto końcówką z hakiem przez około 8 minut. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4 godziny ( może być dłużej ). Po tym czasie przerobić ciasto przez 4 minuty, dodać prażoną cebulkę. Ciasto mocno obsypać mąką formując okrągły bochenek, włożyć do ceramicznego naczynia ( używam naczynia do pieczenia

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta jagodowa z budyniem 107

ksylitolu; - szczypta soli; - 1 jajo; - 3 szklanki jagód; - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; - budyń 80g waniliowy. Sposób przygotowania: - mąkę żytnią wsypać do miski razem z proszkiem do pieczenia i solą, następnie dodać zimne masło pokrojone w kostkę - rękoma wygnieść masę, dodać jajo i cukier/ksylitol - całość wygniatać tak długo aż powstanie jednolita całościowa masa; - naczynie na tarte wysmarować(...)pokroić na plastry i wyłożyć spód formy do tarty ugniatając palcami; - włożyć na chwilę spód do piekarnika i w tym czasie jagody wymieszać z mąką kokosową oraz wiórkami (można bez wiórek) i łyżką ksylitolu/cukru pudru; - ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu - na mleku lub na wodzie lub na napoju ryżowym; - wyjąć z piekarnika spód (powinien lekko się podpiec), następnie

MintTaste
Rolada schabowa z migdałami 143

Specjalistką od pieczystych jest u nas mama Sławka. Rozpieszcza nas ciągle pieczonym schabem z morelami, pieczoną piersią indyka z pieczarkami czy boczkiem. Ten schab to również jej pomysł i przepis. Rolada jest bardzo chrupiąca za sprawą migdałów, które rewelacyjnie komponują się z mięsem. Miałam obawy, czy farsz nie wypadnie podczas krojenia(...)kruche. Takie mięso jest nie tylko smaczne, ale również pięknie prezentuje się na talerzu. Idealne jako przekąska na różne imprezy. Składniki: • schab bez kości ok. 1 kg • 200 g migdałów bez skórki • 2 ząbki czosnku • 1 łyżka masła • zioła prowansalskie • sól, pieprz do smaku • olej do smażenia Wykonanie: • Schab umyć, osuszyć

To co kocham
GOŁĄBKI bez mięsa w gęstym sosie pomidorowym (wegańskie, bezglutenowe) 192

Gołąbki, mimo że czasochłonne w przygotowaniu, są idealną propozycją na obiad o każdej porze roku. Dzisiaj proponuję Wam gołąbki z farszem z soczewicą, która bardzo dobrze

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania