pieczone z czosnkiem i płatkami migdałowymi skropione sokiem z cytryny. Super nadają się na przekąskę lub dodatek do obiadu. A podane z ryżem i/lub smażonym tofu są zdrowo sycącym posiłkiem. Pychotka Składniki: 1 dorodna główka brokuła 4 ząbki czosnku (mniej lub więcej według preferencji) świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny garść płatków migdałowych sól, pieprz (opcjonalnie, nam bardziej smakuje bez(...)wymieszanym czosnkiem (oraz z solą i pieprzem, jeśli ktoś ich używa) i wcieramy go w brokuła. Gdy wszystkie koszyczki są dokładnie pokryte przenosimy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w temeperaturze 170 stopni C przez 10 minut, następnie przewracamy je drewnianą łyżką, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy jeszcze przez około 5-10 minut
Lamarida.pltruskawkowy to szybki torcik z truskawkami i bitą śmietaną w środku, na zewnątrz z kremem, który pozostał mi po ostatnim torcie . Pierwsza rzecz którą wypróbowałam: Krem na bezie szwajcarskiej można użyć ponownie w ciągu trzy dni. Należy przechowywać go w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku (chłonie zapachy z lodówki). W celu ponownego użycia wyjmijcie go, aby ogrzał(...)stopni C z termoobiegiem 160. Pieczcie około 15 minut, sprawdźcie patyczkiem czy jest gotowe. Krem do przełożenia 300 ml śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru 300 g truskawek Schłodzoną śmietanę ubijcie z cukrem pudrem na puszysty krem- nie ubijajcie za długo, bo zrobi się masło Krem na bezie szwajcarskiej 230 g masła miękkiego, pokrojonego w kostkę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukkurczaka zrobimy szybciej i bez większego zachodu. Jednak, aby smacznie upiec gęś lub kaczkę wystarczy dobrze przyprawić i odpowiednio upiec. O ile pierś z kurczaka upiecze się wręcz błyskawicznie, to mięso z kaczki czy gęsi wymaga już więcej czasu i drobnych sztuczek. Nie jest to jednak wiedza tajemna, naprawdę :) Moja dzisiejsza pierś z kaczki piekła się na cebuli
Codzienna kuchnia niecodziennaZnacie moskole? To właśnie one były dla mnie inspiracją w wykonaniu tych placuszków. Moskole to placki kuchni podhalańskiej, które wykonywane są z ugotowanych ziemniaków i mąki, a później pieczone lub smażone na patelni. Jednak ja do ich przygotowania nie posługiwałam się mąką, a od siebie dodałam cebulę, nerkowce i odrobinę przypraw. Świetny pomysł na to, by podać ziemniaki w nieco(...)Cebulę drobno kroimy i szklimy, a na koniec na patelnię dodajemy przyprawy. W dużej misce umieszczamy ziemniaki, orzechy, jajko, cebulę z przyprawami oraz sól i pieprz. Na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu lub z małą jego ilością) kładziemy uformowane za pomocą łyżki placki i smażymy, aż będą ładnie przyrumienione. Smacznego! Artykuł Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków i nerkowców
Be Fit Be Strongproponuję taką kolejność: przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sól, żółtka, mleko i miękkie masło. Początkowo mieszam składniki widelcem, na koniec zagniatam dłonią. Na czas wykonania bezy kokosowej chowam ciasto do lodówki. Beza: białka ubijamy na sztywno z solą, pod sam koniec ubijania dodajemy dwie łyżki cukru. Masa ma być sztywna i lśniąca. Wsypujemy łyżkę budyniu i mieszamy delikatnie szpatułką(...)podsypanym mąką blacie na około 3 mm placek. Wycinamy kółeczka szklanką lub okrągłą foremką, układamy na blaszce, odstępy nie muszą być duże, bo ciastka nie rosną w trakcie pieczenia. Na każdy krążek ciasta, na sam środek, kładziemy łyżkę masy kokosowej tworząc kopczyk, na jego wierzchołek nakładamy pół łyżeczki powideł śliwkowych. Blaszkę z ciastkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp
Kronika Piekarnikawkładam na około 30-45 minut do zamrażalnika. 3. Po tym czasie większą część ciasta ścieram na tarce o grubych oczkach na blaszkę, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia. Po starciu całego ciasta lekko je dogniatam ręką i podpiekam w 80 stopniach około 20 minut. Dodatkowo: 1,3 kg jabłek cynamon cukier puder do posypania ciasta 1. Jabłka(...)oczkach, odciskam sok, jeśli są bardzo soczyste. Rozkładam je na podpieczone, ostudzone ciasto, posypuję cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać do nich cukru. Składniki pianka: 3 budynie śmietankowe bez cukru 6 białek 3/4 szklanki drobnego cukru 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. 2. Do białek dodajemy po jednym
kruche babeczkidoskonałym sposobem na recykling białek w kuchni. Tym razem w wydaniu wiśniowo-czekoladowym czyli po szwarcwaldzku. Kwaskowe wiśnie i gorzka czekolada doskonale uzupełniają słodycz bezy. Składniki: • 6 białek • 300 g cukru kryształu • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1 łyżeczka octu winnego białego Bita śmietana • 500 ml śmietany 30% • 3 łyżki cukru pudru • 2 czekolada gorzka Wiśnie(...)koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. • Na papierze do pieczenia odrysować koło od talerza. • Przełożyć ubite białka do worka cukierniczego i wyciskać ozdobne rozety wypełniając cały okrąg. Na zewnątrz obwodu zrobić jeszcze jedną warstwę, aby wyszła „miseczka”. • Piec 30 minut w temp. 120 st.C, następnie dosuszyć w temp
To co kochammoże to być duży garnek, lub dwie, podobnej wielkości, blaszki do pieczenia), z folii aluminiowej robimy , coś na kształt korytka, wypełniamy je sianem (do kupienia w sklepach zoologicznych), umieszczamy w dużym naczyniu, obok miseczki ze śmietaną, podpalamy i przykrywamy pokrywką. Trzymamy tam kilka, lub kilkanaście minut śmietanę, bez podnoszenia pokrywki, dym nada jej wędzonego smaku. Każdy plaster
Quinoa Raz!oderwać choć na chwilę od codzienności, inne miejsce, tak inne od tego w którym zwykle przebywam, trochę turystycznego zamieszania, kilka pomyłek drogi (ja taki niezawodny nawigator xd) bo bez tego wycieczki się nie liczą, nogi(w sumie to jedna) też swoje znaki mają, po "krótkich" spacerkach, ale do "wesela się zagoi" prawda? :) Miłego dnia Przepis(...)sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia coś do posłodzenia szczypta soli, cynamon ew. czekolada Startą cukinię solimy i pozostawiamy na chwilę. Odciskamy ją z soku(nie wylewamy). Mąkę przesiewamy dodajemy resztę składników, razem z wodą po cukinii, miksujemy, ew. dolewamy mleka do konsystencji, Ew. dodajemy do środka czekoladę. Pieczemy w dobrze nagrzanej gofrownicy przez kilka minut
More food, love and dreamsmnie na blogu przepisu na ciasto.. tak więc, czas na coś słodkiego, a zarazem pysznego! Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam kolejny przepis na ciasto marchewkowe, lecz tym razem bez mąki i z dodatkiem kokosa. Ciasto jest pyszne, mocno marchewkowe i oczywiście zdrowe! Kiedyś już publikowałam podstawowy przepis na ciasto marchewkowe z użyciem mąki orkiszowej z opcją wykonania(...)masę. Otrzymaną masę mieszamy ze startą marchewką i 30g połamanych na kawałki pekanów. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach 21 x 11 x 7), umieszczamy w nagrzanym piekarniku na 180 stopni i pieczemy 30-35 minut. W międzyczasie możemy przygotować polewę. Wiórki mielimy na krem (masło kokosowe), dodajemy roztopione masło/olej kokosowy
Be Fit Be Strongłyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Jabłko obierz i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej, wylej masę, przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia
Zdrowie na języku :Pdyni, ale poprzednia wersja po prostu mi się przejadła. Tym razem do jej przygotowania postanowiłam więc wykorzystać dostępne w domu jabłka, orzechy i resztki ugotowanej quinoa. Klasycznie przyprawiona, bez żadnych udziwnień smakowych jest wyborna. Chodzi mi jeszcze po głowie dodanie białego wina albo pomarańczy. Na szczęście sezon dyniowy jeszcze potrwa i powinnam się wyrobić z wszystkimi pomysłami! A tych(...)także z przyjaciółką – wyrzucamy nadmiar masła, cukru, wspominamy smaki dzieciństwa i dyskutujemy o tym co teraz nas kulinarnie fascynuję. Do przygotowanie 4 porcji zupy potrzebujemy: – 180 g pieczonego jabłka – ok 250 g pieczonej dyni (lub purre) – 400 ml bulionu warzywnego – 100 ml mleka roślinnego – sól, pieprz do smaku – garść kolendry i orzechów
Szybko Tanio Smacznieciasteczka, paluszki czy czipsy. I tak naprawdę po chwili przestajemy myśleć nad tym jak smakują lecz automatycznie "zapychamy buzie". W takich sytuacjach zdecydowanie lepiej jest postawić na stole coś zdrowszego, bez chemii i wypełniaczy. Niektórzy lubią marchewki, inni jabłka. Dla tych, którzy uwielbiają chrupać czipsy, ale zalezy im na zdrowym jedzeniu, idealna będzie dzisiejsza przekąska: jarmużowe czipsy. Troszkę(...)stopni (najlepiej z termoobiegiem) i piec przez kilka minut. Trzeba uważać, żeby jarmuż nie spalił się. Ja wyjmuję go kiedy zaczyna delikatnie zmieniać kolor. Gotowe czipsy jarmużowe przesypujemy do miski i...chrupiemy. Są bardzo delikatne i lekkie. Niestety, posiadają jedną zasadniczą wadę: błyskawicznie znikają :) Polecam Wam takie przekąski. Są bez porównania zdrowsze, bo nie zawierają
Codzienna kuchnia niecodziennanamak – nadaje jajecznego smaku), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, pieprz i sól do smaku, łyżeczka oliwy (5g) kromka (35g) chleba żytniego duży pomidor Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodaj wodę. Całość połącz w gładkie, lejące się ciasto, a następnie odstaw na chwilę. Potem ciasto wlej na patelnie i smaż 4-5 minut, aż brzegi(...)mleka kokosowe bez cukru 60 g malin (możesz użyć mrożonych) 50 g płatków owsianych 10 g Orzechów włoskich W rondelku zagotuj mleko kokosowe z erytrolem. Następnie dodaj płatki owsiane oraz kakao. Gotuj do czasu aż płatki będą miękkie. Owsiankę przełóż do miski i na koniec udekoruj owocami oraz orzechami. Drugie śniadanie: Krem z pieczonych batatów (porcja
365 dni dookoła kuchniDietetyczny obiadek! Pieczony pstrąg tęczowy z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z pomarańczy, podany z duszonymi buraczkami z jabłkami i rozmarynem. Wszystkie smaki, które lubię, wszystkie aromaty idealnie połączone w całość. Jak dla mnie pycha! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 6 średnich buraczków - 1 jabłko - świeży rozmaryn - oliwa z oliwek Buraczki obierz ze skórki i podziel na ósemki. W rondelku dodaj(...)minut bez pokrywki aby sos się zredukował. - 2 filety z pstrąga tęczowego - oliwa z oliwek - sok z pomarańczy Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp odrobiną soli, polej oliwą i około 2 łyżkami soku z pomarańczy. Całość wstawiamy na 10 minut (w zależności od wielkości ryby- robimy krótką obróbkę cieplną w wysokiej temp. pieczenia, tak aby ryba była soczysta
SMYKWKUCHNI