Mój ostatni przepis na Pałki z kurczaka pieczone w miodzie i musztardzie cieszył się Waszym ogromnym uznaniem. Dlatego dziś chciałbym zaprezentować kolejny przepis na
kulinarnyJaBardzo lubimy płatki owsiane. Na zimno z mlekiem i odrobiną cukru, lub w formie owsianki (najlepsza z jabłkami i odrobiną cynamonu, choć próbujemy różnych wariacji). Ciasteczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzePizza z gęstym sosem pomidorowym, tuńczykiem, oliwkami i mozzarellą. Zamiast tradycyjnego spodu na cieście drożdżowym, znalazła się kasza jaglana. Dzięki czemu pizza stała się znacznie lżejsza
https:KKuchniaMniamUwielbiam serniki! Ale pisałam już o tym wielokrotnie. Uwielbiam też kwaskowy i mocno aromatyczny dżem z czarnej porzeczki. Powstał więc duet idealny
To co kochamTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową
Kraina Miodem Płynącamleku i wodzie (ciepłe). Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej, gładkiej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta czosnkowa: Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem następnie doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. 3. Oliwki pokroić na plasterki, a suszone pomidory drobno posiekać. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt(...)Każdy z prostokątów posmarować pastą czosnkową i posypać oliwkami i suszonymi pomidorami. Prostokąty ułożyć jeden na drugim i przekroić na pół. Następnie tak pokrojone ciasto ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 5. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego
Szalona Kuchnia EwelinyDziś przepis na banalnie proste chlebki bez mąki idealne na chrupkie przekąski w ciągu dnia :) Najlepsze jest to, że len mielony i ziarna to taka
Candy Pandasmąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Silikonowe foremki wykładamy ciastem do ok. 3/4 wysokości (możemy również użyć formy do pieczenia muffinków, wtedy wyścielamy je papilotkami i wykładamy ciasto również do ok. 3/4 wysokości). Pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 15-25 minut (w zależności od wielkości babeczek) do zrumienienia. Studzimy. Krem: Kremówkę ubijamy(...)otwór tym precyzyjniejsze zdobienia. Na gładkiej folii aluminiowej "malujemy" lukrem płatki śniegowe o różnej wielkości (ozdoby powinny być do ść grube , aby łatwiej je było później zdjąć z folii bez uszkodzenia ) . Płatki śniegu odkładamy na minimum 4 godziny , a najlepiej całą noc do zastygnięcia. Następnie bardzo delikatnie i ostrożnie odrywamy dekoracj e z folii . Gotowymi lukrowymi płatkami dekorujemy wierzch
Słodka Stronabez obaw, ba! - z wielką radością, podałam je swojej Jagódce. Była przeszczęśliwa. Najważniejszy był dla niej fakt, że są to C I A S T E C Z K A i chyba nawet smak nie odgrywał tu głównej roli. Wyszło mi prawie 50 ciasteczek, na degustację załapałam się też ja i mąż. Były naprawdę pyszne, rozkoszne! Będę piec(...)polewy, 1 łyżka kakao, suszone maliny, garść miłości matki do dziecka ;-) Wykonanie: Mąki mieszamy z cukrem, karobem i siemieniem lnianym, następnie dodajemy olej i wodę. Wszystko łączymy i wyrabiamy ciasto. Formujemy z ciasta walec o średnicy podstawy 3-4 cm. Mocno schładzamy lub nawet lekko zamrażamy (dzięki temu ciasto nie będzie się rozpadało przy krojeniu). Walec ciasta kroimy na ciasteczka
Jeść, by żyć w zdrowiuutracie wagi radziłbym jednak ograniczyć się do garści dziennie). A do tego mają naprawdę wiele zastosowań w kuchni. W przepisach na blogu pojawiają się często, i tak mamy: Ciasto czekoladowo-karmelowe. Ciastka oreo. Dzisiaj w nowej odsłonie, która zupełnie mnie zaskoczyła – jako ser . Dieta paleo oraz dieta samuraja ograniczają stosowanie nabiału. Przekonałem się już, że pomysłowość ludzka(...)łyżki oliwy Przygotowanie: Paprykę wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika, pieczemy przez około 20 minut. Odstawiamy, aby wystygła. Ściągamy skórę i blendujemy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem dokładnie mieszamy. Po uzyskaniu jednolitej masy wykładamy ją na blachę do pieczenia (ja wykorzystałem standardową małą keksówkę). Pieczemy przez około 30 minut, aby uzyskać miękki ser z orzechów nerkowca
PaleoLifeZapachniało w kuchni cynamonem i orzechami, czy ktoś nie lubi takich klimatów?. Moja strucla nieco odchudzona, bo bez cukru, na ksylitolu, a jak smakowała to już sami się przekonacie jak spróbujecie :). Przepis podaję na dwie sztuki. Ciasto: - 85 dag mąki pszennej - 5 dag świeżych drożdży - 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka, ok.400 ml - 15 dag masła - 10 dag ksylitolu(...)roztrzepać widelcem. Połączyć wszystkie składniki ciasta, zagnieść i odstawić na 1 godzinę pod przykryciem, aby podwoiło swoją objętość. 2. Suche składniki na masę połączyć ze sobą. Masło rozpuszczany, gdy jest jeszcze ciepłe dodajemy melasę, ksylitol, mleko i śmietankę, mieszamy do rozpuszczenia się ksylitolu. Łączymy ze zmielonymi orzechami i migdałami tworząc gładką masę. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę, każdą część
Apetyczna babeczkaDzisiaj Wam polecam najlepsze na świecie ciasteczka kokosowe ! Wszystko co z kokosem smakowało mi od zawsze, czyli od chwili kiedy poznałam smak kokosu. A ciasteczka z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczapeczką z kruszonki. Smakują dzieciom dużym i małym. Doskonałe na Dzień Dziecka jak i bez okazji :) Warto je upiec i sprawić radość najbliższym :) Drożdżówki pięknie się prezentują na półmisku MARTHA od Porcelana Bogucice Ciasto: 600 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży około 100 g cukru szczypta soli(...)mieszam całość i odstawiam na 20 minut, do pół godziny, aby podrosły. Ciasto: W większej misce, mieszam mleko z olejem, cukrem i szczyptą soli. Przesiewam mąkę i dodaję zaczyn. Wyrabiam gładkie ciasto. Nakrywam czystą ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia, przynajmniej na godzinę. Ciasto podwoi objętość. Podczas wyrastania ciasta, przygotowuję owoce i kruszonkę. Truskawki przepłukuję pod wodą, obieram szypułki, większe kroję
Takie tam pichceniemąki pszennej ( ja używam Wrocławskiej ) 2 dkg drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli 1 łyżka oliwy Sos do pizzy: puszka krojonych pomidorów bez skórki 225 g 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka cukru sól, pieprz i ostra mielona papryka(...)żeby ciasto nie nasiąkło zbyt mocno. Wyrośnięte ciasto podsypać mąką i rozpłaszczyć za pomocą wałka na kształt koła. Oczywiście jak ktoś potrafi , może to prawidłowo zrobić ręcznie :) Piekarnik nagrzać do temperatury 160℃. Blachę posmarować oliwą i ułożyć ciasto. Ciasto posmarować sosem pomidorowym, wyłożyć podduszone pieczarki z cebulką , porozkładać pokruszony rokpol i plasterki sera morskiego. Piec przez
Gosia gotujeDodatkowo zauważyłam mąkę żytnią, i ją również postanowiłam wykorzystać. I wiecie co? Po prostu zmieszałam drożdże, mąki, mleko i wodę, sól i cebulkę, i zrobiłam bułki. Bez przepisu! Bez zastanawiania się na proporcjami. Po prostu wiedziałam, co i jak, i jestem z tego niebywale dumna. Taki mały, prywatny sukces. Level up.Bułeczki wyszły naprawdę smaczne - nieco cięższe(...)zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Wsypać cebulkę, dokładnie rozprowadzić w cieście. Uformować kulę, umieścić w dużej misce i odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrze