bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1128/1508)

Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 179

Tarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bezglutenowy chlebek roti z batatów 196

łam tę recepturę i oto proponuję Wam pyszny bezglutenowy chlebek, również ze słodkimi amerykańskimi ziemniakami. Bez glutenu, bez oleju, bez proszku do pieczenia, bez drożdży, bez soli, bez cukru, a pełne wspaniałego smaku. Bezglutenowe placki roti są twardsze i zwijać ich się za bardzo nie da, ale nam to nie przeszkadza, bo wspaniale(...)powietrze piecze placek od środka. Forma podania jest w pełni dowolna: chrupiemy chlebek jako przekąskę albo podajemy z ulubionym “smarowidełkiem” . Praktyczne rady: Próbowałam używać innych bezglutenowych mąk (jaglanej, owsianej), ale moim zdaniem najlepszy chlebek wychodzi z mieszanki mąki ryżowej i z ciecierzycy. Ale jak uda się Wam stworzyć lepszą kombinację, to pochwalcie się w komentarzach . Smacznego! Wyrobione ciasto na bezglutenowe

Lamarida.pl
Tort bezowy z lodami 179

Krucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać

Wanilia i Kardamon
Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 206

cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków z jabłkami zmotywowały mnie dziewczyny propozycją wspólnego pichcenia. Jabłka(...)syropem zakleiła się na amen. Nie mam pojęcia, jak ja ją w ogóle otworzę... Jabłuszka robią się miękkie, a placuszki są zaskakująco puszyste i delikatne. W dodatku przygotowujemy wszystko bez dodatku jajek - przepis w sam raz dla alergików. Placuszki z jabłkami przygotowały też Ania, Emilia, Marta i Panna Malwinna; koniecznie zajrzyjcie, co wymyśliły! Placuszki dyniowe z jabłkami Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pepperkaker, czyli pierniczkowe zoo 180

przypominają za bardzo tradycyjnych polskich pierniczków. Są jednak pyszne, i zdecydowanie warto je sobie upiec! Zabawa z ciastem może być nieco uciążliwa; jest ono dość miękkie i lepkie, bez podsypywania mąką się nie obejdzie. Najlepiej wałkować je już na blasze, inaczej ciężko może być przenieść cieniutkie ciasteczka z blatu. A im cieńsze, tym lepsze i bardziej chrupiące! Moja pierwsza(...)maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, dodać pozostałą mąkę. Ciasto podzielić na pół, z każdej części uformować kulę, a następnie spłaszczyć, formując dysk o średnicy 10 cm. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez noc. Ciasto wyjąć z lodówki 15-20 minut przed wałkowaniem. Wałkować ciasto na grubość 2-3 mm (im cieniej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na maślance 165

Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Konsystencja jest raczej luźna, ale nie należy się tym przejmować.. Należy najpierw dokładnie wyrobić ciasto ręką, po czym wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką(...)jeszcze chwilę wyrabiać – aż ciasto będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu chleb przełożyć do keksówek 10x30 i zostawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piekłam go w 210 st przez około 65-70 min. (piek. gazowy)   Pod koniec pieczenia smaruje chleb około dwa razy woda aby skórka była chrupka i lekko zrumieniona. Smacznegooo

Gotowanie...to proste !
Chrust lany 455

Miałam ochotę na coś smażonego i w oko wpadł mi lany chrust. Zapytacie o smak...ani nie jest to wg mnie smak chrustu, ani pączków, coś

Mania Wypiekania
Halibut niebieski- dzwonko- pieczony z herbatą 205

kuchni. Wystarczy niewiele składników, aby powstało danie zdrowe i aromatyczne. Podaję rybę herbacianą, delikatną , aromatyczną. Herbata to nie tylko napój, ale również przyprawa w naszej kuchni- do deserów, lodów, ciast ,ale i do dań wytrawnych takich jak u mnie, do ryby! Do jej dosmaczenia użyłam herbaty FESTIVAL DREAM od  BASILUR z górnej puszki, gdzie znajduje się mieszanka czarnej herbaty(...)lubi dodaje sok z cytryny.  Podlewamy delikatnie białym winem. Przykrywamy folią i dajemy do piekarnika na ok. 15 minut, po czym ściągamy folię i pieczemy w sumie do 25 minut,ale już bez folii. Kiedy ryba jest miękka , jest gotowa.Wykładamy na talerze, dosmaczamy glassą sojową z octem balsamicznym i podajemy z grzankami. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 385

ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie. Delikatnie wałkujemy. Układamy na nim duży talerz i wycinamy okrągły kształt. Tak samo robimy z drugim płatem. Z pozostałego ciasta możemy wyciąć listki do dekoracji lub zamrozić i wykorzystać w innym przepisie. Zimny farsz delikatnie odcedzamy i układamy na środku jednego z płatów. Na nim układamy szynkę oraz starty ser. Brzegi ciasta smarujemy(...)żółtkiem z drugiego jajka. Nakładamy drugi płat ciasta, zawijamy brzegi. Staramy się delikatnie rozprowadzić farsz na całość powstałej półkuli. Na środku robimy malutki otwór. Całość smarujemy żółtkiem. Układamy listki i je również smarujemy (ab nie odznaczały się kolorem). Pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Chleb orkiszowy 181

Kolejna propozycja na pyszny domowy chleb. Przepis na pochodzi z książki "Wypieki prawie bez tłuszczu" Charlotte Bucket. Pomimo dużej zawartości mąki razowej, chleb jest mięciutki i nie jest zbity . Ma też bardzo chrupiącą skórkę, co nam wszystkim odpowiada. Dodam jeszcze, że przygotowanie jest bardzo łatwe. Na pewno jeszcze go upiekę. Ilość drożdży w przepisie jest bardzo duża. Ja zmniejszyłam(...)przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Dodać zaczyn i maślankę. Wyrabiać hakiem do zagniatania ciasta przez 7 minut. Potem mocno zagnieść rękoma. Ciasto będzie klejące. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Nie podnosić wcześniej ściereczki, nie zaglądać, bo opadnie. Foremki wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie mocno zagnieść. Przełożyć do foremek, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 15 minut

Pełny talerz
ROGALE MARCIŃSKIE 192

folią spożywczą i odstawić do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x15 cm, pamiętając o tym aby krótsze strony to nasza góra i dół. Na wierzchu rozsmarować masło pozostawiając 1 centymetrowy margines z każdej strony. Ciasto złożyć na 3, 1/3 z góry i 1/3 z dołu(...)koniec dodać śmietanę, co sprawi, że masa stanie się bardziej plastyczna. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt (około 65 x 34 cm) i pokroić na 12 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem

Kuchnia w opałach
Wytrawne ciastka alpejskie 234

ciasta francuskiego ułożyłem farsz z suszonych pomidorów, sera i czosnku. Zrobiłem to za pomocą łyżki stołowej, starając się uformować w miarę równy wałek o średnicy około 2 cm. Na jeden płat ciasta francuskiego zużyłem połowę przygotowanych plasterków cukinii, boczku i farszu. Następnie całość zwinąłem w rulon, tak aby wałek z farszu znalazł się w jego środku, a nieprzykryte niczym ciasto(...)francuskie przy drugim dłuższym boku płata skleiło się z rulonem.  Tak przygotowane ciasto z nadzieniem pokroiłem przy użyciu ostrego noża w plastry o grubości około 2,5 - 3 cm i delikatnie ułożyłem na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, uważając, aby poszczególne krążki nie znajdowały się zbyt blisko siebie, gdyż w czasie pieczenia znacząco zwiększają swoją objętość. Identycznie

Wyprawy kulinarne
Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) 185

Ostatnio przygotowałam domową panchettę, czyli rolowany surowy suszony boczek. Postanowiłam wykorzystać panchette do przygotowania przystawki na Sylwestra. Sylwestrowa przystawka Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) są wypełnione

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CHLEB ŻYTNI RAZOWY NA ZAKWASIE 234

   Razowiec żytni, to moje ostatnie "dziecko", przynajmniej dotychczas, to jeszcze taka świeżynka, piekłam go dopiero kilka razy, ale rozgościł się u nas na dobre

Smaczne Zdrowe
Domowa Pavlova, czyli jak wykorzystać syfon do bitej śmietany 220

Beza z bitą śmietaną, czyli klasyczna Pavlova   Pavlova to klasyczny deser, który swoją nazwę zawdzięcza nazwisku słynnej rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Jednak wbrew pozorom ten

Korniszonki
Beza zimowa 219

Beza smakuje nie tylko latem z owocami sezonowymi (jagody, maliny, borówki, truskawki), ale również zimą z innymi dostępnymi owocami (pomarańcze, kiwi, winogrona). Leciutka jak piórko beza

Kuchcik gotuje
WIELKANOCNE BABECZKI MARMURKOWE (wegańskie, bezglutenowe) 240

  Wielkanoc zbliża się bardzo szybko, a Ty znowu nie masz pomysłów na wypieki? Chcesz zrobić coś z odpowiednim klimatem, ale nie posiadasz formy na babkę

Via Gusto
Lepszych gofrów nie znajdziecie – przepis 145

dosyć szybko przyswoiłam sobie taką oto piosenkę: „Raz tutaj jestem, a raz tam, Bo zdolność przenoszenia mam. Materię czuję tak jak pies, Od razu widzę co w niej jest… Bez mikroskopu widzę atomy, Widzę elektron co mknie jak szalony. Widzę i prąd, co po drucie gdzieś płynie, Widzę co robią wirusy. Tfu świnie!! Na księżyc chyba kopnę się(...)łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju 3 łyżki oliwy. Dodatki: bita śmietana, owoce, orzechy Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek i umieszczamy w sporej misce. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, olej, oliwę, sól i cukier i wszystko miksujemy na gładziutkie ciasto. Powinno ono mieć konsystencję

Kate's Kitchen
Cynamonowy chlebek świąteczny z orzechami laskowymi i żurawiną oraz gwiazdkowa historia 124

podwoić swoją objętność, lekko ciepłe mleko i oliwę. Ciasto miksujemy z końcówką haka. Wyrabiamy kilka minut. Ciasto wygładzamy, przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40-60 minut. Wyrośnięte ciasto wykladamy na stolnicę, lekko podsypujemy mąką i wyrabiamy jeszcze ręcznie. Następnie delikatnie wałkujemy na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy cieniutką warstwą dżemu, posypujemy cynamonem (jeśli(...)lubimy, możemy zwiększyć jego ilość) i rozrzucamy kilka owoców żurawiny. Zwijamy ciasto w rulon wg dłuższego boku. Przenosimy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wyrównujemy, wierzch można posmarować mlekiem. Obficie posypujemy siekanymi orzechami laskowymi oraz żurawiną. Orzechy i żurawinę lekko wciskamy w ciasto. Formę przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto lekko sie podniesie i napuszy Chlebek pieczemy

Raj dla Podniebienia
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem 198

zdjęciu: Ciasto drożdżowe: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży (lub 7-8g suchych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 400 g kapusty kiszonej 1 duża cebula 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu winnego (lub wina) sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Drożdże(...)Każdy pasek przekręcamy wokół własnej osi i ponownie układamy w naczyniu (można przekręcić też dwa razy, szczególnie, jeśli na środku ustawimy małą szklankę, np. literatkę). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem. Farsz: Kapustę płuczemy w jednej lub dwóch wodach, by pozbyć się nadmiaru kwasu. Siekamy drobno, aby nie ciągnęła się w farszu

Kolorowy Przepisownik
razowy chleb z borówką czerwoną 253

której należy się trzymać jest uzyskanie konsystencji lekko zwartego ciasta. Tak wyrobione ciasto,  formujemy na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego podłużny bochenek. Chleb układamy na wysypanej mąką blasze, zostawiając go na godzinę, w ciepłym miejscu. Po godzinie ponownie zagniatamy bochenek ( kawałki ciasta zakładamy na siebie dwu, trzykrotnie) Teraz bochenek możemy włożyć(...)dstawiamy  w  ciepłe miejsce, na dwie, trzy godziny do wyrośnięcia (chleb powinien podwoić swoją objętość). Kiedy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni i wkładamy chleb do piekarnika. W piekarniku nagrzanym do 240 stopni pieczemy bochenek przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez dalsze 30-35 minut. Upieczony chleb zostawiamy do wystygnięcia

Miód i pieprz
Sernik brzoskwiniowy 404

łyżeczka żelatyny Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać do niej cukier i posiekany tłuszcz oraz żółtko, zagnieść szybko gładkie ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce- ciasto wyłożyć na spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia (wypuszczonym na zewnątrz), nakłuć widelcem i podpiec 15 minut w 180 stopniach, ostudzić- masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę(...)obrotach- masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać - w piekarniku na dolnej półce ustawić duże naczynie z wodą, para wodna zminimalizuje ryzyko pękania sernika- sernik piec w 160-170 stopniach do momentu, aż masa się zetnie (75-85 minut)- po upieczeniu sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, po 30 minutach uchylić drzwiczki, sernik wyjąć dopiero po ostudzeniu

Smakołyki Bereniki
Kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy) 256

Dziś zapraszam Was na pyszny kawowy sernik z amaretto (dwuwarstwowy) . Pierwszą, górną warstwę sernika tworzy pyszne połączenie kawy z syropem amaretto, druga dolna warstwa to tradycyjny

Słodkie okruszki
Ciasto orzechowe pod kawową pierzynką 307

Ciasto orzechowe w połączeniu z delikatnym kawowym kremem to doskonała propozycja do popołudniowej małej czarnej. W dodatku ciachem zajadać się mogą także osoby będące na diecie

Ze smakiem i z pasją