bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1135/1508)

Tarta z porzeczkami w kratkę 137

bardzo pyszna. Ciasto bez dodatku jajka jest wyjątkowo smaczne i niebiańsko kruche. Między owocami, a ciastem znajduje się warstwa kokosowa, także niezależnie od ilości dodanych owoców ciasto pozostaje idealnie kruche. Winne, kwaskowate porzeczki idealne komponują się z kruchym ciastem. Super do wakacyjnej kawy na tarasie lub w ogrodzie! Przepis znalazłam  tutaj . Polecam! Składniki na ciasto: 250 g maki(...)cukrem, mąką i roztopionym masłem formę na tartę 34x13 lub okrągłą o średnicy 23-24 cm wysmarować masłem ciasto podzielić na 2 części, jedną większą od drugiej. Pierwszą większą część ciasta rozwałkować na stolnicy między folią spożywczą i papierem do pieczenia. Zdjąć folię i trzymając ciasto papierem do góry wyłożyć nim spód i boki formy. Wstawić do lodówki. Resztę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto drożdżowe z czekoladą i kruszonką 205

wyszło pyszne i miękkie. Dodałam też czekoladę gorzką, bo tylko taką mój alergik może jeść. Normalnie możecie dodać mleko, całe jajko i prawdziwe masło, ale nawet bez tych produktów ciasto wychodzi rewelacyjnie. Ciasto : 20 g. świeżych drożdży 1/3 szklanki cukru niepełna szklanka ciepłej wody (lub mleka) 2 żółtka 120 g. masła roślinnego (lub zwykłego) 3,5 szklanki mąki szczypta(...)roślinnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto : Zrobić zaczyn: drożdże zasypać 2 łyżkami cukru, rozetrzeć, dodać ciepłą wodę (lub mleko). Masło roztopić i pozostawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać, żółtka rozmieszać z resztą cukru, dodać do mąki. Dodać zaczyn i szczyptę soli. Wyrabiać krótko. Następnie dodać ciepłe, rozpuszczone masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie (ok. 10 minut). Ciasto pozostawić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy i czekoladą 152

Kilka lat temu sama bym w to nie uwierzyła, że ze strączków można wyczarować tak pyszne ciastka. Te dzisiejsze są ciastkami idealnymi: miękkie w środku, ale

greenscarf
Ciasto czekoladowe, bez jajek, ale za to z coca-colą... 148

okruszka, razem z dwiema towarzyszacymi wielkimi tacami ciast: waniliowym z kremem mascarpone i czekoladowym z kremem czekoladowym (i kropelka aromatu do ciasta o smaku, a jakże, coli).  Żeby nie dodawać sobie niepotrzebnego bałaganu to przyjęciowe posypałam tylko cukrem pudrem. Domowemu dostała się luksusowa polewa z czekolady.  Wyszło puszyste, mięciutkie, wilgotne ciasto. Z posmakiem coli i owszem(...)200ml coli (pepsi), w temperaturze pokojowej 50ml mleka (oryginalnie koziego, u mnie krowizna, ale podejrzewam, że każde roślinne się nada) Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj foremkę wyłożona papierem do pieczenia. Suche składniki trzeba wymieszaj w misce, dolej płyne i dokładnie wymieszaj. Przelej do foremki i piecz ok. 25 minut. Przestudź przez kilka minut w foremce, a następnie wyjmij

Lejdi of the house
Kotleciki ryżowe z mięsem 107

Mam nadzieję, że nie jesteście źli za to, że na weekend nie było przepisu z ciastem. Niestety nie miałam wolnego i całe dwa dni miałam wypełnione

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bezglutenowa pizza 150

wodę oraz olej i zaczynamy wygniatać ciasto - oczywiście nie wyjdzie tak elastyczne ciasto jak przy przygotowaniu ciasta z mąki pszennej, ale po chwili ugniatania powinno być zwarte i miękkie - można w miarę potrzeby dodać troszkę mąki kukurydzianej, aby się nie lepiło, - ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 min do wyrośnięcia, - gdy ciasto rośnie przygotowujemy sos - przecier podgrzewamy, dodajemy(...)podgrzewamy aż do zagotowania sosu, - blachę od ciasta posypujemy mąką kukurydzianą - ciasto wałkujemy (będzie dość kruche, więc po chwili najlepiej przenieść ciasto na blachę i dokończyć wałkowanie na blaszce), - na ciasto dodajemy sos do pizzy, a następnie ulubione składniki - całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut i pieczemy w 180 stopniach, - po wyjęciu posypujemy pizzę świeżą rukolą

MintTaste
Domowy deser z pszenicą w miodzie 155

masz czasu, aby poświęcić go na przygotowanie ulubionego deseru? Jesteś ciągle w biegu, ale nie możesz oprzeć się słodyczy. To jest przepis dla Ciebie! Prosty, szybki i smaczny bez potrzeby pieczenia.. Minimum pracy maksimum radości z jedzenia. Składniki: -> 1 paczka herbatników pełnoziarnistych -> 2 szklanki mleka -> 2 łyżeczki miodu -> 3 łyżki mleka w proszku(...)upływie czasu schłodzoną śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy do uzyskania bitej śmietany. Pod koniec wsypujemy cukier puder i chwilę łączymy ze sobą. Przekładamy na ciemną warstwę ciasta. Kolejno wsypujemy pszenicę w miodzie, lekko uciskając ręką, aby „przykleiła się” do naszej śmietany. Polewamy rozpuszczoną czekoladą. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Owsiane ciasteczka z suszonymi śliwkami, bez cukru i masła (Biscotti con prugne secche e fiocchi d'avena, senza zucchero e burro 136

Ciasteczka z płatków owsianych, suszonych śliwek i migdałów, z dodatkiem wody, bez cukru i masła. Wystarczą tylko 3 składniki, aby uzyskać ciasteczka pełne zdrowia. Smacznego!  **** I biscotti con i fiocchi d'avena, le prugne secche e le mandorle, sono dei dolcetti semplici e veloci da realizzare. I biscotti si preparano senza l'aggiunta di burro e zucchero. Bastano(...)składników. **** In un ciotola mescolate i fiocchi d'avena con le mandorle. Per ultimo aggiungete le prugne frullate. Mescolate bene il tutto. Z ciasta formujemy kuleczki, które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy formując ciasteczka. Ciasto jest dość klejące, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie w zimnej wodzie. **** Distribuite

La grande e la piccola cuoca
Rogale Świętomarcińskie - Krok Po Kroku 536

zaczynając od strony pustej bez masła, Następnie obracamy ciastem o 90 stopni Lekko go pozaciskać na bokach i znów wałkujemy na prostokąt z wielka ostrożnością by masło nam nie wyszło bokami. Składamy go ponownie na 3 i chowamy do lodówki na około 30 min. Czynność ta powtarzamy jeszcze 2 razy schładzając ciasto w lodowce za każdym razem przez około(...)czasie kiedy ciasto leżakuje w lodówce, szykujemy masę makową. Odsączony mak, mielimy w maszynce na najmniejszych oczkach trzy razy ( ja zmieliłam dwa gdyż lubię aby mak był bardziej wyczuwalny) W garnuszku rozpuszczamy miód z masłem i dodajemy do maku. Dodajemy także posiekane migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową, cukier, zmielone biszkopty oraz  parę kropel aromatu migdałowego. Na sam koniec ubijamy białka

Gotowanie...to proste !
Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole! 252

ulubionych kiełbasek (u mnie ekologiczne, białe) 6-8 plastrów boczku lub szynki dojrzewającej 2 średnie czerwone cebule 4 duże jajka 1 łyżka musztardy francuskiej 1,5 szklanki mąki pszennej (bez 1 łyżki – 140 g) 300 ml tłustego mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 garści świeżych ziół (np. tymianku, rozmarynu, szałwii, szczypiorku) lub 2 łyżeczki suszonych (np. tymianku, ziół(...)najmniej 1-2 godziny (można także na noc do lodówki). Ciasto musi odpocząć. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 230°C (220°C z termoobiegiem). Prostokątne naczynie o wymiarach ok. 20 x 30 (najlepiej emaliowane lub metalowe o cienkich ściankach – ja miałam tylko szklane i ciasto nie wyrosło tak dobrze jak wtedy, gdy używam metalowego do mniejszych porcji) smarujemy

Poezja smaku
Bezglutenowy tort urodzinowy z winogronową galaretką i kremem z quinoy i daktyli 197

zaangażować w tworzenie tego dzieła i upiekł mi bezglutenowy biszkopt. Muszę przyznać, że byłam w szoku, bo wiadomo jakie biszkopty bywają kapryśne, a ten udał się doskonale, w dodatku bez sztucznych miksów, na naturalnych mąkach. Ja przygotowałam do przełożenia tortu krem na mleku kokosowym z quinoy i świeżych daktyli, galaretkę winogronową i kremową śmietankę do dekoracji. Napracowaliśmy się(...)winnego 1 łyzeczka BG proszku do pieczenia  Wykonanie: Biszkopt - jajka dokładnie ucieramy z cukrem za pomocą robota (na możliwe jak najgęstszą masę). Dolewamy ocet, następnie stopniowo dosypujemy, dokładnie mieszając łyżką, suche składniki, czyli mieszankę mąk, kakao, proszek do pieczenia i wanilię (należy je wcześniej wymieszać razem i przesiać przez sito). Ciasto wylewamy do tortownicy (jest to porcja

Quinoa Raz!
Bagietki korzenne 168

pieczywa-  długa i cienka mieściła się w kieszeni spodni. Chrupiąca, idealnie wypieczona, pyszna o każdej porze dnia i nocy. W paryskich piekarniach wariacje na temat bagietki mnożą się bez końca. Trudno się zdecydować, a jeszcze trudniej oprzeć temu chrupiącemu pieczywu. Dlatego w piekarniach nikogo nie dziwi natychmiastowa degustacja właśnie zakupionego pieczywa. Raz w roku Merostwo Paryża organizuje konkurs(...)wodę i oliwę, wyrabiamy ciasto (ręcznie lub mikserem). Powinno być gładkie, sprężyste i niezbyt twarde. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie dzielimy ciasto na 3 części i z każdej formujemy bagietkę. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowane bagietki odstawiamy do wyrastania

Smakowity Blog Kulinarny
Seromak – makowiec z serem 2005

często znajdzie się ktoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny. Duża blacha świątecznej przyjemności! Warstwa makowa: 400 g zmielonego maku (kupuję już zmielony(...)zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru 5 dużych, wiejskich jajek 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek) 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (125 ml)'; document.write(" "); Masa serowa: Składniki na masę serową wyjmujemy z lodówki na dwie godziny przed pieczeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Ser miksujemy wraz z jajkami i cukrem. Dodajemy budyń, a na końcu śmietanę

Poezja smaku
Dolnośląska Skandynawia 139

Pierwszy przepis jaki znalazłam był w kalendarzu Thermomixa u mnie w pracy. Skserowałam go, ciasto wyrobiliśmy u znajomych, którzy posiadają to cacko i mogliśmy się delektować pysznymi bułkami. Ale bez Thermomixa też się da! Oto dowód: SKANDYNAWSKIE* BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RÓŻĄ 600 g mąki 80 g cukru 50 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki soli 100 gram masła(...)lubi:)  Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy jeszcze chwilę i rozwałkujemy na duży prostokąt. Im cieniej rozwałkujemy tym mniejsze będą bułeczki. Ciasto smarujemy nadzieniem i zwijamy w roladę (od strony krótszego boku). Tak otrzymany rulon kroimy na jedno- lub dwucentymetrowe plastry, plastry stawiamy pionowo i spłaszczamy od góry, starając się, żeby z co najmniej jednej strony ciasto wyszło na bok (będzie

les mirabelles
CIASTECZKA BANANOWE. Banalne. 231

Jeśli czytacie mnie w miarę regularnie (choć ja regularnie nie piszę), musieliście spotkać się z dość częstym "bananowym problemem".Jak wiecie, w posiadaniu rodziny są sklepy

W kuchni Karmel-itki
Owsiane muffinki z borówkami 256

wytrawnego i wyrafinowanego smaku, dodaje charakteru i cudownego, cynamonowego aromatu kojarzącego się z zimowymi wieczorami spędzanymi z zimową herbatą, kocem i książką, gdy za oknem prószy śnieg. Muffiny owsiane bez cukru Muffiny z tego przepisu wychodzą wilgotne i puszyste, a wszystko to za sprawą domowego jogurtu roślinnego z dodatkiem soku z cytryny oraz miąższu banana. Są dość słodkie(...)oleju kokosowego + 1 łyżka do posypki 1/2 łyżki syropu klonowego 50g obranych migdałów lub mąki migdałowej 40g maki gryczanej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kurkumy 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu szczypta soli 1 dojrzały banan 2 jajka garść mrożonych borówek 1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia 1 łyżeczka

Book of spells
Owsiane muffinki z borówkami 260

wytrawnego i wyrafinowanego smaku, dodaje charakteru i cudownego, cynamonowego aromatu kojarzącego się z zimowymi wieczorami spędzanymi z zimową herbatą, kocem i książką, gdy za oknem prószy śnieg. Muffiny owsiane bez cukru Muffiny z tego przepisu wychodzą wilgotne i puszyste, a wszystko to za sprawą domowego jogurtu roślinnego z dodatkiem soku z cytryny oraz miąższu banana. Są dość słodkie(...)oleju kokosowego + 1 łyżka do posypki 1/2 łyżki syropu klonowego 50g obranych migdałów lub mąki migdałowej 40g maki gryczanej 1 łyżka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kurkumy 1/2 łyżki cynamonu 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu szczypta soli 1 dojrzały banan 2 jajka garść mrożonych borówek 1 łyżka mąki ziemniaczanej do obtoczenia 1 łyżeczka

Book of spells
PROSTE CIASTECZKA MAŚLANE 139

  Banalnie proste, obłędnie pyszne. Bardzo maślane, bardzo kruche i bardzo pyszne... :-) To wprost poezja smaku. Jednym słowem najlepsze i najprostsze ciasteczka maślane, jakie jedliśmy. Dodam

Smaczne Zdrowe
Tort bezglutenowy czekoladowy z wiśniami 161

Wszyscy, którzy mnie znają wiedzą, że uwielbiam słodycze, a do tortów mam słabość szczególną. Dlatego, gdy dowiedziałam się, że nie mogę jeść "prawdziwych" słodyczy z kremem

Humanistka w kuchni
CIASTO DYNIOWE z płatkami owsianymi i słonecznikiem (wegańskie) 178

Na pewno jedliście już niejedno ciasto z dynią . Postanowiłam, że zrobię je w wersji ze słonecznikiem i płatkami owsianymi . Do mojego pysznego przepisu nie użyłam jajek

Via Gusto
Sernik wiedeński 186

Sernik wiedeński, czyli tradycyjny sernik bez kruchego spodu z dużą ilością rodzynek i skórki kandyzowanej, polany czekoladową polewą. Sernik idealny na 

KuchniaWeDwoje.pl
Kasztanowo-orzechowe płatki śniadaniowe (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 129

Ostatnie płatki gwiazdki cieszyły się u Was sporą popularnością, dzisiejsze może nie mają tak uroczego kształtu ale w smaku naszym zdaniem są jeszcze lepsze (bo orzechy

Candy Pandas
SERNIKOWY MIX ORZECHOWO WIŚNIOWY 142

szykuję się już za tydzień wypoczynek🌞 Z tej okazji trzeba powoli czyścić lodówkę aby na wyjazd nic nie zostało i się nie psuło oczywiście, I takim sposobem powstał mix ciasta, gdzie brałam co mam po ręką a rezultat tego wyszedł oszałamiający w smaku! Szczerze powiem, że nawet nie wiedziałam jak nazwać ten wynalazek :D ale obiecuję sobie, że będę częściej(...)macie gotowiec to wrzucamy i bez mielenia dorzucamy naszą masę z płatków i mieszamy. Następnie dodajemy orzechy, dżem, ugotowaną kaszę jaglaną i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Na koniec ubijamy białko i dodajemy do reszty i tu już dosłownie minutę miksujemy. 4. Tortownicę u mnie średnica 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy masę, na wierzch układamy plastry

Zdrowie i pysznie na talerzu
Orzechowe ciasto z morelami i lawendą 123

Ciasto przygotowane naprędce mając więc niewiele czasu sięgnęłam bez wchłania po "Plenty More", czując, że i tym razem mnie nie zawiedzie. Zachęcam was do przygotowania tego ciasta, nie tylko dlatego, że sezon na morele trwa, ale również dlatego, że połączenie moreli, lawendy i orzechów to jedno z ciekawszych połączeń, ciasto jest bardzo wilgotne, a morele dodatkowo przyjemnie odświeżają(...)jednym jajku, wciąż miksujemy 5. Dodajemy zmielone orzechy włoskie, mąkę, ekstrakt, skórkę z cytryny, 1 łyżeczkę lawendy i sól, mieszamy 6. Formę do ciasta o śr ok 21 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę, na wierzchu układamy połówki moreli, dość ciasno  7. Pieczemy ok 80 minut, jeśli ciasto zbyt mocno się rumieni przykrywamy papierem

Słodki Kompromis
Chleb bezglutenowy 3 ziarna 138

najlepszy chleb bezglutenowy, jaki do tej pory jadłam i upiekłam. Wszystkie inne poszły w kąt, a ten mogę jeść bez przerwy. Jest mokry, zwarty, o niezwykle chrupiącej skórce nawet po rozmrożeniu. Przyjemnie chrupie dzięki dużej ilości zdrowych nasion. Nasiona lnu wszyscy znają, a chia to nasiona należące do superfood(...)mokre i wymieszać hakiem do ciasta drożdżowego na wolnych obrotach. • Ciasto przełożyć do dwóch małych keksówek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 minut. Ja wstawiam do lekko nagrzanego, otwartego piekarnika. • Piekarnik nastawić na 220 st.C, zamknąć drzwiczki i piec przez 40 minut

To co kocham
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 168

cele się w końcu ustabilizowały. Wiem, co chcę robić i wierzę, że to się może udać. Na koniec (żeby już Was nie zanudzać wywodami, bo ja tak mogę pisać bez końca...) chcę tylko powiedzieć, że dziękuję za to, że jesteście ze mną. Te pół miliona wyświetleń, które stuknęło parę tygodni temu i pnące się w górę statystyki, pokazują(...)Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje. * SKŁADNIKI na klasyczną formę o średnicy 23 cm lub wysoką formę o średnicy 18 cm Ciasto: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki

Food Square
Biszkopt z owocami 153

też. Jak mi ktoś mówi, że ładna jestem to patrzę jak na debila i się zastanawiam czy leki spożył, czy źle dawkę dobrał? Tę walkę powoli wygrywam. Najcierpliwszy nie bez powodu jest Najcierpliwszym. Nikt inny tylko on kopie mnie w dupę w chwilach zwątpienia, nazywa zrytą banią i każe się chwalić tym, co zrobiłam. Tak, najzwyczajniej chwalić. Więc(...)zagłosuje, powie, że dobre, chce przepis. Motywuje strasznie. Dziękuję! Dziś obiecany tort. Biszkopt z owocami. Nie byłabym sobą gdybym nie olała wszelkich zasad pieczenia biszkoptów i zrobiła po swojemu. Wyszło dobre, uroczo zielone ciasto. Jedyną zasadą jaką się trzymałam jest 1 jajko = 1łyżka mąki i 1 łyżka cukru. Proporcje są na formę 24 cm. Na biszkopt potrzebujemy: 7 jajek

ladykitchen
Tygryski - kruche ciasteczka z migdałami 147

pełnego pojemnika zniknęła z dnia na dzień. No cóż, zostawmy to bez odpowiedzi i nie doszukujmy się zbytnio przyczyny i winnego znikania. Ustalmy raz na zawsze, że ciastka znikają i już. Taką mają naturę. ;) A tygryskowe ciasteczka ukryłam bardzo głęboko, kiedy je zrobiłam. A to dlatego, że piekłam pierwszy raz i chciałam się przekonać, jak będą się przechowywać. Udało(...)kakao 125 g całych migdałów w skórce 1. Cukier puder przesiać do miski. Masło posiekać i zagnieść z cukrem. Dodać białka, sól, aromat migdałowy i skórkę cytrynową, ponownie zagnieść. Ciasto podzielić na połowy; do jednej dodać 225 g mąki, zagnieść i krótko wyrobić. Do drugiej połowy dodać kakao i 210 g mąki, również krótko wyrobić. Oba ciasta zawinąć oddzielnie

Kuchnia Prezydentowej
Naleśniki biszkoptowe z serem 136

rozgrzewające, a w cieplejsze – lekkie i raczej bezmięsne, np. po naleśniki biszkoptowe z serem. Choć muszę przyznać, że zawsze zapach smażonych naleśników, bez względu na pogodę i pory roku przyciąga do kuchni domowników.   Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej - 5 dużych jaj - 5 łyżek drobnego cukru - 1,5 łyżeczki cukru waniliowego - 1,5 szklanki mleka - 1,5 szklanki(...)naleśników jest to, że możemy je przygotować i podać na bardzo wiele sposobów. Zrolowane, złożone w książkę, czy chusteczkę, w formie tortu , sakiewek, rożków, na słodko, czy wytrawnie, smażone, pieczone , zapiekane… i nie tylko. Potrawa tak bardzo pospolita i dająca tak wiele możliwości. Nic innego mi nie pozostaje, jak tylko życzyć smacznego. Wydrukuj przepis The post Naleśniki biszkoptowe

mojewypiekiinietylko
Lody z pieczonym rabarbarem 135

trzydzieści stopni i wytrzymać nie idzie. Że nie ma czym oddychać, słońce świeci jak szalone, i w ogóle Hiszpania wysiada w przedbiegach.  My mieliśmy jeden ( jeden! ) ładny dzień. Bez szaleństw, prawie dwadzieścia pięć stopni. I to tylko do godziny siedemnastej trzydzieści, potem zaczęło się chmurzyć, żeby na wieczór znów zalać nas deszczem.  Dziwicie się, że zaczynam mieć(...)Lody z pieczonymi w winie truskawkami i rabarbarem Składniki: (na 1,2 l lodów) 350 g truskawek 350 g rabarbaru 55 g cukru 50 ml wina dodatkowo: 4 żółtka 300 ml mleka 1 laska wanilii 100 g cukru 250 ml śmietany kremówki (38%) Truskawki pokroić w ćwiartki, rabarbar w plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zdrowe święta! 110

bazie jogurtu lub winegret          Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych,  puree z fasoli, otrębów.  Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem.          Nie katujmy ryb ciężką panierką , zamiast tego pieczmy je w piekarniku, w folii – gwarantuje, że będą smaczniejsze od tych panierowanych. Podobnie z krokietami(...)Uwaga na alkohol – wzmaga apetyt!          Jeśli nie mamy wpływu na menu, starajmy się zdejmować panierkę z ryb , wybierać sałatki bez majonezu. Kolację zacznijmy od niskokalorycznych potraw, dzięki temu zjemy mniej tych tłustych. Uzupełniajmy dania warzywami – szybciej się nasycimy.          Delektujmy się smakiem, jedzmy powoli , czerpmy z tego radość! WESOŁYCH

Powiedz dietom nie
Wuzetka z kremem serowym 167

regulowac dodatkiem wodyWystudzone ciasto przeciac na pol.Na spod wylozyc dzem i rozsmarowac.Na warstwe dzemu wylozyc krem (kilka lyzek kremu zostawic do dekoracji ciasta).Przykryc odcietym blatem ciasta.Na gore wylozyc polewe czekoladowa i rownomiernie rozprowadzic.Gdy przestygnie przy pomocy szprycy cukierniczej zrobic rozetki z pozostawionej reszty kremu.Nie przechowywac w lodowce.Ciasto jest o wiele smaczniejsze nieschlodzone.Uwagi:jako skladnik ciasta wpisalam mleko.Czy go uzyjemy(...)mleko,by ciasto rozluznic.Gdy po wymieszaniu uznasz,ze konsystencja ciasta jest prawidlowa mleko pomin.Druga uwaga dotyczy ponczu.Mozna naponczowac oba blaty lub przy grubej warstwie dzemu po prostu pominac nasaczanie.Jesli ciasta nie beda jadly dzieci najsmaczniejszy jest poncz wykonany na bazie alkoholu.Pol szklanki wody wymieszac z 4 lyzkami wodki lub rumu i lyzeczka cukru.Ja nie ponczowalam ,bez tego rozplywa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pâte fermentée razowe 144

ciasta chlebowego z poprzedniego wypieku, lub też specjalnie przyrządzony zaczyn na nowy wypiek.Pâte fermentée razowe można zastosować zamiennie do wszystkich przepisów na pieczywo z pâte z białej mąki, bez koniecznosci stosowania jakiś większych zmian w recepturze. Charakterystyczną cechą pâte fermentée jest to, że zawiera ono sól. Podobnie jak inne prefermenty, ma krótką żywotność, nawet przechowywane w lodowce. Musi(...)godzin. Wyjmij ciasto z lodówki na co najmniej 1 godzinę przed kontynuacją robienia chleba, aby temperatura ciasta zrównała się z pokojową. Pâte uformowane w kulę, i włożone do szczelnego woreczka lub plastikowego pojemnika, możesz zamrozić i przechowywać do 3 miesięcy, jednak najlepiej przechowywać nie dłużej niż tydzień. Po wyjęciu ciasta i jego rozmrożeniu możesz kontynuować pieczenie chleba. Pamiętaj

Grahamka, weka i kajzerka
Scottish morning rolls - szkockie bułki na śniadanie 176

Cakes & Bakes. Naturalnym zatem jest, że od czasu do czasu, na Grahamce pojawi się coś szkockiego.Na pierwszy ogień poszły szkockie bułki śniadaniowe. Podobno szkockie śniadanie nie jest pełne bez tych upudrowanych mąką bułeczek, o łagodnie chrupiącej skórce i delikatnym miąższu. Podawane są jeszcze ciepłe, prawie prosto z piekarnika, lekko tylko przestygnięte (a podobno to niezdrowo), często przełożone jajkiem(...)czym wyłóż na oprószony mąką roboczy blat, i wyrabiaj ciasto około 10 minut.Przełóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą, albo włóż do foliowej siatki, i odstaw do wyrastania na około 1 godzinę (lub do czasu podwojenia objetości ciasta). Wyłóż ciasto z powrotem na blat roboczy. Dwukrotnie zagnieć delikatnie ciasto, aby je odgazowac, i podziel je na 10 równych

Grahamka, weka i kajzerka
Rodzaje mąk bezglutenowych 155

muszę unikać o ile producent nie był łaskaw napisać wielkimi literami że dany produkt nie zawiera glutenu....Nawiązałam kontakt z kilkoma firmami, by ułatwić sobie poruszanie się w świecie bez glutenu...Okazało się że niektóre moje ulubione zarówno firmy jak i produkty będę mogła bezpiecznie używać nadal...a z niektórymi ostatecznie się pożegnałam ;(Ale wracając do tematu...w mojej(...)produkcji pieczywa oraz papieru ryżowego. Coraz częściej jest wykorzystywana do przyrządzania makaronu, ciast, placków czy ciasta naleśnikowego3.Mąka SojowaCharakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem, który staje się bardziej wyrazisty po krótkim prażeniu ziaren soi. Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane z mąki sojowej w trakcie pieczenia lekko brązowieją. Większość mąk sojowych nie zawiera glutenu.Mąka sojowa służy

NaKońcuJęzyka
Pasztet z zająca 215

naszym domu żadnych świąt bez sernika, makowca i pasztetu i mojej Mamy  I nie ważne, czy to Wielkanoc, czy Boże Narodzenie  :)Ciasta są już na blogu więc pora na pasztet z zająca SKŁADNIKIprzodek i podroby z zająca         500g podgardla wieprzowego wędzonego1 kg karkówki300g wątróbki wieprzowej100g suszonych grzybków100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka(...)wysypujemy bułką tartą. Układamy na dnie i po bokach 5 plastrów boczku - tak ,jak na zdjęciu poniżej.  Napełniamy masą i kładziemy na górze pozostały boczek. W prodiżu pieczemy około 60-70 minut, aż do zrumienienia. W piekarniku około 1,5 godziny w 180 stopniach.  Wyjmujemy z formy po przestudzeniu

Moje Kuchenne Rewelacje