śniadanko chlebek, którego smak bardzo przypadł mi do gustu. Zjadłam chyba z 4 kromki i wiedziałam, że nie jest to typowy chleb ;). Jak się potem okazało, chlebek upieczony został bez takich składników jak mąka, drożdże czy też zakwas. Pomysł podchwyciłam i po przyjeździe zrobiłam go u siebie w domu. Głównym składnikiem jest niepalona kasza gryczana. Do tego woda, sól(...)razem z wodą, w której kasza się moczyła). Otrzymamy masę o konsystencji rzadkiego budyniu. Wsypać do niej pestki dyni, wymieszać. Takie ciasto przelać po równo do dwóch keksówek o długości ok. 25 cm wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych masłem (w wersji wegańskiej olejem) i obsypanych mąką (w wersji bezglutenowej- mąką bezglutenową, np. gryczaną). Keksówki z ciastem pozostawić
Nastoletnie Wypiekaniepizzę na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto – pizzę z szynką i pieczarkami – pizzę z patelni – pizzę z ciasta francuskiego – zapiekanki z pieczarkami ROLLSY Z SZYNKĄ I SEREM Przygotowanie : 35 minut Ilość porcji : 1-2 porcje Składniki: – 2 placki tortilli pszennych lub pełnoziarnistych – 2 łyżki majonezu(...)łatwiej się ją kroiło. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 st C a blachę wyłóż papierem do pieczenia. Po wyjęciu rulonu z zamrażarki za pomocą ostrego noża przekrój go w połowie. Nie odwijaj rulonu z folii aluminiowej, krój bez jej zdejmowania. Następnie pokrój dwie części na plasterki o szerokości ok 1,5-2 cm. Każdy z plasterków kładź
nietylkopasta.plP omysły na prezenty świąteczne mamy już za sobą, czas więc zająć się pomysłami na świąteczne wypieki Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na najbardziej klasyczny
Okiem Blondynki by McBlondiobroty miksera i dodawać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Składniki sypkie przesiać przez sitko do masy jajecznej i mieszając szpatułką dodać wodę. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch, włożyć do piekarnika i piec 30 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia, po czym przekroić go na trzy(...)oblat. Górę tortu również nasączyć delikatnie kawą, po czym rozsmarować biały krem na wierzchu i bokach tortu. Tort dobrze schłodzić. Dekoracja: Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wierzch (bez środka) i boki tortu posypać czekoladą. Na środku rozsypać jagody, zaś po bokach ułożyć dekoracyjne, jadalne liście
Passions hobbies lifeDzisiaj prosty i szybki w przygotowaniu sernik z jogurtem i owocami na spodzie z herbatników. Bardzo kremowy, wilgotny, w stylu serników amerykańskich. Po ostygnięciu może trochę
Mała Cukierenkaprostu dla walorów smakowych. Uwielbiam je za charakterystyczną słodycz i niesamowity wyraźny smak. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z suszonymi śliwkami i fetą , stanowią też ciekawy dodatek do ciasta . Zupa buraczkowa od zawsze należała do najbardziej uwielbianych przeze mnie zup. Jako, że idzie wiosna, to chciałam spróbować jednak nieco lżejszej wersji tej zupy. Krem z buraków wyszedł przepyszny. Delikatny a zarazem(...)smaku solą i pieprzem. Podajemy na ciepło z łyżką twarożku i posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość porcji: ok. 6 Czas przygotowania: ok. 1,30 h bez pieczenia buraków Koszt przygotowania
Pobite gary Barbarytemperaturze pokojowej. Po tym czasie z ciasta formować kulki (wielkości orzecha włoskiego), opcjonalnie nadziewać marmoladą, lekko spłaszczać i układać na blasze w odstępach wielkości około 1 cm (pierniczki podczas pieczenia powinny się ze sobą zetknąć). Tak przygotowane pierniczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 15 - 20 minut(...)bardzo stykać się z pierniczkami. Najlepiej umieścić je na małym talerzyku. Pierniczki potrzebują kilka dni, aby stały się miękkie. Pierniczki można przechowywać przez około 1 miesiąc (w przypadku brukowców bez nadzienia) lub przez 2 tygodnie (w przypadku brukowców z nadzieniem). Ja zwykle przechowuje polukrowane przez około 3 - 4 tygodnie i nic się im nie dzieje. Gęstość lukru można regulować
Gospodyni MiejskaPyszne, aromatyczne ciastka z melasą i cynamonem. Z wierzchu chrupiące, a w środku miękkie. W ich przygotowaniu pomagała mi urocza młoda osóbka – Lila ( patrz FILM ). Nie wiem jakbym sobie bez niej poradziła :). Ciastka w smaku przypominają trochę angielskie pierniczki. Zimą upiekę je z większą ilością przypraw korzennych. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)melasę i wymieszać mikserem, aż powstaną okruchy. Odstawić mikser i ciasto zagnieść rękoma. Jeśli będzie zbyt klejące, dodać jeszcze mąki około 1/4 szklanki. Ciasto wstawić do lodówki na koło 30 minut. 5. Ze schłodzonego ciasta formować w rękach kulki, obtaczać w cukrze i układać je na blaszce do pieczenia, lekko spłaszczać ( patrz film ). Blaszka powinna być wyłożona papierem
Mała Cukierenkawięcej czasu niż zazwyczaj. W tym przypadku trzeba wykazać się odrobiną cierpliwości ;) Ale zapewniam, że warto, bo na koniec smakują i prezentują się obłędnie. :) Na dodatek są poręczne, więc bez większych problemów można je zawinąć jak wrapa i zabrać ze sobą na wynos do szkoły czy pracy. Składniki: na 5 naleśników 100 g ryżu basmati(...)Rozrzedzić wodą (ja użyłam ok. 1,5 szklanki) i chwilę blendować. Ciasto powinno mieć bardziej lejącą konsystencję niż tradycyjne ciasto naleśnikowe. Odstawić na ok. 15 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanej, teflonowej patelni. Moja była mała, więc wyszło mi 5 naleśników. Naleśniki smażą się dłużej niż te z tradycyjnego ciasta, dlatego trzeba poczekać kilka minut dłużej. ponadto: 2 kostki mrożone
Kuchnia EllieDo upieczenia ciastek na bazie kleiku ryżowego zainspirowała mnie znajoma. Prawdę powiedziawszy przez myśl mi wcześniej nie przeszło, by piec ciastka z kleiku
Smaczne Zdrowesię zwarta kulka. Przenosimy ciasto na oprószony mąką blat i ugniatamy 10-15 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto ponownie formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej oliwą miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5 - 2,5 godziny. Tak żeby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto lekko przyklepujemy i ponownie przekładamy na oprószoną(...)mąka stolnicę. I wyrabiamy przez kilka minut. Ciasto powinno być elastyczne, tak żeby po naciśnięciu szybko wracało do poprzedniego kształtu. Przekładamy je na blachę do pieczenia o wymiarach 26x37 cm (lekko posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia) i rozciągamy i kształtujemy tak żeby się ładnie uformowało w kształt blachy. I znowu przykrywamy wilgotną ściereczką i zostawiamy
Marder&Marder ManufacturePowoli odkrywam niesamowity świat domowego pieczywa i jestem nim ogromnie zafascynowana i zadziwiona. Niby liczba używanych składników ograniczona, niby mąka, woda, drożdże. Niby to tylko kilkanaście
W kuchni wieczoremwyobrazam sobie sezonu jesiennego bez ciasta ze sliwkami.Dzisiejsze bedzie na pewno wielokrotnie powtarzane.Jest to pyszny drozdzowiec ze sliwkami i orzechowa kruszonka.Do kruszonki uzylam podprazanych mielonych orzechow laskowych, dzieki temu jest niezwykle aromatyczna.Ciasta jest tak w sam raz,nie za duzo ,za to duzo,duzo sliwek.To najprostsze do zrobienia i najzdrowsze ze wszystkich ciast i chyba najsmaczniejsze.Jak na drozdzowe jest(...)wiorkiwszystkie skladniki na ciasto umiescic w misie miksera i przy pomocy haka dokladnie zagniesc.Ciasto bedzie dosc luzne.Mise przykryc folia i postawic w cieplym miejscu do podwojenie objetosciz maki,mielonych orzechow i cukru zagniesc kruszonke,zawinac w folie i odlozyc do lodowkisliwki umyc przekroic kazda na pol,usunac pestkewyrosniete ciasto podsypujac maka rozwalkowac na papierze do pieczenia na wielkosc blaszki.Z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Najsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca
Słodko-Słony Świat IlonyW zasadzie to pavlova z truskawkami. Od dawna za mną chodziła, ale jakoś nie było okazji. No może okazje były, ale nie wiem dlaczego pavlovej nie
Gotowanie z pasjąPo dość wymagającym torcie na Walentynki przyszła pora na nieco łatwiejszy wypiek dla ukochanej osoby 😜 Kiedy zobaczyłyśmy ten przepis u Ani z bloga "Naturalna kuchnia wegetariańska
Candy PandasWykorzystując wspaniały majówkowy weekend z wątpliwie przyjazna pogodą trochę szalejemy w kuchni. Dziś na prośbę dzieci przeszukałam przepisy na ciasteczka tak jak prosiły dzieci, ale chciałam
Państwo Wojtczuk gotująSłyszałem, że przygotowanie kaczki to zmora nie jednego kucharza.Ja kucharzem nie jestem. Ale jeść kocham i gotować również. Dziś piekłem moją pierwszą pierś z kaczki.
kulinarnyJaWitam Was moi kochani po prawie pięciu miesiącach przerwy! Musicie wybaczyć mi moją nieobecność, lecz miałam sporo na głowie.. dwa kierunki studiów, obrona pracy dyplomowej
Be Fit Be StrongWami przepisem na pyszne czekoladowe ciasteczka bez mąki, jajek i mleka - dokładny przepis znajdziecie tutaj . A przy okazji wpadłam na pomysł zrobienia zdrowej wersji tortu, który również będzie bez mąki, jajek i laktozy. Muszę się przyznać, że to był kolejny z moich eksperymentów i sama do końca nie wiedziałam co mi z tego wyjdzie. Jednak teraz mogę śmiało(...)formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i pozostawiamy na do wystudzenia. Krem W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz masło orzechowe. Dodajemy mleczko kokosowe oraz syrop klonowy. Całość mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Lekko przestudzony krem wylewamy na spód . Kiedy całkowicie przestygnie wkładamy ciasto do lodówki. Wierzch
Health-Fit-LifeMąż jedno, Dzieci drugie, ja trzecie...) jest czasem tak męczące, że aż się nie chce. No i zabiera sporo czasu, a ten przy najmłodszym jest na wagę złota. Nie bez powodu siedzę po nocach i piszę przepisy, w dzień po prostu się nie da :) Wracając do jedzenia... przygotowałam sobie ostatnio pizzę na kalafiorowym spodzie! A co ważniejsze... dało się(...)pizzę taką normalną dałby się pokroić, ale powiadam Wam, że można ją zjeść, nawet w całości! Przepis na spód zaczerpnięty z książki „Dieta fit”. Składniki na ciasto: 1 średnia główka kalafiora 2 jajka po ½ łyżeczki soli himalajskiej, pieprzu, bazylii, oregano, ziół prowansalskich 1 ząbek czosnku Dodatki: 200g pieczarek 2 łyżki kaparów ½ czerwonej cebuli Ok 6 czarnych oliwek
Kuchnia w czekoladzieprzypadku, pyszny obiad. Do przygotowania 4 porcji potrzebujecie: ok. 400 g schabu bez kości sporej ilości przypraw do marynaty: łyżeczki papryki słodkiej, łyżeczki papryki ostrej, łyżeczki majeranku, łyżeczki soli, lub innych ulubionych przypraw i ziół ok. szklanki oleju ciasta francuskiego (ok. 250 g) ok. 300 g świeżego szpinaku 3 ząbków czosnku dużej cebuli 120 g niebieskiego sera pleśniowego(...)słony, ja soli dodałam dosłownie szczyptę. Dobrze, żeby masa szpinakowa także lekko przestygła. Ciasto dzielimy na 4 części. Na każdą wykładamy szpinak oraz po kawałku mięsa. Całość szczelnie zawijamy w ciasto, a następnie układamy łączeniem ciasta do spodu, podwijając także brzegi, by stworzyć szczelny pakunek. Pieczemy w 180 stopniach do momentu zrumienienia ciasta, czyli około 25 minut
PichceniomaniaJaki macie stosunek do samochodów, pociągów i autobusów? Szóstego października, późno w nocy, urodził się kolejny członek rodziny C. Jego siostra została szczęśliwą mamą malutkiego Willadsa, który bez trudu zdobywa serca wszystkich, którzy choćby raz na niego zerkną. Gdy dumna babcia wręczyła mi zawiniątko z maleństwem, po prostu rozpłynęłam się nad nim z rozkoszy. Jest przeuroczy, i aż wzdychałam(...)rozetrzeć palcami na kruszonkę. Dodać żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, podsypując mąką. Wykrawać kółka i serduszka, lub inne kształty. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszklanki zimnego piwa Mąkę mieszamy z solą, dodajemy pokrojone masło i siekamy aż do otrzymania kruszonki, następnie dolewamy tyle piwa, aż otrzymamy zwarte, gładkie ciasto. Teraz ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. NADZIENIE: 1 duża cebula lub 2 małe 300 g pieczarek sól pieprz szczypta rozmarynu olej do smażenia(...)Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości około 3 milimetrów, Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy część nadzienia i zwijamy jak roladę. Teraz rulon dzielimy na 8-10 cm kawałki lub na 2 cm plasterki. Gotowe paszteciki układamy na blasze, smarujemy rozmąconym żółtkiem, posypujemy sezamem, makiem, kminkiem lub czarnuszką i pieczemy do zarumienienia
Rozpustne gotowaniezielonych części rabarbaru, które często pozostają niewykorzystane po wypieku ciast lub po prostu są zbyt kwaśne. W tym przypadku, aby zrównoważyć smak z truskawkami, podgrzałam wcześniej rabarbar w syropie z wody i brązowego cukru, który ładnie się karmelizuje na patelni i otula słodyczą rabarbar. Crumble podałam mojej Rodzinie bez żadnych dodatków, bo było tak pyszne, ale na pewno(...)jedno większe naczynie do zapiekania. KRUSZONKA: Wszystkie składniki umieść w miseczce i rozetrzyj dokładnie palcami, aż powstanie odpowiedniej grubości kruszonka. Posyp nią nadzienie, wsadź kokilki do piekarnika i piecz crumble około 35 minut do lekkiego zbrązowienia kruszonki. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat IlonyPyszne, chrupiące ciasteczka owsiane, bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko. Ja swoje przygotowałam z dodatkiem orzeszków, do połowy ciasta dodałam także pokruszoną czekoladę z jajka niespodzianki (tu już niestety cukier był... ale za to ten smak...), obydwie wersje były przepyszne. Baaardzo chrupiące i bardzo wciągające. Zasmakowały(...)mieszamy. Na końcu dodajemy bakalie (u mnie same orzeszki), mieszamy. Z masy odrywamy kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dłońmi rozpłaszczamy każdą kulkę, u mnie dość mocno, chciałam by były cienkie i chrupiące. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.17 minut, do lekkiego przyrumienienia
Smaczne Zdroweswoją cenę. Nawet czyste paznokcie (ani śladu czekolady; niesamowite! ). Dzisiaj mam dla Was naprawdę urocze ciasteczka. Guziczki zachwycały mnie od dawna; gdy więc znalazłam odpowiednią foremkę, kupiłam ją bez chwili wahania. Jeśli jednak takiej nie macie, nic straconego. Wystarczy zaopatrzyć się w dwie nieduże, okrągłe foremki (lub szklanki); większą wycinać ciastka, mniejszą przyciskać delikatnie w środku, formując kant. Dziurki(...)miękkie ciasto. Podzielić je na 3 równe części. Do pierwszej dodać skórkę z cytryny, do drugiej kakao, a do trzeciej - kawę. Dokładnie zagnieść. Uformować z ciasta trzy kulki, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto wałkować na grubość 3 mm, wykrawać foremką ciastka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie
Pożeraczka, czyli raz adobrzejogurtu naturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 100g kandyzowanego pomelo mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny kandyzowane pomelo Ciasto na pierniczki(...)gładki proszek i dodajemy do ciasta. Do gotowej masy dodajemy ostudzony miód i miksujemy do połączenia składników. Ciasto będzie gęste, ale nie zwarte. Dlatego powinno spędzić noc w lodówce. Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez
Gotowanie i blogowaniekruszonką i upieczonych, to ma jeszcze maślany spód co zdecydowanie ułatwia krojenie i konsumpcję . Ciasto przetrwało w lodówce prawie 5 dni a potem się skończyło. Mocno schłodzone jest wręcz genialne!!! Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa ciasto: 150 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki 300 g maki pszennej 110 g cukru pudru 1 jajko(...)zwarte ciasto. Zawijamy je w folię i chłodzimy w lodówce 20 minut. Jabłka, truskawki, cukier puder i sok z limonki wkładamy do garnka. Dolewamy pół szklanki wody. Zagotowujemy i pyrkoczemy ok 20 minut. Jabłka powinny zmięknąć a płyn odparować. Całość studzimy a następnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C Formę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone
Dzieje kuchennej Wiewiórybądź do zamrażalnika na 10-15 min. 3. Po tym czasie należy ciasto rozprowadzić na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę, Delikatnie rozprowadzając palcami. Można nakłuć spód w kilku miejscach widelcem. Piec: 15-25 min w temperaturze 180 stopni Ciasto ostudzić Krem śmietankowy i krem czekoladowy: 1.Śmietanę ubić na sztywno pod koniec ubijania dodać cukier puder 2. Śmietanę(...)naczyniu aż zacznie tężeć, lecz nadal będzie płynna. 6. Tężejącą galaretkę rozlać na warstwę śmietany 36%. Chłodzenie: Chłodzić w lodówce aż do całkowitego stężenia galaretki. Można udekorować wierzch pokruszonymi bezami, bądź herbatnikami Smacznego
KreatywnePinyDacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z
Oryginalny smakZnacie crumble?To doskonaly i bardzo szybki sposob na pyszny, goracy deser ,a jednoczesnie na zagospodarowanie owocow.Male kokilki pelne soczystych owocow,otulone pierzynka okruchow chrupiacego ciasta i wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy swietnie(...)zaroodpornych naczyniekWlozyc do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec okolo 20 minut,do momentu kiedy kruszonka sie zrumieni,a owoce beda bulgotacPodawac gorace,choc zimne sa rownie pyszne.Uwagi : Czesc maki,tez pelnoziarnistej lub orkiszowej mozna zastapic mielonymi migdalami,orzechami, platkami owsianymi itd.,mozliwosci jest bez liku,a wszysto zalezy od upodoban.Zamiast cukru -miod stewia lub inny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!