bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1118/1508)

Francuskie kuferki z jabłkami 140

lekko miękkie). Odcedzamy. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i lekko rozmrażamy (wystarczy 5 - 10 min), kroimy je na równe prostokąty, w co drugim prostokącie wykrawamy środek. Całe prostokąty układamy na formie wyłożonej papierem i smarujemy białkiem, na nich układamy ciasto z wyciętym środkiem, które smarujemy białkiem. Z resztek ciasta wycinamy ozdobne kwiatki i przyklejamy je na bokach ciasta. W wycięty środek(...)układamy plasterki jabłek. Boki ciasta smarujemy żółtkiem i całość  posypujemy odrobiną brązowego cukru. Pieczemy 20 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku.   SMACZNEGO

Lili w kuchni
PANETTONE BREAD PUDDING - NOWE OBLICZE ZAJĄCZKA :) 181

zająca powstał wspaniały, kuszący czekoladą  i likierem panettone bread pudding . I choć większość źródeł umieszcza bread pudding w dziale DESERY, my z wielką ochotą i bez  żadnych wyrzutów sumienia zjedliśmy go na śniadanie:)   Panettone można zastąpić brioszką lub po prostu babką drożdżową, więc obecność zająca nie jest obowiązkowa i nie powinna Was w żadnym wypadku(...)kawałki i rozłożyć do nasmarowanych masłem foremek. Na górze posypać dropsikami czekoladowymi. Zalać miksturą z jajek i mleka.  Delikatnie ugnieść palcami, tak, aby kawałki ciasta były w całości pokryte mlekiem. Piec w piekarniku ok. 35 minut do momentu, aż urosną i pięknie się zarumienią. Ja po lekkim przestudzeniu polałam jeszcze wierzch likierem pomarańczowym, co moim zdaniem było wręcz wskazane

KUCHARNIA
Babka odrywana, z jabłkami 160

Lubimy ciasta drożdżowe.Tym razem będzie to babka złożona z porcji ciasta, wypełnionych jabłkami i dżemikiem.Takie porcje można sobie odrywać bez użycia noża.   Składniki na ciasto:-ok. 5 szklanek mąki-5 dkg drożdży-300 ml ciepłego mleka-4 łyżki cukru-3 żółtka, 1 jajko oraz jajko do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat-szczypta soli(...)jajko. Zagniatamy ciasto.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy.Odstawiamy do wyrośnięcia.   Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy wyrośnięte ciasto i rozwałkowujemy.   Tniemy na prostokąty.    Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem,kładziemy plasterek jabłka i odrobinę dżemu.   Tak przygotowaną porcję ciasta składamy.   Porcje moczymy z jednej strony w oleju i układamy w formie rozcięciem

Maminek kulinarny
Kruche ciasto ze śliwkami i kaszą perłową 242

otrzymania ciasta o konsystencji drobnych okruchów chleba.Jeżeli ciasto będzie za suche ,można dodać odrobinę wody lub śmietany. Uformuj z niego wzgórek, zrób w środku dołek i wrzuć do niego żółtka. Ugniataj na gładką masę, po czym ulep kulę. Zawiń ją w folię do żywności i odstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Rozwałkuj ciasto i wyłóż(...)Ugotuj śliwki z cukrem i sokiem z cytryny. Od czasu do czasu mieszaj; powinny być miękkie, ale nie rozpadać się. Wyłóż ciastem formę o średnicy 25 cm, po czym nałóż równomierną warstwę kaszy. Na wierzch nałóż śliwki i piecz w nagrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku przez około 45 minut

Gorący kąsek
KRUCHE CIASTECZKA W 3 WERSJACH 180

składników(można od razu wyrobić rękoma).  Ciasto podzielić na 3 w miarę równe części: 1) Pierwszą część rozwałkować na cienki placek i pokruszone jajka Kinder niespodzianki lekko wwałkować w ciasto. Następnie ciasto zrolować, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do schłodzenia do lodówki na ok.20 minut.  2) Drugą część ciasta posypać zcukrzonym karmelem trzcinowym, lekko wwałkować. Następnie zwinąć(...)lodówki do schłodzenia ciasta.  3) Ostatnią część ciasta podzielić na dwie osobne. Do jednej dodać łyżeczkę kakao i wymieszać. W drugą wwałkować rozkruszony karmel. Następnie warstwę z kakaem ułożyć na warstwie z karmelem. Razem zwinąć w rulon, owinąć folią i spożywczą i wsadzić do lodówki w celu schłodzenia ciasta.   Po wyjęciu już schłodzonego ciasta pokroić je na plasterki

Smaczne Zdrowe
FIT MUFFINY BANANOWE BEZ LAKTOZY I GLUTENU 220

  FIT muffiny bananowe to coś co za mną już długo chodziło. Muffinki są bez glutenu, jak również bez laktozy. Są bardzo aromatyczne wilgotne

SMYKWKUCHNI
Proste muffinki bananowe 144

Dziś przepis na bardzo proste muffinki mocno bananowe. Przypominają one trochę chlebek bananowy w wersji mini.  Banany są mocno wyczuwalne w smaku, a więc to

Healthy food explorer
,,Pavlova z malinami’’ 167

Co myślicie o lekkim deserze z bezą, bitą śmietaną oraz świeżymi owocami? Tort bezowy Pavlova to jeden z najbardziej lubianych tortów. Deser w konsystencji jest lekki

Podróż w kulinaria
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 170

     Latem nadmiar żółtek pozostałych po pieczeniu tortów bezowych wykorzystuję jako naturalny nawóz do malin w ogrodzie ( tak na marginesie to bardzo polecam

Smaczne Zdrowe
Koniec przynosi nowy początek. PUDDING CYTRYNOWO Z KOKOSEM. 174

Przychodzi taka chwila, kiedy wszystko staje na głowie. Gdy cały świat koziołkuje w zawrotnym tempie, przewraca się do góry nogami. Jest taki moment, kiedy zupełnie

W kuchni Karmel-itki
Chlebek z chrupiącym sezamem przekładany pesto z rukoli 150

Domowy chlebek bez konserwantów, żadnych ulepszaczy, z mocno wyczuwalną rukolą w postaci pesto, z dodatkiem aromatycznego czosnku, chrupiącym sezamem, orzeszkami i kremowym serkiem to idealna propozycja dla lubiących zdrowe, domowe wypieki. Składniki: 200g mąki kukurydzianej 180g mąki pszennej 100g mąki orkiszowej 7g suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 jajka 100ml ciepłej wody 100ml ciepłego mleka 80g masła(...)drożdże, cukier, sól, jajka, rozpuszczone masło, mleko i wodę. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Pesto z rukoli: Rukolę, orzeszki, czosnek, przełożyć do blendera, wlać oliwę, sok z limonki, serek i zmiksować. Następnie doprawić solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około

Szalona Kuchnia Eweliny
O tym, jak prawie zostałam feministką. I różowe bułeczki z buraczkami 175

pójdę! Porzuciłam więc ideę zostania feministką i pokornie poczekałam na C., żeby ocalił swą damę z opresji (groźba zamarznięcia może nie była realna, ale... W baśniach zawsze się dramatyzuje bez potrzeby).  Dzisiaj mam dla Was przepis na wyjątkowe bułeczki - idealnie poprawiające humor już samą swoją barwą. W magazynie Bage og sylte , nr 1/2017 zdjęcie bułeczek było zrobione przed(...)płynne składniki, zagnieść. Dodać sól, połączyć. Na końcu partiami dodawać mąkę pszenną. Dobrze wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy. Odstawić na 25-30 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować mlekiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BABECZKI SEROWE ZE ŚLIWKAMI DLA DIABETYKÓW 284

ścieram masło na tarce do mąki, żeby łatwiej te składniki połączyć), dodać miód, jajko, dodać szczyptę soli, szybko zagnieść i tak otrzymane ciasto zawinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykroić okrągłe placki i wyłożyć na dno silikonowych foremek do babeczek. Można skorzystać też z papierowych foremek, ale silikonowe są dużo wygodniejsze(...)cukrem) aż do całkowitego rozmieszania i napowietrzenia masy, dodać twarożek, cały czas ucierając. Następnie dołożyć proszek budyniowy oraz śmietanę. Masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki skórkami do dołu. Piec 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC. Wyciągnąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z foremek. Pałaszować. 1 babeczka to ok. 170kcal , węglowodany: 17g, białko

Dietolog
Truskawkowa kula -ciasto 165

taką z wyposażenia piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć na blaszkę i wyrównać. Piec w 180 stopniach C około 15 minut. Ciasto nie może być zbyt spieczone , bo będzie się kruszyć. Gorący biszkopt obracamy wraz z papierem do góry i zdejmujemy papier. Miskę o średnicy 24 cm na górze wykładamy ciastem. Dno i boki. Krem truskawkowy(...)ciasto na równi z brzegiem miski. Na kremie ułożyć lekko wciskając biszkopty. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Po tym czasie do miski z ciastem przyłożyć talerz i odwrócić miskę wykładając ciasto na talerz. Krem 200 g śmietany kremówki 36% 2 płaskie łyżki cukru pudru Całość ubić na sztywną masę. Ubitą śmietaną posmarować całość ciasta, wygładzając na gładko

O kuchni z uczuciem
Chleb z Garnka Żeliwnego - Łatwy i Długo Świeży 207

podoba ostatnio :) Z piekarnika wyciągnęłam rozgrzany garnek żeliwny, do którego ostrożnie przeniosłam chleb, garnek przykryłam pokrywką i wstawiłam do piekarnika. Piekłam 30 minut w temperaturze 220 stopni przykryty pokrywką, a po tym czasie zdjęłam z garnka pokrywkę i piekłam kolejne 30 minut.  Po tym czasie wyciągnęłam naczynie, wyciągnęłam z niego chleb i pozostawiłam go w spokoju do całkowitego wystygnięcia(...)sił, żeby nie kroić ciepłego :) * Ważne!  Jeśli bochenek chleba wyrasta na papierze do pieczenia łatwiej Ci będzie potem przenieść bochen do rozgrzanego garnka, łapiąc za brzegi papieru i wkładając chleb razem z papierem. Ja na chwilę obecną delikatnie wkładam bochenek chleba bez papieru, tylko bardziej uważam aby nie poparzyć rąk o brzegi rozgrzanego naczynia. Chleb trzeba przenieść

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania