bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1111/1508)

Baklava grecka w aromacie pomarańczy 162

ciasta, grecka baklawa w aromacie pomarańczy: Blaszkę na ciasto smarujemy rozpuszczonym masłem. Ciasto rozwijamy w poziomie i kroimy na 3 równe części. Pierwszą porcję ciasta oprószamy mąką i bardzo cienko rozwałkowujemy na stolnicy do wymiarów blaszki. Ciasto układamy na spodzie formy, smarujemy je rozpuszczonym masłem, posypujemy 1/2 zmielonych orzechów i 1/4 zmielonych pistacji . Czynność powtarzamy przy drugiej warstwie (ciasto, masło(...)orzechy). Na wierzchu układamy trzecią warstwę ciasta. Baklawę kroimy w kwadraty, a następnie w trójkąty. Ciasto smarujemy masłem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180'C. Pieczemy ok. 30 min. Upieczone ciasto polewamy wcześniej przygotowanym syropem pomarańczowym i dekorujemy pozostałymi  zmielonymi pistacjami . Gdy ciasto przestygnie i wchłonie cały syrop, możemy serwować. Smacznego. Baklawa- Baklava grecka w aromacie pomarańczy

kulinarnyJa
Sałatka z pieczonych buraków z mozzarellą, rukolą, pomidorami i orzechami 222

czasu pieczenia buraków, ale możemy to wybaczyć, bo siedzą sobie w piekarniku bez naszego udziału. Buraki przed pieczeniem myjemy i nakłuwamy. Taki buraczek zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy buraki, oczywiście w zależności od wielkości, około godziny. Ja wybieram do pieczenia raczej małe lub średnie egzemplarze. Po upieczeniu, taki burak jest jeszcze bardziej(...)być jedzone przez osoby z cukrzycą. Dania z pieczonych buraków nie trzeba już specjalnie dosładzać. Przy tej sałatce myślałam o jakimś dressingu na bazie miodu. Wystarczyło jednak spróbowanie buraków i wiedziałam, że nie ma co tutaj dodatkowo mieszać miodu bo jest i tak słodko Porcja na 1 osobę Drukuj Sałatka z pieczonych buraków z mozzarellą, rukolą, pomidorami i orzechami Składniki

Mieszam w Garnku
Ciastka owsiane bez cukru i tłuszczu, a mimo to delikatne i słodkie. 163

Te ciastka śmiało można nazwać wersją podstawową. Tak banalnie prostych i beztłuszczowych i cukrowych jeszcze nie piekłam. Mam w planach zrobić ...(coś) takie po przeróbkach,  

Dieta moja pasja
Tort czekoladowy korzenny 184

Tort czekoladowy korzenny , kolejny pyszny tort z naszej kulinarnej historii/tradycji. Bez udziwnień, dodawania różności: sztucznych olejków zapachowych, różnych ciasteczek, wafelków.... i sama nie wiem czego jeszcze, bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego(...)roku, pod redakcją Antoniny Piętkowej. Przepis na tortownicę o średnicy 20 cm. Dość istotne jest, aby wszystkie produkty były w temperaturze pokojowej. Nie łączmy ubitego masła z zimnymi żółtkami. Ciasto: 150 g miękkiego masła, 4 jajka, 150 g cukru pudru, 80 g mąki pszennej, 150 g migdałów (mogą być w łupinkach), 150 g czekolady deserowej*, 1 łyżeczka świeżo zmielonych goździków

królestwo garów
Chleb jaglany bezglutenowy 155

Następny do kolekcji chlebów bezglutenowych, tym razem na bazie mąki jaglanej i ugotowanej kaszy jaglanej. Piekłam kiedyś chleb z kaszą gryczaną i

To co kocham
Bezglutenowe, błonnikowe krakersy z quinoą i guacamole 191

Dawno tu nie było żadnej przekąski, którą można by było przygotować na przyjęcie, albo przegryźć w razie niewielkiego głodu ;) No to jest - krakersy z błonnikiem w

Quinoa Raz!
Chleb "pleśniowiec" z dodatkami i "Gang Różowego Sari" 220

gęste ciasto (z ledwością dające się wyrobić za pomocą drewnianej łyżki) do chwili połączenia składników - niech Was nie kusi dolewanie wody, bo dodany za chwilę ser z czasem będzie oddawał wilgoć do ciasta. Lazur pokroić w kostkę, nie musi być regularna. Dodać ser do ciasta i wyrabiać drewnianą łyżką tak długo, aż zobaczycie, że ser został wmieszany w ciasto(...)kostki się rozdrobniły. Odcedzić orzechy. Dodać je i pestki dyni do ciasta. Ponownie wyrabiać. Odstawić ciasto pod przykryciem (wilgotną ściereczką) na kilka godzin do wyrośnięcia. Przy obecnych temperaturach za oknem (ponad 20 stopni C) będzie to trwało ok. godzin. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wilgotnymi rękami uformować okrągły bochenek. Posypać powierzchnię mąką bezglutenową i przykryć

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza margherita 266

mąki typu „00”, około 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 250 g mozzarelli, 2 puszki całych pomidorów bez skórki w soku, liście bazylii, oliwa, sól, pieprz W czerwcu 1889 roku w Neapolu, gościła para królewska Humbert (Umberto)I i Margherita. Piekarz Rafaele Esposito przygotował specjalnie dla królowej(...)śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły

królestwo garów
Karpatka z kremem budyniowo- adwokatowym, czy ajerkoniakowym:) 397

możemy wykończyć nasz ręczny mikser. Przy wyrabianiu ciasta pałką , musimy pamiętać o tym, żeby nie wrzucać wszystkiego na raz, tylko stopniowo, trochę ciasta rozcieramy, dodajemy jajko i znów trochę ciasta. No i tak aż do końca. No i oczywiście nie robimy tego w pośpiechu, gdyż źle wyrobione ciasto, grozi zakalcem. Gdy ciasto jest gotowe, wykładamy je na wysmarowaną margaryną(...)ciasta możemy z niego zrobić eklerki lub ptysie, tzn. położyć ciasto łyżką na blasze i upiec. Posmarować kremem z karpatki lub ubić bitą śmietanę). Ciasto pieczemy w rozgrzanym pierniku (najlepiej na środku), w temperaturze 180C , około 15 do 20 minut. Jeśli po upływie czasu, nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już gotowe, możemy to sprawdzić podnosząc leciutko ciasto nożem

Smakowy Raj
Jagodowy torcik bezowy 151

"Jakie plany na weekend? Ja będę całą sobotę i niedziele leniuchować :) Planuję spotkać się z przyjaciółmi, dobrze zjeść i się trochę pobawić, żadnej cięższej pracy czy

Słodkie Przyjemności
CIASTO CYTRYNOWE Z PIANĄ BEZOWĄ 531

Orzeźwiające cytrynowe smaki goszczą u mnie nie tylko w upalne lato.Z wielką przyjemnością sięgam po nie również wtedy, kiedy za oknem coraz chłodniej … a w

Ostra na Słodko
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 204

drewnianym blatem roboczym, przy którym mogliśmy wspólnie pracować, dyskutować, żartować, popijać winko, wymieniać się doświadczeniami kulinarnymi... Na półkach stały dziesiątki talerzyków, foremek, deseczek oraz różnorodne sprzęty kuchenne, z których bez problemu mogliśmy korzystać. Przygotowanymi posiłkami zajadaliśmy się w znajdującym się obok salonie z pięknie zastawionym stołem. Dodatkowo znalazłam się w gronie ludzi, którzy mają takiego samego fiksa(...)składniki na spód wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 6 minut lub do lodówki

My Culinary Art
Gniazda bezowe z cytrynowym kremem i bananami 201

Prawdziwa słodka rozkosz dla podniebienia, obłędnie słodka beza którą uzupełnia  orzeźwiający krem cytrynowy i banany, wszystko doskonale się ze sobą komponuje. Przepis dla wielbicieli klasycznej

Wanilia i Kardamon
Aromatyczny piernik bezglutenowy 163

Pachnący aromatyczną mieszanką przypraw korzennych, miękki i słodki wypiek na Boże Narodzenie.  Oczywiście może być też zwykłym ciastem weekendowym 😊  No i nie trzeba czekać

Ze smakiem bez glutenu
Podpłomyki z pieczonymi ziemniaczkami i dodatkami.(vege & gluten free) 194

Za oknem dzisiaj nie korzystna aura więc trzeba sobie jakoś ten brak słońca zrekompensować. A co byście powiedzieli na słoneczne podpłomyki wykonane z wody, mąki z

vaniliowoczekoladowa
Czekoladowy sernik na herbatnikach. 168

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny sernik. Wyjątkowo nie utarty na maśle, lecz ubijany ze śmietanką kremówką. Jest on bardzo delikatny w smaku i taki lekki, całości

Izabelawkuchni
Ciasteczka owsiano-orzechowe (bez mąki, jajek, cukru) 178

Jeżeli złapie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do upieczenia domowych ciasteczek owsianych wraz z dodatkiem zmiksowanych orzechów, nasion słonecznika i gorzkiego kakao. Warto dodać

Ugotować
Scones- proste, puszyste bułeczki (na maślance) z rodzynkami 183

Szukacie przepisu na proste drugie śniadanie? Wystarczy 30 minut by cieszyć się domowymi bułeczkami, które są puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Scones to bułeczki

vaniliowoczekoladowa
"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 340

Kruche pierniczki z imbirem, cynamonem i  ucieranym cytrynowym lukrem. Idealne na wyjazd na wakacje  :) Składniki: skrobia kukurydziana 1 szklanka mąka kukurydziana 1

głodny alergik
2. Sernik jogurtowo-twarogowy II 173

W końcu weekend! Nie ma to jak 4 dni szkoły i 3 dni wolnego tydzień w tydzień. Niedługo sesja, więc nawał nauki przede mną, ale co

Be Fit Be Strong
Chałka bajka 151

serem czy sernika. Takim smakołykiem jest też chałka jak bajka. Pieczywo z dzieciństwa. Pachnąca, puszysta, bajkowa chałka Chałka w wykonaniu Agaty to smakołyk, który znika natychmiast. Można zjadać ją bez niczego, z masłem czy z domową konfiturą, którą Agata przygotowuje z własnych truskawek czy malin. Do tego gorąca kawa albo szklanka mleka i mamy przepis na znakomity podwieczorek, który(...)Następnie przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut do momentu, aż uzyskamy gładkie, elastyczne ciasto, które przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 równych części. Z każdej formujemy długie, równej długości wałki. Następnie trzy wałki umieszczamy obok siebie i pleciemy

KulinarneImpresje.pl
Proste i zdrowe ciasteczka owsiano-bananowe 210

wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe (można dłonie lekko zwilżyć wodą), które później lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 15 minut. Ciasteczka ściągamy z blaszki po wystudzeniu. Ciasteczka są naturalnie słodkie i miękkie. Do przygotowania ciasteczek wykorzystałam płatki owsiane górskie(...)przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem).   Ciasteczka dodaję do wspólnej zabawy „Ciasto na niedzielę” . Wraz ze mną najróżniejsze ciasteczka piekły: Marzena Joanną   Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Słodkie okruszki
Syrnik czorno-bioły (Sernik czarno-biały…choć nie do końca ;) ) 202

nowego życia, a te wszyske bakalie to richtig 10 luksus i czowiek zarozki wiy, że to niy je byle jaki dziyń. Tyn mōj syrnik niy bydzie za wymyślny i bez to nawet te ludzie, co to im niy nojbliżyj do pieczynioł, dajōm sie śnim 11 rada.   Co potrza? Czorne: 40 dkg m ōnki pszynny 2 łeżki cukru(...)wejźniecie za dalszoł robota, to mołcie kans czasu na kafyj abo i na klachy 15 ze jakōm kōmratkōm 16 Jak już we zamrażalce te nasze „czorne” ciasto bydzie fajnie tward ōńć, to sie oddzielcie biołka łod żōłtek- żōłtka dejcie do jaki wiynkszyj miski, a biołka we jaki mańszyj utrzaskejcie 17 na sztajfno 18 piana. Do żōłtek dejcie cuker i wymiksujcie

Chop w kuchni
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 206

porcji) Składniki: 3 duże jabłka, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone na ćwiartki 1 szklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki jabłka z sokiem z cytryny i 1/3 szklanki cukru i odstaw(...)owoce od czasu do czasu. Na posypanej mąką powierzchni, rozłóż ciasto francuskie i wytnij z niego koło o 1 cm szersze niż średnica patelni. Umieść ciasto na jabłkach a brzegi powciskaj między owoce a brzegi patelni, natnij ciasto w kilku miejscach. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut, do ładnego zarumienienia. Wyjmij patelnię i odstaw na minutę

karmelowy