bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1104/1508)

Naleśniki z białym serem 351

Któż z nas nie lubi naleśników. Kojarzą się one z dzieciństwem i piątkowymi obiadami w szkole :) Jeśli macie ochotę przypomnieć sobie te czasy, poniżej znajdziecie listę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Batoniki z granoli 246

pszenica) – mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości. Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników. Granola została wymyślona w Dansville w stanie Nowy Jork przez dr. Jamesa Caleba Jacksona w Jackson Sanatorium w 1894 r. Podobne płatki zostały wymyślone również przez Johna(...)parze. Do rozpuszczonej masy dodajemy porcjami granolę, posiekane orzechy laskowe, amarantus, za każdym razem mieszając składniki. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równamy powierzchnię, posypujemy amaratnusem i przykrywamy papierem do pieczenia. Obciążamy, np. butelkami z wodą. Pozostawiamy na 1 – 2 godziny, następnie na taki sam czas wstawiamy do lodówki, do całkowitego stężenia masy. Wyjmujemy i kroimy

mojewypiekiinietylko
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 238

wiem, czy to jest wykonalne. Na listopadowe deszcze i wiatry nie ma chyba nic bardziej podnoszącego nas na zdrowiu, jak rozgrzewająca zupa, a rosół w szczególności. W końcu nie bez powodu nasze babcie leczyły nim przeziębienia.  Ten rosół jest dla mnie wyjątkowy z kilku powodów. Po pierwsze jest ugotowany na gęsinie, a to podobno jedno z najzdrowszych mięs(...)święto 11 listopada, myślę, że jest szansa, aby stało się to ciekawą kulinarną tradycją. Bardzo spodobał mi się złocisty jesienny kolor i intensywny smak tej zupy uzyskany dzięki pieczonym gęsim udkom, pieczonym warzywom i suszonym grzybom. No i na koniec jestem bardzo dumna z mojego makaronu. Jako osoba chora na celiakię nie mogę jeść tradycyjnego makaronu, do tej pory zastępowałam

Quinoa Raz!
Chlebek bananowy z mąką jaglaną 179

mega prost y. Dziś proponuję Wam chlebek bananowy w wersji f it - na bazie mąki jaglanej, z miodem i olejem kokosowym. W moim wypieku znalazły się również bakaliowe dodatki, bez których nie wyobrażam sobie chlebka bananowego. Dodałam orzechy włoskie, orzechy nerkowca i suszoną żurawinę. Bakalie wybierać możecie dowolnie. Dodajcie to co lubicie lub to, co aktualnie macie w kuchennych(...)solą, cynamonem i sodą. 4 . Do suchych składników dodać składniki mokre, dolać mleko i wymieszać. Na koniec wsypać do ciasta bakalie i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszać. 5. Blachę keksówkę długości około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec około 55-60 minut. 6 . Upieczony chlebek

kolorowotorcikowo
PROSTY CHLEB Z GARNKA 195

garnka skusiła mnie na swoim blogu Ewa . Żałuję, że tak długo zwlekałam z jego upieczeniem gdyż bardzo nam smakuje. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy wymieszać wszystkie składniki bez zbędnego wyrabiania. Wyrasta w nocy, a rano po niespełna dwóch godzinach w całym domu pachnie świeżych chlebem. Uwielbiam jego skórkę jest bardzo chrupiąca i w zasadzie z każdego bochenka(...)dodać 2-3 łyżki wody. Miskę z ciastem chlebowym owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki. Ciasto dość mocno urośnie, więc polecam większą miskę. Następnego dnia rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb ( aż przestanie lepić się do rąk ). Uformować bochenek o kształcie naczynia w którym będziemy go piec. Nakryć ściereczką i zostawić na 40 minut

Pieguskowa Kuchnia
Bezglutenowy chlebek dyniowy z babką płesznik i pestkami dyni 211

ludzie żyją jak co dzień, robią rzeczy te, co zwykle niczego się nie spodziewając, aż tu nagle napiera banda oszołomów z zerowym humanitaryzmem i zabija przypadkowych, niczemu winnych ludzi bez jakichkolwiek skrupułów i uczuć. Szok! Ogarnia mnie gniew, nienawiść i wstręt do tych morderczych bestii! Głębokie wyrazy współczucia dla rodzin i bliskich ofiar. "I see humans, but not humanity(...)oliwy - 7g drożdży instant - 1/2 łyżeczki soli * olej do wysmarowania formy + płatki jaglane lub inne do obsypania formy Formę do pieczenia smarujemy olejem, obsypujemy dokładnie płatkami. Wszystkie składniki dynamicznie mieszamy za pomocą łyżki na elastyczne "ciasto". Szybko przekładamy do przygotowanej formy (u mnie 21 x 11 x 7 cm), przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce

Be Fit Be Strong
I znowu po duńsku... 183

wpłynąć na porządek dnia.  Dzisiejszy wpis więc również się w tej tonacji zmieści - bez zbędnych wstępów: kolejny sposób na duński koldskål , czyli cudowny, letni deser. Tym razem bez dodatku jajek (jak obiecywałam), lekki, ba! Wręcz dietetyczny - na bazie maślanki i jogurtu naturalnego, dosłodzony miodem i podany z truskawkami. Lekko zmiksowany, ma konsystencję delikatnej pianki - ciężko się(...)niego korzystam. Pierwszy raz upiekłam je w Polsce, gdy chcieliśmy zaserwować moim Rodzicom prawdziwie duński deser, a do oryginalnych (czytaj: gotowych) kammerjunkere nie było dostępu. Od tamtej pory piekę je samodzielnie za każdym razem - są o niebo smaczniejsze od kupnych! Przepis na zupę pochodzi z Femina magazine: Sommer mad 2015 , delikatnie tylko zmieniłam proporcje. Razem ze mną sak duńskiego lata

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort z masą maślaną 261

tort był robiony w moim domu odkąd pamiętam. Na tym przepisie, no może bez masy cukrowej, ćwiczyłam moje pierwsze wypieki. Dobrze jeśli powidła, które użyjemy, będą domowe, raczej kwaśne niż słodkie. Tort pokryłam masą cukrową. Co ważne, zanim pokryjemy tort masą cukrową trzeba go najpierw posmarować masą maślaną, bo niektóre kremy (np. śmietana) rozpuszczają masę cukrową i tort może(...)Wszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, niczym nie smarować brzegów tortownicy. Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder

Mama Gotuje
Pieczone pączki z dżemem jagodowym 245

Tłusty czwartek nie może obyć się bez pączków, choć w moim przypadku wcale nie były one tłuste. :-) W tym roku wybrałam pączki z piekarnika i nie żałuję, bo choć nie zupełnie tradycyjne to pyszne i warte uwagi. W przyszłym roku na pewno je powtórzę a kto wie, może i szybciej? Ciasto wyszło puszyste a dżem jagodowy Nasza Chata(...)zaczyn umieszczamy w jednej misce, wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy na około godzinę by wyrosło. 3. Z ciasta odrywamy kawałki jednakowej wielkości, formujemy w kulki, które rozpłaszczamy. Na środek wykładamy łyżeczkę dżemu i sklejamy ciasto by dżem nie wypłynął. Formujemy kulkę, którą na blaszce rozpłaszczamy.  4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.  5. Ciepłe

Szefowa kuchni
Litewska wigilia, czyli kulebiak z kapustą i grzybami 358

wyrobiłem ciasto, aż stało się zwarte i przestało przyklejać się do ręki. Ciasto lekko opruszyłem mąką i odstawiłem w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Kiedy kapusta już zmiękła zdjąłem ją z ognia i odstawiłem w chłodne miejsce w celu przestudzenia. Kiedy przestała być gorąca dodałem do niej 1 jajko i dokładnie wymieszałem. Po wyrośnięciu ciasta podzieliłem(...)dekoracje) i odłożyłem. Obie części ciasta rozwałkowałem na dość cienkie płaty, starając się, aby były zbliżone do prostokąta. na rozwałkowanym cieście ułożyłem równomiernie farsz z kapusty i grzybów, pozostawiając z każdej strony około 2 cm cista niepokrytego farszem. Krótsze boki prostokątów zawinąłem do wewnątrz, a następnie od dłuższego boku delikatnie zwinąłem ciasto z farszem w walec, który lekko spłaszczyłem

Wyprawy kulinarne
Niezawodne babeczki z owocami 162

sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować. Przy okazji chciałabym Was zachęcić do udziału(...)szklanki oleju     jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego:) Zapraszam do akcji muffinkowej u Domi w kuchni

Mienta blog
Niezawodne babeczki z owocami i KONKURS 153

sprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować. Przy okazji chciałabym Was zachęcić do udziału(...)szklanki oleju     jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego

Mienta blog
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i owocami (bezglutenowa) 238

Dziś gratka dla tych, którzy lubią połączenie mięsa z owocami. Prezentowana przeze mnie zapiekanka to mieszanka niezwykłych smaków, bardzo aromatyczna, a dzięki bezglutenowemu makaronowi (tym razem

Kawa z mlekiem
Jaglany jabłecznik - bez glutenu, jajek i cukru 246

Składniki na blachę (tortownicę) 24 cm: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 duże słodkie jabłka 10 daktyli 5 łyżeczek rodzynek 1 łyżeczka oleju kokosowego plus do posmarowania

Szkrab Je Sam
Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi 293

Lekki i puszysty, rozpływający się w ustach chleb bezglutenowy z dodatkiem pełnoziarnistych płatków gryczanych i siemienia lnianego. Jeden z najsmaczniejszych, jakie do tej pory jadłam. Nawet

Kuchenne zapiski Edyty
Bułki pełnoziarniste 135

     Jest ktoś, kto pogardziłby cieplutkimi bułeczkami prosto z piekarnika na śniadanie? Uwielbiam ten rodzaj pieczywa, zarówno produkować jak i zjadać. I nie

Wrzosowa Polana
Sernik na spodzie brownies. 250

Parę dni temu zakupiłam książkę "chocolate 100 everyday recipes", czyli sto czekoladowych przepisów na każdy dzień. Pierwszy już sprawdzony, upieczony na szczególny dzień jaki dziś mamy

W kuchni u Moniki
Babka ze starego receptu (Kobieta ze… chyba się zagalopowałem w tych tłumaczeniach ;) ) 190

mratka 6 łod moji Mutry. 7 Driny 8 we tyj ksi ō nżce b ō ła tako trocha mańszo, 9 kero 10 niy miała umszlagu 11 i bez to ciynżko b ō ło 12 pedzieć, 13 co to za jedna. We receptach 14 b ō ł ale wypisany proszek do pieczynioł jednyj staryj firmy, co to do dzisiej(...)zajś rozpisōł, ale niy bōjcie sie, niy byda Wōm robiōł klasōwek z tego, co żejście sam zapamiyntali Piec sie rozgrzyjcie na 160 stopni- w tych starych receptach to przeca niy ma podanyj tymperatury, yno piszōm: dejcie do dobrze abo średnio nagrzōnego pieca; ale co to, Chop sie niy do rady? Masło utrzyć- joł tam robia to mikserym

Chop w kuchni
SEROMAK CZYLI SERNIK I MAKOWIEC W JEDNYM 228

   Seromak, czyli sernik i makowiec w jednym. Nie byle jaki, tylko najlepszy makowiec na kruchym spodzie w połączeniu z pysznym sernikiem. To idealne rozwiązanie

Smaczne Zdrowe
Tort bezowy z bitą śmietaną i mascarpone, wiśniami i polewą czekoladową (Tort Pavlova) 202

Deser idealny dla amatorów konkretnej słodyczy. Bowiem co jak co, ale bezie słodyczy tej nie można odmówić ;-) Od razu muszę zaznaczyć, że dziś wyjątkowo będzie tylko

Wielopokoleniowo
Foccacia - bułki z oliwkami, pomidorami i ziołami (bez glutenu, mleka i jajek) 281

Tym razem upiekłyśmy drożdżowe bułeczki z drobno mielonej mąki ryżowej. Ze względu na dodatek świeżych pomidorków nie nadają się do dłuższego przechowywania, ale nie ma potrzeby

głodny alergik
Kapuśniaczek z kukurydzą 300

Bardzo smaczna przekąska, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego nie jest trudna w przygotowaniu. Dziś proponuję kapuśniaczek z kukurydzą, lub inaczej – wegetariańskie

MarcinChef
Babeczki "Kopiec kreta" 173

końcu mamy upragnioną wiosnę ;) Lubię zimę, ale bez przesady. Kiedy zaczyna się ciągnąć w nieskończoność, zaczyna mnie nudzić, męczyć i denerwować ;)  Gruba odzież, ciężkie buty, czapki i szaliki mogą więc w końcu odpocząć po ciężkim sezonie w szafie, a w ruch idą lżejsze, które ja wolę zdecydowanie bardziej. Po części też ze względu na dzieci, bo w zimie(...)pieczenia ⅓ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli Dodatkowo: 1 banan 200ml słodkiej śmietanki 30% ½ tabliczki białej czekolady Sposób przygotowania: Przesiewamy składniki sypkie do większej miseczki. W mniejszej łączymy ze sobą składniki mokre, a następnie dodajemy je do suchych. Dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę na babeczki wykładamy papilotkami lub jeśli nie posiadamy- wyciętymi z papieru do pieczenia kwadratami

Kuchnia w czekoladzie
Brownie paleo (ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą) 291

chwilę blenderem. Wylej ciasto do posmarowanej tłuszczem foremki (okrągłej o średnicy ok. 25 cm albo prostokątnej ok. 20×10 cm) i piecz w 180 stopnia przez 25-30 minut, aż włożony w ciasto patyczek wyjdzie prawie suchy. Zobacz też: Mąki w kuchni paleo . Gotowe! Według powyższego przepisu powstaje bardzo czekoladowe i stosunkowo mało słodkie ciasto. Nam, zawodowcom, uwolnionym(...)przygotowując ciasto dla „mugoli” ze zniszczonymi kubkami smakowymi i uzależnionym od cukru daj mniej kakao i nieco więcej miodu. Zobacz inne ciasto czekoladowe: Brownie paleo (ciasto czekoladowe z batatów) . Kapusta kiszona (nie kwaszona!) zawiera dużo pożytecznych bakterii i bardzo zalecamy jej jedzenie. Niestety w przypadku tego ciasta to nie ma żadnego znaczenia, bo podczas pieczenia wszystkie bakterie

PaleoSMAK
Buchty drożdżowe ze śliwkami 179

Dziś wracam do przepisu na buchty, czyli puszyste drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami. Przepis na buchty w wersji bez nadzienia już jest na moim blogu, ale zdjęcie nie jest zbyt zachęcające (robione naprawdę późno przy kiepskim oświetleniu), więc może tym razem uda mi się Was przekonać do wypróbowania przepisu, bo bułeczki są grzechu warte :) Tutaj z nadzieniem(...)Wyrobić, następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 0,5-1h. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat/ matę silikonową i podzielić na równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta na placek o grubości około 1 cm (powinno wyjść 16 bułeczek). Na środek położyć pół

Domowa Cookierenka Agi