Lody nie zawsze muszą być podawane w formie gałek. 🍨 Torcik lodowy to idealny pomysł na stworzenie deseru i ciasta jednocześnie. Dodatkowo jest bez glutenu, laktozy oraz białego cukru czyli zdrowie w pysznej i pięknej odsłonie. Ryżowy biszkopt, kokosowo-ryżowe lody, kokosowe praliny a to wszystko z dodatkiem jagód. Gwarantujemy, że deser zniknie szybciej niż się rozpuści! No chyba(...)rozpuszczenia i dodać żółtka. Mąkę i skrobie przesiać partiami do masy jajecznej i delikatnie całość wymieszać. Teraz wlać sok z jagód oraz sok z cytryny i znów delikatnie wymieszać. Piec w 160° ok 25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt całkowicie wystudzić, wyciągnąć z formy i podzielić na dwa blaty (delikatnie oskrobać przyrumienione boki i wierzch). LODY KOKOSOWO-JAGODOWE Ryż ugotować
Candy PandasBrownie to proste i niezwykle ukochane przeze mnie ciasto. Z racji tego, że smakuje również dzieciom ( w końcu jest wybitnie czekoladowe), to jego mini babeczkowa wersja może być ozdobą niejednego kinderbalu. Składniki: 335g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka 450 ml jogurtu naturalnego(...)papilotki. Wykładamy do każdej z nich po 1 łyżce masy, wkładamy łyżeczkę jagód z cukrem lub dżem i zakrywamy 2 łyżkami masy. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 25minut. Z podanych proporcji bez problemu uzyskamy 20 dużych babeczek. Babeczki studzimy. Do schłodzonej miski (wstawiamy ja na 15 minut do lodówki) wlewamy śmietanę i ubijamy
ChilliJemypewno pięknie prezentował na stole ze swoją minimalistyczną, wiosenną dekoracją... Blaty tortu są wilgotne, a krem to nic innego jak słynny "swiss meringue buttercream", czyli krem maślany na bezie szwajcarskiej. Jeśli go nie znacie, to nie bójcie się nazwy, bo gdy będziecie trzymać się dokładnie przepisu, krem na pewno Wam się uda :) Mnie osobiście ten krem przypomina pyszne(...)otarta skórka z cytryny nadają ciastu delikatną, pachnąca, cytrusową nutę, ale zawsze możecie jeszcze użyć dodatkowo aromatu cytrynowego dla wzmocnienia smaku. Aha, i jeszcze jedno - do kremu możecie dodać spirytus, jak to było tradycyjnie praktykowane. Ja pominęłam ten etap ze względu na Dzieci, ale na pewno z nim krem będzie lepszy :) SKŁADNIKI NA CIASTO (wszystkie skladniki powinny być
Słodko-Słony Świat Ilonysmaku 10/10- orzechy włoskie przed rozdrobnieniem i posypaniem wierzchu ciasta można lekko podprażyć na suchej patelce wtedy są bardziej aromatyczne i chrupiące. Składniki Piernik: Składniki: 250 g. masła lub margaryny 1 szkl. cukru 1 łyżka cukru waniliowego 5 jaj 3 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu 2 czubate(...)Blaszka 26/37. Piec z termoobiegiem w nagrzanym piekarniku 1 godz. w 160st.. Wystudzić. Przygotować krem: mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kasze mannę, cały czas mieszając gotować ok. 5 minut do zgęstnienia. Ostudzić. Masło utrzeć na pulchną masę i stopniowo dodawać krem-zimny z kaszy. Na koniec zetrzeć z wyszorowanej pomarańczy skórkę bez białej błonki
Kubki smakutyż gojździkōw 11 i joł chcioł jakosik tym receptym prziwołać te stare smaki. Niyftorzi pedzōm 12 , że abgeryjta (abo zista) to je yno take blank 13 ajnfachowe 14 ciasto bez żołdnych inkszych 15 dodatkōw, ale ci, co już sam połra 16 receptōw 17 czytali, wiedzōm, że Chopowi w kuchni niyrołz 18 sie miyrznie 19 i potyn wynołkwio(...)formy (moge być tyż ta forma, ze keryj wyłajżōm 30 abgeryjty ze dziōrōm poszczodku 31 ). Wrojście 32 jōm do bratruły na 40-45 minut- dejcie pozōr 33 , bo kołżdy piec je inkszy. Jak już baje upieczne, to ze zaftu ze poły citrōłny i pudecukru zrōbcie luker i posmarujcie nasza abgeryjta po wiyrchu. Potyn już yno… smacznego 1 ō- samogłoska
Chop w kuchnikurzych jaj oraz cukru pudru. Beza używana jest do ciast i tortów. Wykonanie idealnej oraz pysznej bezy jest trudne. Nie przejmujcie się, że nawet używając ciągle tego samego przepisu one nigdy nie wychodzą takie same. Bezy są kapryśne. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem i nauki wyrabiania idealnej bezy. AmpedSense.OptimizeAdSpot('PL'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PC'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('PR'); Składniki: 4 jajka (oddzielone(...)czas miksując na wysokich obrotach. Uwaga aby nie dodawać od razu całego cukru. Piana zrobi się wtedy rzadka i bezy z niej nie wyjdą. Większość cukru musi się rozpuścić. Idealna piana powinna być gęsta, sztywna i lśniąca. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Gotową masę bezową przekładamy do rękawa cukierniczego. Na blachę wyciskamy okrągłe beziki, wielkość bezików
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnebiała fasola (bez obaw - kompletnie niewyczuwalna), można też użyć fasoli czerwonej i zmniejszyć ilość kakao. Z malin nie rezygnujcie, bo idealnie dopełniają smak ciasta (w sezonie na pewno użyję ich więcej). Brownie jest bardzo smaczne, dowodem tego jest fakt, że mój mąż chętnie sięgał po dokładkę, a przyznam, że nie jest fanem eksperymentalnych ciast :) Składniki (na formę 22x22(...)dużego naczynia malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz jagód goji) i wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec łyżką delikatnie wmieszać jagody goji. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 50 min. Po upieczeniu wyjąć papier z ciastem i przenieść na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Polewa: w kąpieli wodnej
Domowa Cookierenka Agitaki moment nadejdzie nie mam siły stać przy piekarniku. Dlatego eksperymentuje z różnymi deserami i... babeczkami, których przygotowanie trwa parę minut. Dziś zapraszam Was na kukurydziane babeczki dla dwojga (bez jajek, z olejem rzepakowym). Takie babeczki idealnie sprawdzą się na wieczór spędzony sam na sam z ukochaną osobą. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilkę, więc będziecie mieli czas(...)rzepakowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do oprószenia babeczek czekoladowa posypka (miks smaków, prawdziwa czekolada) lub wiórki mlecznej czekolady Przygotowanie: W miseczce mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, mlekiem, olejem rzepakowym i dwoma pełnymi łyżeczkami musu jabłkowego (nadaje wilgotności babeczką). Przygotowujemy dwie małe filiżanki kawowe. Do każdej wlewamy ciasto zostawiając około 0,5 cm wolnego
Słodkie okruszkibardzo polecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne(...)ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm
Mała Cukierenkasię nie chce. Od dłuższego czasu chodziło za mną jakieś bardziej skomplikowane ciasto bo ostatnio piekłam tylko proste z owocami. Latem chętnie jadamy piankowe ciasta z galaretką i orzeźwiamy się miętą. Dlatego postanowiłam połączyć te smaki i dodać do nich czekoladę. Ciasto jest bardzo orzeźwiające a smakiem przypomina moje ulubione lody miętowe z czekoladą. * grudki w kremie budyniowym(...)ułożyć biszkopty. Landrynki miętowe umieścić w rondelku o grubym dnie, zalać wodą i powoli gotować mieszając aż się rozpuszczą. Trwa to dość długo- około kwadransa i najlepiej mieszać bez przerwy. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować gęsty budyń. Do gorącego jeszcze budyniu wlać gorące rozpuszczone cukierki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabardzo polecam… Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne(...)ugotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować go jeszcze przez 1 minutę. Zdjąć z ognia. 3. Do gorącego budyniu dodać jabłka i wymieszać, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto: 4. Wymieszać razem mąkę, sól, cukier i orzechy. Dodać żółtka, posiekane masło i rękoma wyrobić k ruszonkę. 2/3 kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm
Mała Cukierenkamleku (nie gorącym żeby nie zabić naszych drożdży i nie zimnym bo będzie problem z ich aktywacją). Odstawiamy w ciepłe miejsce (bez przeciągu) do wyrośnięcia na ok. 30 minut (zaczyn przykrywamy ściereczką). Następnym krokiem jest wyrobienie ciasta. Kiedy nasz zaczyn będzie gotowy (jego objętość zwiększy się minimum dwukrotnie od pierwotnej) na stolnicę przesiewamy mąkę, sól i cukry. Dodajemy miękkie(...)widelcem). Na koniec dodajemy zaczyn, jajko i zagniatamy wszystko na elastyczne i miękkie ciasto (na początku będzie się kleić ale w trakcie wyrabiania zacznie tworzyć zwartą strukturę). Ciasto wkładamy do miski posmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Gotowe ciasto dzielimy na części o wadze ok 60 g, tworzymy kuleczkę, układamy je na stolnicy
Kuchenne Wariacjemąki? Chyba NIE! A bez pszennej mąki?- To już łatwiej. Zapraszam na moją pierwszą akcję, w której szukamy zamiennika najpopularniejszej mąki- pszennej. Mile widziane wpisy zawierające wszystkie inne mąki: żytnią, ryżową, orkiszową, gryczaną, kasztanową, kukurydzianą, jęczmienną, migdałową czy owsianą. Zdaję sobie sprawę, że te “inne mąki” różnie zachowują się podczas pieczenia, dlatego dopuszczamy użycie mąki pszennej(...)Azji. Nie zawiera glutenu. Ma dużo witamin z grupy B i soli mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest szarobrązowa o charakterystycznym smaku z lekką goryczką. Stosuje się ją do ciasta na naleśniki i bliny oraz makaronów; nadaje im ciemną barwę. Zazwyczaj miesza się ją z mąką pszenną.Mąka owsiana– powstaje ze zmielonych ziaren owsa. Można ją przygotować na własną rękę, mieląc
Mia Cucina SofietaOstatnio zauważyłam pewną prawidłowość – październik to miesiąc najbardziej pracowity w całym roku. Nie wiem w sumie dlaczego tak się dzieje, ale to właśnie w tym
365 dni dookoła kuchniCzy ktoś z Was się już spotkał z taką wersją? Osobiście się nie spotkałam, ale tak zaczęłam kombinować z rana… No bo jeśli są wersje
kuchniabellissima.wordpress.comOd dawna nosiłam się z zamiarem zrobienia sernika. Wybór padł na ten, gdyż w składzie był także ser mascarpone, który chciałam wykorzystać. To był strzał w
Mania WypiekaniaPyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji.składniki:1
Monia miesza i gotujeWitajcie :) Lubię eksperymentować w kuchni i modyfikować przepisy, ostatnio pokombinowałam tak z sernikiem. Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszny puszysty sernik, bez kleistego
Sama słodycz i szczypta chiliChoć burak jest warzywem, to chętnie wykorzystuje się go do słodkich wypieków. Dlaczego? To proste, jest słodki, a jego konsystencja dobrze wpływa na przygotowywane słodkości. I
Zdrowie na języku :PTo ciasto, mimo że zrobione z mrożonych owoców, kojarzy mi się z nadchodzącą wiosną. Jest lekkie i kolorowe – idealne na ciepły, słoneczny dzień. W dodatku
Powiedz dietom nieSezon tortowy u nas w pełni z racji urodzin naszych dzieciaczków. Jak zawsze impreza podzielona na II części więc 4 torty do zrobienia. córa poprosiła o
Państwo Wojtczuk gotująChoinka makowa wpadła mi w oko już jakiś czas temu, a ponieważ już wszyscy powoli myślimy o świętach Bożego Narodzenia także i u mnie powoli będą
Mania WypiekaniaBeza: 6 białek w temperaturze pokojowej, szczypta soli, 330 g cukru pudru, 3 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 1 łyżeczka esencji waniliowej krem: 250
królestwo garów