Dziś 6-te urodziny mojej córci- 100 lat!!! Na tęokazję mały torcik dla najbliższych, a w sobotępowtórka na urodzinowe przyjęcie. Zapraszam na lekką piankę czekoladową, pomysł
Mia Cucina SofietaTorcik wbrew pozorom bardzo szybki w przygotowaniu. Biszkopt jest rewelacyjny - wilgotny, puszysty, pachnący białą czekolada i nuta kawy. Do tego aksamitny krem z batonikami Kinder oraz
VioletoweKucharzenieJedno chce Brownie, a drugie ciasto kruche. W tym przypadku ja obstawiałam za drugą opcją Co zrobić żeby obydwoje byli zadowoleni? Postanowiłam zrobić ciasto kruche ale
Relaxtimewyrabiamy ciasto rękoma przez około 10 minut (jeśli będzie zbyt twarde, dolewamy odrobinę więcej wody, natomiast w przypadku, gdy będzie zbyt lepkie, dodajemy odrobinkę więcej mąki, ale nie za dużo, żeby nie wyszło zbyt twarde). Wyrobione ciasto, przekładamy do miski skropionej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut do godziny. Wyrośnięte ciasto krótko(...)stolnicy oprószonej mąką, na prostokąt o grubości mniejszej niż 1 cm (mniej więcej 34cm x 28cm, a jeśli preferujemy grubszą focaccię rozwałkujmy ciasto na mniejszy, grubszy prostokąt). Przekładamy ciasto na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Pomidorki kroimy na pół i równomiernie rozkładamy na cieście skórka do dołu, lekko dociskając je do ciasta, oliwki kroimy na plasterki
KulinarneImpresje.plmiejsca. Ciasto złożyć na 3 części, zaczynając od części bez masła. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt i ponownie złożyć na 3 części. Szczelnie owinąć folią spożywczą. Schłodzić w lodówce 1 godzinę. Czynność wałkowania, składania na 3, owijania w folię spożywczą i schładzania powtarzamy jeszcze 2 razy, za trzecim razem ciasto zostawiamy w lodówce na całą noc. Wykonanie farszu(...)Wszystko wymieszać ręcznie z dodatkiem jajek, zblendowanych biszkoptów i cukru pudru. Masę również schłodzić całą noc w lodówce. Wykonanie rogali: Godzinę przed przygotowaniem rogali, masę makową i ciasto wyjąć z lodówki. Ciasto podzielić na 4 części, każdą wałkować na wysypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok 3-5 mm. Z prostokąta wyciąć trójkąty o podstawie
Trufelkowosprawi, że ciasto nie urośnie! Do kubka wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i bedą płynne. Dodajemy do nich 1 łyżkę mąki i 3 łyżki mleka. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy rozczyn na 10 minut, aby zaczął pracować. Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy resztę mleka, wyrośnięty rozczyn, przestudzone masło i sól. Dokładnie zagniatamy ciasto, aby było(...)ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno wyrosnąć i podwoić swoją objętość. Wtedy wyrośnięte ciasto kroimy na mniejsze części (takie jakiej wielkości chcecie bułeczki). U mnie było to 12 kawałków. Każdy kawałek formujemy na okrągłą bułeczkę i odstawiamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Gotowe bułeczki przykrywamy ścierką i pozostawiamy na kolejne 30 minut
PatiGotujeŻydami) w niż w Polsce. U nas króluje krakowski obwarzanek, wpisany na Listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego (obwarzanek to samo ciasto, ten sam sposób przyrządzenia – szybkie obgotowanie ciasta przed pieczeniem – stąd nazwa, bo ten proces to obwarzanie). Bajgiel jest mniejszy, wielkości dłoni. Jest też bardziej miękki od obwarzanka, stąd świetnie nadaje się do podsmażania czy nawet zapiekania, nie tracąc(...)swojej świeżości, a zyskując niesamowitą głębi ę i delikatną chrupkość. Bajgle przecinamy w poprzek na pół. Dolne połowy zostawiamy jak są, w górnych – powiększamy dziurę – wyrywając ciasto, lub wycinając foremką. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem do której mamy dopasowaną pokrywkę. Na gorąca patelnię rozkładamy partiami plastry bekonu. Smażymy najpierw z jednej, potem z drugiej strony, odsączamy plasterki z tłuszczu
Karo in the Kitchenfanom krówek i toffi! Dla kogo: dla kochających krówki i masę toffi pod każdą postacią dla szukających inspiracji na efektowne ciasto dla...każdego! Składniki na biszkopt: 4 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę budyniową: 0,5 litra mleka 200g masła 0,5 szklanki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej(...)kawałki krówki i dodajemy 2 łyżki mleka. Mieszamy, aż masa stanie się jednolita. Warstwy: Na upieczony i wystudzony biszkopt nakładamy masę budyniową. Na masie budyniowej układamy bezy polewając je masą krówkową. Bez można także pokruszyć. Blacha: prostokątna, ok. 25x35cm Inspiracją dla mnie był przepis z bloga www.bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com - wprowadziłam w nim swoje zmiany
Mania Wypiekanianiczego nieświadomą ośmiolatkę, która budzi się z nadzieją, że to będzie piękny i owocny dzień.Z braku czasu - post nie jest typowo mikołajkowy. Jednak nie wyobrażam sobie tego dnia bez jakiejś małej słodkości.Nikolausfeier - wie kein Schnee war, es nicht da ist.Ich erinnere mich: als ich klein war, wartete ich mit großer Ungeduld auf Nikolausfeier. Ein paar Tage früher(...)potrzeba- dodaję odrobinę mleka. Foremkę do muffinek wykładam papilotkami (lub składam po 2-3 papilotkirazem,aby je usztywnić) i napełniam ciastem oraz budyniem. Na dnie umieszczamłyżeczkę ciasta, na to budyń i całość przykrywam łyżeczką ciasta.Wstawiam do piekarnika i piekę w 180 stopniach przez 25-30 minut.SMACZNEGO!--------------------------------------------------------------------------------------------- KLEINE GEWÜRZ-NAPFKUCHEN MIT PUDDINGfür 12-14 Stückennasse Zutaten:2 Eier1 Glas Milch1/3 Glas
W kuchni Karmel-itkiKolejny chlebek z piekarni "Nocny Orkisz". Uwielbiam tworzyć nowe receptury, i choć ten chlebek zupełnie nowy nie jest, to dostosowałam go do mniejszych form
Smaczne ZdroweZiemniak często niedoceniany, a jednak jest jednym z moich ulubionych warzyw. Zarówno jako dodatek do dań, jak również ziemniak w roli głównej. Uwielbiam go za jego
kulinarnyJaPierniczki z okienkiem. Nie wiecie jak je zrobić? Chętnie Wam pokażę i powiem na wstępie, że przygotowanie jest banalnie proste, więc
kuron.com.plTarty już nieraz tu wspominałam , że je uwielbiam , bez względu na to z czym są. Tym razem zapraszam na tartę na gotowym cieście kruchym ( można kupić w każdym markecie typu Lidl, Biedronka itd).Moja tarta dziś jest z kurczakiem i cukinią w serowo-jogurtowym sosie. Polecam robi się ją w miarę szybko a smakuje rewelacyjnie. Zapraszam(...)myję i drobno kroję. Mozzarelle drobno rwę. Mieszam z warzywami i doprawiam. Międzyczasie przygotowujemy sos. W misce dodaję wszystkie składniki sosu. Mieszam. Kruche ciasto rozkładam na papierze do pieczenia. Przekładamy na blachę piekarnikową lub formę do tarty. Ciasto smaruję sosem. Na ciasto przekładam warzywa, kurczaka. Na wierzch posypujemy serem tartym. Piekę w 200 stopniach przez
Gotowanie PatkiMoja Mama w okolicy Bożego Narodzenia oglądała telewizję śniadaniową, gdzie przygotowywany był sernik z białą czekoladą i smażoną konfiturą z pomarańczy. Nie mogłam znaleźć tego przepisu
Słodkie inspiracjePuree z dyni to baza do wielu potraw, ja wykorzystałam je robiąc dyniowe gnocchi i syrop dyniowy do kawy. Jest bardzo proste do zrobienia, można je
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie