bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1082/1508)

Najlepsza rolada bezowa z wiśniami i galaretką 177

obchodzić z tym ciastem delikatnie,   aby nie połamać wtedy na pewno się uda. Cała   słodycz tej rolady przełamana smakiem frużeliny wiśniowej i galaretek , idealny wypiek na walentynki.   Najlepiej roladę przygotować w dzień podania,   po lekkim godzinnym schłodzeniu w lodówce, na drugi dzień beza już nie jest taka krucha. Ale z tym bez obaw, bo znika(...)ponownie krótko zmiksować. Blachę taką od wyposażenia piekarnika 40/35 cm wyłożyć papierem pergaminowym, wyłożyć bezę, zostawiając po 1 cm od krawędzi   papieru z każdej strony, rozsmarować tak aby beza była równa. Włożyć do nagrzanego wcześniej do 145*c piekarnika na grzaniu góra dół. Piec 10 minut. Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszyć do 90*c piec jeszcze

Wanilia i Kardamon
Pierogi ruskie bez sera (wegańskie) 264

farsz jest gotowy zabieramy się za robienie ciasta na pierogi. Mąkę mieszamy z gorącą wodą (taką, by nie parzyła w ręce) i solą i wyrabiamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy je cienko na stolnicy wysypanej mąką. Pozostałe ciasto powinno leżeć w misce przykryte wilgotną ściereczką, by nie obsychało. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (można to zrobić szklanką). Nakładamy(...)każde z nich łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić możemy delikatnie zwilżyć brzegi wodą. Pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy dwie minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Świeżo ulepione pierogi możemy też od razu zamrozić. Najłatwiej jest to zrobić wykładając szufladę zamrażalnika papierem do pieczenia. Układamy na nim pierogi tak, by nie stykały się

Dieta bez mleka
CHLEB PYTLOWY 147

pieczywem "Przyślij przepis" natrafiłam na chleb z mąki żytniej i dodatkiem słonecznika. Następnego dnia zabrałam się do pracy. Ciasto na chleb rosło wspaniale, a co najważniejsze zrobiłam je już bez dodatku drożdży na samym zakwasie, z czego jestem ogromnie dumna. Chleb jest lekko wilgotny, kwaskowaty i smakuje wspaniale. Upiekę go z pewnością jeszcze nie raz. Polecam :) SKŁADNIKI(...)letniej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 12 godzin.  Ciasto wyrośnie i będą widoczne bąbelki. ETAP 2 Do miski z ciastem dodajemy 0,5 kg mąki żytniej, 15 dag mąki pszennej oraz słonecznik, sól i 440 ml letniej wody. Ciasto mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Pani na deser
Pizza z boczniakami i mozarellą 165

ciepłe miejsce na 45 minut. Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy, kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozciągamy od środka, formując pożądany kształt (u mnie blaszka prostokątna i taki nadałam kształt). Następnie ciasto lekko smarujemy oliwą. Mozarellę kroimy w plastry, układamy na cieście. Kładziemy usmażone boczniaki, czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie krążki, ponownie mozarellę (tym razem plasterki porwane(...)mozarellą (nie mozzarella di bufala – najbardziej ceniony ser bawoli) jest naprawdę wyśmienita. Moja pizza nie zawiera sosu, ani pomidorów, aby nie zabić delikatnego smaku boczniaków. Jedynym aromatycznym dodatkiem, bez którego też można się obejść, jest oliwa cytrynowa. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też inne przepisy na pizzę znajdujące się na blogu: Pizza z salami i rukolą Biała pizza

mojewypiekiinietylko
Pszenny Chleb z Ziarnami i Czarnuszką - Bardzo łatwy i długo świeży! 167

więc jak piekę dla siebie dodaję 1 łyżeczkę czarnuszki i 1 łyżeczkę nasion chia, a dla dziecka jak piekę dodaję tylko łyżkę nasion chia, bez czarnuszki. To taki mały kompromis :) No to co? Pieczemy, co nie? :) Ps. Bardzo podoba mi się jego tak jakby pajęcza skórka z wierzchu :) Składniki /blaszka 33 x 9 cm/: 450 g mąki pszennej(...)Wszystkie etapy widać na zdjęciu niżej. Do napuszonych drożdży wsypuję całą zawartość z mniejszej miski, czyli mąki i sól. Wszystko razem mieszam łyżką, na końcu czasami pomagam sobie dłonią, ciasto jest mocno klejące, ale takie ma być. Odstawiam je na co najmniej jedną godzinę. Ma podwoić swoją objętość. Jak już ciasto podwoi swoją objętość przekładam je do natłuszczonej blaszki keksówki

Blondynka Gotuje
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 148

zaproszę Was dzisiaj? na bułeczki! lekko słodkie, pachnące, łączące w sobie mnóstwo smaków. Przepis znalazłam u Lo , podaję z moimi modyfikacjami bez których obejść się nie mogło. Drożdżówki z czarną porzeczką, marcepanem i makiem ciasto: 220 ml mleka 70 g masła 450 g mąki pszennej (typu 550) 15 g świeżych drożdży 50 g cukru szczypta soli 2 łyżki maku(...)której będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy cukier i mieszamy. Studzimy do letniej temperatury a następnie dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Dodajemy sól, jajko, skórkę z pomarańczy i mak. Miksujemy do połączenia. Dodajemy mąkę i zagniatamy całość do uzyskania gładkiego ciasta (około 10 minut). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją

Dzieje kuchennej Wiewióry
Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem 153

które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia.   Długo zachowują swoją świeżość i jeśli chcemy cieplutkiego muffina - wystarczy podgrzać go w mikrofalówce. Mają lekko chrupiącą (nie twardą) skórkę i mięciutkie wnętrze. Łosoś w takim połączeniu jest wyśmienity, ale można go zamienić na szynkę - czy inne ulubione dodatki. (7-8 sztuk) 140g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz cytrynowy.  W drugiej zmiksować jajko, olej i śmietanę. Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać łososiem i żółtym serem.. (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej.)  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).  Babeczki

Di gotuje
Piróg biłgorajski 159

jest bardzo smaczny. Można go jeść na obiad, ale można też posmarować masłem i zajadać z wędliną. Wersja, którą ja zrobiłam jest bez otoczki z ciasta tzw. „łysa” ale oczywiście można upiec w cieście krucho-drożdżowym. Piróg robi się dość szybko i jest mało kłopotliwy, warto poprzedniego dnia na obiad ugotować większą ilość ziemniaków. Inspiracja . Składniki(...)misce, dodać ser biały, kaszę, mięso, śmietanę, jajka, przyprawy. Dokładnie wyrobić, tak aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formę wysmarować masłem, wysypać płatkami owsianymi lub otrębami. Ciasto rozdzielić na dwie formy, ugnieść, wyrównać. Piec 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. Wyjąć z piekarnika, na 20 min pozostawić w formie, po czym ciasto oddzielić od boków formy, formę

moj przepis na
Sernik na zimno z borówkami 218

również, choć jakiś głos w głowie szeptał mi, że coś jest tutaj nie tak. No bo po co kupować gotowca, skoro takie ciasto na pewno da się zrobić samemu, bez tej całej chemii, z naturalnych, ekologicznych, zdrowych składników. Zakasałam rękawy i wzięłam się do dzieła. Upiekłam niski biszkopt z mąki orkiszowej, pojechałam na wieś położoną na terenie Rudniańskiego Parku(...)szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra

W kuchni Katie
Ciasto drożdżowe z rabarbarem 147

rabarbaru i posypane cynamonową kruszonką. Ciasto bez jajek oraz z jasnej mąki orkiszowej, do której pomalutku staram się przekonać męża, i ku mej uciesze w tym cieście kompletnie jej nie wyczuł :) Miękkie, o bardzo fajnej i delikatnie gliniastej strukturze, pięknie wyrośnięte i... wystarczająco duże, by nacieszyć się jego smakiem przez nadchodzący weekend :) Ciasto: * mąka jasna orkiszowa- 500 g * mleko(...)brzegów miski. Odstawić pod przykryciem, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ja wstawiam do piekarnika nagrzanego na 35 stopni) na około 60 minut. Ciasto odkryć, ponownie wyrobić i przełożyć na blaszkę (27x20 cm) wyłożoną papierem do pieczenia (bądź wysmarowanej masłem i oprószonej mąką), udekorować pokrojonym w 1 cm paski rabarbarem, posypać kruszonką i odstawić do napuszenia na około

Kraina Miodem Płynąca
Makowiec japoński 136

inaczej- makowiec bez spodu, lub makowiec dla wegetarian, makowiec bezglutenowy... To ciasto z masy makowej, aromatyczne i bardzo święteczne! Dodatkowo szybko się je robi, i ja nazwałam je ciastem bezstresowym! Składniki -puszka gotowej masy makowej z bakaliami najlepiej -3 duże jabłka starte na największych oczkach szklanka cukru pudru- u mnie cukier Diamant zmiksowany na puder szklanka rodzynek JUMBO(...)rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Nie robotem ale już łopatką.Posypać płatkami migdałów. Blachę 30x20 wyłożyć papierem i wylać masę , wyrównać i piec około 50 minut w 175 stopniach. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Sieję poplon 165

więcej- ugotowany z solą zniknął przy wieczornym oglądaniu słabego serialu (wszystkie dobre się pokończyły albo mają przerwę- może macie coś do polecenia?) A może zamiast bobu sałatka? Tym razem bez niego, ale jeśli macie ochotę na sałatkę z bobem to polecam te dwie :) SAŁATKA Z KURCZAKIEM NERKOWCEM I ZIELENINĄ Z OGRODU 1 podwójna pierś kurczaka ulubiony chutney(...)pęczek listków rukoli Mięso myjemy i okrawamy. Nacieramy obficie chutneyem i wstawiamy do piekarnika w 200*C na około godzinę. W zależności od wielkości kawałków kurczaka może się piec krócej. Podczas pieczenia kilka razy obracamy mięso, żeby równomiernie się podpiekło. Kiedy mięso jest prawie gotowe, na suchej patelni prażymy orzechy nerkowca, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie prażymy sezam

les mirabelles
Chleb piwny 173

spryskujemy wodą posypujemy mąką (posypałam razową ) i nacinamy ciasto wedle naszego uznania (zapobiegnie to popękaniu chleba )- przed włożeniem chleba do piekarnika wrzucam dwie kostki lodu, aby piekarnik był dobrze naparowany (ważne jest to w początkowej fazie pieczenia)- pieczemy przez pierwsze 15 minut  na 235 stopniach następnie obniżamy temperaturę i pieczemy kolejne 25-30 minut (trzeba obserwować piekarnik gdyż(...)lnianych workach gdy dobrze odparują i wystygną, chleb po trzech dniach równie pyszny jak pierwszego dnia a smak ma nawet głębszy. I to jest cudowne w chlebach na zakwasach bez chemii różnych innych świństw.Zachęcam do pieczenia chleba w domu Smacznego

Basia w kuchni
Rolada bezowa z mandarynkami 354

To że lubię bezowe wypieki to już chyba wiecie. Tort pawłowej piekłam już nie raz. Tym razem pokusiłam się na roladę bezową. Jest również pyszna, delikatna

Ala piecze i gotuje
Tarta bananowa z budyniem (wegańska, bez cukru) 163

Pomysł na przepyszne i ekspresowe ciasto na bazie roślinnych składników. Ciasto inspirowane jest przepisami na bananowe babeczki i truskawkową tartę z bloga Kuchnia Via Gusto. Serdecznie

Kuchnia Ellie
Kostka orzechowa 155

Co powiecie na taką wariację orzechową na cieście kruchym? Ciasto szykowałam na spotkanie rodzinne, które odbywało się w innym mieście więc musiało spokojnie przetrwać 2,5

Relaxtime
Podwójny sernik piernikowo-śliwkowy 183

Połączenie sernika pieczonego i gotowanego, do tego mus śliwkowo-czekoladowy z wyczuwalnym smakiem trufli. Całości dopełniają lukrowane pierniczki, które skrywają się w pieczonym serniku oraz w

Nastoletnie Wypiekanie
PIZZA NA GRYCZANYM SPODZIE 154

  Pizza! Dobrze znana i lubiana przez każdego w różnych wersjach 😋 na redukcji nie można sobie odmawiać smakołyków, wystarczy je odpowiednio podmienić aby niechciane kalorie nam

Zdrowie i pysznie na talerzu
CZEKOLADOWE SERNICZKI Z CUKREM KOKOSOWYM, NA SPODZIE BROWNIE Z CZEKOLADOWO - DAKTYLOWYM KREMEM 113

Genialne, czekoladowe  serniczki, wykwintne i bardzo aromatyczne. Serniczki dla wymagających, dla wielbicieli gorzkiej czekolady, gdyż to ona gra tu główną rolę. Serniczki składają się z

Upiecz sobie babeczkę
Marchewkowe brownie z wegańskim mascarpone (bezglutenowe, wegańskie, bez cukru) 167

Ciasto marchewkowe o strukturze brownie - wilgotne, zbite i słodkie, ale zdrowe :) Jednym zdaniem - najsmaczniejszy zakalec na świecie :) Lekkości dodaje mu smaczny serek à la mascarpone, przygotowany

Domowa Cookierenka Agi
Beza z mascarpone i pomarańczami 148

Beza, którą przygotowałam na Dzień Babci i Dziadka. Chociaż ten wypiek to praktycznie sam cukier, to w smaku jest niezwykle delikatny. Z kremowym serkiem, słodkimi pomarańczami

Mienta blog
Cukiniowy spód do pizzy 149

  Pizza? Jak najbardziej. Zawsze. Po kalafiorowej przyszła kolej by wypróbować spód z cukinii. Jest aromatyczny, lekki, niskokaloryczny. W sklepach i na targu pojawiła już się

Szybko Tanio Smacznie
Mikołajkowe babeczki (bez glutenu i jajek) 201

Świąteczne babeczki z zabawną dekoracją w kształcie czapeczki Świętego Mikołaja. Mocno korzenne, piernikowe, wilgotne, z nutką bananów. Bez glutenu i jajek. Proste do zrobienia i

maniapieczenia
ZAPIEKANY MAKARON "4 SERY". 1301

Obserwuję gołębie za oknem, siedzące na antenie sąsiadów. Czyszczą swoje wilgotne piórka, trzepią skrzydełkami, kręcą się wokół własnej osi, aż w końcu siadają spokojnie i patrzą

W kuchni Karmel-itki
Chlebek cukiniowy na słodko z olejem i z pestkami dyni 90

Idealnie smakuje z masłem i odrobiną dżemu, ale ja uwielbiam go podjadać bez jakichkolwiek dodatków. Smakuje naprawdę rewelacyjnie! Jest delikatnie słodki i odrobinę wilgotny, a chrupiąca skórka niesamowicie kusi. Przyznam, że cukinia nie jest wyczuwalna i moi znajomi zawsze myślą, że to zwykle, mniej słodkie ciasto. Taki chlebek można przygotować na mnóstwo sposobów i tym samym każdorazowo nadać(...)cukinię, a w drugiej mąkę, pestki z dyni, sodę oczyszczoną oraz sól. Następnie zawartości obu misek należy wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Całość przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 50-60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Użyłam oleju z pestek dyni

Di gotuje
Tarta z kremem czekoladowym/ Fit mazurek czekoladowy 198

wykonania, składniki na spód wystarczy zagnieść i zapiec, a krem to jedynie dwa składniki. W taki sposób uzyskujemy maksimum smaku przy minimum pracy. Tartę możecie przygotować bez okazji jako weekendowe ciasto, lub jako wersję wielkanocnego czekoladowego mazurka. Jeżeli nie masz formy do tarty, możesz ją przygotować w tortownicy.   Składniki na foremkę ok. 20 cm Spód: 120g mąki owsianej(...)Mąkę orzechową wymieszać z owsianą, dodać aromat waniliowy, sól, mus daktylowy i masło/olej kokosowy. Zagnieść ciasto.  Wyłożyć w wysmarowanej i obsypanej mąką owsianą formie do  tarty lub tortownicy. Nakłuć widelcem, schłodzić przez ok. 20 minut w lodówce. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleczko (gęstą część

Fabryka pomysłów
Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie 209

pokruszyć. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony nadiashealthykitchen.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdrowsze Ciastka z Galaretką w Czekoladzie Bez Glutenu, Wegańskie Składniki: Ciasto: 110g mąki ryżowej 50 zmielonych migdałów szczypta soli 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego 3 łyżki syropu z agawy lub klonowego 4-5 łyżek mleka migdałowego lub sojowego (może(...)około 1-2 godziny, aż stężeje. Ciasto: 3. Formę na muffiny wysmarować olejem kokosowym. 4. Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i wymieszać. Powstanie dość wilgotne ciasto. Ciasto przełożyć do formy na muffiny, w każde wgłębienie wkładać po około 1 sporej łyżce ciasta, wyrównać ( patrz FILM ). 5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji

Mała Cukierenka
Wegańska FIT Stefanka (bez cukru) 247

tylko byłoby wegańskie i bez cukru ale jeszcze bezglutenowe. Krem został zrobiony na bazie mleka kokosowego, mleka roślinnego oraz płatków jaglanych. Całość dopełnia polewa zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka i agaru. Robiąc FIT Stefankę troszkę wspierałam się przepisem z mojego ulubionego blogu Moje Wypieki . Składniki na blachę 27 cm x 17 cm: Składniki na ciasto: 500 g mąki orkiszowej(...)przypadku gdy ciasto nie będzie chciało się skleić w jedną kulkę) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki umieścić w misie malaksera, w następującej kolejności: Zmielone siemię lniane, woda, daktyle, zmielić do momentu otrzymania gęstej pasty, dodać olej, syrop klonowy, zmielić, dodać mąkę i sodę zagnieść ciasto. Piekarnik rozgrzać do 160 st. grzałka góra-dół. Ciasto podzielić na 5 równych części

moj przepis na
Keks świąteczny 118

wyobrażacie sobie święta bez keksa? Ja nie, bo u mnie to obowiązkowy wypiek. Akurat ten przepis jest wyjątkowo prosty i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi nie wyszedł. To już próba przedświąteczna ponieważ chciałam wypróbować foremkę do keksów i pasztetów od Tarka i Miarka. Keks zachował idealny kształt i można powiedzieć, że "wyskoczył z foremki". Nie było najmniejszego(...)mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g bakali (żurawina, rodzynki,orzechy nerkowca, płatki migdałów, mieszanka keksowa-skórki) 1,5 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Wszystkie bakalie przełożyć do naczynie wsypać 1,5 łyżki mąki i wymieszać. Wodę, masło,cukry zagotować. Przestudzić dodać żółtka i energicznie wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. dodać do masy i wymieszać

Ala piecze i gotuje
Tort a la Tiramisu 153

Mój urodzinowy ;). Bo dlaczego by nie zrobić sobie samemu urodzinowego tortu..? ;). Taki prezent od siebie dla siebie :). Kocham kawowe smaki w ciastach i deserach ( o czym już kiedyś wspominałam ), dlatego tort nawiązujący do popularnego włoskiego deseru, to był strzał w dziesiątkę. Tort jest wspaniały . Bardzo wilgotny, nie za słodki. Na moim ulubionym biszkopcie "rzucanym". Większość z Was na pewno spotkała(...)tortów wykorzystuj ę tylko ten biszkopt, zarówno w wersji jasnej ( jak w tym torcie ), jak i kakaowej. Najlepszy biszkopt ever! :). A tort polecam na przeróżne okazje.. . jak i bez okazji ;). Przepis inspirowany przepisem na  TORT TIRAMISU ze strony  MOJEWYPIEKI.COM Biszkopt: 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych ) 100 g mąki pszennej tortowej 40 g mąki ziemniaczanej

Opowieści z piekarnika
Przepis #31 Żytnie drożdżówki z owocami 121

sklepie czy piekarni raczej do zdrowych nie należą. Jednak warto czasami umilić sobie życie i sięgnąć po coś pysznego. Dlatego postanowiłam przygotować swoją domową wersję drożdżówki na mące żytniej, bez białego cukru oraz mleka z powidłami. Zapach jest równie kuszący co tej dostępnej w sklepie. Smak różni się ze względu na rodzaj użytej mąki - według mnie jest jeszcze lepszy(...)wsypujemy mąkę. Kolejno wbijamy jajko oraz wlewamy olej. Całość dokładnie mieszamy a następnie zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.  Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na około 7-8 mniejszych kulek.  Każdą rolujemy a następnie zwijamy jak ślimaczki. Na środku ugniatamy ciasto tworząc zagłębienie w które nakładamy owoce lub powidła czy inne nadzienie. Wierzch posypujemy kruszonką przygotowaną

Health-Fit-Life
Test: mieszanka chlebowa z Lidla (bezglutenowa) 182

  Jak wspominałam w tym wpisie mieszanki są dwie. Ta jasna smakowała mi średnio, ale do ciemnej zabrałm się trochę inaczej. OPAKOWANIE Otrzymujemy kartonik z dwoma

Szybko Tanio Smacznie
Drożdżówki z twarogiem 169

mąką. Dodać resztę mleka, jajko i zagnieść ciasto. Wyrabiać je kilka minut,następnie dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiać ciasto dalej przez ok. 15 minut aż stało się gładkie i elastyczne.Przykryć o zostawić na godzinę do wyrośnięcia.  Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtko, budyń i cukier.Wymieszać. Wyrośnięte ciasto lekko odgazować.  .Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około(...)jednej strony położyć nadzienie, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć . Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut

Moje domowe kucharzenie
Tort czekoladowy z masą czekoladowo-bakaliową 166

Już dwa razy przygotowywałam ten tort. Klasyczny, czekoladowy, wzbogacony bakaliami. Składniki na 1 biszkopt (należy upiec dwa): 4 jajka 2/3 szklanki mąki tortowej 1/3 szklanki kakao

Czerwień i błękit
Zawijane bułeczki ze szpinakiem 150

Zawijane bułeczki szpinakowe upiekłam uczestnicząc w Kwietniowej Piekarni Amber . Bułeczki nie są trudne w przygotowaniu, a efekt pieczenia bardzo ciekawy, jak widać na zdjęciach;) Składniki

Codziennik Kuchenny
Chleb gryczany, bez mąki i drożdży. 142

gryczany jest niebywale łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny. Piecze się go bez dodatku mąki, drożdży czy zakwasu. Chleb ten mogą jeść osoby uczulone na gluten. Zastanawiacie się, czy chleb ma bardzo gryczany smak i aromat? Nie, ten specyficzny smak nie jest tak intensywny, ponieważ do pieczenia używa się kaszy niepalonej. Chleb jest dosyć wilgotny, więc w ciepłe(...)tylko namoczoną) kaszę wraz z wodą, w której się moczyła, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone orzechy, sezam, sól i dokładnie wymieszać. Przelać masę do foremki do pieczenia, wysmarowanej olejem. Ciasto jeszcze trochę wyrośnie, więc powinno wypełniać foremkę do połowy lub 3/4 wysokości.  Foremkę nakryć ścierką, wstawić do szafki na cały dzień lub całą noc (8-10 godzin

Codziennik Kuchenny
Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki 185

masę z pomidorów. Pastę blendujemy wedle upodobania, na bardzo gładko lub tak, aby były widoczne fragmenty warzyw. Niektóre przepisy podają jeszcze w składnikach natkę. Możecie próbować z nią lub bez. Jeśli pindżur ma troszkę mdły smak, można na sam koniec dodać 2-3 łyżki oliwy. Drukuj Pindżur – pasta z pomidorów, bakłażana i papryki window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki(...)cukru 8 papryk czerwonych 1 główka czosnku 1 papryczka chili ocet jabłkowy 1,5 kg pomidorów lub przecieru Sposób przygotowania Bakłażana pieczemy ok 30-40 min w 180 stopniach Papryki myjemy, dzielimy na ćwiartki lub połówki i pieczemy do poczernienia miejscami skórki. Gorące papryki wkładamy do plastikowej torby i szczelnie zawiązujemy. Papryki odstawiamy na 15-30 min i obieramy

Mieszam w Garnku
Bułki śniadaniowe II 100

O pierwszych bułeczkach pisałam  tutaj , dziś o bułeczkach na wodzie. Były lekko zbite i gęste, ale dzięki temu sycące. Dodatkowo chrupkości nadawała im glazura z

Czerwony Gupik
Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy 182

mojprzepisna.pl | Najprostszy bezglutenowy chleb drożdżowy Taki mały eksperyment – chlebek bezglutenowy, chciałam spróbować jak smakuje i okazuje się, że jest smaczny. Jest też wilgotny, banalnie prosty

moj przepis na
Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady 379

Masa będzie lekko zbita. Poluzować ją odrobiną ubitych białek. Dodać resztę ubitej piany delikatnie, ale dokładnie mieszając. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po całkowitym wystygnięciu biszkopt przeciąć na 2 blaty. Przygotowanie masy jabłkowej: Jabłka obrać(...)grubym dnem i dusić pod pokrywką około 30 minut. Mieszać od czasu do czasu, żeby jabłka nie przywarły do dna. Na koniec dodać cukier, wymieszać i wyłączyć gaz. Jeśli ciasto nie jest gotowe przed samym przekładaniem ponownie podgrzać jabłka i wówczas dodać galaretkę (w proszku) oraz ekstrakt waniliowy. Masę jabłkową dokładnie wymieszać. Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na dolny spód biszkoptu

Trzeci talerz
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami 87

  Ciasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku

Szybko Tanio Smacznie
Kruche cytrynowe ciasteczka 137

ktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem. Kruche ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do kawy czy herbaty. Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne. Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich(...)wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką. W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść i przełożyć do lodówki na 30 minut. Potem bierzemy po kawałeczku ciasta i albo maszynką do ciastek wyciskamy kształty albo

Smaki Przyprawy i Kolory
Magdalenki biszkoptowe ciasteczka 115

odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość(...)pieczenia 4 łyżki drobnego cukru 100 gram roztopionego masła masło do wysmarowania formy olejek cytrynowy (lub woda pomarańczowa) Ubiłam pianę na sztywno. Dodałam cukier. Ubijałam dalej. Dodałam żółtka a za nimi przesianą mąkę i inulinę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wąską stróżą nalałam wlałam rozpuszczone ale chłodne masło. Całość przełożyłam do wysmarowanych masłem foremeczek i piekłam

AZgotuj!
Tort z truskawkami 158

Czym byłby Truskawkowy Weekend bez choćby jednego tortu z truskawkami? Proponuję klasykę: puszysty biszkopt , delikatny krem z bitej śmietany i serka mascarpone, poncz z soku pomarańczowego i oczywiście świeże truskawki – czego chcieć więcej? :) Przepis na prosty biszkopt Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 ŚmietanFix +pomarańcza, świeże truskawki Biszkopt(...)pomarańczy. Biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty, można ułożyć je sobie na kawałkach papieru do pieczenia, żeby łatwiej było je przesuwać po stole. Przecięte biszkopty nasączamy sokiem z pomarańczy, dobrze robić to od strony, która była przecięta, wtedy sok łatwiej wsiąknie w ciasto. Na dolny blat nakładamy warstwę kremu śmietankowego i układamy pokrojone na kawałki truskawki. Przykrywamy drugim blatem

Ciastkozercy
Kołaczyki z wędzonym białym serem 134

duża szczypta soli – ale bez przesady, bo ser jest słony 25 g świeżych drożdży szczypta cukru około 1 szklanki letniej wody FARSZ: 20 dag wędzonego białego sera łyżeczka sklarowanego masła 1 mała cebula 1 jajko niepełna łyżka kwaśnej śmietany pieprz NA WIERZCH: do posmarowania łyżka stopionego masła do posypania kminek lub mak Wykonanie: CIASTO: przesianą mąkę wymieszałam w misce(...)biały ser rozkruszyłam, dodałam do niego jajko, usmażoną cebulę i śmietanę, doprawiłam do smaku pieprzem, dokładnie wymieszałam. CIĄG DALSZY: wyrośnięte ciasto przebiłam, lekko zagniotłam, rozwałkowałam dość grubo, szklanką wycięłam krążki i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy krążek posmarowałam stopionym masłem, łyżką wygniotłam w nim wgłębienie i nałożyłam farsz. Wierzch posypałam kminkiem (dla mnie) i makiem

Kuchenne zapiski Edyty
Bezowa rolada jogurtowo-rabarbarowa 101

Bez zbędnych ceregieli powiem, że ta rolada jest rewelacyjna. Z całą pewnością od pierwszego kęsa została jednym z moich ulubionych ciast. Kwaśny rabarbar, słodka beza i kremowy, aksamitny jogurt. Rewelacja. Za niedługi czas, jak truskawki stanieją nieco chcemy spróbować wersję z truskawkami. A mi prywatnie marzy się jeszcze wersja z owocem granatu. Myślę, że i jedną i drugą sprawdzimy(...)opakowaniem cukru waniliowego i mąką ziemniaczaną. I znowu po łyżeczce dodajemy do wciąż ubijanej piany. Na koniec dodajemy ocet winny i ubijamy jeszcze przez minutę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią pianę z białka. Wyrównujemy i pieczemy ok. 35 minut w 150 stopniach. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy kilka minut żeby beza przestygła. Na blacie wykładamy

Marder&Marder Manufacture
Muffinki - murzynki 137

szedł. Murzynek znaczy się. Spojrzałem na Madzię z wiele mówiącą miną: "WTF?!". Więc ona znowu: "No murzynek będzie". Ja zdumiawszy się jeszcze bardziej pytam: "Zaprosiłaś kogoś?" A ona bez słowa po prostu poszła do kuchni. No dobra, jak poszła to poszła. Zwykle mam dostatecznie dużo swoich spraw na głowie żeby nie musieć się zastanawiać po co Madzia idzie(...)możesz po mnie posprzątać" :) Patrzę więc, spoglądam i pytam: "No to co z tym murzynem, o której będzie?". A Madzia na to, że robi właśnie. Aaaa, ciasto, taki murzynek! :) No ale jak ciasto jak papilotki do muffinek są naszykowane? A Madzia na to, że kto jej zabroni? Że ona chce muffinki-murzynki :) Więc właśnie w ten sposób powstały muffinki

Marder&Marder Manufacture
Deser zimowy 96

ciastka migdałowe: 1 białko, 1 szczypta soli, 60 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek,   galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna    plasterki pomarańczy(...)dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą

królestwo garów
Pyszny chleb jaglany 189

To jak do tej pory najlepszy bezglutenowy chleb jaki piekłam :) Bardzo smaczny z chrupiącą skórką, polecam! Przepis dostałam od kuzynki. Jest to zmodyfikowana przez nią wersja

Mienta blog
Ciasto Drożdżowe 2 w 1 z Rabarbarem i Budyniem 157

płaska łyżeczka soli 4 szklanki mąki Kruszonka: 150g miękkiego masła 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki Dodatkowo: Około 1kg rabarbaru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) 1 litr mleka ½ szklanki cukru Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu, przy czym do gotującego mleka pierw wsypujemy cukier i chwilę go mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wlewamy(...)łyżką. Wyrobione ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kruszonka. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy stopniowo mąkę. Całość dobrze wyrabiamy w jednolitą masę. Rabarbar myjemy i odzieramy ze skórki, po czym kroimy w 1 – 2cm kawałki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy do dużej blaszki ( np. 23x43cm lub trochę większej), wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli zależy

Smakowy Raj
Szukanie i powroty. Focaccia na początek. 164

kradną smaki!  Wszystkie! Kasują i wymazują! Nic nie smakuje tak jak powinno, tak jak się lubi, tak jak się pamięta, tak jak wygląda i pachnie.  Dwa tygodnie bez kawy, której nawet daleki zapach przyprawia o mdłości, dla mnie, żyjącej na kawie od prawie 20 lat, oznacza prawdziwą torturę! Niełatwo żywić się biszkoptami, gdy te smakują jak miękki(...)niż przedtem. Zaczynają też nareszcie kiełkować wytęsknione myśli o gotowaniu i pieczeniu. Choć pierwszeństwo przypadło porządkom - zapomniana kuchnia powoli zaczyna wracać do życia.  Wyciągam garnki, miski, rondelki - jednak za chwilę chowam z powrotem. Nie będą jeszcze potrzebne. Wystarczy jedna duża misa. Do wyrabiania i wyrastania ciasta. Na powrót i na początek mam ochotę na coś prostego. Ciepłego, chrupiącego

KUCHARNIA
Kruche cytrynowe ciasteczka 167

ktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć dokładnie co jem.Kruche ciasteczka po prostu uwielbiam! Niezastąpione do kawy czy herbaty. Przepisów na kruche ciasteczka jest bardzo wiele, wszystkie są do siebie bardzo podobne.Z proporcji poniżej wyszły mi 2 blachy takich oto ciasteczek.Potrzebne(...)wszystko jeszcze raz miksujemy. Na tym etapie ciasto jest już dosyć zwarte i ciężko jest go mieszać mikserem. Ja wolę po prostu dokładnie wymieszać łyżką.W zasadzie to tyle jeśli chodzi o ciasto :-) Dobrze jest go troszkę zagnieść i przełożyć do lodówki na 30 minut. Potem bierzemy po kawałeczku ciasta i albo maszynką do ciastek wyciskamy kształty albo

Kulinarna rozmowa
PALUCHY WIEDŹMY 197

    Idealne - kruche , maślane ciasteczka na Halloween dla dzieci ale nie tylko. Przepis , na który natknęłam się już jakiś czas temu ale jak to w

Smaczne Zdrowe