grilla bez kaszanki,tylko pogoda nie zawsze dopisuje,więc wymyśliłam ostatnio inny sposób na kaszankę-przepyszny.Nawet na drugi dzień jak sobie podgrzałam była równie pyszna-polecam nie tylko latem ale cały rok,może na szybki obiad???Idealne będą podane z sosem i lekką sałatka ze świeżych warzyw.Spróbujcie sami Składniki: 4 kaszanki 2 cebule opakowanie ciasta francuskiego sól(...)tego jaką ostrą macie) sól,pieprz dodatkowo:jedno roztrzepane jajko do posmarowanie wierzchu ciasta olej do smażenia cebulki Przygotowanie: Cebulkę obieramy,kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju aż się lekko zeszkli i dodajemy przyprawy do smaku(można użyć również ulubione zioła-tymianek,oregano). Ciasto rozwijamy dzielimy na 4 części i na każdej układamy kaszankę obraną ze skórki
Swojskie jedzonkoSkładniki forma o średnicy 30 cm: u mnie - wegańska wersja bez sera i jajka ciasto 150 g mąki orkiszowej 50 g mąki ryżowej – zmieliłam płatki ryżowe 60 g skrobi ziemniaczanej (lub innej); 1/2 łyżeczki soli 6 0 ml oliwy około 10 ml wody farsz 650 g cukinii duża cebula duży ząbek czosnku,a najlepiej 2-3 1 pęczek(...)przygotować ciasto. Wymieszać wszystkie składniki suche i dodawać składniki płynne – wodę dodawać stopniowo, prawdopodobnie nie będzie potrzeby całość lub odwrotnie. Uformować z ciasta kulę ,podzielić ją , na około 1/3 i 2/3 ciasta .Większą częścią wyłożyć posmarowane olejem dno formy z bokami,na to farsz i zakryć reszta ciasta ,dociskając krawędzie Nakłuć ciasto widelcem. Posmarować całość oliwą i piec w piekarniku
w mojej kuchniowoce w syropie były jej własnego wyrobu ! Bez tego ciasta nie byłoby świąt, imienin, urodzin ... Przepis warty uwagi, a ciasto godne polecenia ! SKŁADNIKI: ZACZYNKA DROŻDŻOWA: 10 dag drożdży + 1 łyżeczka mąki (kopiata) + 3 łyżeczki mleka, wszystko wymieszać ( ma być konsystencja śmietany) – odstawić na ½ godziny do wyrośnięcia. CIASTO: 750 g mąki Mały kubek kwaśnej śmietany najlepiej(...)być puszysta i prawie biała), następnie dodajemy ją delikatnie do ciasta. 3. Wlewamy zaczynkę drożdżową, oraz roztopione i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto. 4. Odstawiamy na ½ godziny żeby podwoiło objętość. 5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek. 6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce (róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie
Marcepanowa kuchniapółkę. Aż do mnie dotarło, że gapię się akurat w temacie, bo na woreczki z dziecinnym jedzeniem. A tu Didi w okolicy rozpoczęcia rozszerzania diety. To poczytałam. Fajnie! Organicznie, bez dodatków żadnych. Jak batat z borówkami, to batat z borówkami. Jak pietrucha z marchewka, to pietrucha z marchewka. Żadnych numerowanych dopełniaczy smaku, żadnych konserwantów. Chylę czoła. Zaimponowane oficjalnie... Fajnie(...)makdonaldowymi lodami do domu. I oczywiście Didi pojadał co? Ano te lody... Siedział bidok na podłodze wlepiajac w nas wielkie oczy, to co? Nie dam mu polizać?... Dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane... :) Przepis z bloga Magazyn Kuchenny . Składniki: (na 12 sztuk) 1 opakowanie (7 g) drożdży instant 250ml mleka, ciepłego 250g mąki 1 paczka (40 g) budyniu śmietankowego
Lejdi of the housetwarogu dwukrotnie zmielonego 1 opakowanie (250 g) serka mascarpone 1 szklanka (200 g) drobnego cukru 5 jajek 1 łyżka (15 g) kaszy manny 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego bez cukru 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka tłuszczu do nasmarowania formy Polewa: 1,5 tabliczki (150 g) białej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Spód(...)powstała jednolita masa. 7) Gotową masę przełożyć do wcześniej przygotowanej tortownicy i wyrównać. 8) Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: do rondelka dodać śmietankę oraz połamaną
Fitsweet.meW naszym domu banany zawsze się znajdzie. Ale czasami już lekko brązowe ;) Dlatego trzeba szukać pomysłów na ich wykorzystanie. Tym razem poszłam w coś słodkiego i
Gotowanie z pasjąjest idealny do ciast, bo nie zmienia ich smaku. I oczywiście stosuję go również do smażenia, bo wysoka temperatura nie wpływa na jego walory zdrowotne. Podsumowując, moje 3 powody, dla których w mojej Wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, to: Jego właściwości, czyli zawartość zdrowych tłuszczów i witamin, nie wpływanie na smak potraw, w szczególności ciast i oczywiście zachowanie(...)jajka szczypta soli 150 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 180 g jogurtu naturalnego 150 ml oleju rzepakowego 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g truskawek 100 g gorzkiej czekolady dodatkowo: cukier puder do dekoracji, masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać
Passions hobbies liferzeczy, do tego są zdrowe, tanie i łatwo dostępne. Co najbardziej pasuje do płatków owsianych ? ja nie wyobrażam sobie owsianki, czy ciastek bez dodatku wanilii, idealnie pasuje do nich także gorzka czekolada, miód czy owoce. To ciasto robi się bardzo prosto i szybko, wystarczy stopić olej lub masło, wymieszać z cukrem kokosowym lub innym używanym przez was słodem, dodać(...)płatki owsiane dokładnie wymieszać (ewentualnie można dodać 1-2 łyżki wody) i gotować ok 10 minut. Po ugotowaniu 3/4 masy wyłożyć na małą kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki, w tym czasie zagotować wodę w małym garczku, położyć na nim miskę (najlepiej plastikową) i rozpuścić czekoladę z masłem orzechowym, czekoladę wylać
zdrowa vege kuchniagodz. do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotować składniki na nadzienie. Parówki przekroić na połówki, ser żółty pokroić w szerokie dłuższe pasy, ananasa na małe kawałeczki. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . P odzielić je na 10 równych kawałków. Z każdego uformować kulę, którą następnie należy rozwałkować na owalny placuszek. Na każdy nakładać(...)Metodologi ę nadziewania k ro k po kroku pokazuje poniższa fotorelacja . Brzegi placka zawinąć wokół nadzienia i d okładnie zlepić, formując podłużną bułkę. Układać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu - w ten sposób zapiecze się ono w piekarniku i nadzienie nie będzie wypadać . Papier na którym układa się bułki można dodatkowo oprószyć lekko mąką - zapobiegnie
Grunt to przepis!ciasta to marchewka, ananas, orzechy, a cukier jest częściowo zastąpiony miodem. Właśnie to ciasto zrobię dziś z moim kuchennym pomocnikiem. Składniki: 2 jajka pół szklanki cukru 4 łyżki miodu 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki po 1 łyżeczce cynamonu, przyprawy do piernika i proszku do pieczenia po pół łyżeczki zmielonych goździków, sody oczyszczonej i pieprzu szczypta soli(...)małe kawałki. W misce mieszamy suche składniki, czyli mąkę z przyprawami, sodą i proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy mokre ze stopniowo dodawanymi suchymi. Na koniec dodajemy orzechy, marchewkę i ananasa pokrojonego na kawałki. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach (góra i dół bez termoobiegu) i odstawiamy do ostudzenia, aby się nie kruszył. Artykuł Piernik marchewkowy pochodzi
Ugotowane pozamiatanepoprzedni z marcepanem mniej przypadł im do gustu. Do sernika użyłam polskiej chałwy wedlowskiej o smaku waniliowym. Ser jak zwykle z Piątnicy, bo jest bez żadnych dodatków i uważam go za najlepszy z mielonych serów. Sernik nie jest zbyt słodki, nam to wystarczało, ale można oczywiście dosłodzić według uznania(...)masłem i wlać masę serową. • Piec w 200 st.C przez 15 minut, następnie obniżyć temp do 120 st.C i piec jeszcze 60 minut. • Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, najlepiej na noc. Polewa • Rozpuścić na parze czekoladę ze śmietanką i polać ciasto. • Posypać pokruszoną chałwą
To co kochamJeżeli nachodzi mnie na słodkie a’la sernik, a nie mam czasu na długie pichcenie to robię wtedy pudding. Jest do deser z typu „
greenscarfprzyznaję pizza jest dość pracochłonna. Zrobiłam dwie (wszystkie składniki x2) Jedną zjadłam od razu, drugą zostawiłam na noc- powiem wam, że tak jest lepiej. Spód pizzy jest stały i bez problemu można wziąć go w rękę i zajadać jak zwykłą ''prawdziwą'' pizzę. Świeży spód raczej się lekko rozwala, co nie zmienia faktu, że jest pyszny! SKŁADNIKI: Na spód(...)minut, odciśniętą cukinię umieścić w misce, dodać do niej jajko, startą na grubych oczkach mozzarellę, otręby oraz przyprawy. Wszystko razem zagnieść i wyłożyć tym ciastem blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ma być dość cienkie, żeby mogło się dobrze upiec i żeby nie przypominało placka. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20-25 minut
fitolarun.blogspot.comułożone jest na puszystym biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną truskawkową całość. Ciasto nie jest mocno słodkie, ale możecie ograniczyć lub zwiększyć podaną ilość cukru, dopasowując ją do własnych upodobań. Trio przygotowałam w formie o wymiarach 21x21cm z wysokim brzegiem (co najmniej(...)łyżki soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody budyń truskawkowy 500g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy) 50g masła 1/3 szklanki wody masa śmietankowo-truskawkowa 200g serka naturalnego (homogenizowanego lub z wiaderka) 200ml śmietanki 30% 300g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 30g domowego
Smakołyki Bereniki