bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1068/1508)

Pulled pork 174

powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypujemy mąką. Następnie rozpłaszczamy ciasto, nakładamy część masła, zagniatamy boki ciasta do środka i dalej zagniatamy. Gdy masło się wchłonie, powtarzamy czynność z kolejną porcją do zużycia całego masła. Ciasto przekładamy z powrotem do miski(...)godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na około

Smakowity Blog Kulinarny
Cytrynowa Babka drożdżowa na maślance. 209

Dodatkiem maślanki sprawia ,ze ciasto jest wilgotne , niezwykle puszyste  i zapewne dłużej pozostanie świeże . A jako ,że taka baba wielkanocna nie może się obejść bez bakali dlatego tez napakowałam swoje ciasto solidną porcją tych dobroci i wzbogaciłam o cytrynowa nutę . Składniki : 3 szklanki mąki  3/4 szklanki cukru 2 jajka 150 g rozpuszczonego masła 3/4 szklanki lekko podgrzanej(...)Ciasto jest dość luźne , ale takie właśnie ma być  , nie należy dosypywać mąki .  Miskę przykryć i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość . Teraz należy dodać bakalie , sok i skórkę z cytryny i znów wyrobić ciasto . Przełożyć je do babkowej blachy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto powinno sięgać maksymalnie do połowy formy . Odstawić do czasu az ciasto

Malinowa Kawiarenka
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 269

proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* sól – 1 szczyptaFARSZ:* jajka ugotowane na twardo – 3 szt* cebula czerwona – 1 szt* cebula biała – 1 szt* mozzarella ( kulka ) – 1 szt* anchois – ok. 50 g* natka pietruszki – 1 garstka* sól* pieprzDODATKOWO:* masłoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Składniki na ciasto dokładnie razem wymieszać, odstawić na ok. 10 minut.FARSZ:Czerwoną(...)warstw.Warstwa wierzchnia wzmacniana jest cząsteczkami ceramicznymi o wyjątkowej twardości, a powłoka ta należy do kategorii non-stick – oznacza to, że potrawy nie przywierają do niej nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu.Cechy powłoki Keravis non-stick:* Duża odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz zarysowania* Nieprzywieranie potraw, nawet smażonych bez dodatku tluszczu* Wysoka odporność na niszczące działanie zmywarki* Łatwość

Ostra na Słodko
Ciasteczka z potencjałem 172

pachnących, czerwoniutkich truskawek. Część oczywiście została pochłonięta bez niczego, ale ponieważ sezon truskawkowy powoli się kończy stwierdziłam, że grzechem byłoby nie przygotować czegoś pysznego z nimi właśnie w roli głównej. Tak naprawdę nie musiałam się nawet długo zastanawiać, bo w jednej chwili przed oczami stanęło mi zdjęcie z gazetki Pieczenie jest proste, nr 3/2011. Urocze, delikatne serduszka(...)prostej przyczyny, że jeśli za ich przygotowanie zabierze się ktoś bardziej cierpliwy i lubiący zabawy w dekorowanie słodkości, mogą prezentować się naprawdę powalająco. Bo smakują wyśmienicie. Dodanie do ciasta płatków owsianych nadaje im niecodziennego smaku, do tego truskawki, i naprawdę - nie można chcieć więcej.Serduszka z truskawkami i galaretkąSkładniki:(na 20-25 sztuk)ciasto:120 g mąki pszennej120 g płatków

Pożeraczka, czyli raz adobrze
cygańska droga czyli walka z galaretką 212

rozleje się ona po całym cieście. Ja za pierwszym razem zrobiłam galaretkę zgodnie z przepisem i nie był to dobry pomysł. Galaretka nie chciała odkleić się od brytfanki, potargała się miejscami i musiałam ją rozpuścić i wlać lekko płynną między ciasto.  Na szczęście ciasto zostało uratowane i mogło pięknie prezentować się na stole. Ciasto dobrze prezentuje się zarówno(...)biszkopt czekoladowy, według przepisu powinno być ciasto ucierana z bakaliami i makiem. W oby wersjach ciasto dobrze smakuje.  Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów 20 dag maku kostka margaryny 20 dag rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 6 jajek ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto z borówkami i kremem budyniowym 302

Tydzień bez ciasta w domu tygodniem straconym". Tak mówi mój mąż, który w dodatku nie lubi powtórek, a jego lista życzeń na przyszłość jest długa, oj długa :) Słodka dziurka, a raczej dziura :) Więc w domu zawsze jest ciacho do kawki, no chyba, że nadejdzie jakiś kryzys. Dziś dzielę się przepisem, który dostałam od cioci Zosi, którą odwiedziliśmy w czasie(...)urlopu. Ciasto tak bardzo zasmakowało całej naszej rodzince, że zrobiłam je w pierwszej kolejności po powrocie z wakacyjnych wojaży. Przepis na biszkopt - kliknij tutaj.Do upieczenia tego biszkoptu  użyłam formy o średnicy 29 cm.Krem:1 budyń waniliowy,0,5 l mleka,200 g masła,1/4 kostki margaryny,2 żółtka,2 łyżki cukru.Dodatkowo:30 dag dżemu porzeczkowego, Dżem lekko podgrzać z 3 łyżkami

Delicious Titbits
Piłka 160

Gdzie się nie obejrzeć tam piłka nożna myślałam, że nikt w mojej rodzinie już się nią nie zarazi. A jednak zaraził się mój starszy synek i

Pieguskowa Kuchnia
szybciutki chlebek bezglutenowy 273

W moim życiu ostatnio trochę mniej czasu wolnego i mam niewielkie zaległości we wrzucaniu najnowszych przepisów, ale nie martwcie się! Na szczęście zawsze znajdę czas, aby

Gar Zdrowia
Bezglutenowy sernik z malinami 182

  Taki sernik upiekłam sobie na urodziny. A co, w taki dzień trzeba trzeba się trochę rozpieszczać. Teraz postanowiłam ponownie popełnić zbrodnię i zaprosić Was na

Szybko Tanio Smacznie
BROWNIE Z BORÓWKAMI I MALINOWYM COULIS 182

Podzielne i sycące brownie z borówkami i malinowym coulis. Mokre, słodkie i rozpływające się w ustach. Z czekoladową posypką na wierzchu.  Idealne do zabrania na

cool and minty
Ciasteczka twarogowe z gruszkami 141

Jakiś czas temu robiłam standardowe ciasteczka twarogowe tzw. ciasteczka trzyskładnikowe . Wyszły bardzo fajnie i wszystkim smakowały. Tym razem postanowiłam je nadziać czymś jesiennym :). A gruszki to

Mania Wypiekania
Migdałowo-bananowe muffinki jaglane, czyli kolejna wariacja na temat wegańskich deserów 207

Kolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam

peanutbuttermonster
Sernikobrownie z malinami 362

Dzisiejszy dzień miał być w końcu jednym z dwóch spędzonych bez dzieci. W Łodzi trwa Festiwal See Blogers, na który wielką ochotę miałam jechać. Niestety, najpierw Mąż przyszedł z informacją, że wolnego nie dostanie, a teraz... teraz to i ja się rozchorowałam, więc z podróżowania i tak nic by nie było. Mam nadzieję, że przyszły rok w końcu się(...)soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 100g mąki pszennej tortowej Masa serowa: 3 jajka 500g twarogu 100g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła w temp. pokojowej Dodatkowo: 100g malin 1 tabliczka białej czekolady Sposób przygotowania Brownie: Czekoladę oraz masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a następnie studzimy. Dodajemy jajka, cukier oraz wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą mąkę

Kuchnia w czekoladzie
Pawlowa jagodowa 174

Chrupiąca pavlowa z kremem jagodowym. Dużo słodkości na poprawę humoru. Któż nie lubi bezy. Przypomina mi ona smaki dzieciństwa i moje wycieczki do cukierni po szkole

wesoła kuchnia
NALEŚNIKI Z TWAROGIEM ZAPIEKANE W SOSIE BUDYNIOWYM 177

oleju * 1 jajko * półtora szklanki mąki pszennej * solidna szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło". Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron(naleśniki smażę na suchej patelni). Składniki na twaróg: * 500 g twarogu półtłustego (można użyć(...)krokiety. Układać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 40- 45 minut.  Naczynie żaroodporne należy zakryć przykrywką podczas pieczenia a jeśli użyjecie naczynia do zapiekania, naleśniki trzeba zakryć folią aluminiową. Naleśniki powinny wchłonąć cały sos budyniowy. Naleśniki przed podaniem posypałam cukrem i pudrem

Zrób to smacznie