Muffinki bez pieczenia, bardzo orzeźwiające, a przy okazji pełen pysznych składników. Wegańskie, bez cukru, mleka i mąki. Po prostu doskonała orzeźwiająca przekąska. W składzie same dobre rzeczy na czele z masłem orzechowym :) Przepis nie jest skomplikowany i muffinki można wykonać bardzo szybko, ale musimy uzbroić się w cierpliwość i poczekać aż ładnie się zmrożą. Przed(...)więcej) miodu 1 puszka stałej części mleka kokosowego* Wykonanie: Do miski wsypać mąkę migdałową, dodać kakao, miód oraz masło orzechowe. Wszystko wymieszać do powstania zwartej masy (będzie dość klejąca). Ciasto przełożyć na spód foremek na mufinki (najlepiej silikonowych), dokładnie dociskając. Na to wykładać łyżkę masła orzechowego. Składniki na warstwę truskawkową umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę
Healthy food explorersprężyste ciasto. W połowie zagniatania zatrzymuję robot i sprawdzam, czy ciasto nie potrzebuje skorygowania dodatku mąki lub wody. Chodzi tu o bardzo niewielka ilość, ponieważ każda mąka wymaga innej ilości dodatku mąki. Gdy ciasto jest zbyt gęste dodaj łyżkę wody, gdy jest nadmiernie klejące dosyp łyżkę mąki. Przykryj misę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania. Ciasto można(...)przygotować dużo wcześniej i odstawić na czas wyrastania do lodówki po wyrośnięciu zagnieć ciasto powtórnie i podziel na 2 części rozwałkuj cienko na stolnicy na pożądany kształt - koła lub prostokąta, w zależności od kształtu kamienia jaki posiadasz. Gdy pieczesz na pizzę na kamieniu pamiętaj o solidnym podsypaniu spodu pizzy mąką, by razem z nałożenien łatwo było zsunąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto znalazłam przeglądając zbiory przepisów mojej Mamy. Od razu wiedziałam, że prędzej czy później je upiekę, bo bardzo spodobała mi się receptura na krem. Okazało się, że przepis ten bez problemu można znaleźć w internecie ( zresztą jakżeby inaczej, przecież w sieci jest wszystko ;) ), na swojej stronie ma go m.in. Ewa Wachowicz. Ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie wprowadziła(...)kremem, ciasto składa się z puszystego biszkoptu i podłużnych biszkoptów nasączonych w kawie. I co do tego nasączenia właśnie - polecam chwilę dłużej potrzymać biszkopty w naparze, aby wchłonęły go więcej, dzięki czemu w cieście będzie bardziej wyczuwalny smak kawy. U mnie było z tym dość słabo, bo za krótko moczyłam biszkopty, następnym razem się poprawię :). Ale ogólnie ciasto bardzo smaczne
Opowieści z piekarnikaProsty i mało pracochłonny chleb na drożdżach, wystarczy tylko wymieszać składniki i zostawić do wyrośnięcia. Upiec i gotowe. Domowy chleb bez żadnych zbędnych dodatków, który jest miękki przez kilka dni. Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub razowej 500 ml letniej wody 25 g drożdży 3 łyżki otrąb pszennych lub innych 2 łyżki pestek(...)powstanie dość rzadkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do czasu, aż ciasto wyrośnie. Około 50 minut, powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej otrębami dużej keksówki. Mokrą dłonią wyrównać powierzchnię ciasta i posypać dowolnymi ziarnami np. słonecznikiem. Ponownie przykryć i odstawić, aby wyrosło. Piecyk nagrzać do temp. 190-200 stopni C. Piec około 50 minut. Po upieczeniu
talerz przyjemnościdobrego, bez mleka i najlepiej czekoladowego, bo własnie takie ciacha najbardziej lubi nasza najmłodsza pociecha. Padło na ciasto fasolowe, do którego długo się przymierzałam, ale jakoś nie wychodziło. Oczywiście nie przyznałam się dzieciom z czego będzie ciasto, powiedziałam dopiero po tym jak drugi dzień się nim zajadały. Efekt taki, że teraz chodzą i mówią mamo zrób nam ciasto fasolowe(...)łyżeczka sody, szczypta soli. Przygotowanie: Odsączoną z zalewy fasolę dokładnie blendujemy. W misce ucieramy jajka z ksylitolem lub cukrem. Łączymy z resztą składników. Wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w formie sylikonowej). Pieczemy przez ok. 40 minut w temp. ok. 180 st. C, ale dla pewności lepiej ciasto obserwować i sprawdzić patyczkiem, czy ciasto na pewno
Państwo Wojtczuk gotująprzez żołądek do serca.... Nie ma nic piękniejszego jak usiąść w Święta z najbliższymi, wsłuchać się w kolędy, zapatrzeć na uśmiechy dzieci i blask choinki, popatrzeć sobie w oczy - bez słów - tak po prostu, zjeść kawałek przygotowanego od serca tortu... Taki magiczny czas ogromnego szczęścia... Święta powinny być przynajmniej cztery razy w roku! Za to, że tak kocham(...)dziękuję mojej Mamie. To ona przekazała mi wszystkie tradycje. To dzięki niej umiem sprawić, że na wigilijnym stole stoi 12 potraw. To dzięki niej znam zapach makowców, serników i ciasta chałwowego. Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao Krem chałwowy: 500 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany
VioletoweKucharzeniemąką i włożyć do niej z powrotem ciasto - uformowane w zgrabna kulę . Całość przykryć ściereczka kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godz. do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób się je odgazowuje . Podzielić je na 2 kawałki. Każdy z nich rozwałkować na długi, a wąski prostokąt - wymiary zależne tu będą od preferowanej(...)zapiecze się ono w piekarniku i nadzienie nie będzie wypadać . Całość pokroić na kawałki o szerokości ok 3-4 cm, które następnie należy poukładać na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu. Papier na którym układa się paszteciki można dodatkowo oprószyć lekko mąką - zapobiegnie to przypalaniu się ich od spodu. Blachę z pasztecikami przykryć ściereczką kuchenną
Grunt to przepis!bez pośpiechu - będzie elastyczne. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!). Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego do 40*C i pozostawiając uchylone drzwiczki (inaczej ciasto się upiecze(...)pozostałe składniki, powoli wlewamy rozczyn z drożdży. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki), aż utworzy gładką, elastyczną kulkę (naciśnięte palcem odkształci się). Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dosypać 1 łyżkę mąki i ponownie wyrobić. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (1 - 1,5 godziny). Formę, w której będziemy piec smarujemy masłem i oprószamy mąką, nadmiar strzepujemy
Chocolate Muffin BlogJesień bez szarlotki to jak… niebo bez gwiazd albo… uczeń bez jedynki ;) Nie wyobrażam sobie, żeby podczas jesiennych miesięcy nie upiec szarlotki. Chociaż raz… Wręcz nie wypada nie skorzystać z bogactwa jabłkowych odmian, właśnie teraz, gdy są najbardziej aromatyczne i pełne smaku :) A jak wiadomo z takich właśnie jabłuszek szarlotki są najlepsze :D Zachęcam więc, abyście(...)czytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe i smaczniejsze :) Ja do swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek i gdybym pod ręką miałam więcej, myślę, że spokojnie dorzuciłabym jeszcze przynajmniej cztery :) Użyłam jabłek twardych i słodkich, ale możecie użyć odmian typowo „szarlotkowych”. Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com Składniki: Ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła (schłodzonego
MyCookBook.plblachy. Wierzch smarujemy jajkiem. Piec 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni C, do momentu, aż na wierzchu utworzy się skorupka. Pieroga można podawać na ciepło, prosto z pieca lub odsmażonego na maśle, albo na zimno. Najlepiej smakuje z sosem grzybowym, śmietaną lub w towarzystwie szklanki mleka, kefiru lub maślanki. Młodzież ostatnio polewa go keczupem. Niektórzy pałaszują go zamiast(...)zapach gotowanych ziemniaków i gryczanej kaszy - tak samo jak ze smakiem ten jednak wzbogacony lekko kwaśno białym serem oraz skwarkami. Wypieka siego bez skórki zwanym "łysym" oraz w drożdżowej skórce. Niektórzy porównują go do słonego ciasta lub babki ziemniaczanej, ma on jednak inny specyficzny smak. W smaku można śmiało powiedzieć, że ile gospodyń i tyle różnych smaków. Na Lubelszczyźnie
Ciastka - domowe słodkościbyło właśnie z tym ciastem. Jesienny skrzat to ciasto przypominające trochę wiewiórkę, trochę placek amerykański, choć jest zgoła innym zupełnie wypiekiem. Jest to ciasto owsiane, z dużą ilością orzechów, rodzynek, ziaren słonecznika, jagód goi, jabłek, czekolady, o cudownym aromacie podkreślonym cynamonem. Pomimo dużej ilości składników smaki są idealnie, subtelnie wyważone, ciasto jest soczyste, słodkie i wręcz uzależniające(...)Bardzo polecam! Składniki na ciasto: Jesienny skrzat: na formę 28x40 cm 2 jajka 150 ml cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 ml oleju 200 ml mleka 200 ml zmielonych płatków owsianych 100 ml dość grubo zmielonych orzechów (u mnie laskowe) 100 ml dość grubo zmielonych ziaren słonecznika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mąki orkiszowej
Rozpustne gotowanieJak do tej pory tylko kilka deserów sprawia, że w oczach mojego syna widzę ten błysk w oczach, ten uśmiech :) Bezy to zdecydowanie jego jeden z
Blondynka Gotujesię nie zmarnuje :) ). Pierwszą porcję babeczek (te, które widzicie na zdjęciach) upiekłam bez żadnych dodatków, do drugiej dodałam po kostce gorzkiej czekolady i myślę, że były jeszcze lepsze. Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli 1 jajko 1 puszka mleka kokosowego(...)Mieszamy dokładnie, dodajemy kokos i jeszcze raz mieszamy. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min w piekarniku nastawionym na 200 stopni. Czas, kiedy babeczki
Ciastkozercybułeczki w kształcie wachlarza wyglądają fantazyjnie i są tak pyszne, że bez wahania można je podać jako lekką przekąskę podczas eleganckiego przyjęcia. Składniki na 12 sztuk: 375 g mąki pszennej, 3 i 1/4 szk 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drobnego cukru 35 g świeżych drożdży 1 jajko, roztrzepane 5 łyżek masła 5 łyżek maślanki o temperaturze pokojowej(...)miski przesiać mąkę, połączyć z resztą składników, wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić ciasto w misce, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut by wyrosło. 4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść. Rozwałkować je na podłużny placek, rozpuścić pozostałe masło i posmarować nim całą powierzchnię. Ciasto przekroić wzdłuż na 5 pasków, ułożyć je na sobie. 5. Kroić
Apetyczna babeczkatygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć - bez miodu to żaden piernik.A jednak pachnący przyprawami korzennymi,mięciutki,delikatny i puszysty.Dodatek dżemu jeżynowego nadaje mu delikatny owocowy aromat i zapewnia wilgotność na wiele dni.Bakalie przełamują delikatną strukturę piernika,u mnie(...)jajkaodmierzyć suche składniki i mieszając dodawać na pryemian suche składniki i mlekoposiekać orzechy włoskie na końcu wmieszać słoik dżemu,dodać posiekane orzechy i żurawinęnapełnić ciastem 2 małe keksówki wyłożone papierem do pieczenia,wyrównać górę szpatułkąpiec w 180`C 45-50 minut do suchego patyczka początkowo studzić w foremce,nastepnie na kratcew małym garnuszku wymieszać podgrzewając składniki na polewę.Przy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaczne, pachnące i wiemy co mamy w środku bez jakiś totalnie nie potrzebnej długiej listy składników, ulepszaczy. Szkoda, że ginie tradycyjny smak i skład. Przeszukałam przepisy w książkach i znalazłam taki skład gdzie nie ma drożdży. Upiekłam i się nie zawiodłam. Więc polecam go dalej a ten chlebek będę piekła częściej.SKŁADNIKI : z tego przepisu otrzymamy dwa bochenki(...)koszyka do wyrastania ciasta, może równie dobrze być zwykły koszyk tylko włożymy do niego lnianą ściereczką) wkładamy ciasto przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 60-75 minutPIECZENIE- nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i pieczemy 30-40 minut - przed pieczeniem smarujemy chleb wodą jak i po wyjęciu chleba, studzimy na kratceChleb ten najlepiej smakuję jeżeli po wystudzeniu
Basia w kuchnipozwala na zjedzenie takiej babeczki ze smakiem, bez efektu przesłodzenia. Ciasto kruche, z którego przygotowujemy babeczki, dzięki dodatkowi kakao ma ładną brązową barwę. Wnętrze każdej tartaletki to krówkowa masa jogurtowa oraz bardzo duża ilość prażonych orzeszków ziemnych.Z podanego przepisu można przygotować 5 tartaletek o średnicy 9cm. Tartaletki krówkowe z orzechamiSkładniki:ciasto 100g mąki pszennej50g masła25g cukru pudru1 żółtkoszczypta soli1(...)cukier przesiać, dodać sól, zimne masło, składniki posiekać razem, dodać żółtko i zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- foremki do tartaletek wysmarować tłuszczem- ciasto podzielić na 5 części, każdą z nich wylepić jedną foremkę, ciasto nakłuć widelcem, foremki z ciastem ponownie krótko schłodzić- 2/3 krówek pokruszyć, dodać mleko, całość podgrzać w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej
Smakołyki Berenikitaki sposób jak ja robię serniki. Wyszedł sernik typu nowojorskiego, o pięknym kolorze, który zachwycił gości. Mocno jagodowy, z fajnym akcentem czekolady od ciasteczkowego spodu, zupełnie inny od ciast jakie jadłam do tej pory. Śmietankowa polewa wizualnie nadaje mu uroku. Obowiązkowa pozycja dla fanów owoców leśnych (zamiast jagód można do masy serowej użyć także malin) oraz nietypowych serników. Spód(...)średnicy 26 cm (ja niczym nie smaruję). Podpiekamy go przez około 10 minut w temperaturze 170°C z termoobiegiem (lub 180 bez termoobiegu). Składniki na sernik muszą być wyjęte z lodówki co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. Jagody blendujemy na gładką masę. Do miski wkładamy wszystkie składniki na sernik i miksujemy krótko – tylko do uzyskania jednolitej masy
Poezja smakumąki orkiszowej, tylko otręby są owsiane -z braku orkiszowych.W składzie nie ma cukru (to nie pomyłka) gdyż drożdże do wzrostu go nie potrzebują, potrzebują tylko skrobię czyli mąkę. Bez cukru nawet szybciej wyrastają. :-)Z podanych składników wychodzi ok.9-12 dorodnych bułeczek.Składniki:- 450g mąki orkiszowej jasnej ( u mnie typ 750)- 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( u mnie(...)malaksera ale można wyrobić ręcznie. Z ciasta uformować kulę i odstawić w misce przesmarowanej oliwą do podwojenia objętości, na ok.40-60 minut. Najlepiej pod przykryciem. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i lekko zagniatamy, np.składając na pół i odkładamy. Dłońmi zwilżonymi w oliwie odrywamy po kawałku ciasta i formujemy kule , podwijając ciasto pod spód ( ugniatamy trochę), odkładamy na blaszkę
Smaczne Zdrowelnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 40 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. ( Tak jak przy rozczynie ciasto powinno podwoić swoją objętość) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Z obranego jabłka grójeckiego wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem równych części i z każdej wyrabiamy kulkę (mniej więcej wielkości limonki). Rozpuszone(...)buchty lekko nacinamy nożem do 3/4 głębokości i we wgłębieniach umieszczamy kilka listków tymianku (opcjonalnie) oraz po grubym plastrze jabłka grójeckiego. Naczynie lub formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut - najlepiej na funkcji termoobiegu. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i przyozdabiamy gałązkami tymianku (opcjonalnie). Smacznego
Symfonia SmakówUwielbiam wszelkie pancakes w wersji fit i z różnymi dodatkami. Często jem je około treningowo, a gdy mam więcej czasu także na śniadanie. Ostatnio była
Healthy food explorerMacie ochotę na świeże, domowe bułki, lecz wasza lodówka świeci pustkami? Nic straconego! Polecam przygotować tzw. kryzysowe bułki, ponieważ nie zawierają mleka, masła ani jajek. Idealne
UgotowaćOstatnio mam smak na wszelkie wypieki i dania z jabłkami, a że w weekend obowiązkowo wypada przegryźć coś słodkiego postanowiłam więc zrobić sprawdzone i szybkie ciasto
Healthy food explorerSerniki jaglane rozgłos zdobyły na fali popularności weganizmu. Zakorzeniły się na stałe w Polsce wśród weganów i niemal każdy słyszał o nim pewnie nie raz. Jednak
Poezja Smaków - blog kulinarnySposoby podawania Istnieje wiele sposobów przygotowywania bigosu i jego odmian. Wszystkie opierają się na tych samych, zasadniczych składnikach, różniąc się jedynie niektórymi dodatkami i kolejnością ich
KUCHNIA POLSKAPrzepraszam za zastój na blogu...Mam dla Was na prawdę dużo przepisów! Ostatnie 10 dni spędziłam w Finlandii bez dostępu do komputera tak więc na
chili & sugarDziś mam dla Was kolejny przepis na borówkowe pyszności!Póki owoce są na targach trzeba z nich korzystać!Są nie tylko bardzo smaczne , ale i przynoszą
Ostra na SłodkoDzisiaj zaprezentuję Wam moją wersje Kopca Kreta :) Przepisów jest mnóstwo, gotowców też nie brakuje. Ja robię wszystkie dania po swojemu, dzięki czemu nie mam tego samego
Zdrowie i pysznie na talerzuDzień dobry moi drodzy czytelnicy🙋Powiem Wam, że wczoraj miałam strasznie pechowy dzień 😔 Odebrałam auto od autoryzowanego serwisu gdzie robili blacharkę po kolizji ( nie z mojej
Zdrowie i pysznie na talerzuSezon na śliwki dopiero się zaczyna, więc także i ja próbuję różnych nowości z ich wykorzystaniem. Dzisiaj placki ze śliwkami i sosem śliwkowy na mące owsianej
Humanistka w kuchniZnam jeden, świetny, niezastąpiony sposób. Świeżym pieczywem! Cudowny zapach będzie utrzymywał się w domu do obiadu, a Ty na śniadanie zjesz pyszne, ciepłe bułeczki. Przepis pochodzi
Brzuszki Łakomczuszki