robi się z ciasta francuskiego, podobnego jakiego używa się przy produkcji croissantów, tyle że bez drożdży. Własnoręczne wykonanie ciasta francuskiego to żmudna praca, wymagająca wielokrotnego wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne(...)świeżego ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżeczki cynamonu 8 łyżek brązowego cukru 4 łyżki mielonego maku garść dowolnych orzechów Przygotowanie 1. Piekarniki nagrzewamy do 190 stopni, 2. Ciasto lekko rozwałkować, jedno z nich oprószyć cynamonem i 4 łyżkami cukru 3. Drugi płat ciasta również lekko rozwałkować i oprószyć makiem, posiekanym orzechami i pozostałym cukrem 4. Każdy z płatków ciasta, wyrównać
Słodki KompromisMuffiny, które możemy jeść bez poczucia winy;) przygotowane z m ą ki migdałowej, m ą ki ziemniaczanej, bez glutenu, bez masła i bez mleka. Aromatyzowane sokiem i sk ó rk ą z mandarynek. Po ich upieczeniu w całym domu pachnie zbliżającymi si ę świętami . Smacznego! **** I muffin senza sensi di colpa;) sono(...)skórkę z 2 mandarynek i sok z mandarynek . Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, którą delikatnie wmieszamy do ciasta. Ciasto przekładamy do papierowych foremek. Muffiny pieczemy 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Upieczone muffiny odstawiamy do wystygnięcia. Muffiny dekorujemy kremem z serka philadelphia, cukru pudru i otartej skórki
La grande e la piccola cuocadostałam propozycję stworzenia czegoś dobrego z lodami Pura Vida, nie mogłam odmówić z trzech powodów: Pierwszy już znacie. Drugi jest taki, że bardzo mało jest na rynku polskim lodów bez cukru. Miodowe („Honey, Honey”) od Pura Vida są słodzone tylko miodem i bardzo doceniam ten fakt. Po trzecie, lody te są bezglutenowe, nie są genetycznie modyfikowane, powstają(...)tapioki 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia Środek ulubione lody (użyłam lodów miodowych Pura Vida – moim zdaniem idealnie pasują!) Sposób przygotowania 1.W siekaczu rozdrabniamy orzechy (na mąkę), dodajemy cukier i ponownie rozdrabniamy. 2. Dodajemy resztę składników, miksujemy. 3. Surowe ciasto wkładamy do lodówki lub zamrażarki (na ok. 15 minut). W tym czasie rozgrzewamy
Fill The BowlPyszne bułki z farszem, który bez problemu może być dodany do pierogów czy krokietów. Smakują wspaniale! Składniki: 12 bułek 1kg mąki ( używam mąki bułkowej od Młynu Kopytowa ) 100g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 400ml ciepłego mleka 6 łyżek masła 300g pieczarek 500g kapusty kiszonej 2 cebule szalotki 3 łyżki masła do farszu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)minutach widzę, że drożdże pracują (małe pęcherzyki) to dodaję pozostałą mąkę i wyrabiam ciasto - nie czekam, aż rozczyn wyrośnie. Do dobrze połączonego ciasta dodaję letnie rozpuszczone masło i wyrabiam, aż do momentu gdy zacznie odchodzić od ręki. Przykrywam miskę i zostawiam na 60 minut. Wyrośnięte ciasto podsypuję mąką, wyrabiam ponownie i formuję dwa wałki. Każdy tnę na 6 kawałków
Gotowanie i blogowanieBoże Narodzenie bez kruchych ciasteczek jest chyba niemożliwe. Staram się na kilkanaście dni przed świętami cierpliwie zapełniać puszki i słoje, aby było co chrupać i czym częstować. Przeważnie są to najprostsze kruche ciastka z dodatkiem orzechów, które uwielbiamy. Dzisiaj, dla odmiany, upiekłam ciasteczka z dodatkiem maku. W końcu przecież mak jest jednym z głównych bohaterów świątecznych stołów. Od pewnego(...)Składniki: 300 g mąki (użyłam typ 750) 250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. (Przygotować przynajmniej dwie blaszki
Codzienna kuchnia niecodziennablaszki a ciemne do drugiej. Wstawić do wcześniej rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i piec 50 minut ,do "suchego patyczka". Wyciągamy i po 10 minutach wyciągamy z blaszek na kratkę ,mi bardzo wyrosły w górę dlatego musiałam ściąć wierzchy aby po pokrojeniu ładnie wyglądało ciasto. Ciasto stygnie a my zabieramy się za masę budyniową. Mleko dzielimy na dwie części,jedną mieszamy(...)minut . Ciasto kroimy na plasterki ,ja mam blaszki półokrągłe z wgłębieniami co ułatwia mi krojenie równych plasterków ,jeśli blaszka jest typu zwykłej keksówki to plasterki kroimy na ok1 cm , smarujemy plasterek masą i przykładamy drugi plasterek i tak do końca :) ciasto wychodzi bardzo długie dlatego najlepiej podzielić je na dwa krótsze :) Jak zostanie masy to smarujemy ciasto po wierzchu. Robimy
Wypieki Renedodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy je do uzyskania jednolitej masy. Ciasta nie wyrabiamy ani nie zagniatamy, czynność mieszania powinna trwać ok. 30 sekund, a ciasto powinno być lepkie. Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 12-18 godzin do przefermentowania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, a na wierzchu powinny się pojawić bąbelki. Po tym czasie ciasto przekładamy na omączony(...)delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy solą. Ciasto przekładamy na ściereczkę obficie posypaną mąką, wierzch ciasta delikatnie oprószamy mąką i przykrywamy. Zostawiamy na 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość, a po dotknięciu palcem powstanie zagłębienie. Oznacza to, że ciasto jest prawidłowo wyrośnięte. Piekarnik nagrzewamy do maksimum, u mnie to 230 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i naciągamy
Kulinarne przygody GatityOstatnio miałam okazje spróbować kilka wyrobów tej firmy i jestem nimi oczarowana. W smaku przypominają wyroby domowe, bez żadnych sztucznych dodatków. W weekend gościła u mnie pizza z kiełbaską wołową ze śliwką - mmmm pychota, szkoda, że miałam jej tak mało :) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 60 ml mleka(...)ciasto w misce, dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Ciasto układamy na kamieniu podsypanym mąką. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Układamy pokrojoną w piórka cebulkę, plasterki kiełbaski i kostkę czerwonej papryki. Przykrywamy startym serem i posypujemy oregano. Pieczemy
Aga w kuchnipierwszym objedzeniu się truskawkami w ich najlepszej i najprostszej formie, czyli bez żadnych dodatków, przychodzi czas na kombinacje :) Chciałam zrobić coś w rodzaju tarty inspirowanej tiramisu, kawowy spód, krem z mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam(...)żółtka - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 4 łyżkami wrzątku i ostudzone Posiekaj wszystkie składniki w malakserze kuchennym. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię i przełóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nasmarowaną masłem/wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłóż rozwałkowanym ciastem. Prawdopodobnie zostanie trochę ciasta, resztę możesz zamrozić albo upiec z nich małe ciasteczka
Corner With RecipesChmury. Ciemno. Gdzie to piękne słońce, które mnie budziło przez ostatnie kilka dni??? Wprawdzie wiosnę można już wyczuć w powietrzu bez żadnego problemu, to jednak znane nam przysłowie "W marcu jak w garncu" przypomina, że zima - niestety - nie daje jeszcze za wygraną. I czasami, aby ją przegonić, nie wystarczą paznokcie w kolorze trawy i nieba czy czupryna(...)punkcie :) I wcale mu się nie dziwię. Ciasto jest rewelacyjne!!! Już teraz wiem, że pojawi się u mnie na Wielkanocnym stole :) Placki miodowe przełożone kremem, do tego dżem wiśniowy, masa kajmakowa i pyszne, karmelowe orzechy na wierzchu... czy trzeba więcej pisać? :) Przepis na ciasto znalazłam na tym blogu ( klik ) Składniki: Ciasto miodowe: 600 g mąki 250 g masła
My simple kitchenZapraszam Was na nieskomplikowanego, bez zbędnego wyrabiania ciasta i mega zdrowego Mazurka, bo bez masła, bez jajek, bez glutenu, a za to w 100% na wartościowych bakaliach. W zależności od Waszych upodobań zależeć będzie jaki charakter nabierze ten mazurek, czy będzie orzeźwiający ( np. z kremem cytrynowym- lemon curd ), a może wersja pomarańczowa ( np. z wegańskim pomarańczowym(...)około 20 minut, aż płatki napęcznieją. Do naczynia żaroodpornego (ja mam akurat takie w kształcie owalnym, ale może być również tortownica czy kwadratowa blaszka), wyłożonego folią aluminiową, przelać masę. Piec przez 30 minut, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie to całkowitego wystudzenia. Wierzch posmarować konfiturą różaną i ozdobić. Smacznego! :) wpis zawiera lokowanie produktu: * mikro krople truskawkowe
Kraina Miodem Płynącabez żadnego przetworzenia, nie są jeszcze najlepsze i miękkie mango, z którego chciałam wyczarować coś słodkiego. Postanowiłam przygotować przepis na ciasto z mango i truskawkami. Aby to ciasto jeszcze jakoś wzbogacić, wierzch obsypałam migdałową kruszonką. Uwierzcie mi, że na jednym kawałku się nie skończy! Zapraszam na przepis na ciasto z mango, truskawkami i migdałową kruszonką. Składniki na ciasto(...)masła 250 g mąki 1 łyżeczka proszku szklanka truskawek 1 mango Składniki na kruszonkę: 50 g masła 50 g cukru 80 g mąki 40 g mielonych migdałów Sposób przygotowania ciasta z mango: Piekarnik nagrzewamy do 180`C. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na małe kawałki. Mango obieramy kroimy na równe części, przekładamy do pokrojonych truskawek i odstawiamy. Przepis
Słodkie Przyjemnościowocami, te są dla Was wymarzonym rozwiązaniem. Mięciutkie, puchate, pachnące drożdżowe ciasto, nadziane najlepszym owocowym budyniem i posypane chrupiącą, mleczną kruszonką, w której od czasu chałki zakochałam się bez pamięci. Całość stanowi idealne trio; te bułeczki znikają szybciej, niż się je robi, i gwarantuję, że nikt im się nie oprze.Można użyć dowolnego owocowego curdu, lub ostatecznie zwykłego budyniu(...)rozpuściło. Przestudzić.Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę cukru, masło z mlekiem i jajko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstawić na 30 minut.W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z mlekiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNie mam weny. I już.Czasami przychodzą takie dni, kiedy wena i natchnienie, moi nieodłączni przyjaciele, idą na piwo beze mnie, zostawiają mnie z zupełną pustką
W kuchni Karmel-itkiKarnawał trwa, więc na dziś mam dla Was serowe oponki. Przepis zainspirowany dwumiesięcznikiem ” Pyszne „. Zmieniłam w nim proporcje oraz użyłam serka ricotta zamiast sera
Niebieski kubek z kawa