Lubię fast foody, chociaż staram się robić je sama i tak zdarza mi się gdzieś wyskoczyć :/ Dzisiaj postanowiłam zrobić pierwszy raz kebaba z jagnięciny no i
Niezły MłynekJeden z najlepszych serników jakie jadłam! Fantastycznie pomarańczowy dzięki dyniowemu pure, aromatyczny dzięki wanilii, cynamonowi gałce muszkatałowej, aksamitny, kremowy i delikatny dzięki... kremowym serkom kanapkowym apetina
DefinicjaSmakuPlacuszki z ricotty z syropem z pomarańczy i granatem Świeże, serowe placuszki z dodatkiem syropu z pomarańczy i chrupkiego elementu - granatu. Są wyśmienite! Delikatne, lekkie i
Calzonella.comdopełniły nasze ciacho. Niestety podobno w Lidlu nie będzie już mleczka kokosowego, którego śmietanka była idealna do ubijania. Dlatego używamy mleczko Real Thai z dużą zawartością miąższu i bez żadnych ulepszaczy, które świetnie nadaje się do kremów i nie tylko a dostępne jest min. w sklepie Kuchnie Świata 😍 Składniki (śr: 21 cm): -450 g cukinii(...)wsypać sodę. Gdy opadnie piana wlać mieszankę do cukinii. 4. Do mokrych składników wsypać mieszankę suchych i wszystko wymieszać. Ciasto można spróbować i dodać ewentualnie więcej ksylitolu. 5. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180’C ok 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. 6. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta pokroić
Candy Pandasmecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na węgierskie pogacse. Ciasto : 3,5 dkg drożdży 3 dkg cukru pudru 50 ml mleka 40 dkg ugotowanych ziemniaków 40 dkg masła (bez laktozy) lub margaryny roślinnej 70 dkg mąki 3 żółtka (białka użyć do smarowania bułeczek) 4 dkg soli Dodatkowo opcjonalnie : kminek w ziarnach mak tarty ser żółty sól morska słodka(...)ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na 12 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na kilka części. Jedorazowo pracujmy tylko z jedną częścią ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość jednego centymetra. W zależności od wielkości w jakiej chcemy uzyskać nasze bułeczki, wycinać kółka albo kieliszkiem albo szklanką. Gotowe bułeczki układać na blasze do pieczenia wyłożonej
mecooksBardzo go polecam. Ale jeżeli szukacie przepisu bez laktozy to dziś właśnie taki Wam serwuję. Naleśniki na wodzie, a nie na mleku. 5 ZASAD PRZY ROBIENIU NALEŚNIKÓW - ciasto przed smażeniem odstaw na minimum kwadrans, w amerykańskich książkach z przepisami na naleśniki ( kto- jak kto- ale Amerykanie smażą rekordowe ich ilości), ciasto na naleśniki wstawia się na całą(...)powietrza. - naleśniki smażymy na mocno nagrzanej patelni, najlepiej żeliwnej lub nieprzywierające dno - do ciasta na naleśniki dodajemy tłuszcz np. olej rzepakowy lub roztopione masło, nie dodajemy już tłuszczu podczas smażenia, ten zabieg zapewni odpowiednią sprężystość naleśnikom, nie będą się one łamać ani kruszyć - do ciasta na naleśniki używamy mąk typu 450 do 550 - naleśniki smażymy jak najcieńsze, dość szybko
SMYKWKUCHNIpozostaje bez znaczenia jeśli weźmiemy pod uwagę jej cenę, gdyż do tanich nie należy. Wracając do ciastek - są naprawdę bardzo smaczne, a do tego sycące. Zawierają tylko naturalnie występujące w poszczególnych składnikach cukry, a dosładzają je jedynie rodzynki i uwierzcie, że zapewniają one wystarczający poziom słodkości :). Takie ciasteczka to wspaniałe źródło błonnika, na pewno będę częściej je piekła. Dodam(...)łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Połączyć wszystkie suche składniki: płatki owsiane, otręby, mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Dodać rodzynki i orzechy, wymieszać. Jajko roztrzepać, dodać do suchych składników wraz z sokiem jabłkowym i olejem, wymieszać wszystko do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką stołową nabierać porcje ciasta: 1 czubata łyżka ciasta
Opowieści z piekarnikaciągu dnia kiedy mam na coś ochotę i nie wiem dokładnie na co a że zdrowe i super smaczne to wybieram bez wyrzutów sumienia tę opcję, do pochrupania bez wyrzutów sumienia Miłego i smacznego dnia! Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki orzechów laskowych 2 łyżki posiekanych suszonych moreli(...)muszkatołowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 C. Orzechy, morele i figi posiekaj, następnie wraz z pozostałymi składnikami (oprócz miechunki i morwy białej) wysyp na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przypraw, dodaj miód, syrop z agawy lub klonowy, dokładnie wymieszaj i równomiernie rozłóż. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 25 minut, kilka razy wymieszaj całość, tak aby wszystkie składniki równomiernie
Zasmakuj Kuchnitutaj . Ciasto z tego przepisu jest pyszne, bez dodatku cukru i jajek. Świetnie się wałkuje i łatwo wykrawać z niego różniste elementy ozdobne, bo jest bardzo plastyczne. Właśnie wypróbowałam nową foremkę. Pyszny deser do kawy, zadowoli wielbicieli szarlotek i kruchego ciasta. Polecam, to prawdziwe pyszności! Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki orkiszowej jasnej 140 g masła 1/3 łyżeczki(...)foremki cienko wysmarować masłem i osypać mąką ciasto rozwałkować pod folią spożywczą na 4 okregi o kilka centymetrów większej średnicy niż foremki. Formki wylepić ciastem, nadmiary ściąć. Do foremek równomiernie podzielić jabłka resztki ciasta zebrać i rozwałkować ponownie. Wykrawać dowolne ozdoby i układać na farszu jabłkowym. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 20`C około 45 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszne ciastka na bazie mąki owsianej z dużą ilością bakalii. Dodatek sezamu sprawia, że mają one charakterystyczny smak, który warto spróbować. Idealnie nadają się na podwieczorek lub drugie śniadanie. Bez problemu można je zapakować i zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. To moim zdaniem świetna alternatywa dla sklepowych ciasteczek. Zdrowe bo domowe oraz dodające energii. Dzięki bakaliom bardzo(...)mleko i dokładnie miksujemy. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy oraz posypujemy jeszcze sezamem i słonecznikiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30 min (do suchego patyczka). Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia. Wystudzone ciasto dzielimy na prostokąty. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Boki każdego ciastka smarujemy powstałą polewą. Pozostawiamy do wystudzenia
Health-Fit-LifeProste ciasto drożdżowe, bez wyrabiania, wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką. Struktura ciasta jest delikatna i trochę przypomina ciasto ucierane. Jest przepyszne z owocami, ricottą i słodką kruszonką na wierzchu. 300 g ricotty 1 budyń waniliowy 2 łyżki cukru CIASTO DROŻDŻOWE 50 g drożdży świeżych 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 2 jajka 1/2 szklanki oleju rzepakowego 2 szklanki mąki(...)godziny. Po tym czasie drewnianą łyżką wymieszać ciasto, tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasta nie wyrabiamy. Wyłożyć do natłuszczonej formy o wymiarach 21 x 30 cm. Łyżką kłaść punktowo ricottę i rozłożyć borówkę amerykańską. Wierzch posypać schłodzoną kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 40 minut. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta drożdżowe , Ciasta
https:KKuchniaMniamCiasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki oraz połowy szklanki letniej wody przygotować rozczyn. Odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Z ciasta uformować(...)octu balsamicznego, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie. Wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części, uformować z nich placki nadając im okrągły lub prostokątny kształt. Wierzch skropić oliwą, wyłożyć cebulę, następnie anchois czarne oliwki przekrojone na połówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 15 minut
zadanie-gotowanieWszyscy kochamy zapiekanki. A jakie są najlepsze? Otóż najsmaczniejsze zapiekanki to najprostsze zapiekanki! Bez zbędnych dodatków. Wystarczy bagietka, masło lub coś do smarowania pieczywa, jakakolwiek wędlina pokrojona w małe kawałeczki, starte pieczarki i żółty ser. Co ciekawe - wiele razy zdarzyło mi się, by gość pytał, jak to robię, że pieczarki tak dobrze smakują. Moja odpowiedź często wywołuje zdziwienie, ponieważ(...)idealne na przyjęcie? przygotujesz je bardzo szybko nie są drogie możesz przyszykować je dzień wcześniej. Wystarczy, że zabezpieczysz je folią aluminiową (ja przechowuję je w plastikowym pojemniku na ciasto) i włożysz do lodówki. Podczas przyjęcia wystarczy włożyć je do piekarnika na kilkanaście minut i gotowe! jeśli (co nie zdarza się często) zostaną Ci po przyjęciu upieczone już zapiekanki, z powodzeniem
Mojewlasne.ploraz wlać resztę mleka. Ciasto wyrabiać rękami lub przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrabiać ok. 10 minut, pod koniec dodając stopione i lekko przestudzone masło. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, dodać odrobinę mąki, nie więcej. Jeśli dodamy jej zbyt dużo, nasze drożdżówki stracą na puszystości. Wyrobione ciasto odstawić(...)ściereczką. Ciasto bardzo urośnie! W międzyczasie przygotować kruszonkę: Masło, mąkę i cukier przełożyć na stolicę. Palcami rozcierać masło z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolicę, krótko zagnieść rękami, a następnie rozwałkować na duży prostokąt (stolnicę można podsypywać mąką lub wysmarować olejem, by ciasto się nie kleiło). Ciasto wysmarować lekko stopionym
Nastoletnie Wypiekaniepowidła śliwkowe - chleb tostowy Wykonanie: Mak gotujemy, (można też zmielić :) ), a następnie mieszamy z powidłami. Masę kładziemy na kromkę chleba, przykrywamy drugą kromką i zapiekamy w sandwicherze. Buraczak piernikowy Ciasto musi być, no bo w końcu święto. Czerwone buraki to norma na święta. Cukrowe, odkąd zalegają na polach, też kojarzą się z zimą. To wszystko ze świątecznymi przyprawami. Takie jakby(...)Składniki - burak cukrowy (rozmiar D) - 3,5 szklanki mąki - 1\3 szklanka oleju - 2,5 szklanki wody - pół paczki cynamonu - 2 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Buraka obieramy i trzemy na drobnej tarce. Dodajemy pozostałe składniki w kolejności jakiej są a liście, mieszając po dodaniu każdego. Umieszczamy masę w tortownicy, a ją w nagrzanym
Kryzysowa Książka Kucharskamarzą o rycerzu na białym koniu, a jeszcze lepiej na 850 koniach mechanicznych zamkniętych w białym Eurokopterze :) Panom z tego powodu film się oczywiście nie podoba :) Panowie! Zamiast się bez sensu denerwować, przeczekajcie. Z Christianem Greyem i tak nie wygracie – inaczej byście tu nie zaglądali :) Euforia minie i szybkie obliczenie prawdopodobieństwa, do którego popchnie rozsądek spowoduje powrót do normy(...)dodajemy mąki oraz trochę oleju i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Sypiemy mąkę na stół i wałkujemy ciasto na cienki okrągły placek. Na połowę placka kładziemy makaron z sosem, przykrywamy drugą połową zlepiając brzegi żeby powstał nam wielki pieróg. Wkładamy go do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy aż się zarumieni
Kryzysowa Książka Kucharskakremem czekoladowym Składniki na 12 babeczek: Babeczki: 150g masła 50g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki naturalnego miodu 2 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 duże jajka 1/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu po 1/2 łyżeczki zmielonego imbiru, gałki muszkatowej, kardamonu, goździków szczypta soli(...)minut. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawami. 3. Do jajek dodać cukier, sól i dokładnie wymieszać mikserem do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać mikserem na średnich obrotach. 4. Do masy dodać mąkę, maślankę i krótko wymieszać, do połączenia składników. 5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej
Mała Cukierenkałyżki likieru Malibu DODATKOWO : świeże kwiaty, borówki, maliny, jagody WYKONANIE BISZKOPT: Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Dno formy o średnicy 22-23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz. Boków nie natłuszczamy. Do miski przesiewamy obie maki. Dokładnie mieszamy. Misę miksera przecieramy papierowym ręcznikiem nasączonym octem winnym. Białka ubijamy(...)krótko miksujemy. W 2-3 partiach dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy, krótko, tylko do połaczenia składników. Staramy się nie zniszczyć delikatnej struktury piany. Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch. Pieczemy około 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy na blat, zostawiamy w blaszce do całkowitego wystygnięcia. Boki obkrajamy nożykiem, odpinamy obręcz. Kroimy na trzy poziome blaty. KREM : Wszystkie składniki
cool and mintymąki pszennej 50 g masła 30 g cukru z prawdziwą wanilią 2 żółtka cukier puder do dekoracji A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto, wyłożyć na stolnicę, przesiekać nożem, a następnie zagnieść. Z ciasta uformować kulkę, owinąć folią i schłodzić około 30 minut. W tym czasie przygotować budyń. Do rondelka wlać mleko i śmietankę. Wsypać mąkę i cukier, rozmieszać(...)energicznie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto wyjąć z lodówki, i rozwałkować na placki o grubości 2-3 mm. Przy pomocy szklanki wyciąć z ciasta krążki (powinno ich wyjść około 40 szt). Połową krążków wykleić foremki, do środka nałożyć budyń i zakryć pozostałymi krążkami ciasta. Brzegi bardzo dobrze skleić, choć zdarza się, że podczas pieczenia babeczki się rozklejają. Po przestudzeniu
Kuchnia w opałachZmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Pieczenie tarty cytrynowej Krem przełożyć do garnka i lekko podgrzać (skróci to czas pieczenia tarty). Uważać aby nie podgrzać za bardzo, bo wtedy się zetnie. Wlać ciepły krem do formy z ciastem i piec przez 25 minut, aż lekko stężeje. Wyjąć z piekarnika i odstawić do przestygnięcia co najmniej na godzinę. Następnie posypać(...)opakowania 200 ml i takiej ilości użyłem do kremu cytrynowego. Odpoczywanie ciasta w lodówce - ciasto po 30 minutach jest jeszcze zbyt ciepłe i podczas wałkowania rozpada się dlatego zalecam trzymać ciasto przynajmniej godzinę w lodówce po uformowaniu go w kulę i rozpłaszczeniu. Przygotowanie kremu cytrynowego – totalnie bez sensu jest przygotowanie go w dwóch różnych naczyniach – najpierw w misce, potem
Right Behind The KitchenChleb chlebowi nierówny. Każdy chleb smaczny. Bez chleba ani rusz! Chleb samodzielnie i chleb jako dodatek. Każdy potrafi- na pewno- zrobić chleb. Ja dziś zrobiłam chleb bardzo syty. Chleb mega zdrowy. Chleb fajnie zbity i mokry, nie suchy, nie duszący. Jedna pajda chleba nasyci nas porządnie. Składniki -300 g mąki z pełnego przemiału -200 g mieszanki prażonych ziaren(...)zaczynu dodać mleko,masło, sól .Wyrobić ciasto. Odstawić przykryte aż podwoi swoją objętość. Posmarować keksówkę tłuszczem i posypać mąką. Do wyrośniętego ciasta dodać ziarna i wyrobić chwilkę ponownie , aż składniki połączą się. Przełożyć do keksówki i odstawić na 20 minut. Żółtko roztrzepać, wymieszać ze śmietaną i posmarować chleb. Na koniec posypać ziarnami. Piec w temperaturze 220 około 10 minut, następnie
Z Kuchni Do Kuchniwyobrażam sobie picia kawy bez jakiegoś słodkiego dodatku. Nie musi to być coś wyszukanego, skomplikowanego, czy pracochłonnego, ale musi być! Kiedyś, kiedy moja młodsza siostra była jeszcze mała, często robiłyśmy kruche ciasteczka. Lubiłyśmy wycinać różne ich kształty, dekorować je, a na końcu wcinać! Teraz, kiedy synek jest coraz większy i chętnie się garnie do pomocy, zaczynam wracać do starych(...)przepisów i coraz częściej piekę ciasteczka. Kruche ciasteczka z jabłkiem są rewelacyjne, pyszne zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe z wilgotnym jabłkiem w środku, później twardnieją i należy umieścić je w szczelnie zamkniętym pojemniku, wyjąć następnego dnia i wtedy są najlepsze! Kruchutkie, rozpływające się w ustach, w sam raz do kawy lub jako przekąska do pracy, a ładnie
Rozpustne gotowaniedobrego! (moja ciocia i mama również były zachwycone...:)) Delikatny farsz idealnie komponuje się z francuskim ciastem. Danie jest lekkie, zdrowe, kolorowe... w sam raz na spotkanie ze znajomymi w plenerze :) Polecam! Składniki (na ok. 3-4 porcje) : opakowanie świeżego ciasta francuskiego (ok. 275 g) brokuł pomidorki koktajlowe 3 jajka mały jogurt naturalny cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła(...)tarty natłuścić, oprószyć bułką tartą, a następnie wyłożyć ciastem. Dno nakłuć widelcem,a następnie podpiec w piekarniku przez ok. 10 min. Jajka roztrzepać z jogurtem, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Na podpieczonym spodzie wyłożyć różyczki brokułów i kawałki sera. Zalać całość masą jajeczno-jogurtową. Na koniec ułożyć kawałki pomidorków pokrojonych w ćwiartki. Piec przez ok. 25 minut. Ostudzić. Smacznego
Kuchnia Elliebez dodatku cukru) 3 łyżki startego domowego sera żółtego light 4 łyżeczki domowego majonezu light 3 łyżeczki jogurtu naturalnego sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka obsypujemy solą i pieprzem (oraz naszymi ulubionymi przyprawami, ja dałam zioła prowansaldzkie), możemy włożyć go na około godzinę do lodówki, żeby się lekko zamarynował, ale nie jest to konieczne pieczemy(...)herbata do kolacji ;) 4. Ulubione ciasto? ooooo... ciasta... wiele takich, pierwsze które przychodzi mi na myśl to ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców i kruszonki, 5. Ulubione warzywo? tu jest podobnie jak z ciastami, niewiele jest warzyw których nie lubię 6. Twoje ulubione świeże zioła w kuchni to ? oregano 7. Gotowanie czy pieczenie? pieczenie 8. Ulubiona
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzdjęciach wyglądały wyjątkowo zachęcająco, a że lista składników nie jest długa ani skomplikowana, od razu zabrałam się do rzeczy.Nadal nie wiem, co zaparka daje. Czy inaczej smakowałyby bułeczki bez niej? A jeśli tak, to jak inaczej? Nie wiem. Może kiedyś to przetestuję. Jednak w ten sposób przygotowane i upieczone, bułki wychodzą znakomite. Mięciutkie, pachnące, sycące. Idealne na pierwsze(...)sól i resztę wody, zagnieść i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 12 rónych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, obsypać mąką; ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDrożdżowe bułeczki zawijane z owocami. Idealne na drugie śniadanie do szkoły lub do pracy. Celowo ciasto przygotowane bez mleka dla wszystkich nietolerujących laktozy lub białka. Są pyszne i słodkie a do nadzienia możemy wybrać sezonowe owoce lub ukochany dżem. Składniki: 0,3 kg mąki 0,3 szklanki cukru 1-2 żółtka pół szklanki wody 0,3 szklanki(...)dodajemy olej i podrośnięte drożdże. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto na cienki prostokąt. Smarujemy ulubionymi konfiturami np. z porzeczek, jagód czy truskawek albo startymi jabłkami. W sezonie wybieramy świeże jagody, borówki lub porzeczki i rozsypujemy na placku. Ciasto zwijamy w rulon i sporym nożem odcinamy po kawałku
prawdziwe jedzenie