bez pieczenia ciasta - 22613 przepisów (strona:1098/1508)

Chlebek daktylowo – dyniowy 202

Październik to dynia i z tej okazji zapraszam Was na chlebek daktylowo – dyniowy . Ciasto, które znika szybciej niż się je przygotowuje (a uwierzcie mi, jego

365 dni dookoła kuchni
Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami i orzechami 222

Pyszne i zdrowe ciasteczka bez dodatku mąki, cukru, jajek i tłuszczu. Jest to sycąca i energetyczna przekąska, którą możemy wykonać sami w domu. W dodatku

Blog z Apetytem
Ciastko-placki albo placko-ciastka jaglane (bezglutenowe) 190

Przedstawiam przepis na przepyszne małe co-nie-co nazwane przeze mnie ciastko-plackami albo placko-ciastkami, bo trudno mi się zdecydować, czym ten przysmak jest w

Kawa z mlekiem
Mini muffiny z dyniowym curdem i bezą włoską 228

Dzisiaj mam dla Was obiecane już w zeszłym tygodniu mini muffiny. To właśnie z myślą o tych maleństwach przygotowałam boski curd pomarańczowo-dyniowy, którym je napełniałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
PIKANTNE KALMARY I MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE 197

         Kalmary i inne owoce morza. Temat tabu przez dłuższy czas i dla mnie, i dla Karmele-ona. Początki zawsze są trudne

W kuchni Karmel-itki
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 162

smaku – bez niego wszystkie produkty na bazie mąki pszennej czy żytniej nie miałyby aromatu i byłyby mdłe. Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące. Mąkę pszenną należy zmieszać z niewielką ilością wody na gęstą pastę i ugniatać w wodzie jak ciasto(...)jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam dla podniesienia walorów smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy i widelcem robimy wzór (rowki). Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170 ° C , wstawiamy blaszkę z ciastkami i pieczemy ok. 15 minut

mojewypiekiinietylko
Bezglutenowe ciasteczka skondensowane 195

smaku – bez niego wszystkie produkty na bazie mąki pszennej czy żytniej nie miałyby aromatu i byłyby mdłe. Gluten można wydzielić z mąki w wyniku wymycia skrobi z surowego ciasta. Na tej operacji opiera się metoda laboratoryjna określania ilości glutenu w mące. Mąkę pszenną należy zmieszać z niewielką ilością wody na gęstą pastę i ugniatać w wodzie jak ciasto(...)jednorodne ciasto. To jest ciasto „podstawowe”. Można dodać ulubiony aromat (dałam rumowy), trochę suchego maku (dałam) i np. proszek truskawkowy (do części dałam dla podniesienia walorów smakowych). Formujemy kulki po 20 gram, lekko spłaszczamy i widelcem robimy wzór (rowki). Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170 ° C , wstawiamy blaszkę z ciastkami i pieczemy ok. 15 minut

mojewypiekiinietylko
Przepis # 25 Jaglane rogaliki z musem jabłkowym 167

Witajcie, niestety należę do tych osób, które nie wyobrażają sobie popołudniowej harbatki bez czegoś słodkiego. Dbając o zdrowie i wygląd postanowiłam gotowe słodycze zastępować tymi zrobionymi własnoręcznie. Szukam zamienników by eliminować produkty, które niezbyt sprzyjają naszemu ciału. Będąc na zakupach przy ladzie zauważyłam uwielbiane przeze mnie rogaliki (oj pamiętam ich pyszny smak). Staram się unikać mąki pszennej w swojej(...)masę delikatnie zagniatamy tak by powstała jednolita masa. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i delikatnie rozwałkujemy. Wycinamy trójkąty. Na każdym układamy odrobinę musu jabłkowego i zawijamy tworząc rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut. Rogaliki idealnie pasują polane gorzką czekoladą. Smacznego

Health-Fit-Life
Sałatka tortowa ze szpinakową roladką na pieczarkowym cieście 948

tego wyjdzie ;) kombinować zaczęłam już na etapie ciasta szpinakowego, bo w planie było upiec normalnie, w tortownicy i przekroić na pół, ale wymyśliłam, żeby zrobić te roladki - dla lepszego efektu w przekroju (tą sałatkę z roladkami zrobiłam jeszcze przed TYM (klik) torcikiem serowo-warzywnym, który też jest z roladkami;)). Ciasto pieczarkowe też miałam przekroić, ale na koniec odeszłam od tego(...)jest groszek i śmiało użyj ugotowanego z mrożonki Hortex, bo ma zdecydowanie lepszy kolor, niż ten z puszki. Składniki: Ciasto z pieczarkami: 6 jajek 7 niedużych pieczarek (około 100g) 1,5 szkl. bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżka masła do formy Ciasto szpinakowe (na blat

Kolorowy Przepisownik
Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan 216

wrzenia, dodajemy przyprawę tikka masala, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Na patelnię przesypujemy kurczaka. Sos zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem przez 5 minut, a następnie 5 minut bez przykrycia. Ryż kokosowy:  200 g ryżu basmati (może być zwykły) 1 dymka 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) pół łyżeczki brązowego cukru sól 1 łyżka oleju kokosowego(...)czarnuszki lub sezamu   pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki soli 1 jajko 2 łyżki oleju 200 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego Mąkę przesiewamy do sporej miski, a w środku robimy dołek. W garnuszku podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej. Do mąki dodajemy drożdże, sezam lub czarnuszkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miseczce mieszamy jogurt

Cooking Monster
Na drogę. Z jagodami 197

Zniknęłam na chwilkę. Wszystko z powodu tygodniowego urlopu, który bardzo przyjemnie spędziłam w Polsce, a C. na Słowacji. W moim rodzinnym mieście spędził dwa dni i

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z trzeszczącą skórką na zakwasie 251

łyżeczki drożdży suchych Instant - jeśli zakwas jest młody, lub jeśli chce się przyspieszyć wyrastanie - u mnie bez drożdży. Sposób przygotowania:W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego) składniki zaczynu tj. mąkę pszenną, mąkę żytnią, letnią wodę i zakwas. Tak przygotowany zaczyn przykryć czystą ściereczką, owinąć(...)godzin (u mnie cała noc).Po upływie tego czasu do miski z zaczynem dodać pozostałe składniki ciasta właściwego tj. obie mąki, wodę, sól, cukier i ewentulanie drożdże i dobrze wyrobić (ja wyrabiam mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić

Gospodyni Miejska
Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej. 276

 Boczek, brzoskwinie i chilli, chyba jedno z najdziwniejszych połączeń, ale uwierzcie mi smakuje po prostu idealnie. Już raniej próbowałem marynować kurczaka w brzoskwiniach i smakował

Kuchnia Łukasza
Ciasto leśny mech w wersji fit 182

Ciasto leśny mech miałam w planach już od dłuższego czasu. Oczywiście w wersji lekko uzdrowionej. Do tego ciasta na krem zawsze pasowała mi śmietanka z mleka

Healthy food explorer
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #19 Brownie z bitą śmietaną i owocami 483

Coś na sobotę albo niedzielę i do tego koniecznie na szybko? Polecam niezawodne brownie, które na dobrą sprawę możemy zjeść samo ponieważ smakuje wyśmienicie. Ale możemy

Relaxtime
Delikatny truskawkowo- śmietankowy sernik na zimno, na kakaowy spodzie 264

Uwielbiam smak truskawek w połączeniu ze śmietanką, więc postanowiłam trochę urozmaicić sprawę i zrobić z tego delikatny śmietankowy serniczek, który może i Wam przypadnie do gustu

Smakowy Raj